» »

Kateri router?

Kateri router?

««
138 / 138
»
»»

Master_Yoda ::

Malo butasto vprasanje ampak bolje vprasati kot ne vedeti: Trenutno imam Archer C7 z openwrt in se mi ne zdi da bi bil prepocasen (uporabljam kabel, drugi clani druzine pa niso tako zahtevni in so na WIFI in se niso se nikdar pritozevali nad hitrostjo). Imam 500Mbit linijo, in ce vklopim flow offloading dobum tam okoli 470Mbit rezultat na masini s kablom.

Ampak ta Cudy ki ga je Blayo predlagal se mi sveti :D. Bi bila sploh kaksna vidna razlika na kablu ce bi menjal ? Mogoce boljsi ping / latency v online spilih zaradi boljsega CPUja noter ?

Potrebe po drugem zastonjskem zraven pa prav tako ni ...
Dovie'andi se tovya sagain.

BlaY0 ::

Tudi sam sem imel Archer C7 in sem ga pol leta nazaj zamenjal s Cudy TR3000 (bil na neki razprodaji za 40 EUR). Če boš kdaj v prihodnosti šaltal na 1+ Gbps oziroma boš želel kak wireguard VPN gonit, kak USB disk priklopit ali kaj podobnega, potem ti pride prav malo bolj zmogljiv multi-core SoC. Drugače bi bil pa meni C7 vrh glave še nadaljnjih par let... tako ali tako je večina WiFi naprav še vedno AC ali celo manj.

Ah hvala prisparal si mi par eur za brezvezen nakup :D.

iloveboobz ::

vzami tega T-56... Men je nadomestil C7 in leti k šus tudi za 1Gbit+ povezave..

polozweii je izjavil:

Odkar se je pojavil chatgpt opažam velike spremembe na forumu. Nekoč sem za vse dobil odgovore. Danes dobiš v glavnem jamranje in žaljenje medtem ko se odgovori izmikajo.

zakaj sploh sprašuješ na forumu, če imaš chatgpt??
smoki

Zgodovina sprememb…

A lahko nekdo izmeri porabo štroma v idle načinu (žično priklopljenih par naprav + vklopljen WiFi na obeh bandih + par naprav gor) za tale T-56 plz? Na https://www.tpcdb.com/ ga ni.

BlaY0 je izjavil:

A lahko nekdo izmeri porabo štroma v idle načinu (žično priklopljenih par naprav + vklopljen WiFi na obeh bandih + par naprav gor) za tale T-56 plz? Na https://www.tpcdb.com/ ga ni.

iloveboobz je izjavil:

BlaY0 je izjavil:

@hojnikb koliko pa tale zadevščina kuri štroma v idle in na max. utilizaciji? A ima ta, ki ga dobiš iz NL, DSL port ali SPF?

V idle kuri 6.5-8W, max poraba kar sem jo zaznal (maxxout WiFija cca 1Gbit) je blo cca 13-14W. Porabe merjene na vtičnici.

Ta verzija od nizozemcov nima SFPja, ima pa telefonske prikjučke. Čeprav predvidevam da so ti mišljeni za PSTN in ne za DSL povezavo.

Aja, to je z tazadnjim OpenWRT firmware-om. Mogoče poraba pri stock firmware kaj varira, čeprav dvomim.
smoki

bm1973 ::

Lahko pa tole...

https://www.cnx-software.com/2025/06/10...

Zanj imaš tudi OpenWRT...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Cudy TR3000

Škoda, ker nima 2 wifijev, enega do neta, enega zate...

polozweii ::

iloveboobz je izjavil:

vzami tega T-56... Men je nadomestil C7 in leti k šus tudi za 1Gbit+ povezave..

polozweii je izjavil:

Odkar se je pojavil chatgpt opažam velike spremembe na forumu. Nekoč sem za vse dobil odgovore. Danes dobiš v glavnem jamranje in žaljenje medtem ko se odgovori izmikajo.

zakaj sploh sprašuješ na forumu, če imaš chatgpt??

Čemu forum? Za stresanje tvoje slabe volje?

d4vid ::

Ne. Za stresanje tvoje paranoje pred 4 antenami na ruterju.

Za 30€ težko dobiš kaj solidnega, ampak karkoli boš kupil, bo bolje, kot ta dinozaver, ki ga imaš.
Za tebe bi bil dovolj MESH sistem od kakega TP-Linka.

https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik...

Pa zamenjaš oba routerja, pridobiš na hitrostih, imaš 2,4/5GHz in nimaš težav s DHCP serverji, ki se kregajo med sabo in podobnih težav, ker je sistem namenjen točno temu, kar ti potrebuješ. Le navodila je treba prebrati in pravilno nastavit.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

bm1973 je izjavil:

Cudy TR3000

Kako nima? 2,4 pa 5 GHz band ima... 2.4 uporabiš do neta, 5 pa zase (ali obratno). Ima pa tudi USB port na katerega daš lahko WiFi dongle in tega uporabiš do neta.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

d4vid je izjavil:

Za 30€ težko dobiš kaj solidnega, ampak karkoli boš kupil, bo bolje, kot ta dinozaver, ki ga imaš.

Cudy WR3000 za ~35 EUR. Ni bohvej kaj, ima pa še vedno dual-core SoC 256 MB RAM-a in WiFi 6 in je podprt s strani OpenWrt.

BlaY0 je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Cudy TR3000

Kako nima? 2,4 pa 5 GHz band ima... 2.4 uporabiš do neta, 5 pa zase (ali obratno). Ima pa tudi USB port na katerega daš lahko WiFi dongle in tega uporabiš do neta.

Hmm, to je res... Če se da nastavit, pol super.

Si sprobal? Ker dostikrat prideš v apartma, hotel, imaš na voljo samo Wifi, pa bi rabil "WAN" povezavo preko Wifi...

Sam noben router nima 2,5 Gbe LANa, ali pa jaz nekaj ne najdem? Vsi imajo 1 Gbe..

Zgodovina sprememb…

joez7 ::

AX55 pro. Ma 1x 2.5Gb LAN. Lahko ga pa uporabiš za 1x 2.5 Wan.
Tle pa cela serija https://www.amazon.com/2-5gb-router/s?k...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

V čem je fora 2,5 Gbe WAN, če je pa pol LAN 1 Gbe?

Spet en zajeb teh router inženirjev.

Deljenje pasovne širine. Pa maš naprave, ki so zmožne to koristit?

Vesoljc ::

bm1973 je izjavil:

Ni zajeb. 2.5g port lahko uporabiš tud za svoj network. In če imaš naprave, ki znajo to izkoristit, lahko do svojih drugih naprav (ala nas) dostopaš z wifi > 1gb. Wifi je že nekaj časa zmožen hitrosti več kot 1gb.
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

joez7 je izjavil:

Deljenje pasovne širine. Pa maš naprave, ki so zmožne to koristit?

Če bom kdaj imel 2.5 Gbe internet, bom imel tudi naprave. V osnovi pa ni potreben... Če ne bom fural kakih serverjev za ostale...

Internet imam 1 Gbps. Čez glavo...

Gre se samo za logiko... WAN ne bi smel biti hitrejši od LAN >:D.

Vesoljc je izjavil:

Ni zajeb. 2.5g port lahko uporabiš tud za svoj network. In če imaš naprave, ki znajo to izkoristit, lahko do svojih drugih naprav (ala nas) dostopaš z wifi > 1gb. Wifi je že nekaj časa zmožen hitrosti več kot 1gb.

Seveda je...

Wifi nad 1 Gb, če imaš eno napravo gor. Če imaš 2, takoj pade vsaj za 70% zaradi kolizij. Če imaš gor eno počasnejšo napravo, gredo vse počasneje...

Sam imam svoje naprave na LAN, Wifi skoraj ne uporabljam. Tudi za telefone ne, ker dela vse skupaj preko 5G hitreje kot preko fiksnega interneta + Wifi.

Mogoče bi delal Wifi hitreje, pa se mi ne da zajebavat, ker je 150 GB podatkov na mesec vse kar rabim za telefon...

Zgodovina sprememb…

bm1973 je izjavil:

sj običajno ma 1x2.5Gb wan in 1x2.5Gb LAN, ostalo pa 1Gbit... tko da če hočes razsirjat, pač das 2.5g switch vmes.
smoki

Mal pojdi pogledat, cel kup routerjev ima WAN 2.5 Gbe in LAN 1 Gbe...

Recimo primer enega routerja, k ima samo en 2.5Gbit port?
smoki

sami poceni routerji in se večji del teh, k si linkal ma kombinacijo 1+1
smoki

bm1973 je izjavil:

BlaY0 je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Cudy TR3000

Hmm, to je res... Če se da nastavit, pol super.

Si sprobal? Ker dostikrat prideš v apartma, hotel, imaš na voljo samo Wifi, pa bi rabil "WAN" povezavo preko Wifi...

Sam noben router nima 2,5 Gbe LANa, ali pa jaz nekaj ne najdem? Vsi imajo 1 Gbe..

Ne, nisem sprobal ker nisem imel te potrebe. Je pa v OpenWrt to trivialno. Pač en WiFi interface postaviš v client mode in ga proglasiš kot WAN.

Kar se tiče 2,5 Gbps WAN porta... na OpenWrt si to obrneš če ti je tako ljubše... torej 2,5 Gbps LAN in 1 Gbps WAN. Ali pa oba porta v bridge, če ga imaš za AP recimo. Kaj tam zadaj na škatlici pod portom piše je irelevantno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

Ena dobra stran je da ce imas res 2.5 G povezavo in samo 1G LANe je da ti ne more 1 client cele pasovne sirine vzeti :D

iloveboobz je izjavil:

Recimo primer enega routerja, k ima samo en 2.5Gbit port?

AX55 pro. Glej na uradni strani (na Amazonu so falili).

Sam pol pa torrent ne gre full speed ;).

gazibo ::

urosz ::

Ali je TP Link Mesh x50 best buy v rangu cca 120eur ali se dobi kaj boojsega?

Mora bit 1gb

scipascapa ::

kateri x50 več variant imaš....

https://www.pcplus.si/catalogsearch/res...

urosz ::

TP-LINK Deco X50 AX3000 WiFi 6 Mesh, 2 pack
««
138 / 138
»
»»