» »

Kateri router?

Kateri router?

««
123 / 127
»»

damirj79 ::

Daniel je izjavil:

damirj79 je izjavil:

IPTV prek ubiquiti da ne dela?


Z multicastom so imeli neke težave. Saj če malo pogledaš po forumu boš našel temo. Ne vem pa, ali je bilo tisto potem uspešno rešeno ali ne.


Multicast prek wifi je že v osnovi problematičen, ampak ko se premaknemo na AC in višje, se to uspešno zamaskira. Sicer se malo googlal in niti nisem našel da je kaj občutno več problemov na Ubiquiti, kot pri drugih, ker je v osnovi to vsem znan problem in tudi vsi ponujajo enako paleto rešitev za to. Ampak kakorkoli, če si na T-2 si preklopiš TV stream na HLS in problemov iznenada ni več (razen če te moti 30s zamik TV stream, čeprav tudi na multicastu je nekaj sek zamika)

Frgazor ::

Han je izjavil:

Ni se še izjasnil ali ima naložen originalni ali izboljšan Merlin firmware.


Seveda je merlin gor, kaj pa bo drugega.

Razlogi za nestabilnost so pa vsi klasični za ta ruter (nimajo veze s številom klientov in velikostjo stanovanja) in so posledica popolnoma zgrešenega dizajna. Ne da se mi pisat vsega je pa dovolj, da je asus nezaželjen dobavitelj.

Zdaj pa nazaj na osnovno vprašanje: kateri na vseh področjih zmogljiv ruter? Bufget po želji, samo da dela b.p.

Tidule ::

Zanimivo, vse ves o tem routerju, pa si ga vseeno kupil in sedaj od nas neukih revezev isces resitve.

Jaz imam na ca 170 m2 stanovanju 2x Unifi AP light in ni nikakrsne tezave s stabilnostjo ali hitrostjo. Klientov je vse skupaj kakih 100. Ampak vsakemu svoje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

Han ::

Njegov naslednik, RT-AX86U Pro, deluje pri prijatelju zaenkrat odlično.

Vidim, da ima RT-AC86U enako verzijo Merlina kot RT-AC68U. Na slednjem so bile težave s prejšnjo verzijo 386.12_2, trenutno zadnja 386.12_4 deluje v redu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

Frgazor ::

Tidule je izjavil:

Zanimivo, vse ves o tem routerju, pa si ga vseeno kupil in sedaj od nas neukih revezev isces resitve.


Seveda marsikaj vem o temu ruterju po 3 letih in vseh mogočih pizdarijah, ki so se mi z njim dogajale. To je kazen, če nekaj kupiš zato, ker je poceni in ima fajn številke. Za kakršnokoli rešitev ali pomoč glede tega nisem vprašal ali prosil prav nikogar.

Še tretjič pa ponavljam moje eno in edino vprašanje: predlog za vsestransko zmogljiv router, ki ni asus ali mikrotik.

Han je izjavil:

Njegov naslednik, RT-AX86U Pro, deluje pri prijatelju zaenkrat odlično.

Vidim, da ima RT-AC86U enako verzijo Merlina kot RT-AC68U. Na slednjem so bile težave s prejšnjo verzijo 386.12_2, trenutno zadnja 386.12_4 deluje v redu.


RT-AX86U Pro bi bil opcija, če bi zaupal asusu, da je tokrat opravil domačo nalogo. Ne zaupam.

Verzija firmwara na ruterju s problemi sicer nima veze, ker jih nobena verzija zares ne reši. Za povrh ima moj ruter zaradi pregrevanja fizično okvarjen 2.4ghz del in je itak samo za v smeti.

Ales ::

Mogoče če kupiš na daljavo, stestiraš in po potrebi vrneš? Si skoraj ne upam predlagati, glede na opis tega, kaj si dal čez s sedanjim. Ni namreč rečeno, da bo vedno OK, tudi če bi v začetnih dneh bilo...

Ampak ne vem ali se sploh lahko pojavi prav konkreten predlog za čisto drug router, v tojem primeru. Nekaj splošnih smernic se je pojavilo, konkreten model pa vprašanje, ali ti bo kdo znal podati. Ampak poskusimo, dd teh "domačih", zakaj ne stestiraš še primerljiv TP-Link?

Nekako se pojavi kot logična alternativa in na splošno imam dobre izkušnje z njimi.

Naslednje pa bi rekel, da poglej, kateri od sodobnih in zmogljivih najbolje dela pod OpenWRT (ne le TP-Link, vsi). Moje izkušnje tu še niso pri AX generaciji, tako da ne morem biti bolj konkreten.

Han ::

Mislim, da se je Asus iz zgrešenega dizajna AC86U nekaj naučil, zato je hlajenje pri AX86U Pro ustrezno. Na voljo imaš skoraj en mesec za testiranje in 3 leta garancije, cena pa je pri nas celo nižja kot na severu.

https://www.shoppster.si/p/3379786

psychoshorty ::

Frgazor, te pa ne glej teh routerjev, ce zelis nekaj boljsega.

Vzami kak protectli box, fukni gor pfsense / opnsense z kaksnim zenarmorjem in nabavi posebej kaksne ap-je od unifi / aruba. Pa bos mel spodobno robo.

Hikari ::

AX86U Pro je cisto super ruter. plug&play.

mat xxl ::

Ne vem šimfate Asuse, pa so TOP. V zadnjem mesecu, sem močno naštudiral Asus in tudi poste enega angleža, ki se je noro veliko ukvarjal z hitrostmi Aimesha od Asusa, skratka uredil sem zadeve pri meni, in še v dveh velikih hišah,

signala je z pravo opremo povsod po stanovanju preko 700 mb, zavisi jasno od vaše linije , je pa res, da je treba imeti opremo, kjer je router, nad 200 euri in ne najcenejših polomij.

In ja govorimo samo o wifi signalu, torej po nekabliranih stanovanjih in o Aimeshu, ki deluje samo z wifijem ne pa delno po mrežnih kablih. Je pa vsaka stvar unikum in zahteva unikatno rešitev, kaj in kako.

Rt-Ax86U je odlična zadeva, so pa za par eur več ali 50 več, še veliko boljše, sicer , kao gaming, samo imajo res veliko boljši signal ....

Pa ja delal sem tudi z Ubiquity, pa Mikrotik, Netgear pa Linksys, pa bi ponovno izbral Asus.

damirj79 ::

700mbps je Ok, pač imaš v stanovanju več kot 2 Asusa. Eventuelno imaš lahko po enega v vsakem prostoru in je zadeva enostavno rešljiva. Če tebi sede Asus,, le da je za AP ponavadi brezveze imeti polno router škatlico, ker za to ni nobene potrebe. Ne vem pa katere APje ima Asus na voljo, da so kompatibilne z AiMesh. Z ubiquiti dobiš veliko več te opreme na voljo in je ekosistem dobro delujoč za znosno ceno, na prvi uč bi rekel, da so cenejše Ubiquiti APji kot Asus routerji.

MrStein ::

Vanadium je izjavil:

Mislim, da je nekdo na forumu spravil čez Ubiquiti IPTV. Če se ne motim, je pa bil na Telekom-u, kjer je zadeva celo malo bolj specifična, ampak je uspel, kolikor se spomnim, T-2 multicast zna biti mogoče malo lažje. Sam tudi gledam, da bi dal ven iz enačbe od T-2 modem (sem na njihovi P2P optiki) pa sem razmišljal od mikrotika do samogradnje + openwrt samo ni še odločitev padla kaj točno bi vzel, rabil bi pa 2x SFP+ (v enega bi vraknil T-2 optiko v drugega MM 10gig SFP+ do dislociranega switcha kjer je potem NAS) pa recimo da 4-8 komadov lan portov če so 2,5 gig pa še toliko bolje.

Neki takega za open wrt:

https://wiki.banana-pi.org/Banana_Pi_BP...

https://www.servethehome.com/this-gowin...

ali mikrotik:

https://mikrotik.com/product/ccr2004_16...

Ta banana-pi ima zgolj neko custom verzijo OpenWRT, ki zaostaja za uradno, kot vidim.
Druge banani-pi naprave imajo enako?

Kaj pa raspi?
Načeloma iščem malo bolj zmogljiv ruter, za QS na 1 Gbps z malo rezerve.
WiFi ni nujno, bom pač ločen AP uporabil.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Daniel ::

Mikrotik RB5009. Gigabitno linijo prežveče kot za šalo.

gansta ::

Daniel je izjavil:

Mikrotik RB5009. Gigabitno linijo prežveče kot za šalo.

wifi ?

Daniel ::

gansta je izjavil:

Daniel je izjavil:

Mikrotik RB5009. Gigabitno linijo prežveče kot za šalo.

wifi ?


Nima Wifi. Saj je napisal, da ni nujno.

Nekoliko manj zmogljiva različica z Wifi pa je HapAX3 ampak tudi nima SFP porta. Prejšnja generacija - HapAC3 je z onemogočenim fasttrackom (kolikor sem testiral mora biti onemogočen, da dela QOS - omejitve hitrosti recimo) šla tam nekje do 700 Mbit, z omogočenim fasttrackom je šla brez problema čez gigabit, torej bi glede na boljše specifikacije tudi Hap AX3 moral prežvečiti QOS do gigabita in najbrž še čez, brez težav.

Jaz recimo dodatno na RB5009 poganjam tudi Adguard kot Container. Filtrira tam ene 1.300.000 naslovov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

MrStein ::

OpenWRT ima z nekega externega sajta?
Uporabljaš?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Daniel ::

OpenWRT sem uporabljal pred tem, Pihole pa na ločeni napravi takrat.

MrStein ::

Na RB5009 če poganjaš OpenWRT.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Daniel ::

Ne, original RouterOS. Mi je postal že kar domač.

AliR ::

Živjo, v bodoči novogradnji, bi rad imel WiFi dostopne točke, optimalno razporejene glede na pokritost signala v obeh nadstropjih in deloma na zunanjih terasah. Kako določiti pozicije npr. Ubiquiti AP?
Poleg tega me zanima, kateri Ubiquiti model bi mi svetovali? V hiši bosta tudi dve pisarni in brezžično se bo povezovalo vsaj 8 naprav.

Doman ::

Pozdravljeni,

trenutno imam v hiši Telekomov modem/router. Optični kabel je speljan po ceveh do otroške sobe v zgornjem nadstropju hiše, kjer je postavljen modem. Ker žena ne želi, da je wifi signal ravno pri glavi od otroka, bi rad namestil še en router v spodnji etaži. Trenutno je signal izven hiše zelo slab.

Hiša je skeletna, 100m2. Najbolj se mi gre, da je signal dober tudi na dvorišču. UTP kable že imam napeljane po celi hiši, prav tako sem pustil prazne "rore" na vsakem vogalu hiše. Mogoče dodatna zunanja antena?

Uporabljalo se bo:

- VoWiFI (obvezno, ker skoraj ni signala)
- 2x TV
- 2x računalnik
- 6x kamere
- Playstation

Mogoče kak nasvet?

Lp, Doman

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Doman ()

starfotr ::

Na obstoječem telekom modem/routerju izklopiš wifi.

Nanj priklopiš mesh sistem preko kabla in nato s kabli povežeš tudi ostale dostopne točke sistema. Sistem nastaviš v način AP, nastaviš iste parametre za Wifi kot jih imaš trenutno in imaš super sistem brez sprememb, vendar z zelo izboljšanim signalom. Čim več porabnikov daš na kabel in ne na wifi.

Za zunanje pokrivanje seveda kupiš zunanjo dostopno točko oziroma več njih, če želiš več pokrivanja, kot ti ga nudijo notranje točke. Sistem je modularen in lahko kasneje dokupiš dodatne točke.

Doman ::

@starfotr
Priporočaš kakšen preverjen Mash sistem?

Daniel ::

Tp Link Deco. 1 enoto daj v spodnje nadstropje in jo s kablom poveži z modemom. Drugo enoto, če je le možno s kablom poveži na prvo in jo nastavi kje na okno ali pa zunaj, če imaš kje možnost, da je na suhem. Tako boš dobil najvišje hitrosti. Sicer enote lahko komunicirajo tudi same med sabo se pa to pri cenejših variantah nekoliko bolj pozna na hitrosti. Dražje imajo še ločen Wifi, da se povezujejo med sabo. Lahko vzameš tudi komplet treh in tretjo postaviš še kje drugje po želji.

Poceni a počasnejše
https://www.amazon.de/s?k=tp+link+deco&...

Dražje in boljše
https://www.amazon.de/-/en/Repeater-Rec...

Še dražje in še boljše

https://www.amazon.de/-/en/Deco-XE75-Re...

Menda je sicer potrebno ustvariti profil na TpLink strani, da to deluje ne poznam zadeve tako v praksi (varnost podatkov).


Obstajajo pa še podobne zadeve drugih proizvajalcev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

Vanadium ::

@Doman - če ti lokacija modema ni ql se ga lahko tudi prestavi. Imaš na forumu mrtwelwetrees, ki to dela in ti ga prestavi na optimalno lokacijo.

M-XXXX ::

Imam A1 internet v novogradnji in tudi njihov modem. Wireless je delal za silo ok, po postavitvi omare je tako da je modem sedaj v omari (prej je bil zunaj na tleh) in sedaj wifi razumljivo dela slabše- pričakovano.
Sedaj pa zanimivi del.

Kupil sem si ASUS rt-ax53u. Ruter je v tej sobi kjer je bil prej modem.

Signal je preko ruterja ki je sredi sobe veliko slabši kot iz modema ki je zaprt v vogalu sobe v omari.
Je omenjeni ruter tako noro slabši v wifiju ali je kakšna druga fora?
Kanali stimajo, nastavitve tudi bi morale...

Kateri ruter se priporoča za 2.4 wifi? Signal mora biti rahlo boljši kot je privzet a1 modem kar bi rekel da niso neke hude zahteve in sem presenečen da je omenjeni ruter tako neverjetno zanič.

Han ::

Prej bi rekel, da gre za slabo kompatibilnost kot slab signal. Firmware je zadnji? Kako si nastavil WiFi? Kaj povezuješ nanj in zakaj ne 5 GHz WiFi? Ali si na modemu izklopil WiFi?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

M-XXXX ::

Han je izjavil:

Prej bi rekel, da gre za slabo kompatibilnost kot slab signal. Firmware je zadnji? Kako si nastavil WiFi? Kaj povezuješ nanj in zakaj ne 5 GHz WiFi? Ali si na modemu izklopil WiFi?

Zadni firemware, vmes je bil še enkrat resetiran ter ponovno nastavljen (da ja nisem kaj zafkrnil). 2.4ght dajem prednost zaradi boljšega signala. V vinski kleti 5ghz niti približno ne pride zraven, 2.4 še za silo vleče.. Potrebe po 5ghz hitrosti ne rabim, mi je važno, da je OK signal za brskanje, youtube, muziko,...
Sprobano s dvema telefonoma in laptopom, rezultati enaki. Prišel kolega hardcore računalničar, nisva nič novega pogruntala (jaz priznam da že dolgo nisem nobenega konfiguriral, zato sem še njega poklical...)

floyd1 ::

Ni napisano... saj povezava router-modem je prek kabla?

M-XXXX ::

floyd1 je izjavil:

Ni napisano... saj povezava router-modem je prek kabla?

Seveda preko kabla.
Na modemu je trenutno Wifi še on, za lažje testiranje, ampak kaj veliko vpliva nebi smelo biti. Sta na popolnoma različnih kanalih.

M-XXXX je izjavil:

floyd1 je izjavil:

Ni napisano... saj povezava router-modem je prek kabla?

Seveda preko kabla.
Na modemu je trenutno Wifi še on, za lažje testiranje, ampak kaj veliko vpliva nebi smelo biti. Sta na popolnoma različnih kanalih.

HP čipo printer za 50€ ki je zaprt v omari z oblekami bolje signal vleče v spodnjem nadstropju kot omenjeni ruter :D
Nič mi ni jasno...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M-XXXX ()

Han ::

Potem si verjetno naletel na "limono" od Asusa. Se obnaša enako tudi na drugi el. vtičnici?

Če si postavil mejo pod 100 eur, poskusi z RT-AX57 ali kakšnim TP-Linkom, sicer RT-AX86U Pro, na katerega lahko daš tudi Merlin firmware.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

polde66 ::

Odpri 5ghz pa bo zadeva boljša. 2.4 signal je z novimi napravami en jajc od signala. Tudi prodornost in pokritost je boljša z 5ghz. Kupil si wifi6 ruter za uporabo 2.4 ghz. Koliko imaš pa sploh downloada na starem modemu oz kakšno hitrost imaš pa izbrano pri operaterju. Večje hitrosti od tistega kar ti operater nudi ne boš dobil, z rutarjem namesto modema pa pridobiš boljšo pokritoost in ne hitrosti. Pokritost je pa vsekakor boljša z 5ghz.
polde

Han ::

Domet je na 2,4 GHz vsekakor boljši.

polde66 ::

Ne ni boljši. Je odvisno od kar nekaj dejavnikov. Pa tudi asus je imel kar nekaj težav z slabo 2.4 pokritostjo. Zadeva je zelo preprosta. Sprobati je to treba v praksi. Naj odpre oba pa s speedtestom sproba enega in drugega.
Pas 2,4 GHz zagotavlja največjo pokritost, vendar prenaša podatke pri počasnejših hitrostih.
Pas 5 GHz zagotavlja manjšo pokritost, vendar prenaša podatke pri večjih hitrostih.

Pa še to en ruter ne bo pokril cele hiše.
polde

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: polde66 ()

Han ::

Domet = pokritost.

Sodeč po testu je AX53U na 2,4 GHz celo boljši kot AX56U, ki je veljal za enega boljših Asusov.

https://www.mbreviews.com/asus-rt-ax53u...

M-XXXX ::

polde66 je izjavil:

Odpri 5ghz pa bo zadeva boljša. 2.4 signal je z novimi napravami en jajc od signala. Tudi prodornost in pokritost je boljša z 5ghz. Kupil si wifi6 ruter za uporabo 2.4 ghz. Koliko imaš pa sploh downloada na starem modemu oz kakšno hitrost imaš pa izbrano pri operaterju. Večje hitrosti od tistega kar ti operater nudi ne boš dobil, z rutarjem namesto modema pa pridobiš boljšo pokritoost in ne hitrosti. Pokritost je pa vsekakor boljša z 5ghz.

Kot sem rekel 5ghz je še opazno slabši kot 2.4 in brezveze da gledam na to... Stestirano, če v spodnjem štuku 2.4 slabo vleče je 5 komaj še viden
In 2.4 ima na splošno boljši signal kot 5...


Potem si verjetno naletel na "limono" od Asusa. Se obnaša enako tudi na drugi el. vtičnici?

Bom probal še drugo vtičnico, ampak nekako dvomim, da bo to kaj veliko vplivalo

polde66 ::

Jao stestiraj s speedtestom. Domet ni enako hitrost.
Pas 5 GHz je običajno manj preobremenjen kot pas 2,4 GHz, ker ga uporablja manj naprav in ker ima 23 kanalov za naprave, medtem ko ima pas 2,4 GHz le 11 kanalov. Število kanalov, ki so vam na voljo, je odvisno od brezžičnih predpisov v vaši regiji. Če imate veliko motenj zaradi drugih naprav, razmislite o uporabi pasu 5 GHz. Tole je povzetek iz kaj je razlika med 2.4 in 5.8 ghz. Dokler pa ne bo dejansko sprobal s speedtestom pa nima smisla sploh debatirat.
polde

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: polde66 ()

Nikonja ::

A je kakšn posebn rzlog zakaj nobedn ne omenja 6E wifi, ker na 6Ghz kanalih ni nobenega, hitrosti pa nore, res je da doseg trpi ampak tudi z eno črtico je povezava hitrejša kot z polnim signalom na 2,4Ghz.

M-XXXX ::

polde66 je izjavil:

Jao stestiraj s speedtestom. Domet ni enako hitrost.
Pas 5 GHz je običajno manj preobremenjen kot pas 2,4 GHz, ker ga uporablja manj naprav in ker ima 23 kanalov za naprave, medtem ko ima pas 2,4 GHz le 11 kanalov. Število kanalov, ki so vam na voljo, je odvisno od brezžičnih predpisov v vaši regiji. Če imate veliko motenj zaradi drugih naprav, razmislite o uporabi pasu 5 GHz. Tole je povzetek iz kaj je razlika med 2.4 in 5.8 ghz. Dokler pa ne bo dejansko sprobal s speedtestom pa nima smisla sploh debatirat.

Kaj naj pa testiram s speedtestom če nič ne dela na 5g... še na 2.4g če se poveže je hitrost 0.1, 0.2mb/s, 5g pa niti ne poveže kaj šele da bi kaj delalo...

A je kakšn posebn rzlog zakaj nobedn ne omenja 6E wifi, ker na 6Ghz kanalih ni nobenega, hitrosti pa nore, res je da doseg trpi ampak tudi z eno črtico je povezava hitrejša kot z polnim signalom na 2,4Ghz.

Sem že parkrat rekel, hitrost ni kritična, sploh omrežje ne pride v nadstropje točno pod ruterjem...

Gre se objekt na "samem", okoli ni nobenih omrežji, samo moje.

polde66 ::

Nič ne razumem, praviš da hitrost ni kritična poveže se pa na 0.1. Koliko je hitrost interneta na telefonu zraven rutarja? Kaj lahko dela motnje pa ni samo sosedovo omrežje.
polde

M-XXXX ::

polde66 je izjavil:

Nič ne razumem, praviš da hitrost ni kritična poveže se pa na 0.1. Koliko je hitrost interneta na telefonu zraven rutarja? Kaj lahko dela motnje pa ni samo sosedovo omrežje.

Da meni ni hitrost kritična, če bo v vinski kleti 10mb/s mi je sprejemljivo. Nobene potrebe po 100-200-500 na wirelesu ne rabim, to je bilo mišljeno.
Na 5ghz je cca 350mb/s, na 2.4ghz sem zdajle na okoli 80mb/s, kar mi je več kot dovolj.
Problem je ker je privzeti modem ki je zaprt v omari med oblekami veliko močnejsi kot ruter sredi sobe...

Han ::

Defekt je v samem routerju ali v napajanju. Reklamiraj, testiraj z enakim ali drugim / boljšim.

polde66 ::

Dal si nič podatkov, še vedno ne vem koliko imaš zaklupljen internet od ponudnika, kater paket oz na kakšen način ti šiba internet(optika, sim kartica, Ultra?) kakšna je razlika v prenosu med modemom in sedaj rutarjem, kater točno njihov ruter imaš, ali si potem izklopil wifi na A1 rutarju, ali je potrebna na A1 premostitev iz njihovega modema na tvoj router. kakšen strop imaš v vinski kleti? Pa če si ugotovil da je hitrost 5.8 ghz večja kot na 2.4 ne razumem zakaj jo ne uporabljaš, spoh za uporabo multi medijske vsebine. To da ti na telefonu kaže manj črtic ne pomeni, da je slabši signal. Pa tudi router je včasih treba postaviti točno na tak položaj kjer je potem tam kjer misliš dobiti signal najbolj optimalno. Vćasih štejejo centimetri.

Načeloma je pa zelo močan https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik... in to bi bilo za tvojo uporbo vrh kape.
polde

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: polde66 ()

Han ::

Nikonja je izjavil:

A je kakšn posebn rzlog zakaj nobedn ne omenja 6E wifi, ker na 6Ghz kanalih ni nobenega, hitrosti pa nore, res je da doseg trpi ampak tudi z eno črtico je povezava hitrejša kot z polnim signalom na 2,4Ghz.
Premalo je naprav, kompatibilnih s 6E, WiFi 7 je pa šele v prihodu in za domačo uporabo zaenkrat predrag.

@polde66: Asusi in tudi drugi routerji imajo na voljo 13 kanalov na 2,4 GHz.

Po specifikacijah je Archer C80 bistveno slabši od Asusa.

https://wikidevi.wi-cat.ru/TP-LINK_Arch...

https://wikidevi.wi-cat.ru/ASUS_RT-AX53U

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

polde66 ::

Ti glej specifikacije, ko boš pa sprobal v živo zadevo bo pa malce drugače. Eno je teorija drugo je pa praksa. V praktičnem delu tale Tp-link seka pa kolkikor glup in poceni zgleda. Imam doma mrežo z Mesh sistemom in sicer Deco x60. Zunaj izven hiše naprave, ki nimajo wifi6 dobijo preko 220 mbps. To uporabljam poleti za projektor in splošno rabo. Imam tudi Deco M4 kjer je signal prišel mogoče okoli 180, signal od 2.4 ghz pa mi je za moje potrebe neuporaben ker ga bo za tam okoli 60-80 mbps. Torej če gledam fime mi pride prav 5 ghz, seveda bi bilo še bolje če bi imel napravo ki sprejema wifi6 recimo sprobal sem z FireTV stickom, kjer pride tudi preko 300 mbps. Naj mi potem nekdo razloži v čem je 2.4 GHZ bolje kot 5.8? Pokritost signala si je pa treba naredit, če ti rutar tega ne pokriva boš zadevo speljal z dodatki kot je recimo Deco. To je bistvo.
polde

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: polde66 ()

Han ::

Imaš povezavo do testa RT-AX53U. Če bi bil router brezhiben, bi deloval precej bolje kot A1 modem...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

polde66 ::

Pa si že ugotovil kater modem od A1 ima?
polde

Han ::

Sploh ni pomembno. Tudi kateri paket ima, na optiki, bekreni žici ali po zraku, ne vpliva na slab signal dotičnega, zelo verjetno defektnega Asus routerja.

polde66 ::

Seveda je pomembno. Odvisno kater ruter oz modem ima. Včasih uporabniki ne znajo ločiti med modemom in ruterjem. Jaz pa tudi na pamet tudi ne vem kaj kdo uporablja. Če ima ruter potem kakšne razlike med a1 rutarjem in asusom v pokritosti ne bo. V tem primeru je kupovanje drugega ruterja nesmiselno. Lahko se samo doda asusov rutar kot acesspoint in ti podaljša signal. Lahko acesspoint podaljšaš preko lan kabla direkt, lahko uporabiš powerline. Lahko sta modem in ruter na istem IP pa je potrebno na asusu spremeniti IP....Če je modem potem ima verjetno port za tv in posebej za internet. Modemi imajo ponavadi 2x lan za internet in 2x lan za tv.
Lahko da ima asusov rutar napako, lahko je zanič samo napajalni kabel od asusa in v tem primeru je lahko ravno signal 5.8 ghz slab. Tak primer nebi bil osamljen.
Pač si je treba vzeti čas in zadeve sprobati.
polde

MadMax ::

Rutar in pika.

(malo za šalo, da ne bo kdo rdeč ratal 8-) )

Sicer pa nekateri res ne ločijo modema od routerja.
A še veliko več je takih, ki ne vedo, da je ISP-jev modem skoraj vedno hkrati tudi router.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()
««
123 / 127
»»