» »

Vprašanja za izpit

Vprašanja za izpit

Mercier ::

Dobil sem neka izpitna vprašanja (neka informatika), ki bi jih naj pomagal rešiti neki osebi. V glavnem dizajn IS-ov. Sam bi mogoče imel na vsako vprašanje/nalogo kakšno pripombo ali komentar, kaj ravno hudo pametnega pa ne bi vedel povedati. Pa še filozofiranje o konkretnih zadevah mi ne gre. Rabim pomoč. :8)

Bom stvar napisal spodaj in če kdo prepozna, naj prosim pove, od kje je tole in kaj se zahteva (o čem je najbolje nakladati).

Se komu da na kratko nakazati rašitev h kateri od nalog? Da navrže kako fensi besedo iz stroke?


2. S turizmom povezana izpitna vprašanja

Poglavje obsega esejska izpitna vprašanja, ki so dodana izpitom rednih študentov in niso povezana izključno s stroko.

2.1 V preteklosti

- 31.01.2002: Katera organizacija ali inštitucija ima po vašem mnenju največ podatkov in/ali informacij o turizmu v Sloveniji? (gospodarske, vladne, civilna družba)
- 31.06.2002: Katere organizacije (državne inštitucije, oz. združrnja) imajo po vašem mnenju podatke in/ali informacije o turizmu na internetu?
- 01.09.2002: Napišite poročilo, kako bi avtomatizirali nekatere funkcije v recepciji srednje velikega hotela!
- 02.09.2002: V hotelu že imate veliko informacijskih sistemov. Kolega iz lokalnega računalniškega podjetja vam ponuja zelo poceni čitalce smard card, pametnih kartic, npr. telefonskih kartic. Kaj menite, da bi bilo smiselno in zakaj uporabiti take čitalce v hotelu?

2.2 Vzorčna vprašanja

- MA-1: Napišite poročilo, kako bi avtomatizirali funkcije v prodajnega agenta!
- MA-2: Identicicirajte vsaj nekaj razlogov, zakaj so finančni informacijski sistemi izvrstna orodja za podporo odločanju!
- PR-1: Odločate o informacijskem sistemu v majhni kuhninji z dvema kuharjema. Opišite vse vhode, izhode in nadzor za tak IS! Kako menite, da bi lahko izboljšali tak sistem?
- PR-2: V evropskih mestih je navada, da zjutraj ob kavici gostje prebirajo tudi dnevno časopisje. Ali bi znali predvideti vse stroške, oz. zaslužek, če bi časnik nadomestili s PC-jem priključenim na Internet?
- PR-3: Lastniki kmetije z dvajsetimi ležišči in vsem pripadajočim želijo zbirati informacije o svojih gostih in njihovih navadah. Kaj bi svetovali lastnikom?
- PV-1: Predpostavite, da ste uspeli pridobiti nekaj sredstev za vam priljubljen projekt. S katerimi argumenti bi skušali prepričati finančnega direktorja v smiselnost financiranja projekta?
- PV-2: Fitness club ima bazo svojih strank. Kako bi razporedili tabele, polja, primarne ključe v taki bazi? Ali bi znali zapisati eno poizvedbo v SQL nad takšno bazo?
- TE-1: V velikem ameriškem mestu je iznenada močno zasnežilo. Zaradi izjemnih razmer je popolnoma ohromel mestni promet in cestni delavci niso mogli priti do garaž, kjer so imeli stroje za pluženje. Analizirajte položaj in predlagajte rešitev!
- TE-2: Katere korake bi uvedli kot novopečeni vodja marketing oddelka hotelskega podjetja z ležišči za večjo motiviranost vaših delavcev v prodaji?

Mercier ::

2.
- 02.09.2002: A to je, da recimo začneš zaračunavat za uporabo pisoarja s telefonskimi karticami?

2.2
- MA-1: WTF?!
- PR-1: Kako bi izboljšal, če ne vem kaj imajo? Vpišeš vsak šnicl v PC, pa nek BD server v ozadju? A to hočejo?
- PR-2: A se teli hecajo? En PC namesto kupa časopisov? Stroške bomo že zgruntali.
- PV-2: Sicer ne vem za kakšen študij gre, vem pa, da nima nobene veze z računalništvom. Zakaj folku utrujajo s forami, ki jih nikoli ne bodo rabili? Sicer OK.
- TE-1: WTF?! Ne se vsi naenkrat na internet obešat, da se kaj ne usuje! :\ :D
- TE-2: Probal bi izenačiti možnosti za korupcijo z delavci v nabavi. Spodbujal delitev ležišč z gosti. :D Eh, klasično glupo pitanje. Vemo vsi. Ali pač ne?

Ziga Dolhar ::

Hmmm.

Postavitev telih vprašanj me spominja na one, ki mi jih je "nekdo" zadnjič dal na ircu. Stvar je šla nekako tako:

1. "Nekdo nam pove svoj rojstni datum. Koliko informacije dobimo?"

2. "Telefonska številka je dolga devet znakov, vse števke so enako možne. Kolikšna je informacija?"

Na prvo sem odgovoril 8 bajtvo, pri obeh vpraššanjih pa dobesedno ne razumem, kaj zaboga želijo. Da mi že "koliko informacije" deluje blazno nevšečno (jezikovno in tehnično) na stran, na takale vprašanja bi verjetno "znal" odgovorit le v petstranski nalogi, kjer bi odgovoril na vse možna interpretacije zastavljenega ... vprašanja.

Mercier ::

Pet strani teksta grem pisat le, če je od tega odvisno življenje. :D Bom tole, čisto neđentelmensko, vrnil nerešeno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izpit za radioamaterja (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
646933 (4368) hipertija
»

Varstvo in zdravje pri delu

Oddelek: Loža
207990 (6954) borut_p
»

Digitalno potrdilo

Oddelek: Pomoč in nasveti
6948 (762) jero_no1
»

EF-Poslovna informatika 2. stopnja

Oddelek: Šola
165524 (3407) puncka
»

Visja sola informatika (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7930825 (20991) drzni86

Več podobnih tem