» »

Nakup daljnogleda-prosim za pomoč

Nakup daljnogleda-prosim za pomoč

«
1
2

MatejaK ::

Pozdravljeni,
prosila bi vas za pomoč pri nakupu daljnogleda. Oče si namreč že nekaj časa želi daljnogled in ker se bliža njegov rojstni dan sem mu ga nameravala kupiti. Sama se namreč po pravici povedano ne spoznam čisto nič na daljnoglede zato se obračam na "enege" izmed vas,da mi pomaga. Oče bi ga večinoma uporabljal za kakšne upokojenske izlete in za kakšne športne dogodke (letošnja Planica bi bila idealna za "krst" daljnogleda :)). Bistvo daljnogleda je nareč,da se čim dlje vidi in da je izostritev slike dobra. Cena daljnogleda bi bila cca. največ 70,00 €....upam,da se za to ceno že dobi kakšen soliden.

Hvala že v naprej za vašo pomoč in odgovore,

Lp
Mateja

innerspace ::

Za dnevna opazovanja mu bo tole(a little over budget) cisto v redu:

http://www.mimovrste.com/artikel/148014...

http://www.mixi.tv/katalog/product.php?...

Mogoce je manjsi primernejsi zaradi...majhnosti:)
Olympus bo verjetno imel malenkost boljso sliko..
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

blackbfm ::

Bistvo daljnogleda je nareč,da se čim dlje vidi in da je izostritev slike dobra. Cena daljnogleda bi bila cca. največ 70,00 €....upam,da se za to ceno že dobi kakšen soliden.


Za neko neresno rabo je 70 eur ok, ampak moraš se zavedat da za tako ceno dobiš kvečjem nek osnovni vstopni model in nič več. Kar se pa tiče povečave in kvalitete je pa to nekako pogojeno s prenosljivostjo, nek žepni daljnogled se nikakor ne mora kosat z takim ki ga komaj še držiš v rokah.

innerspace ::

Verjetno ni amaterski astronom, tako da mu bo entry level zoom cisto v redu. Sklepam.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

PecenkA ::

Kot amaterski astronom lahko povem naslednje. Vse, kar je povečava nad 10x praktično nujno potrebuješ stojalo. Ne zaradi teže, ampak zaradi tresljajev. To velja tudi za zemeljsko opazovanje. Jaz bi priporočal "standardni" 10x50 daljnogled. 50 pomeni, da ima premer leč 50 mm in bo precej bolj uporaben zvečer, ko je svetloba že šibkejša. Zbere skoraj 2x več svetlobe kot 40 mm. Zoom objektivi znajo biti uporabni, vendar je cena večja za enako kvaliteto optike. Za znesek 70 EUR pa na žalost daljnogleda s stabilizatorjem slike ne dobiš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PecenkA ()

2x'=2 ::

No, če za več kot 10x potrebujes stojalo, se ti ocitno roke kar precej tresejo. Sam nisem imel tezav s 16x50. Se pa strinjam, da je poceni zoom res neuporaben in svetlobno šibkejši zato tudi sam predlagam 10x ali 12x pa prednjo lečo 50mm, razen če je kompaknost pomembna.

tony1 ::

Se strinjam glede povečave, 10x50 je max. za "običajno" rabo, nič ne bo narobe, če vzameš malo manjšo povečavo.

Sam bi sicer priporočal čim manjši daljnogled (recimo velikosti dveh skupaj postavljenih mobitelov), tudi če moraš zato žrtvovati povečavo, ker je preprosto bolj praktičen.

Prevelikega daljnogleda se ti kmalu ne da niti nositi s sabo, če pa že ga, ti hodi po živcih ko ga vlečeš ven iz ruzaka ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

LordTado ::

A ma kdo mogoče izkušnje z daljnogledom z nastavljivo povečavo recimo kaki celestron 20-100x70?
Oz. katera priporočate...

madmitch ::

Jaz imam na boji barčici enega stare ruskega (še SSSR) 10x50 in ga ne zamenjam, probal sem vse živo in se ne dam, se pa strinjam, da več kot 10x50 ni primerno za vsakdanjo rabo. Sigurno se sedaj dobi mersikaj manjšega in boljšega, samo naj te velike številke ne zavedejo.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

energetik ::

LordTado je izjavil:

A ma kdo mogoče izkušnje z daljnogledom z nastavljivo povečavo recimo kaki celestron 20-100x70?
Oz. katera priporočate...
A to misliš za astronomska opazovanja?
Moraš vedeti, da bo brez stojala takle daljnogled neuporaben. Če pa misliš uporabljati podnevi, pa tudi 70mm objektiva ne rabiš, je zadosti že 35mm in veliiiko lažji.

ThinkPad ::

Kaj je pa next step po 10x50?
Best price performance v razredu s stabilizatorjem, pa da je dober tako podnevi (hribi, morje) kot ponoči za amaterska astronomska opazovannja? Sprašujem, ker nimam pojma, pa 10x50 že imamo doma.

LordTado ::

Ja do lune z 10 prideš kam dalje pa težko,sicer imajo tudi zoom daljnogledi težave z ostrino na velikih povečavah ampak vseeno gre...

energetik ::

Za amaterska astronomska opazovanja bi jaz vzel max 12 povečavo in objektiv vsaj 50mm. Z manjšo povečavo imaš večje vidno polje, kar mislim da je bistvo opazovanja z daljnogledom (razsute kopice, meglice). Poleg tega ne rabiš nujno stojala in ga z lahkoto neseš kamor hočeš.
Sem že imel priliko gledat z daljnogledom z večjo povečavo na stojalu - zadeva je OK, ampak je že drago - za tako ceno potem rajši nabavim manjši Newton teleskop s sledenjem.

Denis_91 ::

Naj se po dolgem času še jaz vmešam :)
Zgoraj je bilo nekaj govora o daljnogledu Celestron SkyMaster 20-100x70 (http://www.mimovrste.com/artikel/382050... in me zanima, če ima kdo izkušnje ali je 20x povečava že problematična za opazovanje brez stojala ali naslona?

Yugos ::

jaz pi pa rad mel Night Goggles,tiste k se dajo na glavo...
Samo najd ene za zmerno ceno je težko!

DragonHeart ::

Denis_91, jaz imam na fotoaparatu max 18x povečaveo in če dam res na maximum je brez stojala že kar malo nemogoče karkoli slikati ali sploh opazovati, če je objekt ki ga gledam preblizu saj fotoaparat nima ravno najboljšega stabilizatorja slike. Nakupa daljnogleda s povečavo večjo od 12x zato nekako ne priporočam, če nimaš stojala ali res izjemno mirne roke.

vsekakor pa so mnenja baje odlična, tako da če boš kupil poleg tega še stojalo, si zmagal.

mnenja:
http://reviews.walmart.com/1336/1171457...

Denis_91 ::

Zdaj ne vem če se da zoom na fotoaparatu primerjat s povečavo daljnogleda, ker jaz recimo na fotoaparatu približam 24x in se še da loviti sliko oz. se lepo vidi. Zanima me samo če je to isto pri daljnogledu. Blo bi super, če bi ga mel možnost kje sprobat.

DragonHeart ::

tudi daljnogled ima lahko stabilizator slike, tako kot tvoj fotoaparat. Moj fotoaparat ima softwarski stabilizator slike in ne mehanskega, kot verejtno tvoj, zato je slika rahlo grozna če želim slikati recimo kakšno ptico na drevesu:D Moram kupiti stojalo..

Je pa zelo težko primerjati, saj daljnogled držiš drugače kot fotoaparat, saj ga precej bolj pritisneš na obraz, roke pa pri držanju prav tako lahko prisloniš na obraz.


Sicer pa glede na to da naročaš preko spleta lahko zadevo naročiš in v kolikor boš ugotovil da ti ni všeč pač takoj vrni.. Za pogoje vračila na mimovrste pa si preberi tu:
http://www.mimovrste.com/info/206/vraci...

koyotee ::

24x optični zoom? Najbrž ne...
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

AtaStrudl ::

Pri daljnogledu ni kaj filozofirat - pogledas skozi, in vidis ali je za rabo.
Pri kupovanju po netu to seveda ne gre, zato jaz takih stvari ne kupujem tam.

Tudi ce nisi amaterski astronom, se splaca daljnogled testirat tako, da pogledas zvezde - te so najbolj izdajalske glede raznih aberacij. V dobrem daljnogledu morajo biti tockaste preko vsega vidnega polja, brez zmazkov, repov in mavric.

Sicer pa poglej se, da daljnogled ne "skili" (dvojna slika) - to je znak slabe (svoh) konstrukcije ali pa padca na tla. Skiljenje preveri tako na bliznjem cilju (min. razdalja, na katero ga lahko izostris) in daljnem cilju (Luna...). Pri tem ga lahko se malo "zvijas", da ocenis trdnost konstrukcije (v razumnih mejah, seveda !! :-)

Pa se par pravil:

1. Poceni zoomi so CRAP - tudi sicer se raje izogibaj zoom daljnogledom, vec elementov vec mozosti za napake in odseve.

2. Antirefleksni sloj sluzi temu, da se svetloba CIM MANJ odbija od lec - lece morajo izgledati cim temnejse, modro vijolicaste do temno zelene. Svetle rumene, oranzne in rdece lece so CRAP!!

3. Ce nisi amaterski astronom, ne pretiravat s premerom lec. Velik in tezak daljnogled je pogosto odvec, 6X20 pa je super zepna stvarca, ki jo lahko imas skoraj vedno s seboj. Sploh starejsim ljudem se zenica ne odpira vec kot na kakih 5mm, zato je vecja iztopna zenica stran vrzen denar. Izstopna zenica je premer lece / povecava, pri 10X50 daljnogledu je velika 50/10 = 5mm.

4. Stevilke na daljnogledu (12X70 itd) so pri poceni robi pogosto neresnicne!! Tudi ce so objektivi res 70mm v premeru, je lahko zaradi premajhnih prizem izkoriscenih samo srednjih 40mm...

Za vajo pojdi na Ljubljanski bolsjak (pri avtosejmu) in si oglej poceni kitajsko robo. Ce malo isces, lahko najdes cisto soliden daljnogled, seveda ob upostevanju zgornjih pravil!

2x'=2 ::

ne, ni primerljivo. Tudi dva fotoaparata z npr. 3x zoomom sta lahko neprimerljiva. 1. je lahko npr od 20-60mm; 2. od 30-90mm.

Okapi ::

ali je 20x povečava že problematična za opazovanje brez stojala ali naslona?
Ja. Kot so že prej napisali, je 10x približno največ, kar lahko normalno gledaš iz roke. Vse drugo se preveč trese in kdor pravi, da se ne, ni verjetno še nikoli dlje časa opazoval skozi daljnogled.

Zum je pri daljnogledu odveč (oziroma drugače povedano, razen pri zelo dragih tako poslabša in potemni sliko, da ga praktično nikoli ne uporabljaš).

Za v hribe oziroma v naravo, ko moraš daljnogled nositi s seboj, je najbolje vzeti nekaj od 6x20 do 8x35. Vse drugo je preveliko. Za gledati sosede pa vzameš kakšnega "ptičarskega" na stativu.;)

O.

gruntfürmich ::

AtaStrudl je izjavil:

2. Antirefleksni sloj sluzi temu, da se svetloba CIM MANJ odbija od lec - lece morajo izgledati cim temnejse, modro vijolicaste do temno zelene. Svetle rumene, oranzne in rdece lece so CRAP!!


za rdeč premaz leče ne bi mogel trditi da je crap. zeiss recimo ima na najdražjih modelih samo rdeče premaze.
http://sportsoptics.zeiss.com/hunting/e...
http://sportsoptics.zeiss.com/hunting/e...
http://sportsoptics.zeiss.com/hunting/e...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

LordTado ::

Jaz sem si vzel nikona action 10-22, top v svojem razredu,pri 22 lahko ne popači kotov in tudi fokus ma proti drugim daljnogledom pri 22x povečavi kar velik razpon...
Optika pa jasna kot je to značilno pri nikonu:)

AtaStrudl ::

Ja, saj napisal sem "SVETLE rumene, oranzne in rdece"

Temno rdece bi nekako sle, ceprav rahlo sumum, da so tudi pri Zeissu marketinski dizajnerji pocasi preglasili opticne inzenirje... Sploh tanajdrazje stvari pogosto kupujejo ljudje, ki jim je vaznejsi izgled kot tehnicne lastnosti.

Z barvami antirefleksnih premazov je pa takole:

Zacelo se je z enoslojnimi, in ker je za vizualne instrumente najvaznejsa dobra prepustnost za rumeno-zeleno svetlobo (najboljsa obcutljivost in ostrina ocesa), so bile lece modro vijolicaste - rumeno zelena skozi, komplementarna se odbije.

Ce je bilo vec povrsin z enako tovrstno plastjo, je bila slika skozi na pogled ze opazno rumenkasta, kar za vizualno opazovanje vecinoma niti ni slabo.

Da bi dobili bolj barvno nevtralno sliko v propustu (vazno n. pr. za barvno fotogtafijo), so v veclecnih sistemih zaceli dajati na vsako povrsino malo drugacno plast, kar je obenem tudi zmanjsalo cik-cak odboje v sistemu (ghosting) in s tem kontrast. Taksne vecbarvne coatinge recimo vidis pri vecini sodobnih foto objektivov.

Danes imamo vecplastne antirefleks nanose, kar omogoca bolj sirokopasovno (za vse barve) dusenje odbojev - torej se temnejse lece, manj izrazitih barv.


Odkod torej tiste svetle lece?
Gre za velik nateg, ki temelji na brezmejni neumnosti potrosnikov.
Vojaske nocne naprave "nulte" generacije so delovale na podrocju cca 1.5 mikrona, in so imele temu primerne antirefleksne premaze, ki so bili v vidnem spektru skoraj zrcalni, vecinoma svetlo rumene ali oranzne barve. Z razpadom CCCP je ta masinerija prisla na zahodne bolsjake, kjer so jo ljudje prepoznavali ravno po teh svetlih lecah.

Priblizno ob istem casu so Kitajci zagnali proizvodnjo poceni plasticnih daljnogledov, in pri tem zaceli delati tudi "kao nocne" daljnoglede s svetlo oranznimi lecami. Celo na nasem bolsjaku so ti prodajalci te robe razlagali, da je to namenjeno nocnemu gledanju.
Seveda ponoci skozi tak dalnogled vidis se slabse kot skozi navadnega, saj zaradi zrcalnih lec skozenj pride manj svetlobe.

In izgleda da mora zdaj tudi Zeiss ze konkurirati Kitajcem :-)
No, kot sem rekel, ce so lece TEMNO rdece, se ni tako hudo!

madmitch ::

7x50 ruska, 30 let stara optika se je pri meni izkazala za najboljšo izbiro za na morje (barka). Imam še dva nova daljnogleda in se jih nikakor ne morem navaditi, najbolje vidim skozi starega rusa. Pri daljnogledu jaz nikakor ne bi pretiraval s številkami.

PS: je kje v Ljubljani ostal še kakšen mojster, ki popravlja in vzdržuje daljnoglede? Bil je eden pod NUKom pa je zaprl štacuno.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Okapi ::

Tehnooptika Smolnikar na Brnčičevi. S servisom daljnogledov se hvali tudi Optika Maretič v Škofji Loki.

O.

ZaLoMaT ::

Se mi zdi da imajo kakšni Olympusi zelo dobro(ostro) sliko, sam sem očetu podaril tale model:
Olympus 12 x 25 PC I Silver Binocular


Je izredno priročen, majhen, lahek in omogoča zelo dobro ostrino, moteče pa je če se ti po kakšni prekrokani noči malce tresejo roke ... to je pa že druga težava :)

gruntfürmich ::

jezni@ rusi so imeli izredno dobro optiko kolikor je meni znano. in zato verjetno ni presenečenje, da ti zelo ustreza.

ataštrudl@ ne vem če so pri zeissu šli namerno v rdeče prevleke zaradi izgleda. ker kolikor so ljudje komentirali te rdeče prevleke (ne ravno od zeissa ampak rdeče na splošno) da so najboljše ampak tudi da so zelo odbojne, in recimo se bleščijo in na lovu niso dobre ker jih divjad hitreje opazi. tko da iz tega stališča dvomim da je rdeča prevleka le za izgled.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

madmitch ::

Hvala Okapi.
Grunt... Ja, bila je odlična, kakšna je zdaj, nimam pojma, je pa verjetno ostala zadaj, še vedno pa prekaša azijska čuda. Po drugi strani je pa ta moj Rus dober samo za na barko, ker je za nosit okoli čisto pretežak.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Okapi ::

Ruska optika v resnici ni bila čisto nič posebnega, daleč od tega, da bi ji lahko rekli odlična (če rečemo, da je odlična Zeiss, Leica, Swarowski, Nikon, Pentax ...), bila pa je zelo poceni. So bili pa seveda boljši od plastik fantastik tajvanskih zadev za primerljivo ceno.

O.

AtaStrudl ::

da so najboljše ampak tudi da so zelo odbojne


To pac ne gre skupaj!
Zelo odbojen ANTIrefleksni sloj je SLAB antirefleksni sloj. (ne glede na barvo)


Nisem se videl (in dvomim da kdaj bom) kakrsnekoli smiselne fizikalne ali fotometricne razlage, zakaj bi bilo dobro odbiti kup rdece/oranzne/rumene svetlobe na lecah daljnogleda!

Bolj smiselni so bili rumeno/oranzni filtri, ki si jih vcasih dobil zraven ruskih daljnogledov. Ti so izlocili modro svetlobo, ki se v ozracju najbolj sipa, in tako popravili kontrast oddaljenih predmetov.

Oranzen antirefleksni sloj seveda NI oranzni filter, ampak ravno obratno - prepusca modro in slabi oranzno!

gruntfürmich ::

Okapi je izjavil:

Ruska optika v resnici ni bila čisto nič posebnega, daleč od tega, da bi ji lahko rekli odlična (če rečemo, da je odlična Zeiss, Leica, Swarowski, Nikon, Pentax ...), bila pa je zelo poceni. So bili pa seveda boljši od plastik fantastik tajvanskih zadev za primerljivo ceno.

O.


niso po vojni nekaj v zvezi z zeissom rusi selili na vzhod?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich ::

ja, ravno berem na wiki da so del zeissa dobili vzhodni nemci, in od tam potem slitev oz. kopiranje proizvodnje na vzhod. in zato verjetno sloves ruske optike, ker so dobili znanje in tehnologijo oz zeissa.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Martin Krpan ::

Mislim da so v SSSR odpeljali celo fabriko
Zeiss z delavci vred (začasno).
Ja pa obstajal tudi vzhodnonemški DDR Zeiss in Jena Optik.
Dalnogled bivše JNA, Zrak Sarajevo 10X40 je bil kopija DDR Zeissa in ni bil slab.
Sam imam SSSR made 12X40 in moram reči , da je izredno dober kompromis med kvaliteto , povečavo in velikostjo.
Priznam pa , da kadar grem peš v hribe vzamem seboj nekega Made in China BSA daljnogled 12x25 , ki gre v žep za kar je rus prevelik.

errhec ::

Ruska optika je imela najboljše razmerje med kvaliteto in ceno.
Zeiss, Swarowski in ostala co. so boljši, vendar soOoo dražji.
Najde se tudi kakšen dober "kitajec".
Za večerno opazovanje (mrak) bi sam vzel razmerje med povečavo in prednjimi lečami faktor 7. (exit pupil diameter)
7x50, 8x56 .. (tast ima 9x63 Bresser in je z njim zadovoljen)
Mogoče kakšen FOTON 10x40 (če ga dobiš kje poceni, sedaj se prodajajo za težo v zlatu) ali kakšen podoben z roof prizmo.
Drugače pa glej da imajo vsaj BAK4 steklo.

LP
dd

Okapi ::

Dobro razmerje med kakovostjo in ceno so imeli tudi češki daljnogledi Meopta.

O.

lakkon ::

Pozdravljeni,

zadnje čase kar dosti hodim v hribe. mislim, da mi skorajda že manjka kak daljnogled, ko si z velikim občudovanjem opazujem pokrajino, gore in še kaj med potjo in še posebej z vrhov gora. Ne mislim metati preveč denarja. Za čim manj bi rad dobil čimveč, če le možno.
glede na faktorje, ki vplivajo na nakup (povečava daljnogleda, premer leče, vidni kot oz. vidno območje, premer izhodne leče) mislim, da bi tale - vsaj cenovno gledano glede na vsaj teoretično objavljene spodobne podatke - utegnil biti pravi:

http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_...

preden vprašam v trgovino, me zanima, če veste:
- ima ročno ostrenje?
- ima antirefleksni sloj?
- je vseeno bolje vzeti 6x20 oz. 8x35? Velikost in teža mi sicer nista problem.
- Katere cenovno bolj dostopne, a še vedno OK bi mi priporočali za moj namen?

Hvala za pomoč.

D3m ::

Jaz sem si pred kratkim kupil Nikon Action 7x35 za 60 eur in sem zadovoljen.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Okapi ::

Velikost in teža mi sicer nista problem.
To misliš sedaj.;) Tale Praktica je prevelika za nosit v hribe. Drugače pa imajo vsi ročno ostrenje in antirefleksni sloj.

Če greš lahko do 60-70 evrov, poglej kaj od Nikona, Pentaxa ali Olympusa.

O.

energetik ::

lakkon je izjavil:

Pozdravljeni,

zadnje čase kar dosti hodim v hribe. mislim, da mi skorajda že manjka kak daljnogled, ko si z velikim občudovanjem opazujem pokrajino, gore in še kaj med potjo in še posebej z vrhov gora. Ne mislim metati preveč denarja. Za čim manj bi rad dobil čimveč, če le možno.
glede na faktorje, ki vplivajo na nakup (povečava daljnogleda, premer leče, vidni kot oz. vidno območje, premer izhodne leče) mislim, da bi tale - vsaj cenovno gledano glede na vsaj teoretično objavljene spodobne podatke - utegnil biti pravi:

http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_...

preden vprašam v trgovino, me zanima, če veste:
- ima ročno ostrenje?
- ima antirefleksni sloj?
- je vseeno bolje vzeti 6x20 oz. 8x35? Velikost in teža mi sicer nista problem.
- Katere cenovno bolj dostopne, a še vedno OK bi mi priporočali za moj namen?

Hvala za pomoč.
Ne vem no, meni se zdi teža zelo pomemben faktor pri hoji v hribe.

Sicer pa - ponavadi je v hribih svetlobe izjemno veliko, zato bo povsem zadosti že 35mm objektiv. Meni osebno bi se za tako dnevno opazovanje najboljša zdela varianta 10X35 ali 12x35. Če hočeš še prišparati pri teži pa nabaviš rabljenega ali delno poškodovanega in vzameš samo polovico daljnogleda.

gruntfürmich ::

lakkon je izjavil:

Pozdravljeni,

zadnje čase kar dosti hodim v hribe. mislim, da mi skorajda že manjka kak daljnogled, ko si z velikim občudovanjem opazujem pokrajino, gore in še kaj med potjo in še posebej z vrhov gora. Ne mislim metati preveč denarja. Za čim manj bi rad dobil čimveč, če le možno.
glede na faktorje, ki vplivajo na nakup (povečava daljnogleda, premer leče, vidni kot oz. vidno območje, premer izhodne leče) mislim, da bi tale - vsaj cenovno gledano glede na vsaj teoretično objavljene spodobne podatke - utegnil biti pravi:

http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_...

preden vprašam v trgovino, me zanima, če veste:
- ima ročno ostrenje?
- ima antirefleksni sloj?
- je vseeno bolje vzeti 6x20 oz. 8x35? Velikost in teža mi sicer nista problem.
- Katere cenovno bolj dostopne, a še vedno OK bi mi priporočali za moj namen?

Hvala za pomoč.


preden karkoli uprašaš zajadraj na stran http://www.optics-trade.eu/shop/si/ in teodorja povprašaj za mnenje. ti po zelo dobro svetoval.
v kakšno enaa pa ne spraševat, ker je brezveze ker sigurno nimajo pojma.
pa morda ti naj ne bo dati težko par 100€ za daljnogled. optične razlike bodo velike, tvoja nejevolja prav tako, če ga boš imel 10+let pa pomisli koliko se ti bo teh par 100€ poznalo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich ::

če bi imel spektiv ti prodam tegale: http://www.optics-trade.eu/shop/si/niko... dokaj lahek, vendar moraš okular posebej dokupit.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

lakkon ::

Verjetno je res, da je skoraj 1x dražji Nikon Action 7x35 boljši od teh dveh primerljivih daljnogledov http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_...
http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_...
ta dva sta celo lažja od Nikkona.

Nisem zelo zahteven uporabnik. Bi ta dva zadovoljila moje potrebe?

Okapi ::

Bi.

O.

energetik ::

lakkon je izjavil:

Nisem zelo zahteven uporabnik. Bi ta dva zadovoljila moje potrebe?
Če misliš opazovati recimo ljudi na drugih vrhovih, koče ipd, probaj dobiti takega vendar z 10-12x povečavo.
Če boš opazoval bolj panoramo, bo 7x dovolj.

Okapi ::

Če recimo hočeš prebrati kakšen napis v daljavi, recimo ime barke, se pri 10x slika toliko bolj trese, da izniči praktično vso večjo povečavo v primerjavi s 7x. V resničnem življenju je zato razlika med 7x in 10x tako rekoč zanemarljiva, ali pa vsaj bistveno manjša, kot bi lahko kdo sklepal samo na osnovi številk.

O.

energetik ::

Je res, ampak v hribih hitro najdeš kakšno skalo, kamor prisloniš daljnogled in imaš mirno sliko. Seveda bo pa tudi z 7x lepo opazovati.

lakkon ::

sej jaz bi najraje čim manjši, cenovno dostopen daljnogled, ki pa naj bi vseeno imel zadovoljive karakteristike (povečava daljnogleda, premer leče, vidni kot oz. vidno območje, premer izhodne leče). Ne bom naročal iz tujine, saj se mi z nakupom kar mudi.

prvi modeli, ki so me zanimali so bili npr:
http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_... (18.5x16x8.1cm; 765g)
http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_... (20x16.7x6.1cm; 800g)
http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_... (18.5x16x8.1; 765g)

Verjetno res preveliki. V nahrbtniku, ki ga na daljših pohodniških turah itak napolnim do konca, bi veliki, težji daljnogled res težko najdel svoj prostor.

potem sem šel gledal vsaj nekoliko manjše, lažje, ki pa še vedno imajo dobre karakteristike:

http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_... (17,3x13.7x7.4cm; 765g)
http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_... (17,3x13.7x7.4cm; 680g)

tudi ti niso ravno dosti manjši in tudi lažji ne. no, slednji bi utegnil biti OK, a ima le 7xpovečavo:
http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_... (14.2x 9.1x5.6cm; 624g)

sedaj gledam tudi tiste, ki ne ustrezajo vsem željam, so pa res manjši in lažji:
http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_... (12,7x11,4x5,1cm; 227g)
http://www.vsezasport.si/silva-daljnogl...
http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_... (14.2x9.1x5.6; 369g)

zadnji omenjeni zna biti ta pravi. Pozna kdo? Ima OK ostrenje ter povečavo?

gruntfürmich ::

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup daljnogleda

Oddelek: Loža
213460 (1406) rockstar
»

Daljnogled

Oddelek: Kaj kupiti
152840 (1072) gruntfürmich
»

nakup daljnogleda

Oddelek: Loža
71329 (1116) gruntfürmich
»

Pretirane cene Sesalnikov Vorwerk v SLO (alternativa Miele)

Oddelek: Kaj kupiti
2927258 (26006) francek1
»

Daljnogled Nikon Action Zoom 10-22x50

Oddelek: Loža
112270 (2004) cili87

Več podobnih tem