Forum » Problemi človeštva » Vlada 2012 -
Vlada 2012 -
Temo vidijo: vsi

Karaya 52 ::
Samo nekateri ne razumete dinamicne komponente, ker gledate samo nakup vs. najem, obdobje 50 let, ista lokacija.To čisto dobro razumemo, samo ti podtikaš, da ne razumemo. Kot sem že napisal, nihče ne trdi, da je nakup, ne glede na ceno, boljši od najema. Če bi recimo pred 10 leti dobil v najem spodobno občinsko stanovanje (najemnina je ugodna, najem zagarantiran za nedoločen čas - kolega je kot za mesto potreben kader tako dobil v najem stanovanje v Zupančičevi jami), bi se tudi sam morda ne odločil za nakup.
O.
Ne, vidim da ne razumes. Najem in nakup sta prakticno prezrcaljeni funkciji, najem te zacne dusiti na daljsi rok, nakup (kredit) pa te po nepotrebnem davi v zacetku. Potrebno je pobrati pluse najema na kratek rok in preiti v lastnistvo, ko se krivulji najema in nakupa sekata. Gre za princip. Cena samo pove, kdaj se bosta krivulji sekali.
Ljudje mislijo, da je bolje hitro kupiti stanovanje in vzeti vecji kredit, kot pa varcevati kot najemnik in kasneje vzeti manjsi kredit. Bolj se nebi mogli motiti. Lepse ne znam napisati, kdor ne razume, mu ne morem pomagati. Bo moral grafa poloziti enega preko drugega, mogoce se posveti, ce ne ... pa toliko bolje za banke.

-valvoline- ::
A je kdo na tekočem kaj se z nepremičninsko zakonodajo dogaja? Jajčko & company so se hvalili da bodo znižal komunalne prispevke za 50-80% in da bo pridobitev gradbenega dovolenja po novem zelo hitra,če ga ne boš dobil v treh mescov bo odgovarjala uradna oseba zadolžena za to? A se je kej premaknilo na boljše?

djordjevic ::
Pa cena nepremičnin tudi miruje, ne? Mislim, tolažite se vi s padcem nepremičnin (meni je za ceno bolj kot ne vseeno, ker še lep čas ne mislim prodajati, bi pa vam privoščil, da si rešite stanovanjski problem), ampak nikjer ne vidim tistega famoznega padca cen, ki ste ga napovedovali pred leti. Kriza traja že štiri leta, pa še kar ljudem ni začela teči voda v grlo, ali kako, da ne prodajajo nepremičnin za pol cene (ki je po vaše realna). Definitivno se je na dolgi rok pokazalo, da ni bilo tako neumno vzeti kredita, ko je bil euribor visok, ker si banka ni mogla vzeti tako velikega kosa pogače, kot si ga zdaj, ko je praviloma bančni pribitek občutni višji kot pred krizo. Meni, ki imam tako relativno nizek osnovne bančne obresti in praktično ničen euribor, se po malem smeji, ker plačujem pa zdaj že ena dobra tri leta 100+ evrov manj obrok kot na začetku.
@valvoline: Približno tako napredujejo, kot smo konkurenčni napram tujini v višini trošarin pri energentih. >:)
@valvoline: Približno tako napredujejo, kot smo konkurenčni napram tujini v višini trošarin pri energentih. >:)
No grave is deep enough to keep us in chains.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: djordjevic ()

Jah seveda da ne bo padca ko vladajoči bodo zopet reševali gradbeno mafijo in kupovali za 3x predragih pajzlov z beri NAŠIM DENARJEM.
Hvala državi za stanovanjski sklad.
Hvala državi za stanovanjski sklad.

@valvoline: Eh, tisto je bolana namera, ja.

Jah, nekateri pa raje vidimo vec € v denarnici, tudi ce zaradi tega nismo "na svojem". Ker je debata tekla okoli cifer, sem mislil da je to jasno. Ocenjujem, da bom najemal do 40, 45 leta, potem gre v nakup. Kasneje se to prodam in kupim nekaj kot penzionist v Panami, Maroku, Kanarcih...
Sicer ne vem kaksno moc ima vlada pri komunalnih prispevkih, do sedaj sem zivel v prepricanju, da je to stvar lokalne skupnosti, kateri glavni vir je ravno to. Predstavljajmo si halo, ce jim to prepolovijo.
Sicer ne vem kaksno moc ima vlada pri komunalnih prispevkih, do sedaj sem zivel v prepricanju, da je to stvar lokalne skupnosti, kateri glavni vir je ravno to. Predstavljajmo si halo, ce jim to prepolovijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()

Okapi ::
Okapi je eden izmed teh, banka je srecna.Okapijeva računica je takšnale. Pred 10 leti je kupil flet za 83k evrov, zanj vzel 50k evrov kredita na deset let in zanj odplačal 21k evrov obresti. Vse skupaj je torej za flet dal 104k evrov. Danes so oglaševane cene zanj 150k evrov. V 10 letih bi dal 50k evrov za najemnino. Banka je dobila 21k evrov in je srečna, Okapi je (papirnato) 100k evrov na boljšem, in je še bolj srečen.

Če bi Okapi leta 2002 s svojimi 30k keša kupil delnice Appla, bi imel danes milijon in pol in bi bil še precej bolj srečen.

Ljudje mislijo, da je bolje hitro kupiti stanovanje in vzeti vecji kredit, kot pa varcevati kot najemnik in kasneje vzeti manjsi kredit.V resnici verjetno nihče ne misli tako. Vsem je jasno, da kredit stane in da je lahko tudi dražji od najema.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Dobar si. S 83k € si kupil stanovanje, se pravi da je kredit kril manjkajoco tretino, tukaj pa pises kako je nakup oh in sploh, med druscino, ki niti 20% ne nabere in ki bi jo kredit zadavil. Ta je dobra...

Nepremičnine so se najbolj podražile ob zamenjavi tolarja z evrom(tako kot vse ostalo).Takrat so cene nerealno poskočile za najmanj 30-50%.
Tisti k so kupil nepremičnino še v tolarjih so na varnem,tisti k so kupil v evrih po našpananih cenah so se-se bodo fajn opekli.
Tisti k so kupil nepremičnino še v tolarjih so na varnem,tisti k so kupil v evrih po našpananih cenah so se-se bodo fajn opekli.

Dobar si. S 83k € si kupil stanovanje, se pravi da je kredit kril manjkajoco tretino, tukaj pa pises kako je nakup oh in sploh, med druscino, ki niti 20% ne nabere in ki bi jo kredit zadavil. Ta je dobra...
Slabo računamo? Prej slabi dve tretjini.

PaX_MaN ::
Hozana, Slovenija je rešena!
Janšatovi so namreč objavil predlog nove pokojninske reforme.
Za lulze sem šel preverit, koliko so plagiiral, pardon, si sposodl od Pahorjeve. Za izhodišče sem vzel verzije:
- 24.3.2010,
- 9.8. 2010,
- 23.9.2010 in
- 14.12.2010
Vse štiri sem primerjal s programom WCopyfind; s privzetimi nastavitvami. Rezultati so - če jst to prav berem - naslednji:
- 35% Janševega je enacga 46% Pahorjevega @ 24.3.2010
- 58% Janševega je enacga 36% Pahorjevega @ 8.9.2010
- 81% Janševga je enacga 84% Pahorjevga @ 23.9.2010
- kar 91% Janševga je enacga 89% Pahorjevga @ 14.12.2010
A se niso neki bunil da Pahorjeva reforma "v resnici ni reforma, ker so samo nekej koeficientov natvikal"?
Za hec sem potem primerjal še trenutno veljaven ZPIZ-1 @ UPB4 z Janšatovim tanovim, pa je rezultat 25% Janšatovga enacga 28% ZPIZ-1, Pahorjev @ 14.12.2010 vs. ZPIZ-1 @ UPB4 je pa 23% Pahorjevega enacga 26% ZPIZ-1. Kar posledično pomeni da je Janšatov še manjša reforma kot Pahorjev.
Janšatovi so namreč objavil predlog nove pokojninske reforme.
Za lulze sem šel preverit, koliko so plagiiral, pardon, si sposodl od Pahorjeve. Za izhodišče sem vzel verzije:
- 24.3.2010,
- 9.8. 2010,
- 23.9.2010 in
- 14.12.2010
Vse štiri sem primerjal s programom WCopyfind; s privzetimi nastavitvami. Rezultati so - če jst to prav berem - naslednji:
- 35% Janševega je enacga 46% Pahorjevega @ 24.3.2010
- 58% Janševega je enacga 36% Pahorjevega @ 8.9.2010
- 81% Janševga je enacga 84% Pahorjevga @ 23.9.2010
- kar 91% Janševga je enacga 89% Pahorjevga @ 14.12.2010
A se niso neki bunil da Pahorjeva reforma "v resnici ni reforma, ker so samo nekej koeficientov natvikal"?
Za hec sem potem primerjal še trenutno veljaven ZPIZ-1 @ UPB4 z Janšatovim tanovim, pa je rezultat 25% Janšatovga enacga 28% ZPIZ-1, Pahorjev @ 14.12.2010 vs. ZPIZ-1 @ UPB4 je pa 23% Pahorjevega enacga 26% ZPIZ-1. Kar posledično pomeni da je Janšatov še manjša reforma kot Pahorjev.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PaX_MaN ()

@okapi ne pozabi drsečega tečaja tolarja takrat,čeprav si kredo vzel v evrih si ti realno plačal 10%+ letno obresti,ker se je obrok v tolarjih skozi povečeval. Ni tako preprosto kot nam pripoveduješ.

bluefish ::
-valvoline- je izjavil:
Za ceno enga 50m2 blokovskega pajzla lahka dobiš najmanj 100m2 bajto z vsaj nekaj dvorišča zunaj.Bodi vsaj fer in primerjaj nepremičnine na podobni lokaciji.

djordjevic je izjavil:
Slabo računamo? Prej slabi dve tretjini.
Slabo prebral. Moj post je brezpredmeten.

enadvatri ::
djordjevic je izjavil:
Eh...
Sem se MB vtakil v excel. 62 kvadratnih metrov za 75.000€. Letni stroski 1500€. 20.000€ pologa, ostalo kredit, 7% obrestna mera, 15 let. Primerljivo stanovanje, najem 350€. 183. mesec kredit odplacan, stanovanje vredno (ob 1% rasti) 87.000€, na banki bi ob najemu imel 86.000€.
Pa dobro, človek božji, kaj so tisti letni stroški, no, ki jih kot najemnik nimaš? Res me zanima. Zavarovanje stanovanja - vse na ful in novo vrednost - 130 evrov. Recimo, da notri šteješ še upravljanje, pa tudi to marsikateri najemodajalec prevali na najemnika - 300 evrov. Hišnik? Isto - 200 evrov. Kako prideš do 1500? Sej vse ostalo pa itak plačuješ kot uporabnik - lastnik ali najemnik.
Letni stroški so ogromni, zlasti za majhne bloke z garažami in dvigali, kakršnih je na Obali zraslo kot gob po dežju. Vzdrževanje skupnih prostorov je kos tortice, tu so še vzdrževanje prezračevanja garaža, dvigala (to je posebna kategorija stroškov - celo novi Schindlerji se kvarijo ali pa jih kdo namerno sabotira, da služi) in vrag ne daj, da je slaba hidroizolacija in zamaka garažo, ki je pod nivojem okolice ... Hodijo gasilci, civilna in razni obrtniki, kmalu pridejo stanovalci do spoznanja, da je potrebno to trajno urediti (beri: namestiti prečrpavanje v meteorne vode) ... In ne, to ni osamljen primer. Potem so še tu stari bloki, ki so bili deležni (predvsem izolacijskih) sanacij, ki so po stanovanju kar nekaj tisočakov stali ...
Skratka, ti stroški niso hec in lahko nanesejo tudi med 200 in 300 na mesec brez el., vode, TV ipd.

Jah, jebiga, če kupiš na pamet ali imaš smolo, pač je tako. V našem bloku (s pokrito pritlično garažo in dvigalom) je teh stroškov z upravnikom vred 28 evrov mesečno. Aja, pa pozabil sem 50 evrov nadomestila za stavbno zemljišče. Letno. Ne vem, če bom lahko ta mesec kaj pojedel.

Zgodovina sprememb…
- spremenil: djordjevic ()

Rimljani so vrednost svojih bajt razbili na osemdesetinke. 80 let je bila zivljenska doba opeke. Po 40 letih je bila bajta vredna samo se polovico. Stanovanja se ne bodo vec sama odplacevala, z njimi bo tako kot z avti. Mark my words. Zdaj pa Okapi. Resno mislis, da se je vrednost tvojemu stanovanju v desetih letih skoraj podvojila? Si stene prebelil z zlatom, zamenjal okna, vrata, montiral zlate pipe in marmor v kopalicno? Si izracunal letni donos in ga primerjal ... ne vem, recimo z borzo? Populacija v LJ stagnira, stanovanj je vedno vec? Pf... smilijo se mi tisti, ki ne vidijo balona. Prodaj stanovanje, za nekaj let se preseli v najemnisko stanovanje in ga ponovno kupi, ko bo cena realna. Tako bi sam ravnal. Sicer pa imam kolega, ki je na avtocesti od ciganov kupil "zlato" verizico. Smo mu pravili, da to ni zlato in ga izzivali, naj ga nese zlatarju ocenit. Ga ni. Verizico je nosil noc in dan, dokler ni cez nekaj tednom zgubila zlati lesk in dobila pocinkano zalost.

Super primerjava, res, nimaš kaj. Iz koga se ti norca delaš?

Iz vseh, ki gledajo pa ne vidijo, poslusajo, pa ne slisijo.
Trma je smrt pri nalozbah. Huje ko stahopetnost.

Zgodovina sprememb…

Poslušajo, poslušajo, samo ti določenih dejstev nočeš slišati & sprejeti.

Ce se ti vrednost stanovanja v desetih letih podvoji, prispeval pa nisi nic k temu, ti mora zvoniti alarm. V Slovenski Bistrici je drugace, da ne bos spet napacno razumel.

Jao, saj folk načeloma ne kupuje stanovanja zato, da se bo vrednost podvojila in potrojila. No, par let nazaj še morda, danes ne več.

Vecina racuna, da se bodo stanovanja sama odplacala. S podvojitvijo vrednosti (cen, ker vrednost se mu ni mogla podvojiti, razen ce ga je opremil z zlatom) samo dokazujem obstoj balona, Okapi ga ne vidi, ker sedi na njem (2× visje). Razen ce misli, da bo z blefom pok preprecil. Tako enostavno pa spet ne gre.
Zgodovina sprememb…

Vecina racuna, da se bodo stanovanja sama odplacala.Tebi dejansko fundamentalne stvari niso jasno. Večina računa, da se bo stanovanje odplačalo, ampak ne tako, da ga bodo čez x let dražje prodali, ampak da jim x let ne bo treba plačevati najemnine.
Da je moj flet v 10 letih podvojil ceno, mi je popolnoma vseeno - zaradi tega nisem niti evro bogatejši, ker ga ne nameravam prodati. Prinaša pa mi mesečno rento v višini 400-500 evrov, kolikor bi moral za tako stanovanje plačevati najemnine.
Sicer si pa itak ves čas sam sebi nasprotuješ, ko po eni strani trdiš, da se splača najem, v naslednjem hipu pa razlagaš, da se očitno vseeno splača nakup (in da boš tudi ti kupil nepremičnino).
O.

Ne, js pravim da se splaca nakup po moji formuli, "10 let najema, potem nakup" na nenapihnjenem trgu. V Sloveniji je to skoraj vse kar je izven LJ, ne vem kako je na obali, tam imo tudi trpijo za manjsim balonom.
Ocitno ti ni vseeno glede cene tvojega stanovanja, drugace nebi tako vneto pisal in se zanimal za oglasevane cene sosede. Pomoje mora biti clovek neodgovoren, da se ne zanima za ceno lastnega premozenja. Na tvojem mestu bi pac prodal, ce gre po 150k € si zmagal, "izstopis na vrhu", pocakas par let, da se zadeve umirijo in ponovno investiras v nepremicnino. Se pa moras vprasati, kako trde temelja ima podvojitev cene v desetih letih. To je donos za borzo.
Nepremicninski balon je najbolj nasty balon kar smo jih imeli, ker so ljudje svoje prihranke zmetali za cegli, v upanju na mirno tretje zivljensko obdobje. Ni tako nedolzno vse skupaj, kopnjenje premozenja je katastrofa za drzavo. Bila so obdobja, ko so se stanovanja sama odplaca. Mislim na rast njihovih cen, ki je bila v istem tempu z inflacijo, ki je manjsala realno tezo odplacevanja kreditov. Vemo, da kreditojemalci najbolj jamrajo prva leta, right? Inflacija scasoma odplacevanje naredi bolj znosno in ce nepremicnine se rastejo ... se stvar "sama odplaca". Ni to fama, tako je bilo.
Ocitno ti ni vseeno glede cene tvojega stanovanja, drugace nebi tako vneto pisal in se zanimal za oglasevane cene sosede. Pomoje mora biti clovek neodgovoren, da se ne zanima za ceno lastnega premozenja. Na tvojem mestu bi pac prodal, ce gre po 150k € si zmagal, "izstopis na vrhu", pocakas par let, da se zadeve umirijo in ponovno investiras v nepremicnino. Se pa moras vprasati, kako trde temelja ima podvojitev cene v desetih letih. To je donos za borzo.
Nepremicninski balon je najbolj nasty balon kar smo jih imeli, ker so ljudje svoje prihranke zmetali za cegli, v upanju na mirno tretje zivljensko obdobje. Ni tako nedolzno vse skupaj, kopnjenje premozenja je katastrofa za drzavo. Bila so obdobja, ko so se stanovanja sama odplaca. Mislim na rast njihovih cen, ki je bila v istem tempu z inflacijo, ki je manjsala realno tezo odplacevanja kreditov. Vemo, da kreditojemalci najbolj jamrajo prva leta, right? Inflacija scasoma odplacevanje naredi bolj znosno in ce nepremicnine se rastejo ... se stvar "sama odplaca". Ni to fama, tako je bilo.

10 let je hipoteticno, moral bi racunati od lokacije do lokacije. V teh letih prihranis ravno toliko, da se bolj kot najem splaca kredit za nakup stanovanja. Pride do prevoja. To je seveda ob idealih pogojih. Tako kot je danes, ko centralne banke drzijo obrestne mere skoraj pri nuli zaradi nevarnosti deflacije, krediti pa so dalec od top, bi sam bil zelo previden.
Zgoraj sem racunal za primer vile vodmat. Nakup ob 20% pologu je totalno, absolutno, metanje denarja skozi okno. Ce 20 let zivis kot najemnik in varcujes, imas po dvajsetih letih vec denarja, kot je vredno stanovanje (ob 1% rasti).
Zgoraj sem racunal za primer vile vodmat. Nakup ob 20% pologu je totalno, absolutno, metanje denarja skozi okno. Ce 20 let zivis kot najemnik in varcujes, imas po dvajsetih letih vec denarja, kot je vredno stanovanje (ob 1% rasti).

jype ::
Okapi> In? Tisti, ki so kupovali delnice NKBM (ali Istrabenza in še koga pred krizo), bodo še ob precej več.;)
Tako se ne investira.
Kot praviš - danes se ne seliš za službo, se pa vsekakor še vedno seliš stran od idiotov.
Tako se ne investira.
Kot praviš - danes se ne seliš za službo, se pa vsekakor še vedno seliš stran od idiotov.

Ce 20 let zivis kot najemnik in varcujes, imas po dvajsetih letih vec denarja, kot je vredno stanovanje (ob 1% rasti).In zakaj potem ne bi raje še naslednjih 20 let živel kot najemnik in imel še več denarja?
O.

Vecina racuna, da se bodo stanovanja sama odplacala. S podvojitvijo vrednosti (cen, ker vrednost se mu ni mogla podvojiti, razen ce ga je opremil z zlatom) samo dokazujem obstoj balona, Okapi ga ne vidi, ker sedi na njem (2× visje). Razen ce misli, da bo z blefom pok preprecil. Tako enostavno pa spet ne gre.
Balon ni imel nobene neposredne veze s končni kupci, torej ljudmi, ki potrebujejo streho nad glavo. Ja, le v toliko, da so stanovanjca preplačali! Torej, ni se napihnil in zato tudi počil ne zaradi njih.
Seveda, boš rekel, daje krivo povpraševanje (po takšni ceni), pa ni. Še sedaj se ne prodajajo, pa bedaki držijo cene, ker upajo, da bodo oz. si ne upajo pomisliti, da ne bodo prodali po tej ceni ... Zaradi slabih poslovnih načrtov, pohlepa ... Vsi vemo, da je za okarati investitorje v nepremičnine in banke, ker so po nepotrebnem in iz pohlepa ustvarjali lep del prometa na nepremičninskem trgu in pa držali pribite cene ...
Okapi> In? Tisti, ki so kupovali delnice NKBM (ali Istrabenza in še koga pred krizo), bodo še ob precej več.;)
Tako se ne investira.
NKBM je rabil svež denar in najlažje je nasrati ljudi z državno propagando ... Kar nekaj trgovčičev in posrednikov poznam, pa tudi bančnika, ki so investirali v NKBM; danes se jim smejim na ves glas, ker sem jih posvaril, kaj bo. Pa se nimam za ne vem, kako poučenega na tem področju.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()

Apropo NKBM - če je bil kdaj čas za nakup njenih delnic, je to zdaj.

Ce 20 let zivis kot najemnik in varcujes, imas po dvajsetih letih vec denarja, kot je vredno stanovanje (ob 1% rasti).In zakaj potem ne bi raje še naslednjih 20 let živel kot najemnik in imel še več denarja?
O.
Vrednost stanovanja minus stroski kredita. Sem zacel odstavek s kreditom, ne vem zakaj samo polovico citiras?
Balon ni imel nobene neposredne veze s končni kupci, torej ljudmi, ki potrebujejo streho nad glavo. Ja, le v toliko, da so stanovanjca preplačali! Torej, ni se napihnil in zato tudi počil ne zaradi njih.
Ja za koga se je pa gradilo stanovanja, brez povprasevanja ponudbe sploh ni. Janez Novak je ravno toliko pohlepen kot velika kapitalisticna zivina. Ni potrebno gojiti mitov o poniznem, skromnem Slovencu, ker tece za evrom kot pes za zajcem. Edina razlika je, da se konkurence loti z metanjem polen pod noge. ;)
Zgodovina sprememb…

jype ::
Karaya 52> Ni potrebno gojiti mitov o poniznem, skromnem Slovencu, ker tece za evrom kot pes za zajcem.
Abejžno. Nismo vsi pogoltnili ameriških sanj, ki nam jih v grlo tlači zahodna kultura. Poznam več miljonarjev z normalnimi majhnimi stanovanji v blokih kot takih, ki imajo vile z bazeni.
Abejžno. Nismo vsi pogoltnili ameriških sanj, ki nam jih v grlo tlači zahodna kultura. Poznam več miljonarjev z normalnimi majhnimi stanovanji v blokih kot takih, ki imajo vile z bazeni.

Ja za koga se je pa gradilo stanovanja, brez povprasevanja ponudbe sploh ni. Janez Novak je ravno toliko pohlepen kot velika kapitalisticna zivina.Ja prav res, smo strašno pohlepni, vsi, ki bi radi živeli na svojem (ali v najetem - ker tudi za te je treba nekaj zgraditi).
V Sloveniji je recimo milijon stanovanjskih enot. Če je povprečna življenjska doba nepremičnine 100 let, je treba vsako leto zgraditi 10.000 stanovanj in hiš samo za nadomestitev podrtih.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Ni jih milijon. Gospodinjstev je 600.000.
Ne mislim pa nic slabega z besedo pohlep. Njena definicija je napacna in slabsalna.
Mogoce zato, ker placajo manj davka od premozenja. V ZDA so ti davki precej visoki, 1% plus.
Ne mislim pa nic slabega z besedo pohlep. Njena definicija je napacna in slabsalna.
Karaya 52> Ni potrebno gojiti mitov o poniznem, skromnem Slovencu, ker tece za evrom kot pes za zajcem.
Mogoce zato, ker placajo manj davka od premozenja. V ZDA so ti davki precej visoki, 1% plus.

O.
Vrednost stanovanja minus stroski kredita. Sem zacel odstavek s kreditom, ne vem zakaj samo polovico citiras?
Ja za koga se je pa gradilo stanovanja, brez povprasevanja ponudbe sploh ni. Janez Novak je ravno toliko pohlepen kot velika kapitalisticna zivina. Ni potrebno gojiti mitov o poniznem, skromnem Slovencu, ker tece za evrom kot pes za zajcem. Edina razlika je, da se konkurence loti z metanjem polen pod noge. ;)
Vidim, da ti dve stvari nista jasni.
Zakonitost, da je ponudba v biti odvisna od povpraševanja, ki jo navajaš, ne drži! Si že slišal za marketinške pristope ustvarjanja povpraševanja? Zakaj pa je sicer prišlo do učinka balončka? Zakaj imamo globalno, in ne nazadnje tudi pri nas, toliko neprodanih nepremičnin? Zakaj so povsod cene padle, pri nas pa ne?
Janez Novak je lahko še kako pohlepen (v misli), a se v svoji koži ne more vesti (zares) pohlepno. Nima te priložnosti, štejejo pa dejanja.

_Blaze_ ::
Zakonitost, da je ponudba v biti odvisna od povpraševanja, ki jo navajaš, ne drži! Si že slišal za marketinške pristope ustvarjanja povpraševanja? Zakaj pa je sicer prišlo do učinka balončka? Zakaj imamo globalno, in ne nazadnje tudi pri nas, toliko neprodanih nepremičnin? Zakaj so povsod cene padle, pri nas pa ne?
To drži. V sloveniji je nepremičniski trg posebnost po mojem mnenju. Največji igralci ga držijo pokonci že precej dolgo z blagoslovom države. Do zadnjega pač upajo na čudež da bo ljudem kar naenkrat od nekje denar in sigurnost na dolga leta, na nerealno hitro spreobrnitev gospodarstva, da bodo ljudlje spet planili po bajtah. Veliko nepremičnin ali projektov pa je bilo začetih pred nekaj leti ko smo kar mislili da slovenija prave krize sploh ne bo občutila, ali pa da si bo hitro opomogla. Kako so se stvari spremenile. Kar smeji se mi ko vidim danes po TV kako še kar gradijo bloke medtem ko se bomo s pravo krizo šele soočili. Dobro, Hypo si to lahko privošči verjetno. Si predstavljate da bi celo res prodali NLB, cene bi se prepolovile če malo pretiravam.

Hypo je tako nasedel z nepremičninskimi projekti, predvsem na Balkanu, da ga je morala zvezna avstrijska vlada kar podržaviti, če se ne motim.

To drži. V sloveniji je nepremičniski trg posebnost po mojem mnenju. Največji igralci ga držijo pokonci že precej dolgo z blagoslovom države. Do zadnjega pač upajo na čudež da bo ljudem kar naenkrat od nekje denar in sigurnost na dolga leta, na nerealno hitro spreobrnitev gospodarstva, da bodo ljudlje spet planili po bajtah. Veliko nepremičnin ali projektov pa je bilo začetih pred nekaj leti ko smo kar mislili da slovenija prave krize sploh ne bo občutila, ali pa da si bo hitro opomogla. Kako so se stvari spremenile. Kar smeji se mi ko vidim danes po TV kako še kar gradijo bloke medtem ko se bomo s pravo krizo šele soočili. Dobro, Hypo si to lahko privošči verjetno. Si predstavljate da bi celo res prodali NLB, cene bi se prepolovile če malo pretiravam.
Se kar strinjam, čeprav bi dodal, da je naš (nepremičninski) trg izjemno majhen kot tudi država sama in zato prostor namenjen urbanizaciji in nekateri radi zbadajo, da so zato nepremičnine omejena dobrina pri nas in bodo cene vedno zevale v nebo. Pa ne bi rekel. Problem je prej v majhnosti trga, ki težko prenese (blaži) razne nečedne prijeme zaslužkarstva oz. negativne pojave, ki jih spremljajo (npr. dumping) ...

celada ::
Lepo branje za vse, ki vztrajajo pri nižanju davkov neglede na vse:
http://www.nytimes.com/2012/09/16/opini...
http://www.theatlantic.com/business/arc...
http://www.nytimes.com/2012/09/16/opini...
http://www.theatlantic.com/business/arc...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: celada ()

A davki so po novem stvar, ki si jih želimo imeti visoke? Pa kaj ustvarjaš ti kaj, jebenti?

celada ::
Tisto kar tam piše tebe djordjevic ne zadeva baš puno. Razen če spadaš v top 1% ameriških bogatašev ;) Pač pravi da nižanje davkov top 1% bogatašom ne prispeva skoraj nič v general populacijo. Pač neoliberalcom sol v rano vtiram.
Moje stališče kar se tiče obdavčitve v Sloveniji je pa itak, da je potrebno spremeniti dohodninsko lestvico ker trenutno je noro. Za jurja neto ti država pobere 800€ kar je kratko malo pretirano. Mi je bližji avstrijski model.
Moje stališče kar se tiče obdavčitve v Sloveniji je pa itak, da je potrebno spremeniti dohodninsko lestvico ker trenutno je noro. Za jurja neto ti država pobere 800€ kar je kratko malo pretirano. Mi je bližji avstrijski model.

Se posipljem s pepelom - nisem imel časa prebrati linkov. Sem te (po krivici) dal med razne Thore in take, ki še vedno tripajo na tekovine gradualizma.

PaX_MaN ::
Pač pravi da nižanje davkov top 1% bogatašom ne prispeva skoraj nič v general populacijo.
Ja itak da ne, če pa so notr še vedno iste zlobirane olajšave.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PaX_MaN ()

Vlada je vnovič zvišala trošarine na pogonska goriva. Se mi samo zdi ali pobirajo nasvete iz knjige veleuma Križaniča?
Also, fakof, hinavci.
Also, fakof, hinavci.