» »

Vlada 2012 -

Vlada 2012 -

Temo vidijo: vsi
««
122 / 264
»»

Okapi ::

drugo vprasanje pa je velikost realne luknje v denarnici nepremicninarjev.
Vsi, ki smo stanovanje kupili zato, da v njem stanujemo, ne bomo čutili nobene luknje (jaz bi svoj flet lahko prodal za 50k evrov več, kot sem zanj dal pred 10 leti, ampak ta "dobiček" občutim približno toliko, kot bi občutil "izgubo", če bi bil sedaj vreden 50k evrov manj). Kdor je leta 2008 vzel 200k evrov kredita v upanju, da bo zaslužil s prodajo stanovanja, se je pa pač nategnil. Podobno kot tisti, ki so kupili delnice NKBM, recimo.

O.

Karaya 52 ::

Vejretno, se ceneje pa prisel skozi ce bi najemal in bi danes imel vec kot teh 50k. Nepremicninarji so izracune delali na predpostavki, da cena ne more pasti. Temu primerni so bili krediti, velikost nepremicnine etc.

se ceneje pa prisel skozi ce bi najemal in bi danes imel vec kot teh 50k.
Bi, ali pa tudi ne. Za najemnino bi v 10 letih dal vsaj 40k evrov, kar pomeni, da bi moral svoj denar v tem času oplemenititi za kar precej več kot 50k evrov, da bi bil na istem. Poznam več takih, ki so v zadnjih 10 letih z delnicami in skladi denar izgubili, kot takih, ki so ga zaslužili.

O.

Meni se to ne more zgoditi zato me najemanje pride ceneje kot nakup. Razprsis portfelj pa si ze na varnem.

Ja, seveda, zato skladi z razpršenimi portfelji prinašajo bajne donose. Pojdi pravljice pripovedovat komu drugemu.>:D

O.

Mr.B ::

Okapi, ko boš star, ti mora na mesec ostati toliko da boš preživel. AMpak to ni življenje, ker moraš v najmanj ena ali dva sklada dotano metati denar za morebitno pokojnino. To je dejstvo, in če si mlad je to dejstvo realno. Pozabi da bo tvoja pokojnina 50%, današnjega neto dohodka čez 30 let... Preveri koliko je to v tujini severno od nas, potem pa še malo odštej.
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

Okapi, ko boš star, ti mora na mesec ostati toliko da boš preživel.
Ja, in lastniško stanovanje ti pomeni dodatnih 300-400 evrov mesečne "rente", ker ti ni treba plačevati najemnine.

O.

Okapi je izjavil:

Ja, seveda, zato skladi z razpršenimi portfelji prinašajo bajne donose. Pojdi pravljice pripovedovat komu drugemu.>:D

O.

Pravim, da je veliko bolj pametno imeti razprsen portfelj kot pa vse vloziti v neko stanovanje, bajto. Saj nimam veliko, dovolj da malo eksperimentiram, da bo moje bogastvo nekoc varno. V zacetku krize sem bil delal napake in nekaj izgubil, sem pa do danes vse izgubljeno nadoknadil. Nepremicninarji so sele na zacetku padca. Bodimo iskreni. Vsak, ki kupi stanovanje, se zanima za njegovo virtualno vrednost.

Pravim, da je veliko bolj pametno imeti razprsen portfelj kot pa vse vloziti v neko stanovanje, bajto.
Če je to "naložbena" nepremičnina, v kateri ne živiš, sicer pa ne.

Me prav zanima, katera naložba mi zagotavlja mesečno rento v višini najemnine za udobno veliko stanovanje.

O.

Okapi, sej pravim, slovenci smo v dobrih 20 letih pokazali celemu svetu kdo smo. Seveda vključno s smatra njem pojma ekonomije. No tudi s stanovanjsko politiko bo enako kot v tujini.... No prej ko bomo začeli sanirati, nepremičninski trg, prej bo država kaj od tega trga imela. No sedaj je jasno, da bo državna banka preplačala prazna stanovanja najmanj 1x, ko se bo ta stanovanja prodalo. Hm, dobra ekonomska računica, samo ne za državo in državljane. No počakaj da še malo za nepremičninski davek....

Okapi je izjavil:

Pravim, da je veliko bolj pametno imeti razprsen portfelj kot pa vse vloziti v neko stanovanje, bajto.
Če je to "naložbena" nepremičnina, v kateri ne živiš, sicer pa ne.

Me prav zanima, katera naložba mi zagotavlja mesečno rento v višini najemnine za udobno veliko stanovanje.

O.

Nisi vracunal pokurjenega denarja also, stroskov kredita in lastnine. Nepremicnina razmeroma dobro ohranja vrednost (dobro, zadnjih 5 let to ni tako) zato se nakup splaca ce zanj ne potrebujes kredita. Takoj ko upostevas stroske kredita si f*cked. Predstavljaj si, da se nam zgodi deflacija. Kreditojemalci so gotovi, strik.

Zgodovina sprememb…

Koliko se nakup splača je odvisno od cene. Kredit jo pač zviša, od njegove višine in obresti in gibanja cen je pa odvisno, za koliko. Leta 2002 se je sigurno bolj splacalo vzeti kredit, kot pa sparati, plačevati najemnino in leta 2008 kupiti z gotovino.

Se strinjam glede tega, da je gre za zelo dinamicno rec, kar napeljuje, da gre za spekulacijo. Vsi predkrizni izracuni so upostevali, da cena nepremicninam samo raste in ta napacna ocena je bila vkalkulirana v vse modele. V resnici nosijo lastinki veliko vecje tveganje kot najemniki. Biti najemnik deluje proti intuitivno, cel kup je taksnih psiholoskih zank, ki nakupe drazijo. Ne vem, koliko nakupovalcev tehta med najemom in nakupom. Na najem verjetno niti pomislijo ne, kaj sele, da bi vrgli cifre na papir in upostevali vsa tveganja. "Cena me ne zanima, ker stanovanje uporabljam" je en tak obramben nojevski mehanizem.

djordjevic ::

Ti namenoma manipuliraš v debati s predpostavko, da je pri nas tako razvit najemniški trg kot v tujini. Kar preprosto ni res. Dejansko laže prideš do lastne nepremičnine v želenem kraju kot do najema, sploh v manjših. In pika. Nekateri smo stanovanja kupovali recimo na področjih, kjer cena v bistvu sploh ni bila napihnjena (1150 na kvadrat za trosobno nadstandardno novogradnjo menda ni neki jaki natega in tudi če vkalkuliraš stroške kredita, ne prideš na 1400, kar je zame povsem sprejemljivo). V najslabšem primeru čez dobrih 6 let bo zaradi vmesnih poplačil stanovanje moje. In gotovo sem bom takrat ful sekiral, ker nisem gamblal in denarja vlagal na borzo, medtem pa se jebal z najemodajalci (ki so vsi po vrsti same prijetne, socialno naravnane žvali - bog ne daj, da bi kaj zaslužili).

Mislim, sej okej, racionaliziraj si svoje odločitve, samo ne tupi, da so vsi, ki so ravnali drugače, največji debili, ki so naredili največjo napako v življenju, ko so kupili stanovanje na puf. Because it just ain't so.
No grave is deep enough to keep us in chains.

celada ::

S tem, da je treba upoštevati to slovensko specifiko slabo razvitega najemniškega trga, da so najemnine neumno visoke vsaj v primerjavi z naprimer nemškimi.

Ti namenoma manipuliraš v debati s predpostavko, da je pri nas tako razvit najemniški trg kot v tujini.
manipulira tudi s predpostavko, da samo dovolj razprsis portfelj in je dobiček zagotovljen.

Klinc, če smo že pri tem - manipulira z marsičim. :D

djordjevic je izjavil:

Mislim, sej okej, racionaliziraj si svoje odločitve, samo ne tupi, da so vsi, ki so ravnali drugače, največji debili, ki so naredili največjo napako v življenju, ko so kupili stanovanje na puf. Because it just ain't so.

Oulala, kako sploh lahko prides do tega zakljucka? Pravim, da je najem vs. nakup zelo dinamicno razmerje in da stvari se zdalec niso crno bele. Ce imas na banki 200k€ in najemas si malo cez les. Ce nimas denarja in ugodnih kreditov v teh gospodarskih razmerah, pa sanjaris o nakupu ... se pa utegne slabo koncati. Sem preprican, da ljudje kljub temu da gre za zivljensko odlocitev, v resnici ne razmisljajo toliko o najemu vs. nakupu in iscejo samo najlazjo pot nakupa. V to jih sili mem.

Zdaj pa mi povej kolikšen promil Slovencev (ali pripadnikov kateregakoli drugega naroda, for that matter) ima na začetku ali po kakšnem desetletju poklicne poti tak denar na banki. Če izvzamemo možnost, da recimo podeduješ precejšnje premoženje.

jype ::

Karaya 52> Ce imas na banki 200k€ in najemas si malo cez les.

Aja?

Če ti tako praviš, pol pa zihr drži.

Sem vrgel par cifer v excel, vzel dvosobno stanovanje vile vodmat s 70 kvadratnimi metri za 233.000€, 50.000€ pologa, ostalo kredit, 20 let, po 7% obrestni meri. Stroske sem ocenil na 2000 na leto, to je zavarovanje in vse ostalo. Primerljivo stanovanje, najem 500€ na mesec. Letno inflacijo ocenil na 3%, rast najemnin tudi 3%.

Ce mesecno cca 1350€ (kolikor je obrok kredita) dam na banko, imam okoli 200. meseca na racunu cca 236.000€. Stanovanje je ob 1% letni rasti takrat vredno cca. 275.000€ minus 56.000€ dolga. Sem z najemom cca 16.000€ v plusu.

Nepremicninarji pa mi lahko pomagate, kaksne fore imate pri davkih, ker sem verjetno kje napacno startal.

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 je izjavil:

Sem vrgel par cifer v excel, vzel dvosobno stanovanje vile vodmat s 70 kvadratnimi metri za 233.000€, 50.000€ pologa, ostalo kredit, 20 let, po 7% obrestni meri. Stroske sem ocenil na 2000 na leto, to je zavarovanje in vse ostalo. Primerljivo stanovanje, najem 500€ na mesec. Letno inflacijo ocenil na 3%, rast najemnin tudi 3%.

Ce mesecno cca 1350€ (kolikor je obrok kredita) dam na banko, imam okoli 200. meseca na racunu cca 236.000€. Stanovanje je ob 1% letni rasti takrat vredno cca. 275.000€ minus 56.000€ dolga. Sem z najemom cca 16.000€ v plusu.

Nepremicninarji pa mi lahko pomagate, kaksne fore imate pri davkih, ker sem verjetno kje napacno startal.

Lahko pa bi vzel za primer, I don't know, podobno veliko stanovanje v MB, ki te stane 100k. Samo to potem ni fino za manipuliranje v debati. Poleg tega bi resnično rad videl, od kod nabereš za 2000 evrov (izrednih stroškov) letno. Privzemimo, da se pogovarjamo za stanovanja, mlajša od 10 let. Osebno ti lahko povem, da nisem v petih letih dal niti četrtine tega zneska v vsem tem času za stvari, ki jih omenjaš. Skratka, pametuješ na pamet.

Nono, te cifre mi je model izpisal. Lahko pa poves podoben primer za MB pa se te cifre notri vtaknem. MB situacije ne poznam dobro. 2000€ se mi zdi kar realno, v LJ je lastnik placeval po 600€ na leto za sklad. Ostalo je zavarovanje in stroski vzdrzevanja. Pozor. Davka na lastnistvo nepremicnin nisem uposteval, ker ga (se) ni. Povdarek na se.

celada ::

Preveč je to. Da se ne omenja, da v povprečju stanovanja več kot sledijo inflaciji in niso izgubarska naložba ( dolgi rok seveda). In da se ne omenja da se v Ljubljani da kupiti stanovanja krepko pod 3k/m^2 ;)

Eh...

Sem se MB vtakil v excel. 62 kvadratnih metrov za 75.000€. Letni stroski 1500€. 20.000€ pologa, ostalo kredit, 7% obrestna mera, 15 let. Primerljivo stanovanje, najem 350€. 183. mesec kredit odplacan, stanovanje vredno (ob 1% rasti) 87.000€, na banki bi ob najemu imel 86.000€.

Ups, napaka, strosek lastnistva sem ocenil na 2500€ letno. Po popravku je razlika 20.000€ v prid nakupu (ostalo ostane isto, 15 let).

Karaya 52 je izjavil:

Eh...

Sem se MB vtakil v excel. 62 kvadratnih metrov za 75.000€. Letni stroski 1500€. 20.000€ pologa, ostalo kredit, 7% obrestna mera, 15 let. Primerljivo stanovanje, najem 350€. 183. mesec kredit odplacan, stanovanje vredno (ob 1% rasti) 87.000€, na banki bi ob najemu imel 86.000€.

Pa dobro, človek božji, kaj so tisti letni stroški, no, ki jih kot najemnik nimaš? Res me zanima. Zavarovanje stanovanja - vse na ful in novo vrednost - 130 evrov. Recimo, da notri šteješ še upravljanje, pa tudi to marsikateri najemodajalec prevali na najemnika - 300 evrov. Hišnik? Isto - 200 evrov. Kako prideš do 1500? Sej vse ostalo pa itak plačuješ kot uporabnik - lastnik ali najemnik.

Ce imas na banki 200k€ in najemas si malo cez les.
In sicer zakaj? Se moraš odločit, a je boljši najem, ali nakup. Kredit pri tem v bistvu sploh nima veze (ker je lahko visok ali nizek, kratkoročen ali dolgoročen, po ugodni ali manj ugodni obrestni meri, za stanovanje po ugodni ali pretirani ceni ...), ampak izključno razlika med stroški nakupa in najema.

Poleg tega si precenil letne stroške. 1000 evrov letno je vrh glave dovolj - 200 zavarovanje, 180 stanovanjski sklad in ti ostane 15k evrov za generalko enkrat na 25 let.

Vrzi v excel stanovanje po 500 evrov mesečno za najemnino in izračunaj, koliko sme stati (s stroški kredita vred), da ga je bolje kupiti.

Polege tega si seveda pozabil na stanje najemniškega trga pri nas. Če dobiš v najem (profiten) občinsko stanovanje je nekaj čisto drugega, kot če stanovanje najemaš na zasebnem trgu.

V glavnem pa, če povzamem, izračunal si, da se nepremičnino, v kateri živiš, bolj splača kupiti kot najeti, samo da pač ne ravno po vsaki ceni. Kdo bi si mislil, Einstein.>:D

O.

Marsikaj se razbije, pokvari, obrabi. Mogoce je teh stroskov za 1000€ - precej konzervativna ocena, pridejo vecja in manjsa popravila in te sem notri stejem. Menjava oken, parketa, sanacija fasade etc. Kako lahko sploh napises, da upravljanje prevzame najemnik? Neresno. Izhajam iz postenega razmerja med najemnikom in lastnikom, nobenega balkanskega faktorja ne mislim upostevati. Itak delam te izracune zase, tukaj jih postam, mogoce komu kaj pomagajo, kaj ti od tega odneses mi je pa vseeno. Ze tako nisem uposteval nevarnosti davka na premozenje, ki je imo za vogalom in ki marsikaj obraca na glavo, pomoci najemojemalcem, lastniskega tveganja, poleg tega sem izhajal iz 1% rasti cen, kar je trenutno popolnoma nerealno, ker te se padajo.

-valvoline- ::

V kolikor bo zmanjkalo črncev iz ex-yu področja ki so edini faktor za napihovanja najemnin (razen LJ kjer so to tudi študenti) bodo najemnine v hipu strmoglavile.Nisem glih na tekočem ampak mislim da v MB so se najemnine že prepolovile,stanovanja se ne prodajajo.Stanovanje kot investicija danes kupuje sam nekdo ku je prfuken in dnarja ni sam zaslužil. V bistvu prognoze so da bodo cene m2 v naslednjih 10 let šle le navzdol.Počasi ali bo balon kar naenkrat počil,ker pr nas še ni.

In potem prideš da je povprečna plača v Sloveniji 800€, če sta poreočena je to 1600€. Oziroma zelo po domače, mesečnega kredita nad 800€, ne boš dobil. Poleg tega pa kot lastnik nepremičnine, in če hočeš imeti otroke, si zagotovo vsaj 200€ minusa od prilivov, pa da ne omenim, da moraš še vedno vse plačat....
Potem pa se čudiš ralani situaciji, ko situlo še vedno prodajajo po 3k€ na kvadratni meter, no samo v Sloveniji, kjer je kranski janez že zdavnaj ob zdravo pamet....

Marsikaj se razbije
Kar se razbijanja tiče - česar ne pokrije zavarovanje, ti tudi lastnik stanovanja ne bo pokrival. Tako da teh stroškov je enako pri nakupu in najemu. Kar se pokvari, boš pa moral najemodajalcu dokazovati, da tega nisi ti storil, ker drugače bo to prav tako tvoj strošek.

Izhajam iz postenega razmerja med najemnikom in lastnikom,
:)) Skratka, kot običajno, pišeš o tem, kako je v nekem tvojem domišljijskem svetu. Mi bedaki pa delamo račune, kako se izide v našem resničnem.>:D

O.

by00 ::

Tole je luštno orodje za izračun, kaj se bolj splača (+ svetujem uporabo advanced settings, da se številke prilagodi Sloveniji):
http://www.nytimes.com/interactive/busi...

Problem je torej, ker ne moremo predvideti gibanja cen nepremičnin/najemnin in so dejansko neznanka.
Ne moremo pa niti predvideti gibanja EURIBORa. Danes je zelo ugoden, vendar lahko njegovo povečanje v primeru gospodarske konjunkuture dvigne tudi aniuteto, npr. takole:
 Gibanje mesečne anuitete glede na gibanje EURIBOR-a

Gibanje mesečne anuitete glede na gibanje EURIBOR-a

Okapi je izjavil:

Ce imas na banki 200k€ in najemas si malo cez les.
In sicer zakaj? Se moraš odločit, a je boljši najem, ali nakup. Kredit pri tem v bistvu sploh nima veze (ker je lahko visok ali nizek, kratkoročen ali dolgoročen, po ugodni ali manj ugodni obrestni meri, za stanovanje po ugodni ali pretirani ceni ...), ampak izključno razlika med stroški nakupa in najema.

O.

Em, kredit je strosek nakupa stanovanje in to ne majhen, veliko denarja se s tem pokuri. Davka iz prometa oz. stroskov prodaje in nakupa sploh nisem stel zato se ni potrebno zaletavati v tistih 1500€ stroskov, ker je to kar nisem stel precej visje od teh 500 plusa.

Sicer sam izhajam iz predpostavke, da je v 21. stoletju mobilnost imperativ in da se je potrebno seliti s sluzbami. Zato si te izracune delam, ker me NE zanima koliko mi ostane pri 60tih letih ce kupim stanovanje pri 30tih, ampak kaj se dogaja z mojim premozenjem, also, nakup vs. najem, ko se selim na 10 let. Einstein ... verjetno na to sploh pomislil nisi. Tisti, ki zelijo ziveti in umreti v isti vasi, mestu, ti naj gredo v nakup.

Malo smo OT pa vendar. Evo en preprost primer,v MB npr stanovanje ku je vredno 80kE ga lahk najames za 250-300e(prej 250).Ekonomisti do the math. če maš tistih 80k keša v žepu daš v depozit npr na 3-5 let lahko iztržiš najmanj 5-6% letne obresti kar bi pr 80k znašalo 4-5kE letno oz 350-400e na mesec. Denar na banko,mesečno profitiraš ene 100-150e razlike med najemnino in mesečnim donosom na depozit,in čakaš da se nepremičnine pocenijo.

Problem je torej, ker ne moremo predvideti gibanja cen nepremičnin/najemnin in so dejansko neznanka.
:D Ja, in še marsikatera neznanka je vmes.

Ampak načeloma je tako, da v 50 letih, kolikor lahko recimo predvidevaš, da boš potreboval lastno stanovanje, z ekonomskimi najemninami odplačaš 2-3 takšni stanovanji (ker sicer se nikomur ne bi splačalo oddajati stanovanj). Najpreprostejša ekonomska logika ti pove, da se zato bolj splača imeti lastno stanovanje. In se potem vse skupaj spremeni samo v izračun, kdaj oziroma za koliko se ti splača kupit stanovanje (in ne, ali se ti splača).

O.

Okapi je izjavil:

Ampak načeloma je tako, da v 50 letih, kolikor lahko recimo predvidevaš, da boš potreboval lastno stanovanje, z ekonomskimi najemninami odplačaš 2-3 takšni stanovanji (ker sicer se nikomur ne bi splačalo oddajati stanovanj). Najpreprostejša ekonomska logika ti pove, da se zato bolj splača imeti lastno stanovanje. In se potem vse skupaj spremeni samo v izračun, kdaj oziroma za koliko se ti splača kupit stanovanje (in ne, ali se ti splača).

O.

V nobenem primeru se ne splača investirat v stanovanje.Edino če si omislimo neko navidezno varnost. Normalno stanovanja kupljena-podarjena po jazbinškovem lopovskem zakonu not included.

Včasih je tu še dodaten problem/izziv, kot je omenil Karaya_52. Omejuje mobilnost. Sploh če - ker smo že v temi o vladi - so lahko ukrepi vlade tako (ne)učinkoviti, da bomo morali s trebuhom za kruhom v tujino ;)

Sicer sam izhajam iz predpostavke, da je v 21. stoletju mobilnost imperativ in da se je potrebno seliti s sluzbami
Da se nisi zataknil v 19. stoletju?>:D Takrat so se ljudje selili za službami. Mi v 21. stoletju lahko iz Ljubljane delamo za delodajalca v Bruslju ali San Franciscu.;)

Denar na banko,mesečno profitiraš ene 100-150e razlike med najemnino in mesečnim donosom na depozit,in čakaš da se nepremičnine pocenijo.
Zdaj moraš samo še razložiti lastniku stanovanja, da bo imel več, če ti stanovanje proda in da denar na banko.:D

O.

Okapi je izjavil:

O.

A bejz no, kaksno neumnost si pa zdaj napisal, 2, 3 stanovanja, kje le? Nihce ne pravi, da se splaca najemati celo zivljenje v ISTEM mestu. Najemas in varcujes, dokler ne prides do tocke, ko se splaca vzeti kredit in kupiti stanovanje. Samo nekateri ne razumete dinamicne komponente, ker gledate samo nakup vs. najem, obdobje 50 let, ista lokacija. Stvar ni tako primitivna, da jo lahko cez palec ocenis.

Okapi je izjavil:

Denar na banko,mesečno profitiraš ene 100-150e razlike med najemnino in mesečnim donosom na depozit,in čakaš da se nepremičnine pocenijo.
Zdaj moraš samo še razložiti lastniku stanovanja, da bo imel več, če ti stanovanje proda in da denar na banko.:D
O.

Vedno so alternative. Saj nekateri zato prodajajo stanovanja - pa ne zato, da bi dali na banko, kjer so donosi najnižji, ampak kot naložbo v lastno podjetje.

Okapi je izjavil:

Sicer sam izhajam iz predpostavke, da je v 21. stoletju mobilnost imperativ in da se je potrebno seliti s sluzbami
Da se nisi zataknil v 19. stoletju?>:D Takrat so se ljudje selili za službami. Mi v 21. stoletju lahko iz Ljubljane delamo za delodajalca v Bruslju ali San Franciscu.;)

O.

Egzektli. ;)

@Valvoline in vse ostale pripadnike domišljijskega sveta: Kdo ima kar tako, naenkrat, 80k v žepu (pa ne živi pod mostom), da se lahko gre ocenjevanje, kaj se mu bolj splača? Običajno začneš reševat stanovanjski problem z nekaj 10k na računu in ostanek kredita. Nikjer tudi ne piše, da moraš stanovanje kupiti ravno od Vegrada v Ljubljani, recimo. Slovenija je tako majhna, da lahko komot dobiš (novo) stanovanje za okoli jurja po kvadratu, kaj manj pa v mestnem okolju preprosto ne more stati. Iz osebnih izkušenj lahko rečem, da drugače, kot smo pri naju zadevo izpeljali, ne bi naredil in pika. Čez dobrih šest let bo stanovanje moje, vi pa nalagajte denar na banko, vlagajte v delnice - kakor komu ljubše. Meni je na svojem krasno, ne menjam tega občutka za nič na svetu. Konec koncev ima vsak v življenju svoje cilje - lastno stanovanje niti zdaleč ni zadnji, je kvečjemu neka osnova za naprej. Kot je rekel Okapi, če delaš na daljavo, ti je baš vseeno, kje si. Meni čisto sede delati na štajerskem koncu za naročnika v Ljubljani. Win-win.

Tisti k so kupoval predragih pajzlov v LJ tik pred izbruha krize bodo dolgoročno po nekaterih izračunih povprečno ob 100.000 evrov zarad padca cen in zarad vezave kreditov na CHF.

Omejuje mobilnost.
Kar se mobilnosti tiče je problem tudi bolj navidezen kot resničen. Pač oddaš stanovanje pri nas in z najemnino zanj plačuješ najemnino nekje drugje. Kjer so najemnine nižje kot pri nas, si celo v plusu.;)

Če bi se najem res bolj splačal (absolutno gledano), bi ljudje množično prodajali lastniška stanovanja (recimo podedovana) in se selili v najemniška. Pa tega praktično nihče ne počne - ne pri nas, ne v tujini. Tudi se ne bi nihče ukvarjal s poslom oddajanja stanovanj, pa je to zlasti v tujini dobro utečen posel s sicer ne visokim, a zato zelo varnim donosom.

O.

djordjevic je izjavil:

Okapi je izjavil:

O.

Egzektli. ;)

@Valvoline in vse ostale pripadnike domišljijskega sveta: Kdo ima kar tako, naenkrat, 80k v žepu (pa ne živi pod mostom), da se lahko gre ocenjevanje, kaj se mu bolj splača? Običajno začneš reševat stanovanjski problem z nekaj 10k na računu in ostanek kredita. Nikjer tudi ne piše, da moraš stanovanje kupiti ravno od Vegrada v Ljubljani, recimo. Slovenija je tako majhna, da lahko komot dobiš (novo) stanovanje za okoli jurja po kvadratu, kaj manj pa v mestnem okolju preprosto ne more stati. Iz osebnih izkušenj lahko rečem, da drugače, kot smo pri naju zadevo izpeljali, ne bi naredil in pika. Čez dobrih šest let bo stanovanje moje, vi pa nalagajte denar na banko, vlagajte v delnice - kakor komu ljubše. Meni je na svojem krasno, ne menjam tega občutka za nič na svetu. Konec koncev ima vsak v življenju svoje cilje - lastno stanovanje niti zdaleč ni zadnji, je kvečjemu neka osnova za naprej. Kot je rekel Okapi, če delaš na daljavo, ti je baš vseeno, kje si. Meni čisto sede delati na štajerskem koncu za naročnika v Ljubljani. Win-win.

Narobe si me razumel,hočem povedat da se ne splača investirat v stanovanje dab potle služil z najemninami. Epic fail. Če kupuješ svojo gajbo potle te računica kaj preveč ne zanima.

Nekateri niso nikoli razumeli, da je lazje varcevati kot najemnik in posledicno znizati visino in stroske kasnejsega kredita, o prevojnih tockah sem jim sanja ne. Jasno, banka jim tega ni povedala, od cesa bi drugace zivela. Okapi je eden izmed teh, banka je srecna.

Js temu pravim primitivno racunovodstvo. Gre takole: kupim stanovanje pri 30tih, pri 70tih bo vredno 2× vec, minus stroski kredita. Ali. Stanovanje najemam 40 let, najemnine kurijo privarcevani denar.

Niso pa sposobni skombinirati dveh modelov, kar jim odnese cez palec vsaj 10.000€. Komur se zdaj ni nic jasno mu ne morem vec pomagati.

Samo nekateri ne razumete dinamicne komponente, ker gledate samo nakup vs. najem, obdobje 50 let, ista lokacija.
To čisto dobro razumemo, samo ti podtikaš, da ne razumemo. Kot sem že napisal, nihče ne trdi, da je nakup, ne glede na ceno, boljši od najema. Če bi recimo pred 10 leti dobil v najem spodobno občinsko stanovanje (najemnina je ugodna, najem zagarantiran za nedoločen čas - kolega je kot za mesto potreben kader tako dobil v najem stanovanje v Zupančičevi jami), bi se tudi sam morda ne odločil za nakup.

Tisti k so kupoval predragih pajzlov v LJ tik pred izbruha krize bodo dolgoročno po nekaterih izračunih povprečno ob 100.000 evrov zarad padca cen in zarad vezave kreditov na CHF.
In? Tisti, ki so kupovali delnice NKBM (ali Istrabenza in še koga pred krizo), bodo še ob precej več.;)

O.

Klučni problem je ta da so nepremičnine cenovno absolutno preveč našpanane,kakorkoli obrneš. Za to so krive vse vlade doslej,vseeno levi ali desni. Mogl bi poenostavit birokracijo za gradbena dovoljenja,spremembo namembnosti zemljisc,obcutno znižati raznorazne takse in komunalne prispevke itn,ponuditi državna zemljišča za gradnjo mladim in mladim družinam. Za ceno enga 50m2 blokovskega pajzla lahka dobiš najmanj 100m2 bajto z vsaj nekaj dvorišča zunaj. na žalost država ne dela v prid ljudstvu ampak dela za nepremičninsko mafijo in stanovanjske profiterje.

Karaya 52 je izjavil:

Niso pa sposobni skombinirati dveh modelov, kar jim odnese cez palec vsaj 10.000€. Komur se zdaj ni nic jasno mu ne morem vec pomagati.

Rade volje se odrečem temu slabemu jurju na leto za vse udobje, ki mi ga lastniško stanovanje prinaša.
««
122 / 264
»»