» »

aktiviranje RAIDa na ABIT KT7a

aktiviranje RAIDa na ABIT KT7a

Pizzicato ::

Včeraj sem kupil še en HD IBM 30GB (ATA100 - v Avstriji cena 2400OS), tako da imam zdaj v sistemu dva enaka IBMa in enega FUJITSU 17GB. Fujitsu je na IDE1, prvi IBM na IDE 3, drugi pa na IDE4. Na Fujitsu imam instaliran WIN98SLO. Ko sem zadevo zagnal sem v HPT Biosu nastavil Array 0 za oba IBMa. Ko sem pa WINse zagnal pa mi PC v raziskovalcu sploh ni pokazal tega diska (HPT driverje sem imel že naložene od prej). Ko sem zagnal HPT Array utility pa mi je lepo pkazalo da sta oba IBMa povezana v RAID. Pol sem pa na Moj racunalnik lastnosti pogledal kaj je priklopljeno pod diske. Tam sem našel enega IBMa. Ko sem mu dal kljukico na opcijo izmenljiv disk se mi pa je v raziskovalcu prikazal disk E, ki pa ni bil formatiran. In pol sem ga formatiral na 8GB (več ni bilo možno). Ko vidim da to ni vredu sem šel v DOS in ponovno nastavil particije na obeh IBMih in jih spet formatiral (tokrat do 30GB). Pol pa sem izklopil Array (v HPT Biosu) in naložil WINse. In glej, zdaj sta bla oba diska lepo vidna, vendar ne kot RAID. Nato sem spet v Biosu nastavil Array, in mi je WIN spet pokazal samo en disk 8GB. Zdaj sem že čisto obupan in vas prosim za pomoč in odgovore na spodnja vprašanja:

1. Natančen postopek kreiranja RAIDa.
2. A RAID dela sam v WIN?
3. Ali je možno in kako instalirat WIN98, ME na RAID disk (orimer-imam samo dva IBMa in hočem postavit sistem v RAIDu).
4. Bil bi zelo vesel kakšne telefonske številke, kamor bi lahko poklical za detaljnejše informacije (predvsem tistih ki so to že naredili).

Bogo:'(

Stripy ::

A pa si nastavil FAT32 z FDISKom, ko si imel ze kreairan RAID? Sam sicer tega se nisem pocel, podrobna navodila pa najdes tukaj.

Pizzicato ::

Je sej FAT32 je bil avtomatsko kreiran če sem formatiral diska. Zakaj pa?

OrlyTM ::

Windowsom morš podat driverje da raid kontroler. Kako točno to izgleda v win98 nebi vedu, ker uporabljam win2k, sam mislim, da je treba pač driver nek instalirat. Mal si poglej v navodila od plate ... tam ti more pisat.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Stripy ::

FAT32 se doloci, ko naredis particije. Ko si kreiral RAID, bi moral z FDISKom narediti particije in sicer eno sistemsko in eno extended (potem naprej logical), vse pa morajo biti FAT32, ce hoces, da podpirajo diske vecje od 8GB. Potem pa vsako particijo sformatiras.

Pizzicato ::

Vsem hvala za pomoč in še posebej tistemu ki mi je dal zelo uporaben link na podobno temo. Torej zadevo sem porihtal in sedaj moji diski dobesedno letijo. Hitrost je res visoka. Ko sem imel samo en IBMov ATA100 disk mi je Sandra pokazala disk performance nekje okol ATA66. Zdaj, ko pa imam dva enaka IBMa z opcijo RAID (0), pa je index poletel nekam v daljavo (cca 3 x vrednost UDMA66). Read burst rate je zdaj 90MB/sec. In verjemite, hitrost se ZELO pozna tudi v praksi. Za info, pišite na moj e-mail.

Bogo:))

miranpozar ::

RAID polje si ustvari za sistemsko particijo (Windows & stuff), da boš lahko resnično užival ob hitrosti!

Miran Požar, Portorož, www.miranpozar.com

Pizzicato ::

Hehehe, Milan, saj imam sistem na RAIDu (Uživam)...

Bogo:P

Loki ::

RAID bi moral delovati v vsakem sistemu, ki ga podpira in za katerega ima proizvajalec kontrolerja gonilnike.
I left my wallet in El Segundo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

win xp bootanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
181172 (1011) usb2.0
»

RAID 4 x 40GB / HPT370 / Abit VP6 / problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
81313 (1184) miranpozar
»

RAID vprasanja

Oddelek: Pomoč in nasveti
101355 (1219) whatson
»

RAID - 4 diski

Oddelek: Pomoč in nasveti
181409 (1208) Hojne
»

RAID FAkju

Oddelek: Pomoč in nasveti
191910 (1614) Paramedic

Več podobnih tem