» »

Applovi e-učbeniki v prvih dneh uspeh

1
2
3

Mortir ::

@antonija: hehe no moji dnevi solanja so ze dalec proc... res je da je apple svojo pozornost usmeril na srednjo solo ampak vseeno pricakujem tudi kako bolj strokovno ctivo

@RoSeR: ja reflektivnost moti> pac je treba notri brat tle ni kej in tudi kindle ni veliko boljsi kar se tega tice ceprav se hvali da je (vem ker imam tudi DX)... samo branje iz zaslona pa je povsem ok... mogoce celo boljse kot branje klasicnih knjige> prednost je, da je osvetljenost konstantna - kar pa pri knjigi ne drzi... tudi ponoci ne ko se pac prekladas iz enega boka na drugega vir svetlobe pa prihaja iz nekega staticnega mesta...

FastWIND ::

opeter je izjavil:

madmitch je izjavil:

Mater ste usekal, ko mutavi po telefonu in se spet obešate na povsem napačne stvari. Ideja o novem mediju za podajanje znanja, zmislil se ga je Apple pa kaj. Zdaj bodo to naredili še drugi. Pisci vsebin bodo dali svoje umotvore na vse platforme in stvar rešena. Prijela se bo najboljša.


To samo ti misliš. Ko pride denar v igro, pa avtorske pravice itn. se bodo tisti, ki so kreirali vsebine, odločili za tistega "založnika", ki bo ponudil najboljše pogoje (beri: najvišji vir zaslužka in še kakšne bonuse) za njih.

Vse pa je odvisno od tega, kako bo država regurirala zadeve. Ali pa bo zadeva prepuščena sama sebi, kot bi bili na Divjem zahodu? Kdo ve ...

madmitch je izjavil:

Kam ste hodili v šole, da ste imeli vse razsuto in uničeno?


No, jaz se spominjam nekateri učencev, ki so iz besa, ker so recimo dobili kakšen cvek, večkrat vrgli svoj učbenik na tla. Ali pa po učbenikih hodili, jih brcali ipd. Vse skupaj je znalo zelo hitro razpasti, navsedanje je bilo lepljeno in ne šivano. Na koncu so zadeve izgledale kot solata.

Sominjam se tudi, koliko otrok je čečkalo v same učbenike ali pa po učbenikih. Jaz sicer nisem, je pa moj sosed. Celo čečkal je v moje knjige. Zato sva se večkrat tepla.

Ampak jaz sem hodil v šolo še v starih, barbarskih časih, ko so porednim učencem še primazali kakšno klofuto ali dve. Ne moreš ti to primerjati z novodobnimi, modernimi učnimi metodami, civilizarno izobraževalno ustanovo ter današnjim, visoko izobraženim kadrom.


Kot zgleda sva hodila v šolo približno isti čas... Ampak meni se je šola iz tistega časa zdela dosti bolj normalna kot sedaj ko, se razbija, pretepa, snema, fotografira učitelje, učence in se jih daje na net brez posledic...

Telefone v javnih šolah sploh država ne zna, noče, ne morem prepovedat, ker prepotentni starši grozijo z odvetniki, pravico do lastnine itd... Celo mulci so postali baje tako predrzni, da ko je učiteljica zaradi motenja učnega procesa, hotela učencu(OŠ) vzeti mobilnik, si ga je zatlačil za spodnje perili in jo izzival naj ga vzame če si ga upa... Itak, da ga ni, ker če bi ga bi verjetno prileteli v pol ure odvetniki itd...

Si želimo takšne šole, staršev, učencev, mladine nasploh... Brez manir, pravil, spoštovanja itd..?

Jaz si ne in to jasno in glasno povem vsakemu mojemu vrstniku, ki ima mulca v šoli in ga ščiti ko dela mali pizdarije na katere mi niti pomislit nismo upali...

Da ne omenjam kamer v OŠ in dokazovanja vodstev šol, staršem, odvetnikom... kaj njih najboljpriden, pošten, oh in sploh mulc je/ni naredil..

Narobe svet.

jan_g ::

>pac je treba notri brat tle ni kej in tudi kindle ni veliko boljsi kar se tega tice ceprav se hvali da je (vem ker imam tudi DX)

Jaz se s tem ne strinjam. Kindle oz. e-ink je mnogo, mnogo boljši. Na direktnem soncu berem brez težav. Problem je po mojem drugje in sicer v tem, da ni primeren za slike, animacije in video. Ok, mogoče je na voljo že kakšna nova generacija e-inka, ki to zmorejo bolje.

madmitch ::

Fast, jaz sem hodil na eno najbolj divjih srednjih šol takrat, v Portorožu in me je groza, kaj bo, ko bom dal našo tamalo v osnovno šolo. Za vse to, kar ti pišeš, niso krivi otroci, starši (ok, ti so krivi pri vzgoji) ali učitelji. Kriva je šlampasta država in naši šolski ministri, ki si skozi razne spremembe sistema postavljajo spomenike. Šola bi morala imeti zaščito v zakonu, kjer bi skozi pravilnike določili kaj je v javni šoli sprejemljivo in kaj ne. Potem naj se prepotentni starši z vojsko odvetnikov spravijo na ministra, ne na učiteljico ali ravnatelja. Sicer pa, dokler so v prvih razredih z učitelji na ti, nimajo najmanjše osnove, da se zgradi normalen odnos učitelj učenec. Dokler so na ti, so ista čreda brez alfe.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

madmitch ::

Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Invictus ::

Permisivna vzgoja je naredila več škode kot koristi. Ampak niso poslušali psihologov. Zdaj pa imajo ...

Kar se tiče učbenikov, ne rabim interaktivnih učbenikov. Samo namesto knjig tablico. Kar načeloma ne bi smel biti problem ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

opeter ::

Rahlo se bomo odstranili od teme:

@FastWIND, se opravičujem, pri zadnjem stavku sem pozabil dodati, da je bilo mišljeno kot sarkazem. Se strinjam, nekdanji izobraževalni sistem je bil dosti boljši, v marsičem.

Sicer ne zagovarjam fizične sile, a včasih je tista klofuta pomagala. In to zelo.

Nazaj na temo: po mojem pri nas še en čas ne bo tablic/e-učbenikov v večini javnih šol. Predvsem zaradi aktualne finančne situacije, saj počasi, a postopno zmanjkuje denarja javnim zavodom. Samo to še nekateri niso ugovotovili ali pa nočejo priznati.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Limit-sky ::

Vsekakor pravi korak v pravo smer. Že dolgo razmišljam, ko opazujem otroke v šoli, da se učijo na isti način, kot smo se mi v letih, ko za računalnik še slišali nismo.
Wolfram lepo razloži:
http://www.ted.com/talks/lang/en/conrad...

Tisti, ki vas pa moti, da projekt ni "odprt" pa lahko takoj opišete, kaj ste pripravljeni doprinesti k temu, da bi izdelali podobno kvaliteten izdelek, ki bo uporaben podobno kot iBooks. V bistvu me zanima, zakaj že takšen projekt ne obstaja? Glupo je pa od podjetja "zahtevati", da svoj izdelek trži po pogojih, ki mu jih drugi predpisujejo. Sploh, če je izdelek kvaliteten.
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.

gruntfürmich ::

a se ta stvar navezuje tudi na pametne table, zaradi katerih so otroci ob dober vid??
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

vorantz ::

pecorin je izjavil:

in btw ti meces ucbenike s 3m? :)


s čim pa naj drugače pobijmo pajke in podobno zalego :/

popster ::

ce hoce kdo interaktivne ucbenike se najdejo na spletu pod imenom Thinkwell.

driver_x ::

kitaj je izjavil:

Knjige narejene z iBook Author-jem ne sme avtor prodajati nikjer drugje kot na iTunesih, četudi mu Apple tam prodaje ne dovoli.
http://www.zdnet.com/blog/bott/apples-m...

Osel gre le enkrat na led. Kolikokrat gredo ovce?
http://www.zdnet.com/blog/bott/how-appl...


He, he, drugi Microsoft.

SkipEU ::

Kako pa bodo na ipadu reševali integrale ali diferencialne enačbe? Ali pa bomo rajši zahtevnejše stvari črtali (itak smo jih že polno, ker so kao prezahtevne za evropsko mladino), ker ne ustrezajo prodajnemu modelu? Ali pa se bodo raje še bolj množično vpisovali na družboslovne fakultete, ker bodo ti učbeniki pisani, pa še vse imaš lahko shranjene kar na ipadu?

IceIceBaby ::

V čem točno pa je problem integralov? Ne štekam.

SkipEU ::

Ja v čem bo potem prednost ipada in interaktivnosti, če boš vsako resnejšo enačbo itak moral rešit na papir? V čem bo prednost ipada pri biologiji v primerjavi z npr. Encarto, kjer tudi lahko pogledaš slikovni in video material? Če se pa gre samo za to, da imaš na ipadu shranjen učbenik, potem ne vidim njegove prednosti v primerjavi s prenosnikom, na katerem imaš shranjen ta isti učbenik.

IceIceBaby ::

Še vedno mi ni jasno zakaj nebi reševal enačb na iPadu. Trenutno je v prodaji precej stylusov. Če malo pogooglaš boš našel primere matematičnih programov na iPadu in druge načine uporabe stylusa. Pa latex aplikacije se tudi najdejo.

SkipEU ::

Samo v čem je prednost tega pred papirjem? Če pogledaš te Applove textbooke, vidiš, da se gre pri skoraj vseh samo za konvertirano različico textbooka, ki so že leta in leta na voljo v pdf-ju, ki ga tudi dobiš na CD-ju ob nakupu knjige. Če bi se torej kdo že hotel učiti iz zaslona, ima to skoraj identično možnost na voljo že zelo dolgo. Zdaj pa je Apple samo pretvoril ta iste fajle in je revolucija?

IceIceBaby ::

Revolucija je platforma. Teh nekaj učbenikov, ki so trenutno na voljo ni nič. Hitro in poceni izdajanje učbenikov na eni strani omogoča posameznikom in šolam, da učna gradiva izdelajo in distribuirajo v digitalni obliki. Namesto groznih powerpointov in PDFjev bodo lahko profesorji sami izdelali kvaliteten učbenik. iBooksi na drugi strani omogočajo, da imajo uporabniki zbirko vseh teh digitalnih učbenikov v napravi velikosti povprečnega zvezka.

Upam, da ti kot naravoslovcu ni potrebno razlagati, da digitalni učbeniki omogočajo kul featurje, kot je interaktivnost, hyperlinki, dinamična vsebina...

Btw...prve iOS aplikacije so bile navadne html/javascript strani, po velikosti prilagojene za ekran nižje resolucije. Danes so Appi industrija vredna milijarde. Enako zgodbo hoče Apple ponoviti z učenjem. Kritična masa mora v roke dobiti dobra produkcijska orodja in platformo, potem pa množica naredi svoje.

SkipEU ::

Temu ne morem oporekati. Vseeno je vprašanje, če bodo profesorji želeli pisati učbenike (tudi v ZDA imaš na vsakem področju le nekaj učbenikov), hkrati pa morajo vse učbenike na nižjih ravneh šolanja potrjevati strokovni organi.

BigWhale ::

Invictus je izjavil:

Permisivna vzgoja je naredila več škode kot koristi. Ampak niso poslušali psihologov. Zdaj pa imajo ...


To enostavno ni res. Skodo so naredili starsi, ki so vzgajali permisivno na nepravi nacin. Permisivna vzgoja NE pomeni, da otroku vse dovolis, na zalost je popularizacija termina in pisanje trapastih clankov na to temo, naredilo svoje.

Daedalus ::

Btw...prve iOS aplikacije so bile navadne html/javascript strani, po velikosti prilagojene za ekran nižje resolucije. Danes so Appi industrija vredna milijarde. Enako zgodbo hoče Apple ponoviti z učenjem. Kritična masa mora v roke dobiti dobra produkcijska orodja in platformo, potem pa množica naredi svoje.


Točno tako. Če je orodje dobro, je lahko tudi "primitivno", pa se bo uporabljalo.

Samo v čem je prednost tega pred papirjem?


Razen tega, da so zelo enostavno prenosljivi, je enostavno iskanje po vsebini prva stvar, ki mi pade na misel. Relevantne informacije na dosegu roke.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Furbo ::

gruntfürmich je izjavil:

a se ta stvar navezuje tudi na pametne table, zaradi katerih so otroci ob dober vid??


Hudiča, jaz sem bil ob dober vid, ko sem že v OŠ prebral celotno šolsko knjižnico. Pa mi zato še na kraj pameti ni padlo, da bi označil knjige kot slabe. Sem pač pretiraval.

Zdaj pa vsak dan gledam v odličen monitor, preko odličnih očal, pa imam že 10 let isto dioptrijo. Kljub dodatnemu ipadu in iphonu.
Če se zadeve uporablja pravilno, potem problema ni. Če pa napačno, potem so tudi dobre stare knjige problem.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

gruntfürmich ::

furbo, kdo ti je kriv da še vedno ne znaš brat po toliko prebranih knjigah?
govoril sem o pametnih TABLAH, ne o nekih tablicah. to po čemer so učasih pisali s kredo, potem s flumastrom, sedaj pa je digitalna. in po večini slabe resolucije ter kontrasta. da se morajo otroci v zadnjih klopeh naprezati da kaj vidijo. in jih bolijo oči ter glava.
o tej 'modernizaciji' jst pravim.
ne o knjigah. te so super kar se tega tiče. tablice s kvalitetnim! zaslonom pa prav tako.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Furbo ::

Tema je o pametnih tablicah, ipadih, kdo torej ne zna brati? Kje si zdaj neke table not privlekel?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

WhiteAngel ::

IceIceBaby je izjavil:

... Namesto groznih powerpointov in PDFjev bodo lahko profesorji sami izdelali kvaliteten učbenik. iBooksi na drugi strani omogočajo, da imajo uporabniki zbirko vseh teh digitalnih učbenikov v napravi velikosti povprečnega zvezka.

Upam, da ti kot naravoslovcu ni potrebno razlagati, da digitalni učbeniki omogočajo kul featurje, kot je interaktivnost, hyperlinki, dinamična vsebina...


Kaj točno je narobe s PDF?

driver_x ::

Nekoč sem sodeloval pri knjigi, ki je izšla skupaj s CDjem. Ko sem prebral zgornjo novico, sem takoj kontaktiral avtorje knjige s predlogom, da bi knjigo izdali še na ta način, saj je povpraševanja po njej še dosti, hkrati pa bi lahko zelo elegantno notri vkomponirali še zvočne zapise. Na žalost so Applovi pogoji za izdajo plačljive knjige za avtorje popolnoma nesprejemljivi.

kitaj ::

Limit-sky je izjavil:

Tisti, ki vas pa moti, da projekt ni "odprt" pa lahko takoj opišete, kaj ste pripravljeni doprinesti k temu, da bi izdelali podobno kvaliteten izdelek, ki bo uporaben podobno kot iBooks. V bistvu me zanima, zakaj že takšen projekt ne obstaja? Glupo je pa od podjetja "zahtevati", da svoj izdelek trži po pogojih, ki mu jih drugi predpisujejo. Sploh, če je izdelek kvaliteten.

Verjetno se s tabo strinjajo tudi vsa podjetja in avtorji, od katerih se "zahteva, da svoj izdelek tržijo po pogojih, ki jim jih Apple predpisuje". Kvaliteta izdelka pri tem nima nobene veze.

madmitch ::

Sammy, lahko, tko za firbec, izdaš kakšni so ti pogoji?
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zmajc ::

madmitch je izjavil:

Sammy, lahko, tko za firbec, izdaš kakšni so ti pogoji?


Knjige narejene z iBooks Author-jem ne moreš prodajati nikjer drugje kot samo in samo v Apple iBookstore, tudi če knjigo v iBookstore zaradi kakršnega koli razloga zavrnejo.

skika ::

Apple ponovno kaže/vodi v prihodnost. Ciniki pa jokajo, bububu.

Še en dan na zemlji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: skika ()

CoolBits ::

Na katerem storu bi pa vi prodajali aplikacijo ali učbenik za ipad-a?

Mavrik ::

V Android storu z kompatibilno aplikacijo. V online storeu zato da lahko otroci knjige berejo tudi na računalnikih in vsej ostali opremi.

Kje NE bi hotel prodajati učbenikov da bi bili čimbolj dosegljivi vsem?
The truth is rarely pure and never simple.

CoolBits ::

Ja ampak za ipad-a nemoreš v android marketu prodajat...

Zmajc ::

Težava je v tem da te pri namstitvi in uporabi programa nikjer ne seznanijo z pogoji uporabe, prav tako ne rabiš sprejeti nobenih licenčnih pogojev, ker bi te obvestili da je program namenjen samo in samo za iBookstore.

Lahko se zgodi, da porabiš 500 ur za izdelavo knjige potem pa pri exportu iz programa dobiš sporočilo da si zavezan pogojem ki si jih sprejel že z samo uporabo programa. In če ti ne paše je pač tistih 500 ur dela blo zaman.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zmajc ()

CoolBits ::

Apple je naredil orodje za svojo platformo... kmalu bo sledil še google in pol še mirkosoft... nič novega tukaj.
Če boš hotel prodajat na vseh platformah boš pač moral izvažat in uvažat sem in tja... jbg.

Furbo ::

Zmajc je izjavil:

Težava je v tem da te pri namstitvi in uporabi programa nikjer ne seznanijo z pogoji uporabe, prav tako ne rabiš sprejeti nobenih licenčnih pogojev, ker bi te obvestili da je program namenjen samo in samo za iBookstore.

Lahko se zgodi, da porabiš 500 ur za izdelavo knjige potem pa pri exportu iz programa dobiš sporočilo da si zavezan pogojem ki si jih sprejel že z samo uporabo programa. In če ti ne paše je pač tistih 500 ur dela blo zaman.


Kje bi pa ti še prodajal program za Ipad?

Ali hočeš reči, da nimaš pravice narediti isti progam še za druge platforme?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Mavrik ::

CoolBits je izjavil:

Ja ampak za ipad-a nemoreš v android marketu prodajat...


Zakaj točno ne bi mogel prodajati knjig v istem formatu tudi na drugih platformah (če izvzamemo Applov vendor-lock-in EULA)?

Stvar je predelan HTML5 (in seveda predelan lih toliko da preprečijo uporabo drugim platformam).
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

gruntfürmich ::

Furbo je izjavil:

Tema je o pametnih tablicah, ipadih, kdo torej ne zna brati? Kje si zdaj neke table not privlekel?

not sem jih privlekel točno tam ko si ti citiral moj post in ga narobe tolmačil.
ne zdaj tečnarit če si slabo prebral in nisi razumel...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

CoolBits ::

>> Zakaj točno ne bi mogel prodajati knjig v istem formatu tudi
na drugih platformah (če izvzamemo Applov vendor-lock -in
EULA)?
Lahko bi, ni ovir. Ampak ce bi bila to moja firma, bi enako naredil. Oni to delajo z namenom zasluzka pac, kot vsi ostali.

opeter ::

CoolBits je izjavil:

Ampak ce bi bila to moja firma, bi enako naredil. Oni to delajo z namenom zasluzka pac, kot vsi ostali.


In točno to je problem. Zato pa mora biti zadeva ODPRTA, programsko in strojno neodvisna.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

IceIceBaby ::

opeter, saj bodo odprte alternative. Apple je kot ponavadi pokazal pravo pot. Pa ne mislim s tem povzdigovat appla, ampak dejstvo je, da eni redkih, ki jim uspe spopularizirati neko področje. Imajo denar, jajca in znanje, da iz domnevno nezanimive niše naredijo hud biznis, kar potem potegne za sabo celo skupnost.

Furbo ::

gruntfürmich je izjavil:

Furbo je izjavil:

Tema je o pametnih tablicah, ipadih, kdo torej ne zna brati? Kje si zdaj neke table not privlekel?

not sem jih privlekel točno tam ko si ti citiral moj post in ga narobe tolmačil.
ne zdaj tečnarit če si slabo prebral in nisi razumel...


Ti ne razumeš, da tvoje 'pametne' table, ki niso prav nič pametne, ne sodijo v to temo.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

gruntfürmich ::

ti pa nič ne razumeš...:))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

opeter ::

@Furbo ... grunt je govoril o "interaktivnih" tabli, ki se uporablja v marsikateri slovenski šoli. Omenil je, da se je zaradi uporabe teh otrokom poslabšal vid.

Sicer sem o tem tudi sam nekje bral, pa tudi dokazane podatke sem videl. Ne vem pa več, kje.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

para! ::

Čakte mal, a je jabolko tole lansiralo kot dodatek k učenju, se pravi dodatno gradivo, ipd, ali imajo namen prodreti v šole? Ker pri prvi opciji ni problema, če je zadeva zaprta (samoumevno pač), šole (države) pa se verjetno ne morejo kar tako vezat na one-and-only ponudnika in požreti lock-in? Valjda ne bomo učečim subvencionirali iPadov, ampak, če že, tablico po izbiri?

lp
Death before dishonor!

CoolBits ::

Šole si bojo same izbrale kar bojo uporabljale ne? Nihče nikogar ne sili tukaj.
Aple je naredil, ti pa če hočeš uporabljaj, če ne pa ne.

para! ::

Jasno, ampak verjetno je cilj Apple-a, da šole zadevo eventuelno posvojijo kot nadomestilo zastarelim učbenikom iz papirja. Vsaj dobiček bi bil tako precejšen. Ampak šole bodo zahtevale odprtost, za razliko od končnih potrošnikov. Zato me zanima, če so jabolčniki pripravljeni popustiti.

lp
Death before dishonor!

CoolBits ::

Ja po mojem bojo toliko zahtevale odprtost kot naša država... bolj kot je zaprto bolje je :))
Bi blo pa pametneje odprt format vsekakor.

IceIceBaby ::

Apple je že veliko let prisoten v šolah. Očitno vendor lock-in za nekatere ni ravno pomemben faktor.

Saj, če pogledaš stanje pri nas zadeva ni dosti boljša, samo, da je MS glavni player.

kitaj ::

CoolBits je izjavil:

>> Zakaj točno ne bi mogel prodajati knjig v istem formatu tudi
na drugih platformah (če izvzamemo Applov vendor-lock -in
EULA)?
Lahko bi, ni ovir. Ampak ce bi bila to moja firma, bi enako naredil. Oni to delajo z namenom zasluzka pac, kot vsi ostali.

Ravno zato se bodo vsi ostali (založniki, avtorji vsebin) izogibali iBookom, ker bi jih večkratna priprava iste vsebine za vsako platformo posebej preveč stala. Apple se je odločil za soliranje, ostali pa pripravljajo standard (EPUB), ki bo to isto delal na odprt način.
Problem sploh ni v Applu, oni pač želijo zaslužit čim več. Problem je v potrošnikih, ker to nekritično sprejemajo. Kakšen bi bil danes internet, če bi npr. Microsoft pred leti zmagal s svojimi dodatki k standardnem HTML-ju (tako kot to zdaj počne Apple z EPUB-om)?
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applovi e-učbeniki v prvih dneh uspeh (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
10422919 (18932) roli
»

Apple predstavil iBooks 2, iBooks Author in iTunes U za izobraževanje

Oddelek: Novice / Ostale najave
418514 (6643) antonija
»

Nemški šolski trojanec

Oddelek: Novice / Varnost
195273 (3367) techfreak :)
»

Prvi dan prodanih 300.000 iPadov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6320654 (18640) opeter

Več podobnih tem