» »

PII X4 970 Thuban overclock

PII X4 970 Thuban overclock

JC Denton ::

Danes sem prejel rabljenega x4 970 (Zosma) procesor, ki ima možnost odkleniti dve dodatni jedri. Ko računalnik vklopim, mi ga prepozna kot Phenom II six core, zaenkrat pa mi še ni uspelo priti v windows z vsemi 6 jedri. Vrjetn je kakšno fuč, če ne dve.

Opazil pa sem tudi, da ima procesor zelo visoko nativno voltažo 1.425V (pomoje zaradi turbo core opcije)in po kakšni uri igračkanja mi še ni uspelo napetosti zadovoljivo znižati ne da bi imel težave s stabilnostjo.

A mi lahko kdo pove kakšne nastavitve uporablja v biosu za Phenoma II X6, po možnosti kakšen tak, ki ima AM2+ plato.

Vem da je bila pred kratkim tema o podobnem odprta, pa mi trenutno ni za brskati, ker imam cel kup dela. :)
Hvala.

69charger ::

Če hočeš še dodatna dva jedra,boš kvečjemu moral še bolj zvišati voltažo. Pa če imaš staro AM2+/AM3 plato boš tudi verjetno bolj težko kaj dosegel,tiste plate so bile bolj slabe z odklepanjem.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

Odklenit jih gre, a potem sistem sploh ne pride v windows. Tudi če poizkušam s 5 jedri je enako. Če jih nebi šlo odklenit, jih v biosu sploh nebi prikazalo. Pomoje. Tisti dve jedri bi bili samo češnji na vrhu tortice.

Voltažo mi je uspelo znižati na 1.350V, upam, da gre pod 1,3V

Pyr0Beast ::

x6 pa res ni tako strašansko drag, rajt ?

Možnen problem je še preslab PSU
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Sej ni tak drag, sam sem velik del svojga budžeta zapucal na Slovaškem za novo leto :) saj bi še počakal nekaj časa, sam je bil ta x4 970 na bolhi kar ugoden 90€ in sem ga pač uzel. Sploh ker je Thuban core in sem upal, da bom mel mogoč kaj sreče z odklepom.

Kar se napajalnika tiče, bom odklopil grafo in pognal integrirano če bo kaj boljš. A skoraj dvomim, da bi to pomagalo. Imam 500W ali pa morda 550W. Nevem več natančno.

edit:

Ugotoviti poskušam, kateri program mi javla pravilno porabo procesorja. HWmonitor ali Gigabyte easy saver.
Taprvi mi javlja, da je poraba CPu-ja v idle 85W, ta drugi pa da je okrog 43W. Zanimivo, da mi tako cpu-z kot hwmonitor javljata, da je napetost cpu-ja enaka, ne glede na frekvenco in obremenitev le-tega, čeprav imam vklopljene vse možnosti za varčevanje energije.

Vprašanje kaj (ne) dela pri odklepu

Pyr0Beast je izjavil:

Vprašanje kaj (ne) dela pri odklepu

zaenkrat zgleda da nič. :( S turbom se še nisem ukvarjal.

Glede na to, da sem useen prišparal lepe dnarce, v primerjavi s novim PII X4, se mi vseen smeji.

Bom se pa v naslednjih dneh poigral s Phenom Tweekerjev, ki je bil omenjen v neki drugi starejši temi, samo zato, da znižam voltažo v idlu.

Zaenkrat mi lavfa stabilno na 1,275V pri privzeti frekvenci. S tem sem že zadovoljen, če mi rata še idle znižat na 0,975 bom pa še bolj.

Nazadnje bom pa šel iskati max overclock za 1,4V.

eno jedro bi se ti skoraj moralo odklenit ?

Mogoče je pa cache defekten - si že posodobil bios plate ?

Zaenkrat še nisem imel sreče, poskušal sem tako s 5 kot s 6 in tudi z obema, a sistem ni prišel v win. Zvišal sem voltažo, zmanjšal množilnik in ni nič pomagalo. Tako na oko bi rekel da ne bo nič iz tistih dveh jeder.

Biose mam najnovejše.

S Phenom Tweekerjem sem zdej nastavil idle napetost na 1V in tako znižal porabo v idle za cirka 10W (v primerjavi z 1,275V), kišta (cpu, grafa itd) mi tako kuri okrog 60-65W, to je že kar spodobno.

Kar lepa poraba.

Samo kako to da ti CnQ ne dela ?

Tudi v uradnih podatkih, ne piše da bi procesor zmanjševal voltažo. Pod electrical/thermal parameters:

x4 970 http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-P...
x6 1055t http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-P...

Zanimivo, sem pa na netu prebral več postov, kjer uporabniki bentijo za isto stvarjo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Asus m4a79 deluxe servis agt

Oddelek: Pomoč in nasveti
121760 (1566) Ale3š
»

Ugašanje računalnika in nakup novih komponent

426255 (5591) Seljak
»

Nadgradnja proc-a

Oddelek: Kaj kupiti
6624 (547) marjanmb
»

Problem AMD Phenom II X4 945 (strani: 1 2 )

644075 (3411) Pšenični
»

je ta cpu še ok?

Oddelek: Strojna oprema
191232 (1006) x45

Več podobnih tem