» »

Oreh,presajanje,debelejši rod?

Oreh,presajanje,debelejši rod?

LordTado ::

lp
Zanima me kaj je v tem če presadiš mlad oreh par krat ali ima takrat res debelejše orehe?
Se pravi da ga prve tri ali štiri leta presajuješ potem pa na eno mesto za stalno posadiš...

logout ::

To je približno na istem nivoju kot tista, da moraš biti obut v škornje, ko greš na svojo, če hočeš da se ti rodi sin... Torej narava naredi svoje, neglede na hokus-pokus.

L.p., Kloko

Vikking ::

Kje si izbrskal to staro ljudsko pripovedko. Zadeva je takšna, da oreh ki zraste iz semena bo obrodil zelo pozno (več kot 5 let). Cepljen oreh pa že lahko obrodi po 3 letih.

Verjetno so pa včasih malo presajali orehe, da je minilo hitro tistih 5 let in več. Oziroma ko oreh enkrat zraste v večje drevo, vse kar je pod njegovo krošnjo večino zamori, oz. zavira rast drugih sadik.

Looooooka ::

Za jablane in druge sadjevce je trik v tem, da mu porezes cvetove.Mogoce je tle kksna podobna finta.

dzinks63 ::

Precepi ga na sorto, katera ti odgovarja ali še boljše, kupi kar cepljeno sadiko. In ja, oreh zelo pozno zarodi, je treba biti kar potrpežljiv. Če si pa že letos imel orehe in so bili drobni, je pa zato krivo suho leto, zalivati bi bilo treba, če imaš seveda to možnost. In če je oreh že precej velik, bi rabil za zalivanje veliko vode, vsaj ene 500-1000l, na vsake 3 tedne. Zaliva se na ena mah, zalivanje po kanticah vsakih nekaj dni ne da učinka, saj mora voda pridet dovolj globoko, do korenin.

LordTado ::

Mislim da lega nima nič s tem debelejšim rodom.Potem je enako če z lopato okrog porežeš korenine,ker z presajenjem ne narediš drugega kot to.
Mogoče zaradi tega potem da debelejši rod...
Ker nebi odpiral te teme ampak sva z sosedom delala preizkus in sicer je imel 4 enake majhne orehe,se pravi iz orehov iz istega drevesa so zagnali, pa sva 2 dala posadila fixno,dva pa 3 krat presadila se pravi v 3 letih enkrat na leto.Potem sva ta dva posadila zraven fixnih dveh.In ne morš verjet prav ta dva mata debelejše orehe,nekje za 1cm po premeru,in to vsako leto ta dva oreha ki sva jidva presajala,ostala dva pa imata oba manjše...
Sva nardila test z štirimi zato da se zmanjša verjetno če bi z dvema bi lahko oni presajeni mel sam po sebi mogoče debelejše,tako pa v parih zmanjšaš to verjetnost...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordTado ()

RED_line ::

če smo že pri orehih... mene zanima kako je možno da oreh zraste v velikost skoraj tenis žogice? kaj to je kakšna posebna sorta ali je to samo od njega odvisno?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj narediti s kmetijsko parcelo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13414430 (9639) kuall
»

A rastline res odganjajo mrces?

Oddelek: Znanost in tehnologija
232772 (1724) SmeskoSnezak
»

Nakup odraslih dreves

Oddelek: Loža
296812 (5593) Okapi
»

Od kje nove ideje?

Oddelek: Znanost in tehnologija
433055 (1726) ajin

težava - drevesa na meji

Oddelek: Loža
419396 (6487) Jeebs

Več podobnih tem