» »

Ideje za Volilni sistem

Ideje za Volilni sistem

ripmork ::

Glede na to, da se prav vsaka politična debata na forumu sprevrže v borbo rdečih in tabelih, ter je poskusov konstruktivnih debat bolj malo, prispevam svoja dva centa.

nekaj idej za spremembo volilnega sistema:

- postavitev splošnih ciljev, ki jih mora vlada v naslednjem 4-letnem mandatu doseči

- zahteva državjanov RS, da se politične stranke reklamirajo samo in le z predstavitvijo programov, v katerih je navedena pot do doseganja teh ciljev (brez nasmejanih obrazov na plakatih, podtikanj in pljuvanj, dragih kampanj, obiskovanja pediatričnih klinik in ostalega pretvarjanja)."Programi" polni floskul in lepih besed bi romali v smetnjake. V Programih in Strategijah bi bili konkretni podatki; številke, razdalje, časovni okvirji in deleži, jasne obrazložitve. Brez zajebancije in filozofiranja.

- zahteva državljanov RS, po kazenski in osebno premoženjski odgovornosti vseh strank in njenih kandidatov, v primeru da zastavljeni cilji v času mandata niso doseženi. Vodenje države pomeni veliko odgovornost. Če je izguba mandata edina resna posledica slabega vodenja, ima vladajoča koalicija le korenček, zadosti velike palice pač ne.


Cilje pa lahko na podlagi analiz in raziskav opiše in postavi tuja, profesionalna in od naših svinj pri koritu popolnoma neodvisna agencija (skandinavska, japonska, whatever). Če bi se na začetku postavljeni cilji izkazali za previsoke, bi se tudi to lahko koorigiralo in popravljalo.

Pa da vidimo potem junake...:)
V primeru, da se stranke ki kandidirajo ne želijo zavezati k zgornjim zahtevam, sledi splošni bojkot volitev

komentarji in kritike vedno zaželjene... le prosim brez Jankovičev in JJ-jev.
  • spremenil: ripmork ()

IceIceBaby ::

1. Kdo bo presodil, ali je predstavitev dovolj suhoparna in tehnična, ali je mogoče malo preveč filozofiranja vmes?

2. Kazenske odgovornosti niti slučajno ne more biti, ker doseganje ciljev ni 100% v rokah vlade. Kvečjemu bi lahko zadevo organizirali kot podjetje in bi glavni akterji dobili nagrado, sorazmerno z rezultati. Ampak pri nas se še v gospodarstvu ne držimo tega.

3. Ciljev ne sme določati japonska ali skandinavska agencija, ker s tem jemljemo suverenost državi in državljanom. Cilje morajo vedno določati državljani, vsaj posredno. Sicer se ne slepim, da je trenutno temu tako, več kot očitno je lokalna politia povsem v senci EU, bi pa morali stremeti k temu.

ripmork ::

Hvala za feedback.

Presoja je vedno subjektivna, temu se ne da izognit. Nekatere zadeve bi bile lahko preprosto dorečene: Vsaka stranka bi npr. morala v številki določiti, koliko sredstev bi po analizah in napovedih bilo zapravljenih v 4 letnem mandatu za posamezne sektorje, groba napoved in kakšni so predlagani ukrepi za izboljšanje gospodarske situacije - ter njihova kratka obrazložitev. Lahko bi celo vsem strankam podali recimo tri različne realne črne scenarije prihodnjega razvoja države, potem pa bi bila vsaka stranka dolžna podati konkretne ideje, kako bi razmišljala in kako bi reagirala v teh situacijah. Povišat davke - ja/ne, zakaj, na kak način...recimo. Se pravi, neke vrste javni test za stranke. Ljudje bi presodili.

Kakršnakoli taka pobuda je daleč od perfektne, je pa še vedno bistveno boljša kot to, kar imamo trenutno.
Verjamem, da bi lahko še marsikdo prišel do boljših idej, vsaka pa bi bila boljša kot sedanji Volilni sistem (ki je bolj kot ne prodajanje medijskega produkta). Trajnostni razvoj, transparentnost... dva meglena pojma, ki so jih vsi politiki posilili en za drugim. Če kdo omeni transparentnost, naj poda konkretne predloge, ali pa naj molči.

2) Nagrada sorazmerna učinkovitemu vodenju vlade, morda res. Poudarek pa na tem, da vlada ne bi sama sebe ocenjevala, temveč bi jo ocenjevale zunanje istitucije. Odgovornost - ne le izgubo mandata in udarec politične kariere, pa bi morali tudi občutit. Žal ne znam podat dobrega predloga ta moment. V denarnici vsakega zaboli, tudi tu bi se dalo kaj pogruntat.

3) Suverenost, razumem. Če izvzamemo tujo pomoč, je gotovo v Slo dovolj možganske moči, da se najde en, vsaj približno realen in objektiven način določitve ciljev.

Mimogrede, tule je dober primer konkretnih predlogov, kakršen bi po mojem mnenju morale podati vse stranke v svojem programu.
Pametni ali ne, če obstajajo, se jih vsaj lahko komentira in izboljša, dodela.

Predvsem bi pa rad videl večjo kritičnost, objektivnost volilcev in zahtevo po dejanskih idejah o izboljšavah... a to je odvisno od nas samih.

BlueRunner ::

Vsaka stranka bi npr. morala v številki določiti, koliko sredstev bi po analizah in napovedih bilo zapravljenih v 4 letnem mandatu za posamezne sektorje, groba napoved in kakšni so predlagani ukrepi za izboljšanje gospodarske situacije - ter njihova kratka obrazložitev.

Praktično nemogoče. Tudi podjetja ne delajo tako natančnih načrtov za 4 leta vnaprej. Ker ne moreš napovedati splošnega stanja države in posamičnih sektorjev znotraj države za 4 leta vnaprej, bi bile takšne napovedi praktično ničvredne. Če se bi jih slepo držalo, bi to lahko bilo ekstremno škodljivo, če se bi od njih odstopilo, bi zapadli v zanko tvoje 2. točke - neke vrste "kazenska" odgovornost za slabo delo.

Lahko bi celo vsem strankam podali recimo tri različne realne črne scenarije prihodnjega razvoja države, potem pa bi bila vsaka stranka dolžna podati konkretne ideje, kako bi razmišljala in kako bi reagirala v teh situacijah. Povišat davke - ja/ne, zakaj, na kak način...recimo. Se pravi, neke vrste javni test za stranke. Ljudje bi presodili.

To že imamo, temu se reče politični program. Eni pravijo, da je potrebno advke povišati, drugi, da jih je potrebno znižati, tretji, da je potrebno povečati učinkovitost njihove izterjave, itd...

Torej to že je na mizi in, ko odmisliš "kozmično sevanje iz obdobja WW2" ugotoviš, da naj bi to bilo bistveno ločilo med strankami. Če se jih po teh vprašanjih konkretno vpraša, potem tudi pridejo ven njihove ideološke korenine.

Odgovornost - ne le izgubo mandata in udarec politične kariere, pa bi morali tudi občutit. Žal ne znam podat dobrega predloga ta moment. V denarnici vsakega zaboli, tudi tu bi se dalo kaj pogruntat.

Razrešnico ali zaupnico dobi vsaka stranka kolektivno ravno na podlagi svojega dela/nedela oziroma tega, kar ljudje mislijo o delu/nedelu. Volilci kolektivno pa konec koncev podajo edino relevantno mnenje o uspehu dela vsakokratnega državnega zbora in vlade.

Če išče tukaj možnosti za koga "tepsti po žepu", razmišljaj kako razbiti strankokracijo, kjer lahko vodstvo stranke prakitčno samo izbira kdo bo sedal v državnem zboru, namesto, da bi imeli bistven vpliv na to volilci (kot je zapisano v ustavi). Če bi imeli volilci bistven vpliv, bi se po preteku mandata nezaželjene in, kolektivno na volitvah ocenjeno, nesposobne porinilo ven iz državnega zbora, torej tudi stran od korita na katerem se napajajo.

Če izvzamemo tujo pomoč, je gotovo v Slo dovolj možganske moči, da se najde en, vsaj približno realen in objektiven način določitve ciljev.

Demokracija je mehanizem določanja ciljev. Izbira naj se med programi, napovedanimi cilji (npr. "včlanitev v EU" je bil takšen jasen cilje nekaj različnih strank, ki so ga volilci vztrajno podpirali, volilci bodo tudi izbrali nove cilje).

Če se večina volilcev še vedno odloča na podlagi ocene "večji vs. manjši lopov" ali na podlagi ocene "kaj je resnica za 1941-1991", potem je kolekivno očitno cilj, da se to razčisti. Čeprav imam tukaj občutek, da bi lahko bila težava tudi na strani "ponudbe", kot na pa nujno na strani "povpraševanja".

MIHAc27 ::

Meni je ideja všeč, vendar kot je že Ice rekel je teško kaznovati nekoga, ki mu ni uspel načrt. Lahko bi pa nagrajevali (kar itak že delajo).

Predlagam da se plače vsem poslancem, ministrom,... spusti na minimum možen (okol 700€).
Za uspešno realizacijo projektov pa dobijo potem bonuse.
Če bo stranka imela 1 projekt in ga izpeljala 100% dobi tudi 100% bonusa.
Če bo imela 100 projektov in izpeljala samo 10% vseh do konca dobi samo 10% bonusa.

Na ta način bi preprečili, da bi stranke na veliko obljubljale. Če bi imele pa samo 1 projekt, pa ne bi dobile veliko glasov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov volilni sistem (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5315599 (13594) BlaiseM

Zoran Janković - slovenski mesija 2.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
529933 (8730) Ziga Dolhar
»

SDS ponareja dokumente (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
814102166 (86351) imagodei
»

Ustanavlja se liberalna stranka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11010948 (7411) Jst

Več podobnih tem