» »

Kava? Zeleni čaj? Črni čaj?

Kava? Zeleni čaj? Črni čaj?

1 2 3
4
»

echo ::

Da še mojo šalčko pristavim.
Kavo pijem od srednje šole. Dolga leta z mlekom in brez sladkorja. Zadnjega pol leta pa samo še espresso. Na žalost so vse filter kave z mlekom iz gostiln - iste. Pri espressu se že pozna razlika. Probal sem tudi ekvadorsko filter kavo, pa se mi takrat ni zdela nič strašno drugačnega.
Čaj sem si prvič naročil pred tremi leti preko Cha - štiri 50g paketke. Še danes se spomnim, ko sem si skuhal prvo šalico senche in poslušal takrat nov album Pantha du Prince od začetka do konca.

Zadnjič sem spet pri njih vzel še Oolong in beli čaj. Hotel sem vzeti še pu erh, pa željenega niso imeli.
Oolong mi je zelo všeč, polivam ga čedalje dlje časa (1min, 2min, 3min...) in opazujem, kako se spreminja in odpira. Čaj na začetku "analiziram" - polivam z različno toplo vodo različno dolgo časa, da najdem meje čaja - kdaj postane neokusen in kdaj neprijeten.
Potem pa sledijo še nianse sredine.
Črni čaj, ki sem ga imel, mi ni bil preveč všeč.

Zanima me, kje bi se dalo dobiti "top shelf" kavo.
Tako, malce boljšo za v "đezvo".

Fizikalko ::

V Ljubljani, v kavarni poleg te čajnice v starem delu mesta. Noro dobre kave!

...:TOMI:... ::

Tomi

Avenger ::

Jaz sem kar nekaj časa prebil na pubmedu in iz dveh neodvisnih študij izhaja, da ima zeleni darjeeling čaj največ koristnih snovi, kupil sem ga pa pri teekampagne.de Okus je relativno blag in prijeten. Drugi, ki ga pijem predvsem proti večeru, je pa japonski zeleni kukicha, ki je narejen iz listov in stebelc, blag sladkoben okus in ima malo kofeina.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

wechta ::

Trenutno kar uspešno nadomeščam kavo (ki sem jo res spil na litre..) z čaji.

Za zjutraj imam še vedno najraje črne čaje, ponavadi si dodam mleko, trenutno pa učim svoje brbončice na okus brez mleka in je tut super - tega imam trenutno OP Keemum, za s mlekom pa kar klasičen earl grey.

Občutek pri teh čajih je bolj nežno kot s kavo, ampak vseeno lepo postavi na konec. Najbolj mi je všeč, da si nekako vzamem več časa za čaje, medtem ko sem pri kavi vedno hitel.. Saj vem da je to vse v glavi, ampak tako pač je ;)

A, da še to povem, čaje dobavljam pri spletni čajnici zisha.si, mislim da je ena novejših štacun s čaji, pa se full trudijo. Sem postal še njihov preizkuševalec čajev, tako da dobim vsake toliko na test nove čajčke ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: wechta ()

LitralSM ::

Tako vmesno vprašanje. Kakšen je sploh čaj z mlekom?

GabrieLeo ::

Ogaben. Kot da bi popil kakav brez okusa pa še malo razredčil z vodo. Že od nekdaj so se mi zdele kave ter črni, zeleni čaji brezvezje. Sem plačeval za to težko ceno, ko sem velikokrat zakinkal med poukom, ker je bilo treba se učiti cele noči, ampak se zdaj počutim veliko bolje in kar nekaj bivših sošolcev s katerimi se še vedno družim omenjajo težave s prebavo, vse večja potreba po kavi, večina pa jih je itak že od 1 letnika vleklo čike kot turčine tako da so tudi tisti v obraz precej spremenjeni :) V nekem obdobju so bili te kvazi zeleni čaji strašno popularni, še zdaj se spomnim ko so sošolci kot eni otroci buljili v šalco ko so noter zlivali mleko in se potem pogovarjali ker je imel boljšo -eksplozijo- mleka. Kakšne budale. Pa tako ali tako bi bilo vseeno če jim bi dali vrečke s navadnim čajem, ker pri earl grey ter črnih čajih moraš res naročit iz tujine oz. malo bolj globoko sežt v žep. Jaz sem od 14 leta pil skoraj vsak dan domače zvarke z limono in vodo. Nič drugega. Sokom sem se izmikal, pravtako vsem sladkim gaziranim pijačam. In moram priznati da mi ni žal. Nimam probleme s spanjem, budnostjo, podočnjaki nič.

echo ::

Dvomim, da ima kofein/tein tako močan vpliv na nespečnost.
Nekateri imamo z njo probleme že od malega, seveda pa je lažje okriviti neko substanco in si na hitro pojasniti svoje težave.

Jaz sem čaj z mlekom pil samo enkrat. Ni mi bilo všeč (tudi nisem imel preveč dobrega črnega čaja).
Zdi se mi, da lahko v najboljšem primeru samo prekrije čudovito aromo dobrega čaja. Če imaš slab pravi čaj (kar je še vedno stalnica tudi v kao-premium gostilnah), ga bo mleko mogoče naredilo bolj užitnega.
Seveda je pa zelo pomembno koliko, kako dolgo in kako topla je bila voda, v kateri so plavali čajni lističi.

Trenutno mi je najbolj zanimiv Pu Erh (superior od cha.si), ki je res čisto svoja kategorija. Sicer imam najraje zelene japonske, trenutno Kukicha.
Prvič pijem tudi zares dober črni čaj - Golden Nepal.
Nisem še odprl enega Oolonga in črnega Ceylona.

Od kofeta pa tako - probal sem vse escobarjeve (http://www.escobar.si/kave.html) z geografskim poreklom (Nikaragva, Etiopija, Brazilija - še najboljši mi je bil Etiopski). Našel sem tudi zelo star ročni mlinček za kavo, ki melje 3x boljše kot električni od Iskre. Ker se dolgo ni uporabljal, ima kava malce kovinskega priokusa, tako da bi moral par žlic v prazno zmleti - to mi je pa škoda.
Ampak celotna ceremonija mi je v veliko zadovoljstvo (kava mi je pač posladek, ne vsakodnevna navada).

Našel pa sem zelo dobro slovensko stran s kavo, ki tu še ni omenjena - http://www.kofetko.si/
Naslednjič bom zagotovo pri njih vzel par vrečk, ker imajo res bogato ponudbo.

@wechta, kako si postal njihov preizkuševalec? To mi je zelooo všeč, ker tudi sam vsak čaj skuham pri različnih pogojih, si zapišem kako se obnaša pri različnih temperaturah in trajanjih in kje je zlata sredina. Mi pa 50g vrečka zadošča za dolgo dobo, tako da je rotacija čajev bolj slaba.
EDIT: sem že našel: http://www.zisha.si/postani_zisha_preiz...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: echo ()

blaz_ ::

Men so črni, zeleni, oolong čaji tut vedno bolj všeč postal, prej sm pil samo domače čaje (se prav brez vrečk), nič kofetov itd.,
pa se mi zdi da se čaje res čut, če so v vrečkah narejeni ali brez.
Aja pa z nespečnostjo tut nimam nobenih problemov, vstajanjem itd (tudi ne pijem jih vedno vsak dan). :)
Mi je pa trenutno med najbol všečnimi Butterfly of Taiwan se mi zdi, Bancha, pa Kukicha je tut zlo vredi, Pur Er pa mi nekako ne gre... sploh vonj blah... to piješ z mlekom ali brez?
Sm biv pa presenečen kako pripravljajo tradicionalne čaje... se mi zdi da čist drgač kot v navodilih piše 2-3min v vodi ali pa 3-5min v vreli vodi... no samo na hitro prelijejo (to velja za kakšne pur er in oolong) in so res dobri (pa tut s kkšnim zelenim to gre narest)
Ko tehnologija odpove, uporabi macolo.

echo ::

Ja, "surovega", brez mleka.
Brez cukra, brez česarkoli.

Nekateri čaji (recimo pu erh in oolong) imajo dva načina priprave.
En vključuje nekajminutno namakanje v srednje topli vodi (80-90°C) in še eno kakšno minuto daljše polivanje s toplejšo vodo (90-95°C).
Drugi način pa je zgoraj na posnetku. Čajne lističe namakamo krajši čas, nekatere samo za nekaj sekund (odvisno tudi od čaja, pri zelo močnih pu erhih je to razumljivo), potem pa vsako polivanje traja malo dlje. Za oolong čaje vsakič približno minuto dlje.

To je zaradi tega, ker lističi vsebujejo čedalje manj vodotopnih snovi in traja več časa, da se sprostijo v vodo. S tem pa tudi ustvarimo efekt pomirjanja, ker se na začetku vse dogaja hitro, potem pa čedalje bolj počasi.

Jaz črne in bele čaje polivam 1x, pu erh 2x (prva metoda), zelene kitajske 2-3x, japonske, 3-4x in oolong 4-5x.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: echo ()

micka15 ::

>Dvomim, da ima kofein/tein tako močan vpliv na nespečnost.
2 tedna ne pit/jest ničesar s kofeinom in vzami 200mg kofeinsko tableto pred spanjem pa boš vidu da je vpliv

je pa res da ena kava/čaj nimata tolk kofeina, da ponavad glih ne piješ tega pred spanjem in da če redno piješ pijače s kofeinom maš tud neki tolerance

echo ::

Ne delam več tega ;)

Mišljeno je bilo seveda za kakšno navadno šalčko kave/čaja, ki jo spijemo popoldne.

Sova ::

Time for tea.

Dejmo malce spihat prah s totele teme ... Prebral sem, da nekateri forumaši kupujete čaje kar prek eBay-a. In da ste imeli dobre izkušnje. Poleg drugih štacun je bil parkrat omenjen Dragon Tea House.

Mene zanima, če je že kdo kupoval matcho prek eBaya? ... Ponavadi je ta zvrst čaja precej draga. Prek eBaya s Kitajske pa je zelo poceni. Npr. v Dragon Tea House je pol kile na prodaj že za $17,30 USD - http://stores.ebay.com/Dragon-Tea-House...

Edino, kar me zaenkrat odvrača od nakupa, je, poleg sumljivo nizke cene, tudi počasna dostava (cca. 1 mesec) in dejstvo, da čeprav je matcha japonski čaj, se tale prodaja iz Kitajske ... No ja, mogoče zaradi Fukushime niti ni tolk slaba ideja, če kupim čaj na Kitajskem ... Je kdo že poskusil? Kakšne so vaše izkušnje? Okus mi niti ni tolk pomemben, samo da je zdrava, da je dobra kakovost, da učinkuje, pa da nima negativnih stranskih učinkov - npr. da se bom ponoči svetil fluoroscento zeleno :) ... Kateri eBay shop priporočate za matcho?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sova ()

boris82 ::

Tudi jaz bi se vključil malo v tole zanimivo temo. Vse bolj me zanimajo čaji - zlasti kot dopolnilo, vedno bolj strmim k zdravemu življenju ker je čisto preveč balasta.

Mene pa konkretno zanima, če je kdo že poizkusil tele čaje https://bodizenska.si/bodivitalen/kateg... od L'Angelica. Različni izvlečki zelišč za različne namembnosti.

Kakršen koli feedback je dobrodošel. lp

energetik ::

Tele "namembnosti" so po mojem skromnem mnenju privlečene za lase.

Sicer pa tudi čaj ne bo nič pomagal, če sicer prehrana in fizična aktivnost ni pošlihtana.

boris82 ::

energetik je izjavil:

Tele "namembnosti" so po mojem skromnem mnenju privlečene za lase.

Sicer pa tudi čaj ne bo nič pomagal, če sicer prehrana in fizična aktivnost ni pošlihtana.


Glede fizične aktivnosti in prehrane se strinjam v celoti. Sam ne vrjamem v "čudežne" zadeve. Da popiješ vsak dan en zeliščni čaj in ti izniči vse mcdonaldse in ostali "junk" futr. Vrjamem pa v to, da ti lahko pomaga pri čiščenju telesa nasplošno - samo ne vrjamem da so čaji ki jih dobiš v marketih (narejeni za masovno prodajo) v redu.
Zato sprašujem, če ima kdo kakšne izkušnje. Naprimer iz osebnih izkušenj vem da če si prevrem svež žajbelj ter ga grgram oz. z njim splahujem usta kadar imam kako vnetje, ali pri rasti modrostnih zob, da je super stvar. Mene je v parih dneh rešil gromozanskih muk no in od takrat še bolj vrjamem v zelišča ter njihovo zdravilno moč. Samo pri vseh teh izdelkih na trgu ne veš kaj bi. Zato sprašujem če ima kdo izkušnje s temi čaji. :)

Lp

Okapi ::

Naprimer iz osebnih izkušenj vem da če si prevrem svež žajbelj ter ga grgram oz. z njim splahujem usta kadar imam kako vnetje, ali pri rasti modrostnih zob, da je super stvar. Mene je v parih dneh rešil gromozanskih muk no in od takrat še bolj vrjamem v zelišča ter njihovo zdravilno moč.
Ne veš pa, ali bi te teh "gromozanskih muk" rešil tudi kamilični čaj, ali domača slivovka, ali voda iz vodovoda.

Na podlagi nepopolnih podatkov si prišel do napačnega sklepa. Sicer zelo značilno, krivim pa naše šolstvo.>:D

Spajky ::

Tudi če zviješ "joint" z črnim čajem+tobak in skadiš (malo peče, diši kot v indijskem templju), si čez čas popolnoma legalno "malo Happy" :) ... ne me prašat, kdaj sem to sprobal :)).. hint: pred uvedbo "samoupravljanja" in TOZD-ov :) ... zdravilo za depresijo za kadilce ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

oo7 ::

Zeleni čaj je treba zaliti z 70c vročo vodo?

Zanima me ali mora voda prvo zavzreti in ko se ohladi na 70c se z njo zalije zeleni čaj ali ni potrebno, da zavre in se vodo samo segreje, do 70c in zalije čaj? Ali je vseeno?

Hvala :)

Okapi ::

Odvisno, kakšno vodo imaš. Če ni neoporečna, mora prej zavreti, sicer pa ni treba. Jaz včasih naredim čaj kar s 60+ stopinj vročo vodo, ki priteče iz pipe.

oo7 ::

Se pravi mora zavreti samo zaradi same vode drugače pa nič ne vpliva na čaj?

rupo ::

Je že kdo naročil ta ali podoben čajnik?
link
Meni se na prvi pogled zdi identičen temu.
link
Če je razlika samo v ceni potem ni debate kaj kupiti. Mislite, da je razlika tudi v kvaliteti?

next3steps ::

oo7 je izjavil:

Se pravi mora zavreti samo zaradi same vode drugače pa nič ne vpliva na čaj?

Če imaš neoporečno vodo, je do vrelišča ne rabiš segrevati. Za zeleni čaj zadostuje tam okrog 73 stopinj Celzija, če se ne motim.

Okapi ::

rupo je izjavil:

Je že kdo naročil ta ali podoben čajnik?
link
Meni se na prvi pogled zdi identičen temu.
link
Če je razlika samo v ceni potem ni debate kaj kupiti. Mislite, da je razlika tudi v kvaliteti?

Predvsem je velika razlika v velikosti. Poglej bolj natančno slike na ebayu, na eni so mere.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

rupo ::

Okapi je izjavil:

rupo je izjavil:

Je že kdo naročil ta ali podoben čajnik?
link
Meni se na prvi pogled zdi identičen temu.
link
Če je razlika samo v ceni potem ni debate kaj kupiti. Mislite, da je razlika tudi v kvaliteti?

Predvsem je velika razlika v velikosti. Poglej bolj natančno slike na ebayu, na eni so mere.


Pomota... Ta bo pravi.

BivšiUser2 ::

Şe že vnaprej opravičujem za svojo lenobo, me pa zanima ali so čaji iz čajnic kaj boljši od čajev, ki jih kupiš v npr. šparu?
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

echo ::

Da.

Penderecki ::

Kofe:
Pravega kofeja ne pijem, pijem samo žitni.
Ko nimam dovolj časa, si pripravim ječmenovega z dodatkom želoda.
Drugače mu dodam še ajdo, maco, criollo cacao. Sladkam zelo malo s kokosovim sladkorjem in če je pri roki dodam še par kapljic kokosovega mleka.
Nikoli ne pijem vročega kofeja, ampak počakam, da mu temperatura pade, so bolj polni okusi.

Vrhunsko kavo, pa naročam za kolega, ki je strasten kofetar iz USA pri GoCoffeeGo.com

Čaj:
Pri dobrem čaju, je pomemben prav vsaki detajl.
V litoželeznem lahko pripravljaš vse vrste čajev.
Za pripravo zelenega čaja, sem nabavil pred časom glineni čajnik, ki ima ugnezdeni filter. Tega uporabljam samo za zelene lističe.
Počasi bo 1 leto, odkar staram 5 let star sheng puer čaj.
Za to priložnost, si bom nabavil še en glineni čajnik (samo za sheng puer).
Pa na vodo ne pozabit.
V MB je voda iz pipe dobra, ker je ne klorirajo. Je pa trda!
Sam tankam neoporečno pohorsko izvirsko vodo. Čeprav je voda iz pipe ok, se ne more primerjat z izvirsko. To se pozna tudi na okusu čaja, kofeja, ali druge kuhane hrane.
Vodo zavri do malih mehurčkov, drugače jo preveč zakolješ. Čaj prelivaj pri nižjih temperaturah in za kratek čas (veliko teorij hehe). Sam preneham že tam pri 20-30 sek, odvisno od vrste čaja.
Čaj pij pri nižjih temperaturah, je bolj sladek in lahko okušaš te zemeljske okuse. Pa nabavi si dober čajni pribor … kak steklen je vredu, no men bolj potegne porcelan.
aja, čaj lahko pripravljaš tudi v porcelanastem gaiwanu….

BivšiUser2 ::

Katero znamko tehtnice in termometra pa predlagate, pa da ni neka predraga? Tako na oko mi je težko ocenit temperaturo vode za čaj in količino samega čaja.
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

erkgheoruugh ::

BivšiUser2 je izjavil:

Katero znamko tehtnice in termometra pa predlagate, pa da ni neka predraga? Tako na oko mi je težko ocenit temperaturo vode za čaj in količino samega čaja.

Ne rabiš ne enega, ne drugega.
Raje investiraj v en dober kotliček, za gretje vode, če ga še nimaš. Po možnosti takega, ki je iz stekla, da boš lahko opazoval mehurčke in se nauči ocenjevati temperaturo, ni nobena znanost in ne rabiš na stopinjo natančno. Pride vsestransko prav ne samo za gretje vode za čaj. Ali pa takega,ki sam vzdržuje določeno temperaturo. Ti zadnji so malo dražji.

Glede količine pa tudi ne kompliciraj. Naj ti bo osnovna mera ena čajna žlička čaja na 3dl vode (razen, če so zelo veliki listi).
Predlagam pa, da si nabaviš en univerzalen čajnik v katerem boš pripravljal čaj. Glede na to, da še ne veš, kateri čaj ti najbolj ustreza, priporočam steklenega. Je pralen, lahko delaš vse vrste čaja, opazuješ dogajajnje (zen pa to). Potem pa investiraj v par različnih čajev, da vidiš, kaj ti ustreza in tako naprej.
Priporočam, da če želiš preizkusiti različne vrste čaja, kupuješ nearomatizirane čaje in jih piješ pripravljene brez dodatkov. Pa ne začni s puerhom, ki ti ga zgoraj kolega omenja, ker te bo mogoče na začetku odbilo. Za začetnika so po mojem mnenju primerni kakšni kitajski zeleni (mao-feng, Lung ching, Yunann greeen), ali črni (kateri od yunnanov) ali pa indijski (variante darjeelingov).

Penderecki ::

Popoldan pil polzelenca Wulong, in sicer Da Hong Pao.
Uf... gre za premium kvaliteto. Mi ga je kr malo žal, da nimam kakega obiska zaradi več prelivov.
Lušt je bil prehud.
Počasi bo treba novega naročit.

Pri pripravi čaja se zaradi morebitnih nečistoč na lističih 1. preliv po ca. 5 s vedno odlije stran. Naslednje prelive pa normalno popijemo.

Ja, mogoče imaš res prav. Puer čaj ga lahko res odvrne. Sam sem sprobal nekaj vzorcev shu puerja in mi niti eden ni bil tolk všeč, da bi si ga naročil.
Pri sheng puerju je pa druga zgodba. Enega celo še sam staram. Seveda pa nisem sprobal veliko puerja, da bi lahko bila moja izkušnja merodajna.
Pri puer čajih ločimo surovi sheng; zelenci, posušeni na soncu in kasneje stisnjeni v pogačo, naravni proces staranja
Shu puer je znan kot zrel oz. kuhan puer .... termično obdelan pod posebnimi pogoji.

Od zelencev se splača nabavit kaki Liu'an Guapian in recimo Biluochun.
Načeloma se od premium zelencev splača vzeti vse, da vidiš, kateri ti odgovarja.
Aja ... letos se pije sveže pobrana letina, torej 2016 in ne starejša.

zuz3k ::

kje naročate čaje prek tujine, zanima me čaj Long Jing
Life is a psychological game.

zuz3k ::

po kolk kupujete 100 gr pravega zelenega čaja? 100 gramov cena 30€ ? preveč?
Life is a psychological game.

joze67 ::

Na amazon.de bi dal samo pol tega.

miha1135899 ::

Da mal obudim. Kavi se sicer ne gre odpovedat, iscem pa popoldansko/vecerno alternativo.
In sicer gledano se oz zdravstvene perspektive, nekaj bolj koristnega, kot je zeleni caj.
Kateri od teh zelenih cajev se smatra za najbolj zdravilnega? Katerega bi priporocili? Imamo tudi borca z rakom, ki bi ga pil.
A ce grem s takimi vprasanji v citypark cajno hiso bo OK, je kvaliteta, ali v napacno smer gledam?
Hvala

hancy ::

miha1135899 je izjavil:

Da mal obudim. Kavi se sicer ne gre odpovedat, iscem pa popoldansko/vecerno alternativo.
In sicer gledano se oz zdravstvene perspektive, nekaj bolj koristnega, kot je zeleni caj.
Kateri od teh zelenih cajev se smatra za najbolj zdravilnega? Katerega bi priporocili? Imamo tudi borca z rakom, ki bi ga pil.
A ce grem s takimi vprasanji v citypark cajno hiso bo OK, je kvaliteta, ali v napacno smer gledam?
Hvala



Miha,

moja frendica (Slovenka) živi na Japonskem in prodaja zeleni čaj: http://japaneseteashop.com/en/firmen. Nekaj časa so ga prodajali tudi Ljubljani, ampak moram vprašati v kateri trgovini točno.
Je malo dražji, ampak okus pa top..čist drug, ni primerjave s kitajskim.
Če te zanima, jim piši: shop@japaneseteashop.com

lp

H.

zuz3k ::

a obstaja kak čaj, lahko tudi v mrvasti obliki, kateri

deluje v MRZLI vodi, se pravi NE RABIŠ VRET vode, bi bil za ssabo


lp
Life is a psychological game.

Ganon ::

Google in "cold brew tea".

zuz3k ::

ja sm najdu par
Life is a psychological game.

zuz3k ::

Te čaje, ki se pripravijo v mrzli vodi v trgovini dobijo komaj v poletnih mesecih
(sem preveril tudi v LJ).

A ve kdo za kakšno zdravo alternativo, za v bidon voda + zdrav dodatek ala zelo aromatiziran čaj


lp
Life is a psychological game.

mojsterleo ::

1001dar ima kar nekaj izbire

https://1001dar.si/instant-caj-mango-in...
https://1001dar.si/ledeni-caj-v-filter-...
.... ipd

Aja pa v Müllerju imajo čajni granulat od Ricole.

Zgodovina sprememb…

1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobri čaji preko interneta

Oddelek: Loža
282829 (851) yansek
»

Matcha čaj

Oddelek: Loža
347358 (2177) enemon
»

cha.si odlična spletna trgovina (pravih) čajev

Oddelek: Loža
275660 (4111) harvey
»

Kateri zeleni čaj v filter vrečkah? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7217524 (14586) user-pass
»

Kofeinska abstinenca aka dan brez kave...

Oddelek: Loža
246798 (6291) mojsterleo

Več podobnih tem