» »

Pipistrel zmagal na Nasinem natečaju

1
2
»

_Tom_ ::

murmur je izjavil:

borisk je izjavil:

murmur je izjavil:

r0ker je izjavil:

batocarx, Slovenija ni pipistrelu dala nič. zakaj bi torej bila omenjena?


Ni dala nic? Po supervizorju mu je dala kar precej.
http://supervizor.kpk-rs.si/podj/689115...

Sicer pa se pridruzujem cestitkam.


V zadnjih treh letih je glede na podatke iz supervizorja (glede na dobičke) državi dal 3,6 miljone od dobička.


Ne vem ce bo tole drzalo. Dobicek v letu 2010 je znasal 530k Eur, torej v letu 2010 mu je drzava pobrala nekaj vec kot 100k Eur. V letu 2009 pa nekaj manj kot 200k Eur.


Yep. Grobo ocenjeno, je Pipistrel močan neto prejemnik državne pomoči tj. lahko upoštevaš vse davke in prispevke, ki jih je plačal v zadnjih treh letih, pa še vedno ostane miljonček.....

mihec87 ::

Kok je še pri nas ostalih prejemnikov, ki v blagajno dajo bore malo pa še pokazat nimajo kaj...Ne seveda potolčti je treba nekoga ki je uspel samo da ostali šalabajzari izpadejo lepi..

jype ::

A se kdo pritožuje nad Pipistrelom?

Ali se morda le nad tečnobami, ki udrihajo čez državo, ne da bi prej preverili dejstva?

Manu ::

Enako je tud z državo. V ozadju si tiho, ko prejmeš njeno pomoč, ko pa ti vzame (kadar uspeš) pa gremo pljuvat po državi.

Vsak uspeh je priložnost, da se tolčeš po prsih: 'poglejte kako sem dober, meni pa država jemlje'.

Ko si pa zagnal podjetje pa si spet vpil na državo: 'poglejte državo nič ne pomaga, jaz pa imam toliko poslovnih idej.'
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Grey ::

Vidim, da nekaterim pretvarjanje enot šepa.

Rezultat, ki ste ga navedli v tekstu je 0,5 gal / 200 nm / osebo

0,51 L / 100 km * 4 = 2,04 L / 100 km

Drugače pa kar impresivno. Definitivno boljše od dizlov, ki jih vgrajujejo v nekatera letala in mnogo boljše od tipičnih letalskih batnih motorjev, ki so tehnološko gledano v kameni dobi.

Električni avtomobili tega ne dosežejo, ker so grajeni v kamenodobnem razmišljanju. Oblika, materiali in tehnologija popolnoma neprimerni za izrabo električnega pogona.

Super in čestitke Boscarolovi ekipi!

Bwaze6 ::

Ampak dolet je koliko, 500km? Kar bi v teži goriva znašalo 10 kg na osebo, baterije v Pipistrelovem letalu pa tehtajo 400 kg. Desetkrat toliko!

In kljub temu po izkoristku daleč prekašajo letala z motorji na notranje izgorevanje. Še tele baterije zraven (Nova vrsta litij-ionskih baterij z Berkeleya, z "osemkrat povečano kapaciteto", pa bo čisto primerljivo po teži!

8-)

PaX_MaN ::

Zakaj pa bi konkurenco uporabljali, če imajo svoje:
A new research center has been created at Penn State to confront the growing challenges in sustainable energy production and storage. The Battery and Energy Storage Technology (BEST) Center, co-directed by Chris Rahn, professor of mechanical engineering, and Chao-Yang Wang, William E. Diefenderfer chair of mechanical engineering, will focus on addressing energy storage technologies for vehicle electrification, renewable energy and smart grids.
[...]
The formation of the BEST Center coincides with the opening of the Battery Manufacturing Laboratory (BML), which is capable of manufacturing experimental lithium ion and other high-energy density batteries. The BML is the only laboratory in the U.S. that allows researchers to fabricate automotive batteries from scratch, allowing research into and development of new materials and battery designs that improve performance, cycle life and cost.

;) :D

MrStein ::

Grey je izjavil:

Vidim, da nekaterim pretvarjanje enot šepa.

Rezultat, ki ste ga navedli v tekstu je 0,5 gal / 200 nm / osebo

Kje piše, da so navtične milje? Ni v letalstvu ponavadi land mile?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

rejven ::

ne

Lion29 ::

rejven je izjavil:

ne


ziher?

Tle recimo je podatek v land miles
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Grey ::

Lion29 je izjavil:

rejven je izjavil:

ne


ziher?

Tle recimo je podatek v land miles

Ne, v letalstvu je osnova vedno nautična milja. Ta, navedeni članek o 737 je pa tudi spisan precej hepansko, ker uporablja ama vse možne enote za razdaljo...dobro, da niso navedli še česa v astronomical units... Tudi, kadar se dela plan letenja in kadar postavijo zahtevo za dolet, bi bilo precej neumno postaviti tekmovalno zahtevo v statutnih miljah. Vsak letalec/pomorščak razume miljo kot navtično. Razen, če te številke niso že pretvorili v članku. Bi moral pogledati, kaka je bila zahteva na tekmovanju.

jype ::

Če bi bila zemeljska milja, bi KTS IAS bil _popolnoma_ neuporaben podatek.

Lion29 ::

cisto tako... a je kljer ujel hitrost tega pipistrela al ne?
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Qcube ::

109 mph kolikor sem prebral.

vir: http://www.finance.si/blog/10/956

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Qcube ()

63cm ::

Kot prvo, čestitke za dosežek.

Pri predstavitvi te novice in tudi siceršnjem poslovanju podjetja pa me par stvari moti.
Zadeva nima zveze s slovensko nevoščljivostjo, pač pa z etiko in poštenostjo (tu pač ne morem pritakniti besedice "slovensko").

Kot so opazili tudi drugi, je Pipistrel dobil od slovenske države 3.8 milijona evrov, kar je štirikrat več kot ta vesoljno velika nasina nagrada.
http://supervizor.kpk-rs.si/podj/689115...
Poslovni rezultat lanskega leta kaže 530.000 € dobička, torej so morali plačati kakšnih 100.000 € davka na dobiček, če jim ni uspelo tudi na tem področju najti kakšnih lukenj in olajšav. Tako v ZDA kot v Italiji je davek na dobiček višji kot v sloveniji. Tisti ki trdijo da je Pipistrel sloveniji z davki plačal več kot pa dobil donacij, niso posebej doma v računovodstvu.
http://www.bizi.si/PIPISTREL-D-O-O-AJDO...
Ob tem pa vrli podjetnik stoka zaradi previsokih davkov, prostorskih predpisov itd. ter bo preselil proizvodnjo v Italijo.
Res je sicer da ima težave tudi z dovoljenji za izvoz v določene države, zaradi predpisov in sporazumov, ampak za to pač ni kriva samo Slovenija, pač pa tudi države, s katerimi je te sporazume treba skleniti. Sem prepričan so Boscarolove zveze v vladi zadosti dobre, da bi ministrstvo za zunanje zadeve to uredilo, če bi bilo tako enostavno.
Skratka, mati Slovenija je dobra, dokler pobiraš nepovratna sredstva in subvencije, ko pa je treba v taisti Sloveniji plačati davke, pa je požrešna pijavka, ki ti ni nič dala.

Za konec pa še ta velika promocija Slovenije. Ime podjetja je italijansko, prav nič slovensko. Nagrado je dobil Pipistrel-USA.com, State College, PA, vodja projekta je bil Jack W. Langelaan. V tujih medijih je ob tej novici zares težko najti omembo Slovenije. Meni ni uspelo.
http://www.nasa.gov/topics/technology/c...
http://www.networkworld.com/community/b...
http://www.flickr.com/photos/nasahqphoto
http://www.wired.com/autopia/2011/10/el...

Skratka, še ena dimna zavesa za interno rabo. Veliki uspeh in velika promocija Slovenije, za katero ni slišal nihče, razen nas samih. Nekako tako kot hrvaški izum kravate.

jype ::

Pipistrel (pipistrello) je italijanski izraz za netopirja in je tak še iz časov, ko je Boscarol (ki je očitno vsaj deloma italijanskega rodu) gradil še (motorne in običajne) zmaje.

Da je več denarja prejel od države kot ga je plačal skozi davke drži, a je pri tem treba upoštevati tudi to, da zaposluje predvsem visoko kvalificirano vrhunsko delovno silo, katere plače so ekscesno obremenjene, kar ga zagotovo stane precej.

63cm> Skratka, še ena dimna zavesa za interno rabo. Veliki uspeh in velika promocija Slovenije, za katero ni slišal nihče, razen nas samih. Nekako tako kot hrvaški izum kravate.

Kljub temu je dobro, da ljudje razumejo, da imajo zasluge za uspeh posamezniki in podjetja - država največ koristi naredi takrat, ko je čim manj v napoto (seveda pa ne zagovarjam države, ki ne bi zagotavljala spoštovanja zakonodaje).

PaX_MaN ::

Res je sicer da ima težave tudi z dovoljenji za izvoz v določene države, zaradi predpisov in sporazumov, ampak za to pač ni kriva samo Slovenija, pač pa tudi države, s katerimi je te sporazume treba skleniti. Sem prepričan so Boscarolove zveze v vladi zadosti dobre, da bi ministrstvo za zunanje zadeve to uredilo, če bi bilo tako enostavno.

V prejšnji vladi je bil član strateškega sveta:
Ivo Boscarol, podjetnik in član vladne strokovne komisije za pripravo davčne zakonodaje;

FireSnake ::

Američani govorijo, da so zmagali oni :D

http://www.dailytech.com/NASA+Awards+13...
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

KLM: Letite odgovorno, letite manj (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6213077 (10141) zmaugy
»

SpaceX ponovno uporabil raketo, kaj pa sedaj?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3810162 (8124) BigWhale
»

Pipistrel je - zgleda - poletel do zvezd (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
11328790 (23699) mikhaair
»

Pipistrel zmagal na Nasinem natečaju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6723958 (19491) FireSnake

Več podobnih tem