» »

Z MeeGom je uradno konec, naslednik je Tizen

Z MeeGom je uradno konec, naslednik je Tizen

Tizen je novo ime za izdelek, ki se mu je dosedaj reklo MeeGo.

vir: CNet
CNet - Mobilno platformo Meego sta lani februarja s precej pompa skupaj predstavila Intel in Nokia kot odgovor na iOS oz. Android. Šlo je za prost in odprt mobilni operacijski sistem, zgrajen na Linuxu, grafični knjižnici Qt in sistemu za upravljanje paketov RPM, s predvideno rabo v pametnih telefonih, tabletih, avtomobilski industriji (IVI - in-vehicle installation, tudi in-vehicle infotainment) in embedded napravah. Od takrat pa do danes se je marsikaj spremenilo, predvsem je bila Nokia zaladi strmega upada tržnega deleža primorana v sodelovanje z Microsoftom in s tem odpis tako Symbiana kot MeeGota (prvi in edini njihov Meego teleon, N9, naj bi sicer izšel kmalu). Intel je s tem ostal brez partnerja in se je moral odločiti, kako naprej, in pri tem nekaj časa omahoval, npr. s predstavitvijo svojega tabličnega računalnika z Androidom.

Včeraj so se dokončno odločili in svojo mobilno platformo rebrandali pod imenom Tizen. Platformo so najavili skupaj z The Linux Foundation, ki je že prej skrbela za organizacijo razvoja MeeGota. Linux del naj bi ostal isti, za izgled aplikacij pa bo namesto knjižnice Qt skrbel standard HTML5, kar naj bi bila po njihovo "prihodnost mobilnih aplikacij". Screenshotov in specifikacij sicer še ni. Prva različica platforme je napovedana za naslednjo spomlad, prvi telefoni pa že za naslednje poletje.

Vprašanje je, če je na trgu prostora še za eno platformo. Apple ima iOS, Google in njegovi partnerji Androida, Nokia Windows Phone. HP je domala že obupal nad WebOs, v precejšnjih težavah pa je tudi BlackBerry, ki dela odlične telefone, a slabe igračke. Poudarek vseh novih platform pa je zgleda bolj ko ne na slednjem.

21 komentarjev

js osebno ::

V jeziku Libanona tizen pomeni "2 zadnjici".

Sem upal da se bo iz Moblin/MeeGota razvilo kaj več. Vmesnik na računalnikih je bil kar všečen.

RejZoR ::

Nokia N9 je tako povsem zgrešena naprava. Izdajo zadevo in ukinejo platformo. Tiste obljube za nadaljno razvijanje pa vključujejo zgolj bugfixe imo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Tilen ::

Lepo je Elop pospravil tale Meego. MS mu mora biti zelo, zelo hvaležen. Tizen bo imel enako težavo kot Nokia, eno leto bo prepozen in bo moral na svojo stran privabiti privržence iOS, že zadovoljene FOSS zagrizence iz Androida in hkrati konkurirati (do takrat) že zelo izpopolnjeni Windows Phone platformi. Nokia napoveduje izid prvih telefonov za Q42011/Q1 2012. Microsoft bo izdelal Windows Phone verzijo tudi za low end telefone in tako bo praktično velika večina pokrita in bo resnično potrebno pokazati nekaj revolucionarnega.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

PARTyZAN ::

To je bilo pričakovano. Drugače pa ja, Elop je lepo scrapnil OS z ogromno potenciala (v katerega je tudi Nokia vložila precej denarja) potiho zaradi poroke z MS.

Vem samo, da mojega denarja ne dobijo več.

Ales ::

V slo-tech različici novice manjka podatek, da gre za sodelovanje med Intelom in Samsungom.

Icematxyz ::

Lepo je Elop pospravil tale Meego. MS mu mora biti zelo, zelo hvaležen.


Vprašanje če mu je/bo Nokia. Nenazadnje je CEO podjetja Nokia. CEO ki je prestrukturiral podjetje Nokia v proizvajalca strojne opreme pri izbiri programske platforme pa podjetje omejil na enega ponudnika.

Drugače pa da, Intel je potreboval novega močnega partnerja in Samsung zagotovo je lahko ta novi partner.

Če bi se ta dva in seveda partnerji, kot so LiMo resno lotila projekta Tizen je prav vse mogoče!

keitai ::

Dvomim da bo kdaj tale reč dejansko zaživela na trgu, poleg tega se pa Samsung trenutno spogleduje z microsoftom, poleg tega pa še letos pride ven nova verzija Bade in par mobilnikov z njo.

Seljak ::

keitai je izjavil:

Dvomim da bo kdaj tale reč dejansko zaživela na trgu, poleg tega se pa Samsung trenutno spogleduje z microsoftom, poleg tega pa še letos pride ven nova verzija Bade in par mobilnikov z njo.


Microsoftovega izdelka pa res ne dam več na netbook ;(,ker,če bo zgledalo tako kot zgleda osmica potem jo naj kar imajo! Raje namestim ubuntu,ki mi fino "laufa".

Marat ::

Tilen je izjavil:

Lepo je Elop pospravil tale Meego. MS mu mora biti zelo, zelo hvaležen.

Hvaležen je lahko sam sebi, ker je eden izmed 10 največjih delničarjev (med fizičnimi osebami) Microsofta. Definitivno pa ne bodo hvaležni delničarji Nokie, ker jo njegova strategija ne bo vrnila na vrh med proizvajalci...

cleanac ::

To je situacija kjer lahko oba pridobita ali oba izgubita, nikakor pa ne more pridobiti le eden. Kako bi naj Microsoft pridobil, če se Nokiini telefoni ne bodo prodajali? Zakaj bi nekdo, ki je delničar MS sebe rinil v drek. In nehajte že s tem kako bo MS sesul Nokio in podobno, očitno je "študija" pokazala, da imata lahko oba nekaj od tega.

Ales ::

Čisto možno je, da bo največ pridobil MS, Nokia pa bo v bližnji prihodnosti zamenjala lastnika za smešno nizko ceno. No, vsaj za precej nižjo, kot bi jo dosegla pod kakim dobrim gospodarjem.

Kot sem že pakrat rekel, za take stvari dobiš lahko dve nagradi:
a) dolgoleten zapor
b) zelo zelo veliko denarja.

Kaj bo dobil Elpo, bomo še videli. Sklepam da b).

orbter ::

Elop je že dobil B in sicer 5 mio USD (http://www.marketwatch.com/story/nokia-...
MS je zadevo podkrepil z 1 milijardo USD (http://www.mobiletechworld.com/2011/03/...
Kolk je pa (in še bo) Nokia izgubila ravno zaradi tega, pa nihče ne upa povedat...

Bistri007 ::

Tilen je izjavil:

Lepo je Elop pospravil tale Meego. MS mu mora biti zelo, zelo hvaležen.

Ker to kar teče na N9 je tako zelo konkurenčno proti Android, iPhone, WinPhone in RIM, a ne?

Mene bolj zanima, kaj bo z mobilnim Qt? A bodo podprli Android NDK in iPhone (uradno)? Mogoče bo celo podpora za WinRT, če bo WP8 dovolil C++ kodo.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Tilen ::

Bistri007, ravno zaradi tega podpiram to odločitev.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

PARTyZAN ::

Meego bi komot konkuriral popularnim platformam. Res je, da bi bila baza aplikacij na začetku precej manjša, ampak bi se situacija hitro popravila enostavno zato, ker ima Nokia velik tržni delež. N9 je po reviewih super telefon.

Zdaj so pa na Win Phone platformi ki je prav tako najmanj popularna, ko pride do aplikacij. Nevem no, kakorkoli pogledam je tisti, ki največ profitira v tem sodelovanju ... MS.

techfreak :) ::

Nokia ima velik tržni delež MeeGo naprav?

PARTyZAN ::

Zaradi poroke z MS ... ne.

Tilen ::

Pozabljate, da bo boj "breplačnikov" proti Googlu precej težak.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Icematxyz ::

Nokia is reportedly working on a Linux-based operating system code-named Meltemi which is aimed at low-end phones.


Report: Nokia working on Linux OS for low-end phones

Matwic ::

Ok tole je pa ena velika zmešnjava ratala, ali nej pokopljejo MeeGo / Tizen in se posvetijo svojemu novemu partnerstvu z MSjem. Ali pa naj resno delajo na svojem OSu in ga tudi uporabljajo v vseh svojih telefonih. Govorim za večino proizvajalcev telefonov ne samo za nokio.

Kdo pa bo pisal 3 verzije aplikacij za iOS, Android in Windows potem pa še za ostale obskurne sisteme (v smislu števila uporabnikov) kot so MeeGo, WebOs in Blackberry.

Low end telefoni pa niti slučajno ne rabijo karkoli izmed naštetega, ampak samo izredno stabilen, hiter in karseda preprost uporabniški vmesnik, ki niti ne podpira nameščanja dodatnih aplikacij.

MrStein ::

Matwic je izjavil:


Kdo pa bo pisal 3 verzije aplikacij za iOS, Android in Windows potem pa še za ostale obskurne sisteme (v smislu števila uporabnikov) kot so MeeGo, WebOs in Blackberry.

Java je baje prej delovala skoraj vsepovsod. Pa zgleda to ni prava pot.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prve Tizen naprave morda že letos

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
236436 (4800) shubell
»

Z MeeGom je uradno konec, naslednik je Tizen

Oddelek: Novice / Ostale najave
217848 (6530) MrStein
»

Nokia se spogleduje z Microsoftom

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
3610586 (9716) darkolord
»

Nokia z dobičkom in reformami

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
3910326 (9165) lopov
»

Symbian odhaja z Nokijinih N mobilnikov

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
1922759 (21509) djurodrljaca

Več podobnih tem