» »

Komponente

Komponente

Jerry000 ::

Zdravo

Zanima me kje bi se lahko "naučil" glede komponent katere "pašejo" skupaj. Naprimer na matično baje ne pašejo vse grafične gor, kako izbrati pravi napajalnik, kako izbrati pravo matično z pravo grafično in rami. Skratka zanimajo me te stvari in nevem kje bi lahko to izvedel oziroma se naučil. Tako da se obračam na vas:)

Prosim za razlage/pomoč/linke

MIHAc27 ::

Kaj paše je odvisno predvsem od matične plošče, tako da je najlažje videti kaj paše gor, če prebereš ustrezni manual.
Drugače pa paziti moraš nekje na 3 stvari:
-katero podnožje je za procesor (npr 775, 1156, AM2+ itd)
-kateri rami sodijo (DDR, DDR2, DDR3,..)
-kakšni sloti so za dodatne kartice (ISA, PCI, AGP, PCI-e)

Pri diskih inam tudi več možnosti (IDE, SATA2, SATA3) Trenutni standard je SATA2
Napajalnik, če imaš hitrejše komponente mora seveda biti močnejši. 400W+ vsekakor.

onitam ::

Jaz sem se VSE kar vem o komponentah naučil na TEM forumu v roku 1, 2 mesecev. Prebiraj razne sestave (ki jih imaš tukaj zelooo veliko, kakšne benchmarke, priporočam ta tudi to stran: http://www.linustechtips.com/)
Za začetek pa ti malo pomagam:
1. Matična + CPU: večinoma so matične razvrščene po socktetih in po čipovju. Tako napirmer procesor i7 2600k je socket (podnožje) 1155 in poiščeš matično z tem podnožjem. Tu se pojavi več različnih čipovij na matičnah. Npr. za i7 2600k imaš na voljo H67, P67 in Z68 čipovja in izbereš katera ponuja tisto, kar potrebuješ.
2. Grafična (GPU): 99% Novih grafičnih ima vodilo PCIe; prav tako imajo večina matičnih plošč podporo za PCIe x4,x8,x16. Če imaš na primer grafično z vodilom x16 in jo daš v režo z x8 bo ta garfična delala za nekaj odstotkov počasneje. Strejša vodila so pa AGP; take grafične in pa matične praktično več ne izdelujejo. Paziti pa moraš, če imaš zelo dobro grafično (High end), moraš imeti tudi sorazmerno zelo dober procesor, če ne, bo enako kot, da bi imel slabšo garfično v sistemu (temu se pravi bottleneck). Paziti moraš tudi, če hočeš imeti dve grafični (SLI pri nvidii in CrossfireX pri AMD) mora to tudi matična podpirati.
3. RAMi: pri novih računalnikih se samo uporabljajo DDR3 rami. Matične imajo večinoma Dual-chanel ali Triple-chanel(samo pri čipovju X58 na matičnah) podporo. To pomeni, da za najhitrejše delovanje samega RAMa moraš imeti pri dual-chanel 2 ali 4 rame noter (pri triple-chanel 3 ali 6). Glede kapacitete (velikosti; GB) moraš le paziti zogornjo mejo, ki jo matična podpira. Večinoma ne glede na ferkvenco, bodo vsi RAMi delovali v vseh matičnah, prav tako ne glede na voltažo (razen kjer piše PRIPOROČENO koliko), vendar praktične razlike NI.
4. Napajalnik: Treba paziti samo koliko W lahko napajalnik dostavi računalniku, da bo ta lahko deloval. Obstajaja tudi veliko kalkulatorjev na netu, vseeno pa je pametno pustiti kakih 100w zraven za rezervo. VENDAR POZOR! S tem so mišljeni kvalitetni napajalniki (in ponavadi tudi veliko dražji). Pri cenejših se lahko zgodi, da ti ''odnesejo'' celi računalnik, ali pa nazivna moč (W) ni enaka tisti, ki jo v praksi zmore.
bleh

opeter ::

1. Kolikor vem, daluje i7 2600k tudi na H61 naboru. Seveda pa so razni navijalski bombončki ustrezno okrnjeni.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Jerry000 ::

hvala za odgovore in hvala KLL1K3R za link. Si bom mal pogledu:)

pijanec ::

Mene pa zanima glede sestave, namreč naslednji komp bi si sam sestavu (do sedaj sm v lajfu zamenu le rame in disk sam) pa me zanima ko ste ostali to prvič delal a je šlo vse po maslu al ste na koncu rabl pomoč profija, pa kak vrstni red je najenostavnejši za vas?

onitam ::

pijanec je izjavil:

Mene pa zanima glede sestave, namreč naslednji komp bi si sam sestavu (do sedaj sm v lajfu zamenu le rame in disk sam) pa me zanima ko ste ostali to prvič delal a je šlo vse po maslu al ste na koncu rabl pomoč profija, pa kak vrstni red je najenostavnejši za vas?


Jaz sem si komponente za svoj ''prvi'' pravi računalnik sam skup poiskal. Res je da sem dva mesca taval po raznih forumih in internetnih straneh, kaj je boljše in podobno. Bil sem pa preveč trmast, ker bi lahko dobil rač. za 150€ ceneje z istimi zmogljivostmi!
Pol je mojo konfiuracijo sestavil profisionalec. Od tistga časa veliko tudi več preživim na forumih o računalništvu in si pogledam tu in tam kak poučen video kako kaj sestavit in montirat, ipd.
Tako sem se po pol leta naučil kako sestavit in razstavit cel računalnik (da na koncu vse dela :D).
Daj času čas in se boš tudi sam naučil, če boš hotel.
bleh

Jerry000 ::

Stran kot je http://www.linustechtips.com/ ne dela več:(. Je mogoče še kakšna stran kjer se lahko naučim glede komponent (tkatera paše skupaj, kakšna vodila imajo stare in nove grafične, kaj pazit ko menjamo grafično-vodila, rami itd)



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov procesor (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
515233 (4067) klinker
»

Komponente za nov PC (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
706476 (4940) Procesor
»

Namizni računalnik za odbelavo video-audio (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10014214 (12694) fuzia
»

gaming pc 850eu? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10911789 (10278) eieieie1
»

Nov Računalnik 1155 Sandy Bridge (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15925441 (22356) jazbec

Več podobnih tem