» »

excell - pomoč prosim

excell - pomoč prosim

DLK_ ::

Najprej vsi lepo pozdravljeni,
na vas se obračam ker vidim, da se skoraj pri vseh mojih problemih kar se računalništva tiče odgovor najde prav na tem forumu :)

Prosil pa bi če mi lahko pomagate pri naslednjem problemu,v upanju da bom znal pravilno opisati svoj problem. V excellu imam tabelo, pri kateri mi glavno vlogo igrata zgornja vrstica in pa skrajno levi stolpec,v sredici tabele pa so vrednosti ki se jih odčitava po principu stičišč vrstic in stolpcev (podobno kot je v kakšnih aktah za kilometre med kraji). V sami datoteki pa je 20 zvezkov, ki so seveda poimenovani.

Zdaj ko sem nakako opisal kaj imam pa lahko povem kaj bi želel imeti :)Rad bi naredil tri stvari, ki se slišijo preprosto vendar mi nikakor ne uspe izbrskati kako in kaj... zamislil sem si jih v stilu spustnih menijev oz. nekaj temu podobnega, in sicer pri prvem bi izbral iz katerega lista oz. zvezka naj bo tablela, pri drugem in tretjem pa vrednost vrstice/stolpca iz tabele tistega zvezka. Ko bi bili izbrani pogoji pa bi excell sam poiskal list/zvezek (meni 1.), nato pa stičišče podanih pogojev (meni 2,3) in prikazal vrednost ki je na stičišču pogojev v neki naprej določeni celici.

Upam, da sem saj približno opisal svojo željo, in nisem podal neke misije nemogoče oz. opisal tako kot bi to naredili politiki ;)

Hvala vsem, ki mi boste lahko vsaj malo pomagali pri rešitvi mojega problema.
Nekako upam da rešitev ne leži v makrih ker tega se še nisem uspel naučiti pri excellu, vse ostalo mi nekako gre vendar makri mi delajo obilico težav kot samouku :)

l.p. Klemen

prtenjam ::

Pozdravljeni,

Za rešitev vašega problema morate uporabiti funkcije: ADDRESS, INDIRECT in pa MATCH.

S funkcijo ADDRESS boste zgradili sklic na neko celici na izbranem listu. S funkcijo INDIRECT boste dobili vrednost tiste celice, s funkcijo MATCH, pa boste našli ustrezno vrstico oz. stolpec...

Toda ker pišete, da ste začetnik, bi bila celotna funkcija po vsej verjetnosti preveč. Zato si najprej oglejte pomen in namen omenjenih funkcij, jaz pa vam bom prikazal kako dobiti vrednost poljubne celice na izbranem listu.

Predpostaviva sledeče:

• [B2] - tu se nahaja ime lista iz katerega želite vrednost

• [B3] - tu se nahaja vrstica iz katere želite vrednost

• [B4] - tu se nahaja kolona iz katere želite vrednost

Prvi del naloge je dokaj preprost. Najprej morate izgraditi sklic na iskano celico v iskanem listu. To vam bo naredila funkcija ADDRESS in ob najinih predpostavkah je funkcija sledeča (pomen posameznih elementov si poglejte v pomoči) :
=ADDRESS(B3;B4;1;1;B2)

Ko imate sklic ustvarjen pa vrednost te celice dobite s funkcijo INDIRECT
=INDIRECT(ADDRESS(B3;B4;1;1;B2))

In to je tudi rešitev prvega dela vaše naloge...

Vse kar je potrebno storiti seda pa je da s funkcijo MATCH iz vrednosti polj najdete ustrezno vrstico oz. kolono... A najprej si dobro poglejte napisano in potem o MATCH kdaj drugič...
Matjaž Prtenjak
https://mnet.si

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Excel 2016 - kako z vlečenjem dol dobiti vrednosti istih celic iz več listov

Oddelek: Pomoč in nasveti
5596 (522) jedateruk
»

Google spredsheet težava

Oddelek: Programiranje