» »

kvantni procesorji baje že leta 2007?!?

kvantni procesorji baje že leta 2007?!?

«
1
2

smash ::

Thomas ::

IMO se zna zavleč do 2010. Zna pa biti tudi še prej kot 2007.

Ni posebno daleč, v nobenem primeru.

Potem bo pa vrag odnesel šalo ...

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

No, tečaj iz QP (Quantum Programming) bi se lahko začel.

Najprej link.

Faktorizacija števila je preprosta zadeva za sprogramirat na klasičnem računalniku. Potem se znoji računalnik, da to tudi naredi.

Implementacija na kvantnem bo bolj zahtevna. Bo pa Q računalnik v enem dnevu naredil več, kot bi klasični v milijonkratni starosti Vesolja. To, kar se faktorizacije tiče.

Druge algoritme, bo treba povečini še izumiti. Samo sila verjetno, bo to izumljanje stvar QC.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

dux ::

To bi blo nekaj zame.... :D
Upanje je v nasih odlocitvah

tx-z ::

kaj je to kvantni procesor??kakšna je razlika med navadnim?
tx-z

DarkSite ::

Factoring a number with 400 digits--a numerical feat needed to break some security codes--would take even the fastest supercomputer in existence billions of years. But a newly conceived type of computer, one that exploits quantum-mechanical interactions, might complete the task in a year or so, thereby defeating many of the most sophisticated encryption schemes in use.

www.kurzweilai.net

tx-z ::

kva tok zavlačujejo,, če so ga že odkril, zakaj ga ne dajo v trgovine že zdj??
tx-z

Thomas ::

Ker še marsikaj manjka. Najmanj proizvodnji postopek za serijsko izdelavo, pa najbrž je prototip še tudi bolj tako-tako.

Nekaj let vedno mine, preden pride zadeva na trg. Če sploh pride (v taki obliki).

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

_marko ::

Kako velika je sploh ta zadeva?

Thomas ::

Zadeva je lahko zelo različno velika. Prve poskuse so delali z ogromnimi NMR medicinskimi aparati, ki tehtajo olala ton.

IBM je pa že imel eno samo molekulo.

Mislim, da bo cela stvar zgledala tako, da bo en čip, ki bo imel v sebi neko bolj težko molekulo - mogoče kos DNA - in potem bo ta čip oddal radijski pulz tej molekuli. V radijskem pulzu bo seveda qprogram. Molekula bo hip zatem oddala svoj radijski pulz, v katerem bo rezultat.

Tko si predstavljam.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Maria ::

Thomas

NMR ni bil medicinski, ampak navadna NMR masina za snemanje NMR spektrov kemijskih spojin. Olala ton...No, magnet je ze tezak, drugace pa si lahko primerek ogledate na Kemijskem institutu v Lj, kamor sem nakoga ze napotila na brisanje podatkov z diska. Ni nic kaj zelo pretresljivega. Je pa ta NMR center eden boljsih v bliznji in daljnji okolici.

Zigam

En kolega mi je povedal, da je v novem Bugu kratek, pa dokaj poucen clanek o osnovah kvantnega racunalnika.Problem kvantnih racunalnikov je dejansko stabilnost sistema - izoliranih atomov in boljse skupkov atomov - v casovnem intervalu, napram okolici. Mogoce bo najboljsa resitev ta, da se bo cip - skupek atomov, ki bo opravljal izracune vsakic znova vzpostavil (seveda zaradi in z pogoji katerim bodo skupki atomov izpostavljeni) in ne bo vseskozi ''prisoten'' v originalni obliki.

Maria

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Maria ()

Thomas ::

Ja so hodili kar v medicinski center svoje čase s tisto kvantno šaro. In tisti NMR stroj, je definitivno v tonah.

To, da pa uporabljajo zmeraj manjše priprave, je pa trend minituarizacije.

Bodo tile QCji kmalu impresivni po moči in mikroskopski po velikosti.

No recimo, da do 2010 bodo skoraj zagotovo začeli prodajati Quantum kartice za v PCje.

:D

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Maria ::

Thomas, lahko prosim posredujes link za uporabo med. NMR za QC. Me zanima.

Kot pise v Bugu dr. Derado, sta trenutno dve znani obliki doseganja potrebnega stanja za QC.

Eden je v NMR probi, o poteku eksperimenta - resevanju zadanega algoritma bi lahko kaj vec napisal Tomi, ki se verjetno bolje od mene spozna na te zadeve.

Drugi pa je t.i. ionaska past, kjer se tako ali drugace izolira posamezne ione (ali s pomocjo dodanih ligandov v vakuumu - za to nisem prepricana, da so ze poskusili, ali pa elektromagnetnem polju).

V obeh primerih so zahteve doseganja stanja relativno ostre. Verjetno bo potrebno najti drugacne pogoje, da bo QC uporabljiv v realnem zivljenju in da hkrati ne bo odvisen od zunanjih pogojev - tresljaji, drugi vir magnetnega polja, ...

Je pa vsebinski preskok pri QC ta, da sta bit oz izhodna informacija in nosilec informacije eno.

V istem Bugu je tudi informacija o Red Storm compu. Thomas, koliko je ''po najino'' potrebna frekvenca za AI pri klasicnih comp. 10E14? Tu pa smo ze kar blizu

Maria

Thomas ::

Maria

Link. In citat iz njega:

NMR
(Pro's & Cons)


Pro's

Nucleus is naturally protected from outside interference.

Once the spins are lined up they will stay in the proper order for a long time.

Nuclear qubits already exist in nature.

Technology for manipulating these qubits already exists.

Hospital magnetic resonance imaging.

Con's

Very large in size.

Many are 10 feet tall.NMR
(In The Works)


Currently NMR machines 3 and 7 qubit machines.

Development by IBM to create a 10 qubit machine is in the works.

There is also development of small, room temperature NMR machines for more practical uses.


Ja, tale "po najino vrednost" - 1014 je t.i. spodnja Moravčeva meja. Zgornjo pa je naračunal na 1017 bit write/erase na sekundo.

Smo že kar čez spodnjo mejo s temi računalniki, ki prihajajo okoli 2005.

Zadeve (pospešeno) postajajo resne. :)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Maria ::

Thomas

Se mi je zdelo, da imata z dr. Deradom isti vir. In ker je v Bugu slikca IBM-ovega znanstvenika s ''kvantnim'' racunalnikom (BTW gre v bistvu za navadno stekleno cevko z raztopino pac dolocenih molekul, kot jih uporabljajo pri snemanju NMR spektrov kemijskih spojin - Tomi popravi me, ce se motim), pa tudi NMR aparatura je v obeh virih enaka in ta je nemedicinski NMR, sem pac sklepala kot sem. Ocitno ne napacno. In ta NMR mislim ne tehta nekaj ton. V bistvu pa ni tako pomembno.

Tudi stabilno spinsko stanje je v naravi seveda znano. Problem je vzpostaviti definirano dekoherentno stanje in usmerjeno-kontrolirano spreminjanje v koherentno superpozicijo in nato tocno merjenje izhodnega signala v majhnih fizicnih dimenzijah. Ker pac rabis mocne magnete za vse te carovnije.

Menim, da bo izvedbena resitev povsem drugacna.

Maria

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Maria ()

tx-z ::

kaj je Bug,,, a na internetu al drgje??
kaj je NMR, pa QC??
tx-z

Odin ::

Bug je hrvaška revija
NMR je nuklearna magnetna resonanca
QC je quantom computer=kvantni rečunalnik

Thomas ::

Maria,

Ja, to da so hodili v bolnico na NMR, je blo res bolj v pionirskih časih quantum computinga, ko so bili računalniki še dvo ali enobitni. ;)

Se spomnim, ampak sem pregooglov cel net, pa tega ni več gor. Se bom še mau potrudu.

Ampak NMR je NMR, medicinski ali kakšen drug.


:))

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tomi ::

Maria: kakor sem razumel tvoje poste, naj bi se kar dobro spoznal na NMR. To je nekako daleč od resnice, saj kaj dlje do poznavanja teorije (sicer ne tiste osnovne, ampak malo več, ker sem se letos še poglobil, NP je seveda razlog) in reševanja spektrov v okviru svojega znanja ne grem. Res je pa, da ni pa spektri pa gremo kar lepo od rok, samo jih podpiram še z IR in UV (čeprav bolj malo..).
Kar pa se tiče prob za NMR, je pa tako, da je zadeva dejansko zelo mala, in usedene v magnet, ki naredi (če se ne motim), najmočneje pri nas 300 MHz polje. In notri je, tudi če gre za QC, eno devterirano topilo (po moje DMSO d6 ali pa D2O, samo ta je tricky..).
Sicer pa, pri nas je NMR zelo razvita, saj jo na enem kilometru linije snemajo na treh ustanovah, FKKT, KI, in IJS. Pa še pri nas na farmaciji jim spektre rešujemo, kakor vem.

Odin: predstavljaj si en graf, ki imam nekajvrhovne peake in to na nekaj ppm področju. Iz tega lahko bolj ali manj poveš, kaj imaš notri. Sicer ločimo 13C (ti so do višjih ppm) in 1H spektre, princip je pa magnetno polje, ki ga naredi atom, ki ima elektron preveč. Več pa verjetno nočeš vedeti.

Sicer pa sem zadnjič sam bral nekaj o QC, in ni bilo omenjeno, kateri NMR so imeli. Samo glede na to, da je medicinski NMR namenjen snemanju 3d strukture tkiv, verjetno nima zadostne resolucije, da bi delalo analizo QC. Po moje, lahko pa da se tudi motim.
metrodusa.blogspot.com

Maria ::

Tomi:

Za bodoce navijalce QC si kar dovolj povedal. KI sem omenila zato, ker je tam vodja dr. Plavec, ki je za NMR maher in pogosto tudi kaj sam posraufa. In ko boste potrebovali nasvete s podrocja navijanja, vam bo takrat zagotovo najboljsi vir znanja.;)
Mislim, da je v Sloveniji ta trenutek najmocnejsi 600 MHz, pogovarjajo oz. kupujejo pa 800 MHz.

Thomas:

Ja, v bistvu je NMR pac NMR. Polja so v bolnicah dokaj nizja, ceprav tudi za pogoje merjenja dogajanja v mozganih razvijajo orodja z mocnejsimi polji. Link. Verjetno bi bila resolucija in nacin merjenja izhodnega signala na NMR v bolnicah dokaj slaba. Zanima me pa sama izvedba poskusa, ce so jih res uporabljali.

Maria

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Maria ()

blabla ::

Tole me je zelo presenetilo 8-O

frenk ::

Če bodo kvantni računalniki leta 2015 na voljo v maloprodaji peljem vse na pir:)...pa verjemte mi da bi vas z veseljem pelou na pir ampak se mi zdi da tega pač ne bo;(

Marjan ::

frenk: A nam boš zaupal zakaj ne, ali je pivo tvoj edini argument?!

:))

Brane2 ::

Nc bat, tud tale je enako dober... :D

Double_J ::

Lol! To majo pa zanalašč tko naštiman. Naslov tega pdfja se sčasoma menja. Obadva linka sta določen čas seveda delala(sem preveril). Ko prvi ni več, je drugi. Sedaj tudi ta ne več.:\

Bolniki so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

BigWhale ::

> No recimo, da do 2010 bodo skoraj zagotovo začeli prodajati Quantum kartice za v PCje.

Super hitra kartica na super pocasnem vodilu, katere hitrost se lahko meri v mikro-prdcih. Quantum computing yes, but not for home use, vsaj nekaj casa se ne, preteklo bo se nekaj casa preden bo nekdo portal Linux in naredil qLinux ;)


Vsaj zdi se mi tko ;)

frenk ::

Marjan: tko kot je big whale povedal bo treba najprej nardit software in to ne z našimi programskimi jeziki in niti ne z assemblerjem itd...verjetno bo treba nardit nov programski jezik oz. trenutnega predelat, poleg tega se mi pa zdi da bo zlo težko miniaturizirat te računalnike :\

Zlatko1 ::

Ste brali blabla-jev link?

Imam samo jaz tak občutek, ali se tudi vam zdi, da je ena oseba iz "zgodbice" naš vsem dobro znan član? 8-O :\

8-)

Thomas ::

Samo da ne bi kdo mene gledal. Nimam NIČ pri tem in takem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zlatko1 ::

Ravno tebe sem gledal Tomaz. :D

Thomas ::

Jah jest sem včeraj tole videl in hotel objaviti novico o tem na Slotechu. Ampak napisal sem bolj malo, pa sva se s Tomijem dogovorila da bom danes malo več. Takrat se je pa že pojavila zadeva v forumu.

Bom pa tukaj, kolikor sem razumu.

Vsak kvantni sistem je potencialno zelo nestabilen. In to progresivno. Tako da bi zlahka prišlo do computing errorja. Sicer so že prej ugotovili, da je ta error s pariteto možno držati povsem pod kontrolo, toda tole odkritje (če se izkaže za točno) pomeni, da lahko vgradijo nek subproces v kvantno izračunavanje, ki vedno stabilizira valovno funkcijo, preden ta razpade in računanja konec.

Kolikor sem tudi razumu, je to neeksperimentalni, zgolj teoretični dokaz, da je temu res tako. Če se izkaže da res, je to kar dobra stvar. Velika celo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aspirinix ::

People, QC v prosti prodaji? Ne sanjati. Po moje jih niti vohali ne bomo, kja šele imeli. Uporabljali pa ja.
Zmogljivost bo fantastična, tako, da se ne bo splačalo delati velikega števila takih strojev. Enostavno terminale gor priklopijo potem pa veselo na delo. Samo mreža bo še nekaj časa problem.
Zaenkrat je potreben kar konkreten laboratorij, zapolnjen do zadnjega konca, da lahko delajo s par qbiti. Kakšne mrcine bodo šele, ko bo šlo za delo z nekaj deset ali sto. Vem, da se stvari dajo minimalizirati, ampak za normalno delo zaenkrat uporabljajo laserje in laserja manjšega kot je dioda in bi dal zadovoljive rezultatte si še ne znam zamisliti. PAč moje skromno mnenje, ampak ne bi bilo slaba ta stvar s terminali, ker bi si potem lahko pcja privoščil še marsikdo, ki zdaj samo sanja o njem.

Thomas ::

Tako so govorili že IBMovci na vrhuncu svoje moči. Da bodo iz centra podelali ves computing, ki bi si ga kdo utegnil zaželeti doma. Kot vidiš, niso imeli prav, PC jim je dobro pristrigel peruti, skoraj jih je stal življenja kot korporacije.

Ampak s kvantnimi računalniki bi lahko imeli (s tabo vred) - prav!

Se mi zdi čisto mogoče. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aspirinix ::

Če se prav spomnim sem enkrat bral, da bi cca. 40 ali 50 qbitov imelo funkcionalnost cca vseh pcjev na Zemlji. Upam, da zdaj nisem kake bedarije napisal. Torej, mislim, da bi bilo skoraj upravičeno, če bi ta power razdelili na tak način. Ker prodajati mašine s tako zmogljivostjo bi bil samomor, ker bi zelo easy razbijali šifre, kriptiranja,... Ali pa bi morali na novo zasnovati sisteme varnosti. Kakšne fraktalne algoritme ali kaj podobnega. Poleg tega pa ne bi bil poseben strošek par qbitov dodati ali odvzeti, tako, da bi v bistvu cene bile za skoraj vse modele enake. Kdo bi pa potem rekel:
mam 5OO kSIT, za to lahko dobim pc s 30qbiti ali dam 20 jurjev zraven, pa dobim takega s 50 qbiti. Bom raje šparal. ??

Thomas ::

Infrastrukture - Interneta - za komunikacijo pred 15 leti ni bilo. Tako da bi IBMovci bolj težko postavljali tiste svoje terminale. (Pa cel mainframe ni dosegal PCa, na katerega danes tipkam.) Danes komunikacija je. Lahko se uploada/downloada programe/rezultate na neko strašno 100 qbitno mašino, ki je na -272 stopinjah Celzija. Klapa.

Ne moremo pa vedeti, če ne bo zelo hitro (ali še prej) prišlo tudi do "Q PC kartic". Možno je da bo. Če bo, prodaje ne bo mogel IMO zaustaviti nihče.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aspirinix ::

REs je, da ne moremo vedeti kaj vse bodo dali na pci, usb, agp (pardon agp več ni)...
Kdo bi si mislil pred cca 10 leti, da bomo danes imeli take komunikacije ali pa da take MM sposobnosti pcjev.

frenk ::

kva pa če bi hotl špilat igrco s fotokvaliteto izrisa in iredno naprednim fizikalnim modelom...al bi poj še lahko mel par kvantnih compov za cel svet?:\

Aspirinix ::

Mislim, da take igrce ne bodo problem za rač. ampak bolj za povezave. Tak da, ne se bati.

frenk ::

ja sej zato bi blo pa najbol če bi meu vsak mest svoj kvantni comp in položeno optiko do vsakega uporabnika:)

Aspirinix ::

Javi, če najdeš kakega ponudnika.:D

CaqKa ::

skoraj.
še malo pa bo 2007 :)

tx-z ::

Jah kriza u iraku pa teroristični napadi so krivi da še ni kvantnih procesorjev :\ :))
tx-z

glinik ::

Dobro je znano da vojne spodbujajo tehnični napredek 8-) !

Vsaj tako je bilo v preteklosti ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

sverde21 ::

Ja sam za trenutno vojaško industrijo so današnji računalniki IMO dovolj, če se spomnemo zakaj so delali prve računalnike ;) , danes ti računalnik v sekundi zmeče izračune na 40 decimalk natančno za par tisoč izstrelkov če je treba, pa še programirat ga ni treba par dni preko šaltrov :D
<?php echo `w`; ?>

Luka Percic ::

Ni dovolj.

dokler se vsa vojaska vozila nebodo sama vozila/izmikala vsem mogočim oviram, dokler nebo robot pametnejsi od cloveka (nebo ubil nobenega civilista) bo premalo.
Ko bo to narejeno bo pa pdala zahteva po pametnih metkih. Ki se v sekundi izognejo otroku, svojo tarčo par metrov naprej pa vseeno zadenjo.

Luka Percic ::

Sem rekel sekundi?
Prepočasi...

gzibret ::

> dokler se vsa vojaska vozila nebodo sama vozila/izmikala vsem mogočim oviram...

No, tole slednje roverji na Marsu uspešno počnejo že kar dve leti. Sicer ni glih vojaška zadeva, ampak tukaj se vidi, da je možno. Pa še z zelo omejenimi energetskimi viri.
Vse je za neki dobr!

Luka Percic ::

Mja, ni ravno gost promet tam gori, pa otročkov ki tečejo čez cesto tudi ne.
(ali pač?:) )

gzibret ::

Hmja... Pa cest tudi ne, kar zna bit za AI kar zoprno, če nimaš par metrov velikih koles.
Vse je za neki dobr!

darkolord ::

Pa tistim roverjem se čisto nikamor ne mudi :O
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IBM predstavil najzmogljivejši kvantni računalnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5618551 (14947) 7982884e
»

Študij Nanotehnologije

Oddelek: Šola
72644 (1357) Isotropic
»

Magnetna resonanca omogoča analizo baterij

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53644 (2606) BALAST
»

Predstavljen poizkus dokaza P = NP

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
136811 (5040) gzibret
»

Kvantno računalo

Oddelek: Znanost in tehnologija
191875 (1462) Thomas

Več podobnih tem