» »

Izšel KDE 4.7

Izšel KDE 4.7

KDE - Pol leta po izidu prejšnje verzije je po načrtih izšla nova verzija grafičnega okolja KDE, ki nosi številko 4.7. Na voljo sta obe verziji, tako Plasma Desktop kot tudi Plasma Netbook Workspaces. Novosti moremo kot po navadi razvrstiti v tri skupine: nove funkcionalnosti, izboljšani stabilnost in hitrost ter popravki hroščev.

Vrača se aplikacija Kontact, prenovljen je Dolphin (upravitelj datotek), izboljšan je Marble (virtualni zemljevid), Gwenview podpira hkratno ogledovanje dveh slik druge ob drugi, Okular omogoča pregledovanje mape v stripovskem načinu. Upravitelj oken KWin, ki ima novo možnost senčenja oken, sedaj izkorišča tudi strojno opremo za OpenGL ES, kar bo prišlo prav predvsem mobilnih uporabnikom, medtem ko je v Plasma Workspaces precej dodelana povezljivost (Bluetooth tethering ipd.).

Popravljenih je tudi več kot 2000 hroščev. Brezplačno lahko KDE snamete z uradne strani.

142 komentarjev

«
1
2 3

Mare3 ::

Kaj je sploh to?

PARTyZAN ::

Namizno okolje za unix-like sisteme.

Highlag ::

Namizno okolje za Linux.
Podobno kot Gnome pa verjeno še kakšno manj poznano.
Never trust a computer you can't throw out a window

Icematxyz ::

To je namizno okolje, ki bi si ga verjetno želel uporaljati tudi v Windows, če bi namizna okolja lahko poljubno izbiral, kot je to navada na kakšnem drugem OS.

Drugače pa zdaj malo "zanemarjam" KDE, ker uporabljam stock Ubuntu, ampak kjerkoli je prednameščeno KDE namizno okolje in bi ga pač "moral" uporabljati nimam pomislekov in bi to seveda brez težav počel.

IceBoX ::

Meni je lepši kot gnome, vendar se mi zdi da je malo počasnejši
Huh...

Karlos ::

Popravljenih je tudi več kot 2000 hroščev.

Koliko jih je pa še ostalo?
Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."

Mare3 ::

Aha hvala za razlago, lep izgled samo škoda ker linuxa ne znam uporabljati ;) Tako da se bom držal windowsa.

ahac ::

Mare3 je izjavil:

Aha hvala za razlago, lep izgled samo škoda ker linuxa ne znam uporabljati ;) Tako da se bom držal windowsa.


To je skor tko kot bi reku, da ne znaš vozit Hyundaija in zato ostajaš na svojem starem Golfu. :P
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Mare3 ::

Ni glih tko ;) Hyundaija probaš parktat pa se naučiš, linus sem pa probaval ceu tedn pa se še vedno nism znajdu :D

desperados ::

@mare3 uporaba Linuxa je preprostejša od uporabe windows sistemov, zakomplicira se tam, kjer skušaš storiti nekaj kar ni standardno(je pa možno), to so bolj ali manj reči, ki jih povprečni uporabniki ne potrebujejo in jih v večini windows in mac okolja tako ali tako ne podpirajo. V zadnjih 10 letih kolikor uporabljam Linux so se tudi razne inštalacije in konfiguracije zelo spremenile, sedaj je vsak sposoben pripraviti delujoč in funkcjonalen stabilen sistem.

Drugače pa je kde daleč najboljše okolje kar jih je,saj je tudi najstarejše funkcionalno namizno okolje... naprimer pred 5 leti je imel vse kar imajo sedaj na windows 7 ali mac os...

Trenutno postaja kde vse bolj popularen, saj novo okolje najbolj razširjene Linux distribucije Ubuntu sedaj uporablja unity, kar pa mnogim uporabnikom ne odgovarja. Distribucije ki vsebujejo dobro izpiljene verzije kde pa sta naprimer opensuse, mint, kubuntu...

Icematxyz ::

Trenutno postaja kde vse bolj popularen, saj novo okolje najbolj razširjene Linux distribucije Ubuntu sedaj uporablja unity, kar pa mnogim uporabnikom ne odgovarja.


Uporablja GNOME in Unity lupino. Drugače pa tudi takšni smo, ki nam Unity odgovarja in nimamo nič proti KDE.

drola ::

Jp, na laptopu Unity, na desktopu KDE.
https://drola.si

techfreak :) ::

desperados je izjavil:

Distribucije ki vsebujejo dobro izpiljene verzije kde pa sta naprimer opensuse, mint, kubuntu...

Kubuntu in dobro izpiljena verzija kde? Če hočem spremeniti veliko okna programa Konsole mi zamrzne računalnik. Enako tudi Live CD verzija, ki mi zamrzne ob naključnem času. Občasno lahko 10 minut uporabljam, občasno pa še 2 minuti ne.

kriko1 ::

Napaka v gonilnikih - poskusi izklopiti strojno pospeševanje.

dzinks63 ::

Če hočem spremeniti veliko okna programa Konsole mi zamrzne računalnik.

Uporabljam Kubuntu in sem takoj preveril, imaš delno prav. Pri spremembi velikosti konzole začasno zamrzne, toda po ponovnem kliku na miško je vse ok, to je res en mali bug, nadležen, vendar se ga da preživet, upam da bo kmalu odpravljen. Drugače mi je Kubuntu ok, pri prehodu iz iz windowsov se ga takoj navadiš, vse je nekako na svojem mestu. Nekatere izvedbe na namizju pa so prav kul, npr. premikanje oken pri katerih se zadeva želatinasto maji.

techfreak :) ::

Pri meni klik ne pomaga, kakor tudi nič drugega razen reset.

gendale ::

kubuntuju se pozna, da je večina razvoja pri ubuntuju usmerjena v gnome/unity

Icematxyz ::

Zagotovo je Ubuntu na prvem mestu da. To je bolj ali manj jasno.

smash ::

naj mi en pove, a linux že podpira več monitorjev ali pa tv mode, mirror, extended pa to, ker od nekdaj sem si zelel presedlati na linux, se matral na vse nacine vzpostaviti najprej graficno, potem velike resolucije in podobna sranja, na koncu obupal...

..res pa da nisem že par let sprobal linux, če so to uštimal...verjetno so, mi lahko kdo to potrdi?

se spomnim ko sem moral naprintati 4 A4 liste navodil, da bi lahko usposobil mojo graficno kartico..sam to je ze nekaj let nazaj :)

aja sem pozabil še napisat, da zdej me je pa želja že minila in sem čisto zadovoljen z okni :p

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: smash ()

kitaj ::

Preverjeno podpira namizje velikosti 3840x1080 na dveh monitorjih.
Poizkusi Linux Mint.

techfreak :) ::

Čeprav verjetno za tekoče predvajanje DivXa na zaslonu, ki ni primaren, potrebuješ zelo drago grafično kartico.

Poldi112 ::

Kako prosim? Imam eno nvidia twinview kartico za €35, na kateri sta 2 20' monitorja, 1600x1200, na obeh dela v full screen edini movie, ki ga imam trenutno na disku, 720p BD rip.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

69charger ::

ATI/AMD ima nič vredne driverje na linuxih,torej če imaš takšno grafično kartico,ne bo šlo oz. težko. Z Nvidio in neuradnimi driverji mi je šlo gladko 2x 1280x1024 monitorja.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

Icematxyz ::

V bistvu odvisno koga vprašaš. Če bi sedaj napisal, da je "multi monitor" podpora OK bi prebral potem verjetno preveč "trasha" in mi to ravno najbolj ni. Ravno sem namreč jedel. Za to ti priporočam, da zadevo poskusiš sam. Se pravi odvisno je od tega, kateri gonilnik boš uporabljal. Z odprto kodnim gonilnikom za tvojo strojno opremo lahko preveriš stanje, kar z LiveCD/LiveUSB za zaprto kodnega pa bo potrebna namestitev.

Sam sem pa drugače s to podporo zadovoljen in tudi prihodnost je svetla!

Zgodovina sprememb…

techfreak :) ::

Poldi112 je izjavil:

Kako prosim? Imam eno nvidia twinview kartico za €35, na kateri sta 2 20' monitorja, 1600x1200, na obeh dela v full screen edini movie, ki ga imam trenutno na disku, 720p BD rip.

Na trenutnem računalniku imam mislim da GT220 in integrirano intelovo. Pri obeh mi na samo enem monitorju pogojno deluje predvajanje DivXa. O tekočem predvajanju HD mkvja ali full screen Youtube 360p lahko samo sanjam. Situacija se samo še poslabša če dodam dodaten monitor.

Podobne težave imam tudi na prenosniku, kjer je malo boljša Nvidiina grafična ter sem imel tudi na prejšnjem prenosniku, ki je imel GF8600.

Pri vseh grafičnih mi na Windowsu brez težav predvaja na vsakem monitorju svoj YT 1080p video ter brez težav 1080p mkv na enem (nisem še probal na dveh hkrati).

Icematxyz ::

Se pravi strojno pospeševanje videa bi rad imel pod Linux? Je tudi možno že sedaj, ampak je treba malo paziti pri nakupu strojne opreme.

Poldi112 ::

Youtube je afaik problematičen zaradi flash-a. Imam pa ati-ja, ki sem ga imel prej sam, mislim da 5550 za €50, ki tudi lepo dela v dual screen v ubuntuju in mislim da so filmi delali ok. 1080 se je zatikal, ostalo je delalo normalno. Tako da ne moreš kar na splošno reči da ne dela. Bolj verjetno, da ti nisi namestil pravih driverjev.

Integrirane intelove grafične pa za HD niti ne bi komentiral.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

murmur ::

69charger je izjavil:

ATI/AMD ima nič vredne driverje na linuxih,torej če imaš takšno grafično kartico,ne bo šlo oz. težko. Z Nvidio in neuradnimi driverji mi je šlo gladko 2x 1280x1024 monitorja.


Ni res. Zadnjih 5 let delam z Ati FireGl kartico in dela brez problemov ( 3d animacija ).

Sova ::

X Server podpira "TwinView" in "Separate Screen" način prikazovanja namizja. In po mojih osebnih izkušnjah zelo tekoče in dobro.

Moje izkušnje: TwinView deluje, stestirano na notesniku Dell i9300 z GeForce Go 6800 GPU, popolnoma tekoče in delujoče. 1600x1200 + 1920x1200 = skupaj torej 3520x1200 namizja. Poleg tega je še nameščen Compiz, na katerem je izbrana bogata paleta vizualnih efektev. Za vsakodnevno rabo: development (2x Eclipse) & brskanje info z neta (8 odprtih FF threadov, vsak po 4 tab-e) = več kot zadovoljivo ... Zatakne se le včasih pri predvajanju filmov v HD (pod 420p deluje super), in pa pri predvajanju nekaterih YouTube videev v Fullscreen načinu (prikaz slike se ne rasteza preko celega zaslona) ... A za slednje je, kolikor sem se informiral na Ubuntu forumuh, kriv Flash gonilnik za Ubuntu. Adobe pač ne mara Linuxa ... Je pa tudi res, da je testiran notesnik star več kot 4 leta ... Tko da, če razmišljaš o X-krat monitorjih, je moje mnenje "go for it"! Pazi le pri izbiri komponent!

Icematxyz ::

AMD se popravlja da in tudi odprto kodni gonilnik lepo napreduje. Res pa je, da lahko še imaš kakšne težave na določenih modelih in to seveda velja pri vseh proizvajalcih.

Zgodovina sprememb…

techfreak :) ::

Poldi112 je izjavil:

Youtube je afaik problematičen zaradi flash-a.

Je Flash za Linux res toliko slabši od tistega za Mac/Windows?

Icematxyz je izjavil:

Se pravi strojno pospeševanje videa bi rad imel pod Linux? Je tudi možno že sedaj, ampak je treba malo paziti pri nakupu strojne opreme.

Najprej bi rad videl tekoče predvajanje.

Poldi112 je izjavil:

Integrirane intelove grafične pa za HD niti ne bi komentiral.

Zakaj pa to? Na Windowsu nimam problemov.

69charger ::

murmur: FireGL ali standardna kartica ki jo ima 98% uporabnikov je pa kar razlika. Za FireGL itak porihtajo,ker je dražji cenovni razred.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

trnvpeti ::

Kaksne so prednosti in slabosti kde napram gnome?
Ce lahko na kratko nekdo.

Bananovec ::

techfreak :) je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

Youtube je afaik problematičen zaradi flash-a.

Je Flash za Linux res toliko slabši od tistega za Mac/Windows?

Da, meni ni glih delovalo najbolj delujoče, čeprav so gonilniki ATi delali še kar zanesljivo. Pa tudi Android nima rad Flasha. Ko sem gledal nek filmček, sem imel like 10 sličic na sekundo. Medtem je HTMl5 video delal normalno. Tudi na PCju so se mi sesuvali gonilniki in to vedno ob ogledu Flash filmčkov. Flash se verjetno drži zato, ker je razširjen in dela večinoma časa še kar dobro( solidno?).
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

sajko ::

techfreak :) je izjavil:

Icematxyz je izjavil:

Se pravi strojno pospeševanje videa bi rad imel pod Linux? Je tudi možno že sedaj, ampak je treba malo paziti pri nakupu strojne opreme.

Najprej bi rad videl tekoče predvajanje.


nvidia ION (v navezi z Atom procesorjem) na Ubuntu sistemu predvaja 1080p brez problema.

Sova ::

trnvpeti je izjavil:

Kaksne so prednosti in slabosti kde napram gnome?
Ce lahko na kratko nekdo.

Stvar percepcije in preteklih izkušenj, bi rekel. Nekateri "linux mački" preferirajo KDE, drugi Gnome. Sam sem na Gnome prešaltal predvsem zaradi rabe Ubuntu-ja, in njega povečane popularnosti in enostavnosti. Tako sem sprejel Gnome, ker je bil kot tak po defaultu vedno nameščen na najnovejši verziji Ubuntu. Po mojem mnenju pa je navečja lepota teh namizij ravno v tem, da lahko recimo najprej instaliraš Ubuntu (ima Gnome namizje), čez par tednov pa čezenj instaliras KDE namizje (in tako dobiš Kubuntu) ... Ali pa obratno! ... Faliti pa ne moreš z nobenim. Sam sem preferiral Gnome, ker je po dosedanjih izkušnjah prišel na trg vedno par tednov pred novim izidom KDE-ja. Drug razlog za osebno preferiranje Gnome pa je, da zna bit KDE včasih malce hroščat. Tretji razlog za Gnome pa je, da me KDE preveč spominja na Windowse, kar sicer ni slaba stvar (recimo za nove linux uporabnike), le sam sem si zaželel spremembe ... Mogoče bom zaradi novih modnih smernic sedaj počasi prešel nazaj na KDE ... Ali pa celo sprejel Unity ... :)

Pa prijetno branje:
http://www.psychocats.net/ubuntu/kdegno... :)

Icematxyz ::

techfreak :) je izjavil:

Icematxyz je izjavil:

Se pravi strojno pospeševanje videa bi rad imel pod Linux? Je tudi možno že sedaj, ampak je treba malo paziti pri nakupu strojne opreme.

Najprej bi rad videl tekoče predvajanje.


Česa? HD videa? HD Flash videa na Youtube? Za ta video sem sedaj počakal, da se najprej v celoti naloži in potem "fullscreen" predvajal brez strojnega pospeševanja, ampak imam zmogljiv CPU:



Kaj bi naj videl drugega, kot tekoče predvajanje? Diapozitive? Če ni strojnega pospeševanja mora nalogo opraviti CPU. Če imaš dovolj zmogljiv CPU ne vem, zakaj bi naj videl karkoli drugega, kot tekoče predvajanje? Imajo pa lastniki določenih grafičnih kartic probleme z "tearing" to je res, ampak to je že druga zgodba. Na šibki strojni opremi brez strojnega pospeševanja (flash) videa pa seveda zahtevne HD video vsebine bolj ali manj odpadejo ne glede na OS? Če zapolniš CPU cikle stanje na zaslonu pač ne bo "tekoče"?

_Dormage_ ::

69charger je izjavil:

ATI/AMD ima nič vredne driverje na linuxih,torej če imaš takšno grafično kartico,ne bo šlo oz. težko. Z Nvidio in neuradnimi driverji mi je šlo gladko 2x 1280x1024 monitorja.

To si prebral pred leti nekje pa širiš mnenje ali je to iz izkušenj ?
Moje mnenje je, da ima AMD enkratne gonilnike. Za grafiko pa od radeon 9000 serije niti enkrat imel problem.

Btw, Youtube HD ni ravno pravi HD.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

O Youtube HD Flash filmih se je govorilo. Se pravi je pravi. Na šibki strojni opremi brez strojnega pospeševanja pa na te filme lahko bolj ali manj pozabiš. Se pravi ne glede na OS?

Zgodovina sprememb…

techfreak :) ::

Icematxyz je izjavil:

Česa? HD videa? HD Flash videa na Youtube? Za ta video sem sedaj počakal, da se najprej v celoti naloži in potem "fullscreen" predvajal brez strojnega pospeševanja, ampak imam zmogljiv CPU:

[video]

Kaj bi naj videl drugega, kot tekoče predvajanje? Diapozitive? Če ni strojnega pospeševanja mora nalogo opraviti CPU. Če imaš dovolj zmogljiv CPU ne vem, zakaj bi naj videl karkoli drugega, kot tekoče predvajanje? Imajo pa lastniki določenih grafičnih kartic probleme z "tearing" to je res, ampak to je že druga zgodba. Na šibki strojni opremi brez strojnega pospeševanja (flash) videa pa seveda zahtevne HD video vsebine bolj ali manj odpadejo ne glede na OS? Če zapolniš CPU cikle stanje na zaslonu pač ne bo "tekoče"?

Malo prej sem napisal, da lahko na Windowsu gledam 2 1080p videa naenkrat (brez in z strojnim pospeševanjem), na Linuxu pa niti enega na 360p fullscreen.

Ja, problem je v "tearing-u", ampak če se meni to dogaja na 5ih različnih karticah od Nvidia/Intel potem očitno le ni tako redek problem?

Icematxyz je izjavil:

O Youtube HD Flash filmih se je govorilo. Se pravi je pravi. Na šibki strojni opremi brez strojnega pospeševanja pa na te filme lahko bolj ali manj pozabiš. Se pravi ne glede na OS?

Vendar če je problem tako pri najnižji kot najvišji resoluciji potem je težko problem v CPUju.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Malo prej sem napisal, da lahko na Windowsu gledam 2 1080p videa naenkrat (brez in z strojnim pospeševanjem), na Linuxu pa niti enega na 360p fullscreen.


Tu sem nehal brat...

techfreak :) ::

Vem ja, tudi mene bi jezilo, če moj najljubši OS ne zna predvajati enega videa.

Edit: Tudi mene to jezi, ker bi raje uporabljal Linux kot pa Windows, vendar zaradi takšnih stvari ne morem. Dejstvo je, da če mi preko VirtualBoxa na fullscreen 360p predvaja tekoče in brez tearinga, pri fizični inštalaciji pa ne, potem je nekaj hudo narobe.
Tudi 1080p je brez tearinga v VBoxu, vendar pa v tem primeru vsakih par sekund zašteka ... logično, saj je virtualizacija počasnejša.

Edit2: Screenshot predvajanje 1080p videa (The Catalyst - Linkin Park):

Na levi strani je Chrome na Winsih, na desnem monitorju pa Firefox v VirtualBoxu. Na Chromu predvaja brez težav, na Firefox pa se občasno zatika.

Edit3: Zatikanja pri VB je občasno, res pa je, da je nemogoče gledati dokler se cel video ne prenese.

Zgodovina sprememb…

dzinks63 ::

Sam se poizkusil enako, z XP dela full HD video bp, na istem kompu enak video pod Kubuntu pa ne, niti hd ne, šele 480p dela zadovoljivo. Na kubuntu imam instalirane 183 nvidia driver, bi moral imeti katere druge? Grafična je gf6600 128MB pci-e.

LightBit ::

Ravno danes sem naložil flash 11 beta 1 linux 64-bit in fullscreen 1080p dela tekoče. :)

Icematxyz ::

Grafična je gf6600 128MB pci-e.


Nimaš strojnega pospeševanja videa s to kartico pod Linux. Imaš pa sklepam da tudi šibek CPU in je meja pač 480p za tekoče predvajane. Ali se pa motim in imaš zmogljiv CPU?

Tudi mene to jezi, ker bi raje uporabljal Linux kot pa Windows, vendar zaradi takšnih stvari ne morem.


In katero grafično kartico uporabljaš na tem računalniku, kjer bi naj Ubuntu v VB bolje predvajal video kot Ubuntu nameščen na trdi disk.

Zgodovina sprememb…

69charger ::

Dormage: Niti nisem imel dobrih izkušenj z 9200,9250,x1650 ali 4770,v Linuxih ali v Windowsih,v Winsih recimo še gre,v Linuxih je pa poden.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

dzinks63 ::

Sedaj sem sprobal v Kubuntu Blu-Ray demo Full HD 1080p in dela kot keks, ker tale Best Hd Video On Youtube 1920x1080 mi prej ni delal tekoče, sedaj pa tudi ta dela ok, sem imel kaj zapacan komp? Med tem sem ga ugasnil in na novo prižgal. Komp je drugače E1400@3334MHZ, mugen2, 4GB ram, gf6600128MB silent, za net in tudi ostalo je super, mašina praktično komaj slišna.

Icematxyz ::

Hm ta CPU bi bolj ali manj še moral to prebaviti da. Zakaj ni delovalo prvič dobro? Morda si imel prižganih več aplikacij, ki so že porabljale kar nekaj CPU ciklov?

smash ::

hmm..torej vidim, da imajo nekateri še vedno težave...ne morem verjet da v vseh teh letih ne morejo odpraviti takih "malenkosti", ki bi enostavno morala vedno delovati pri vseh uporabnikih

no...pa počakajmo še nekaj let :|
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel KDE 4.9

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
95221 (3766) Jst
»

Izšel KDE 4.6

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
206652 (5725) Jst
»

Izšel KDE 4.5

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
3910219 (8536) Bor H
»

Izšel KDE 4.4

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
225517 (4381) Icematxyz
»

Izšel je KDE 4.2

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
406305 (3596) hruske

Več podobnih tem