»

Izšel KDE 4.9

Nova verzija je posvečena Caire Lotion, ki je sodelovala pri razvoju KDE in preminila maja.

Slo-Tech - Z začetkom meseca je izšla tudi nova verzija grafičnega okolja za Linux KDE. V verzijo 4.9, ki je po pravilu po pol leta nasledila prejšnjo inačico, so programerji stlačili precej novosti, nekaj stabilnostnih izboljšav in kakšno pohitritev. Posodobljene so vse tri verzije, torej KDE Plasma Workspaces, KDE Applications in KDE Platform.

Prenovljen je upravitelj datotek Dolphin, ki je na primer dobil možnost prikaza metapodatkov (ločljivost slike itd.) in razvrščanje po njih. Spremenjeno oziroma dopolnjeno je preimenovanje datotek (podprt inline renaming), posodobljen je zavihek Places, boljše je iskanje. Nov vtičnih dodaja podporo za Mercurial. KDE Okular je končno dobil možnost shranjevanje in tiskanje opomb (annotations) v PDF,...

9 komentarjev

Izšel KDE 4.7

KDE - Pol leta po izidu prejšnje verzije je po načrtih izšla nova verzija grafičnega okolja KDE, ki nosi številko 4.7. Na voljo sta obe verziji, tako Plasma Desktop kot tudi Plasma Netbook Workspaces. Novosti moremo kot po navadi razvrstiti v tri skupine: nove funkcionalnosti, izboljšani stabilnost in hitrost ter popravki hroščev.

Vrača se aplikacija Kontact, prenovljen je Dolphin (upravitelj datotek), izboljšan je Marble (virtualni zemljevid), Gwenview podpira hkratno ogledovanje dveh slik druge ob drugi, Okular omogoča pregledovanje mape v stripovskem načinu. Upravitelj oken KWin, ki ima novo možnost senčenja oken, sedaj izkorišča tudi strojno opremo za OpenGL ES, kar bo prišlo prav predvsem mobilnih uporabnikom, medtem ko je v Plasma Workspaces precej dodelana...

142 komentarjev

Debian 6.0 izšel

Slo-Tech - Danes, dve leti po izidu prejšnje, je izšla nova verzija Linuxove distribucije Debian 6.0 s kodnim imenom Squeeze. Poleg že znanega Debian GNU/Linuxa je sedaj izšla tudi tehnološka predogledna verzija (technical preview) Debian GNU/kFreeBSD, ki ni osnovana na Linuxu ampak BSD-ju. Problematične datoteke s firmwari, ki niso proste, so iz glavnega arhiva umaknjene v neprosto verzijo, tako da je sedaj moč namestiti resnično prost Debian.

Debian 6.0 ima okolja KDE Plasma Desktop in Applications, GNOME, Xfce in LXDE. Podpira devet arhitektur (i386, amd64, powerpc, sparc, mips, mipsel, ia64, s390 in armel).

Glavne izboljšave so izboljšan način zaganjanja za nižji zagonski čas, nove verzije...

46 komentarjev

Izšel KDE 4.6

KDE Plasma 4.6

KDE - Pol leta je naokoli in to pomeni, da je izšla nova verzija grafičnega okolja za Linux. Nova verzija KDE, ki zajema vse trije linije izdelkov KDE Plasma, KDE Applications in KDE Platform, nosi oznako 4.6 in prinaša kar precej novosti. KDE Plasma 4.6 nudi prenovljen sistem Activities, izboljšano upravljanje z energijo, pohitren KWin, izboljšan sistem obvestil ter obilo kozmetičnih popravkov. Brezplačno si jih lahko prenesete s strani KDE.

20 komentarjev

Izšel KDE 4.5

KDE - Včeraj je v polletnem ciklu izšla nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux KDE, ki nosi oznako različice 4.5.0. Razvojna ekipa se je za to podverzijo posvetila stabilnosti in celovitosti Desktopa, tako da so popravili 16 tisoč hroščev in dodali kar nekaj novih funkcionalnosti in aplikacij. Omenimo predelavo obvestilnega področja (angl. notification area), KWin, Plasma Work Activities, Plasma Netbook, Marble itn. Prenos je že mogoč z domače strani.

39 komentarjev

Izšel KDE 4.4

KDE - Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux z imenom KDE, ki nosi oznako različice 4.4, ki se mu pridružuje še prenovitev spletne strani kde.org. Kodno ime nove inačice je bilo tekom razvoja Caikaku. Spet je tu vrsta novosti: avtorji pravijo, da so odstranili 7200 hroščev in implementirali 1400 novih funkcionalnosti. Poleg tega v novi verziji najdemo še alternativni grafični vmesnik Plasma Netbook za rabo na malih prenosnikih. Social Desktop nudi izboljšave openDesktopa in ponuja večjo integracijo socialnih omrežij na namizje. Prenos je kot običajno mogoč z uradne spletne strani.

22 komentarjev

Izšel KDE 4.3

KDE 4.3

vir: KDE
Slo-Tech - Pol leta po izidu prejšnje verzije namiznega okolja za Linux z imenom KDE je izšla nova različica, to pot že KDE 4.3. Verzija s kodnim imenom Caizen po besedah avtorjev prinaša kopico novosti in izboljšav, ki bodo po godu uporabnikom. Pravijo, da so v zadnjih šestih mesecih popravili prek 10.000 hroščev, dodali skoraj 2.000 novih možnosti, skupno pa izvedli 63.000 sprememb. Prenos je kot običajno mogoč z uradne strani, koder najdete tudi obsežnejši opis izboljšav in seznam novosti. Prve vtise so že zbrali na ComputerWorld.

48 komentarjev

Izšel je KDE 4.2

KDE 4.2

vir: KDE
KDE.org - Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux KDE, ki nosi številko 4.2 in je bila poznana pod kodnim imenom The Answer (Odgovor). Uradna predstavitev je na voljo tudi v slovenščini. Nova verzija, za katero pravijo, da je za razliko od 4.1 primerna za večino končnih uporabnikov, saj spet vsebuje mnoge funkcionalnosti iz 3.5, ki jih 4.0 in 4.1 nista imeli, prinaša kopico izboljšav in dodatkov.

Plasma je nekoliko dopolnjena, tako da sedaj vsebuje hitri zaganjalnik (Quicklauncher), vremenske informacije, vire novic (newsfeeds), stripe in hitro deljenje datotek prek storitev pastebin, poleg tega npr. podpira Google Gadgets. Gradniki Plasme se lahko uporabijo tudi v ohranjevalniku zaslona, izboljšani pa sta še opravilna in...

40 komentarjev