» »

Turistična taksa aka. boravišna pristojba

Turistična taksa aka. boravišna pristojba

Keyser Soze ::

Torej, zadeva je sledeča.

V Istri imamo eno parcelo. Urejeno, v neposredni bližini morja, primerno za kampiranje (brez elektrike in vode), umeščeno na koncu naselja oz. precej s poti, med ostalimi parcelami, ki so, kot kaže, večinoma tudi v lasti Slovencev. Na daleč sicer zgleda vse skupaj sicer kot ena velika naprehodna goščava/džungla, vendar ko se zapelješ bližje oz.v to goščavo, vidiš da je to en sklop večih večinoma lepo urejenih parcel , obmejenih z živo mejo. Skratka idealno za umik pred gužvo oz. za miren vikend na morju.

Problem nastane le pri legalnosti bivanja oz. kampiranja na tej parceli. Namreč hrvaška zakonodaja mi je več ali manj precej nepoznana, plus več kot jasno je, da enega hude enotnosti oz. reda med izvrševalci te zakonodaje ni. Sama parcela ni zazidljiva, mnenja/info po internetu pa so si zelo nasprotujoča. Od tega, da na tej parceli ni mogoče biti, do tega da se je potrebno samo prijaviti na lokalni PP ali plačati takso v turističnem uradu. Prebereš oz. slišiš lahko celo to, da so inšpektorji naverzirani v tej smeri, da te enkrat letno začopatijo, plačaš 1000HRK kazni in ti dajo gmah za to sezono.

Če se kdo spozna na njihovo zakonodajo al pa je mogoče bolj domač na tem področju, me zanima če mi lahko posreduje kaj več podatkov kako bivanje na tej parceli narediti čim bolj legalno oz. kaj je sploh dovoljeno in kaj ni (spanje v avtu npr.).
OM, F, G!

lopov ::

No, pri nas je enako stanje (mamo plac med Perojem in Barbarigo) in do leta 1991 je lepo funkcioniralo, od takrat naprej sem bil dol za kkšen dan v vseh letih 2x ... Mi smo še preblizu morja, kmetijsko zemljišče, itd.

Lahko prideš na piknik, prespati ne smeš. Sem pa tudi jaz slišal da ene par sosedov pride, plača kazen in nato v miru uživa preostanek dopusta, a to spet iz nepreverjenega vira.

Pred leti se je "kao" uredilo, nekaj folka je prišlo, brez problema plačalo takso, nato pa so uletel inšpektorji s policijo in so moral spokat :)

Če bi bilo urejeno/dovoljeno bi se vedelo.

Keyser Soze ::

Ja, sej to je tist problem. Ker se "ve" praktično vse. Od tega da tam ne smeš bit, do tega da pogojno lahko si, do tega da sploh ni problema če si tam. Zdej se pa pejt spet odkrivanje tople vode.:D

http://www.inspektorat.hr/cesta-pitanja...
http://www.mint.hr/default.aspx?id=858
OM, F, G!

BlaY0 ::

Za začasno bivanje v turističnem kraju plačaš turistično takso. To je tudi pri nas. Sam sicer ne poznam hrvaške zakonodaje, lahko pa ti povem kako približno potekajo zadeve. Za vsako zadevo imaš pristojno "službo" oziroma inšpektorat. Eni ti pač zaračunajo takso ne glede na to a ti dejansko lahko tam prebivaš. Potem pride druga inšpekcija in ti naloži kazen ter se moraš spokat od tam. To je "normalno". Vsaka služba/inšpekcija "preverja" izvajanje/spoštovanje "svojih" zakonov. Jasno je, da inšpekcija pristojna za turistične takse ne bo šla preverjat a si ti v državo prišel legalno, a imaš vizo, a imaš to in ono dovoljenje. Skratka njih zanima samo taksa. Načeloma te službe torej ne delujejo povezano, samo v takšnih primerih "podjebavanja" pa verjamem da sodelujejo.

Skratka, naštudirat moraš vse zakone pod katere bi utegnil pasti in šele tako lahko veš kaj lahko počneš in česa ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

YaN-cH ::

Iz prve roke (bil slučajno čez vikend pri sosedu na parceli), za parcele med Perojem in Barbarigo. Zadnja 2-3 leta je bilo tako, da so prišli inšpektorji na parcele v jutranjih urah in če so te dobili na parceli so dali kazen 1000HRK in zapečatili kamp prikolico (zalepili vhodna vrata z njihovim lepilnim trakom). Pri naslednjem obisku parcel so samo gledali pečate na prikolicah, če je bil so šli mimo če si ga odstranil si ponovno kasiral kazen. Pečat so dali na zgornji del vhodnih vrat kamp prikolice tako da si lahko skoz spodnji del vrat lahko hodil noter. Tako so bili sosed in vsi družinski člani celo poletje na parceli. Letos pa še niso dobili kazni.
Te kazni naj bi talali zato ker se ne moreš legalno prijaviti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: YaN-cH ()

BlaY0 ::

Še vprašanje. Za katero inšpekcijo je šlo?

mastah ::

plačaš taxo ki je cca 1€ na dan in imaš mir pred inšpekcijo. Na svoji parceli pa lahko spiš v avtu ali pa postaviš šotor. Mi imamo vikend v njivicah in vsako leto gre inšpekcija okoli in preverja če si se prijavil in plačal taxo

Keyser Soze ::

BlaY0 je izjavil:

Skratka, naštudirat moraš vse zakone pod katere bi utegnil pasti in šele tako lahko veš kaj lahko počneš in česa ne.

Hja, to mi je nekako jasno. Samo vprašanje kakšen "strošek" bi bil če bi hotel predelat vse tozadevne predpise. Vprašanje kako je morda zadeva dodatno urejena še na lokalni ravni.

Fino bi bilo, če bi ti Hrvati začeli malo bolj informirat tudi tujce o teh zadevah. Kakšna zgibanka ne bi bila odveč.

mastah je izjavil:

plačaš taxo ki je cca 1€ na dan in imaš mir pred inšpekcijo. Na svoji parceli pa lahko spiš v avtu ali pa postaviš šotor. Mi imamo vikend v njivicah in vsako leto gre inšpekcija okoli in preverja če si se prijavil in plačal taxo

Tle zna bit tud problem. Na _svoji_ parceli. Sem ravno tako slišal oz. tudi bral, da so komplicirali inšpektorji z lastništvom in izkazovanjem le tega. Iz naslova oddajanja parcel "na črno".
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

YaN-cH ::

Katera inšpekcija je bila sem pozabil (se bom pozanimal). Predvidevam, da se ni problem prijavit če imaš vikend legalno postavljen z vsemi dokumenti, pri teh parcelah med Perojam in Barbarigo je problem v tem da so te parcele kmetijska zemljišča (njive, travniki), in tako se ne moreš prijaviti. Je pa res, da so inšpektorji talali kazni in pečate samo na parcelah kjer so bile prikolice, šotori jih niso brigali, samo prikolice so pa bile na vsaki parceli, tako da ne vem kaj bi naredili na parceli brez prikolice.

lopov ::

njive in travniki so bili 60 let nazaj, v 80 letih ko smo kupili je bila makija, vse zarasceno + tocno tist becirk je cist nerodoviten - sama skala in trava, nobenih dreves. v blizini jen nekdo nameraval odpreti kamp, vse spucal in napeljal poti, zdaj pa ze full let sameva. ga je ze kdo nategnil za investicijo na koncu pa ostal brez papirja. res skoda da se je tko izteklo, v casu juge pa nobenih problemov /nostalgija off :)

bom se jaz mal povprasal za nas konc, ni hudic da je kdo tam!

PaX_MaN ::

Iz informacij na spletni strani MZZ:
Kampiranje izven organiziranih kampov

Dne 18.03.2009 je bil sprejet Zakon o spremembah zakona o gostinskih dejavnostih. Ta zakon obravnava tudi kampiranje izven organiziranih kampov, to je kampiranje na zemljiščih v privatni lasti. V primeru, da gospodarski inšpektor ugotovi, da oseba kampira na zemljiščih v privatni lasti, za 60 dni prepove kampiranje in postavljanje kamp opreme na tem zemljišču. Ukrep se začne izvajati takoj z zapečatenjem kamp opreme (prikolice, avtodoma, itn.).

Keyser Soze ::

Fino tole z MZZja.

Se mi pa poraja vprašanje, če bi ti inšpektor zapečatil osebni avto, če te dobi, da si v njem prespal. Ker ga klasificira kot kamp opremo.:)


(1) Novčanom kaznom od 2.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja kampira izvan kampova iz skupine >Kampovi i druge vrste ugostiteljskih objekata za smještaj< i prostora određenih za kampiranje izvan kampova u skladu sa člankom 27. stavkom 2. i 3. ovoga Zakona (članak 27. stavak 4.).
(2) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka, gospodarski inspek tor može naplatiti novčanu kaznu na mjestu izvršenja prekršaja, u iznosu od 1.000,00 kuna.
Mi pa vseeno ni jasna razlika med 1. in 2. odstavkom...
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

BlaY0 ::

Hmm, verjetno je prvi tisti ki kampira, drugi pa tisti, ki tako kampiranje dopušča na svoji zemlji?

EDIT: Hmm, verjetno to ne bo to, ker je ponavadi obratno, se pravi več plača tisti, ki dopušča kampiranje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

connel ::

1. z denarno kaznijo od 2000 do 15000 kun se kaznuje za prekršek osebo, ki kampira izven kampov (blablabla).
2. Za prekršek iz prvega odstavka tega člena, gospodarski inšpektor lahko zaračuna denarno kazen v znesku 1000 kun na mestu prekrška.

Bo treba mal več prebrat, ker tole zgleda iztrgano iz konteksta. Pomoje no, meni ne zveni prav nič logično zsdnji del, koga se kaznuje za kaj. Prvi je čisto jasen.

BlaY0 ::

Aha, mogoče sem zdaj le "doumel" :)

Na mestu kršilca lahko oglobijo z max 1000, lahko pa te "pošljejo" tudi (?) k sodniku za prekrške kjer v končni fazi lahko pobašeš kazen od 2000 do 15000.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

Keyser Soze ::

@connel
Zadeva ni grozno iztrgana iz konteksta. Gre za kazenske določbe, ki se sklicujejo na par vsebinskih členov. Te pa je pač treba natančneje prebrat. Lahko pa prebereš predpis, ki je linkan na strani od MZZja.

@BlaYo
Tako tudi sam interpretiram zadevo. Sem pa vseeno mal skeptičen. Ker zadeve niso vedno "logične" in je lahko avtentična razlaga čisto v drugo smer.
OM, F, G!

St235 ::

Ima blayo kar prav. Gre za to, da lahko inšpektor na licu mesta zaračuna določeno kazen. To pride v poštev predvsem pri turistih, ki na črno kampirajo. Začola 1000 kun in gre dalje. Če bi moral vsakega takega turista prievst rped sodišče, bi blo to ensmiselno in drago. Prvi odtavek pa je vezan rpedvsem na državljane, ker lahko v miru speljejo postopek in ga pošljejo k sodniku tudi čez po leta.

Drugače pa kot je že bilo omenjeno je problem v tem, ker različne inšpekcije rpegledujejo različne stvari. Tako, da to ali si plačal takso je samo kamenček v mozaiku.

Kot turist si dolžan za bivanje plačat takso. vendar pa na račun te takse ne smeš potem kršit drugih zakonov, naprimer tega okrog taborenja izven kampa. Zakon pač eksplicitno prepoveduje kampiranje izven za to namenjenega prostora. Tako kampiranje (prikolica, šotor) ni dovoljeno niti na privatnem zemljišču.

Mercier ::

Če si poleti zaželim spanja v šotoru pred svojo hišo? Imam grešne želje?

Keyser Soze ::

@Lakotnik29
Je res, kampiranje izven prostora, namenjenega temu (z dovoljenjem) ni dovoljeno. To je jasno. Ampak, tule se lahko spotaknemo ob definicijo kampiranja. In spanje v avtu... IMO ni kampiranje, če gremo po črki zakona.
OM, F, G!

St235 ::

Mercier je izjavil:

Če si poleti zaželim spanja v šotoru pred svojo hišo? Imam grešne želje?


Na hrvaškem, ja.

Keyser Soze je izjavil:

@Lakotnik29
Je res, kampiranje izven prostora, namenjenega temu (z dovoljenjem) ni dovoljeno. To je jasno. Ampak, tule se lahko spotaknemo ob definicijo kampiranja. In spanje v avtu... IMO ni kampiranje, če gremo po črki zakona.


Če boš to dopovedal hrvaškemu inšpektroju, svaka čast.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

mastah ::

če si boš na svoji parceli šotor postavu ti nebo noben težiu

lopov ::

mastah je izjavil:

če si boš na svoji parceli šotor postavu ti nebo noben težiu


Motiš se!

klemenSLO ::

Ta stari majo parcelo blizu umaga. GD nimamo, je pa na parceli 'objekt' - mini montažna hišica iz trimo plošč.

Praksa je bila do sedaj taka, da je 1x na leto prišel inšpektor in te oglobil za 1000 HRK. In potem tisto sezono niso več težili. Super poceni davek.
Vedno smo se lahko tudi prijavili in plačali takso.

Ko pa sta se letos tastara hotla prijaviti se pa sploh nista mogla! Tako da bo zgleda kar držalo da ne moreš kampirat/prebivat izven dovoljenih objektov.

Sm bil pa v nedelo na morju in so pršli inšpektorji k sosedom -jst sm se pa glih odpeljal. Poročam ko izvem kaj je blo.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

harvey ::

Razumem željo in težnjo po ureditvi razmer glede kampiranja, bivanja v turističnih krajih, vendar so mi stvari po hierarhiji predpisov nekoliko nelogične. Če je na prvem mestu pravica do svobodnega razpolaganja in uživanja lastnine in posesti potem pa na drugi strani neka omejitev te svoboščine bi moralo iz tega npr. izhajati, da imaš zaradi te "okrnjene" pravice do uživanja lastnine tudi kak bonus v obliki npr. znižanega davka na posest ali nižje dajatve za javno cesto, vendar tega ali česar podobnega nimaš.

Strinjam se, da pa bi bilo zelo sporno, da bi parcela služila kot odprta hiša, za vse prijatelje, znance in ljudi s foruma. Lastnik in njegovi ožji sorodniki, recimo I. dedni red, pa bi lahko uživali lastnino kot se gre, pa magari pleli plevel in odstranjevali makijo ter na posesti (pre)spali v šotoru ali avtu / avtodomu ter se potem namočili v morju :)

Takih in podobnih zakonov / omejitev je v sosednji državi več kot preveč in zato vsa taka "normirana" okolja niso ravno znak neke sproščenosti in prijaznosti. Podobno manijo prenormiranosti je žal opaziti tudi pri nas....
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

mastah ::

lopov je izjavil:

mastah je izjavil:

če si boš na svoji parceli šotor postavu ti nebo noben težiu


Motiš se!


Nope. Mi smo ga imeli parkrat postavljenega zarad tamalih, pa nikol ni noben težiu, tudi ko je prišla iz inšpekcije če smo prijavljeni.

BlaY0 ::

Predlog... postaviš zvečer v mraku in podreš zjutraj ob zori ;)

mastah je izjavil:

Nope. Mi smo ga imeli parkrat postavljenega zarad tamalih, pa nikol ni noben težiu, tudi ko je prišla iz inšpekcije če smo prijavljeni.

Pa je na tej parceli tudi hiša? Druga stvar je pa to, da te inšpektor na licu mesta LAHKO oglobi, kar pomeni da LAHKO te pa tudi ne :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

lopov ::

mastah je izjavil:

lopov je izjavil:

mastah je izjavil:

če si boš na svoji parceli šotor postavu ti nebo noben težiu


Motiš se!


Nope. Mi smo ga imeli parkrat postavljenega zarad tamalih, pa nikol ni noben težiu, tudi ko je prišla iz inšpekcije če smo prijavljeni.


Preberi, kaj so pisali in linkali zgoraj -- to, da dosedaj nisi imel problemov je *sreča* -- problemi so od leta 1991 ko so se začele kontrole in zgodile prve kazni ...

BlaY0 je izjavil:

Predlog... postaviš zvečer v mraku in podreš zjutraj ob zori ;)

mastah je izjavil:

Nope. Mi smo ga imeli parkrat postavljenega zarad tamalih, pa nikol ni noben težiu, tudi ko je prišla iz inšpekcije če smo prijavljeni.

Pa je na tej parceli tudi hiša? Druga stvar je pa to, da te inšpektor na licu mesta LAHKO oglobi, kar pomeni da LAHKO te pa tudi ne :P


Mi smo imeli prikolico, kasneje le šotore pa so kazni vseeno bile. Rečeno je bilo da brez problema pridemo čez dan na parcelo, prespati se ne sme -- vsi prijavljeni, s plačano takso.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

BlaY0 ::

Ja, ne oporekam temu. Poudarek je bil na LAHKO. Torej lahko pogleda tudi "vstran" in gre mimo, če imaš "srečo" takšno ali drugačno.

klemenSLO ::

Problem je to 'zapečatenje'.

Dokler ga ni bilo si pač plačal 1K HKR ~ 140 € na sezono in si bil lepo dalje tam. Če pa sedaj zapečatijo vhod pa ne moreš več kampirati.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kampiranje, spanje v avtu ob obali, kje najceneje

Oddelek: Loža
176472 (5423) nejclp
»

samooskrben off-grid tiny house

Oddelek: Loža
244447 (3328) Redorange
»

Kampiranje na Pagu

Oddelek: Loža
347803 (6611) c00L3r
»

Cene kampiranja na hrvaškem

Oddelek: Loža
165746 (5312) Alamar
»

Kempiranje s šotori na slovenski obali

Oddelek: Loža
4010571 (7412) para!

Več podobnih tem