» »

Mreža in vezava kablov

Mreža in vezava kablov

BoRDaH ::

Zdravo.

V stanovanju se pravkar ukvarjam z renoviranjem in se mi je ustavlo pri vezanju mrežnega kabla. Da bo vprašanje bolj jasno sem na grobo narisal kako zadeva zgleda in kako sem si zamislil vezavo. Torej;

iz spodnjega nadstropja imam napeljan utp kabel, ki je vezan na lan vtičnico (dvojno) ... pravtako je dvojna v zgornjem nadstropju kjer se mi vse ustavi za naprej... rdeč kabel nameravam napeljati na drug konec sobe, vendar ne znam zvezat zadeve in me zanima če zna kdo razložit kako bi to rešil, da v bistvu lan samo podaljšam na drug konec sobe kjer bi imel vtičnico z dvema LAN priključkoma, tako kot pri izvirni vtičnici. Pri tem bi želel ohranit to obstoječo vtičnico, po kateri imam prikljopljen (od spodaj) en kabel za digitalno TV in enega za internet ... po rdečem kabl bi želel da se povezava nadaljuje in na koncu bi imel spet možnost priklopa enega lan priključka za tv in enega za internet .... ima kdo kakšno idejo kako to rešit (grafično po možnosti) ... in kje najdit kaj teorije kako se te vtičnice priklopijo ... posebne klešče bom nabavil (baje niso ne vem kaj drage). Tiste za montažo konektorčkov na kable pa že imam in sem že naštudiral kako deluje.

hvala vsem za odgovore. Vsaka info pride prav!"!

[url=http://www.shrani.si/?37/8h/zLhzUQ6/pov...

BoRDaH ::

Mreža lan kabla

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

darkolord ::

A od spodaj imaš dva kabla napeljana gor? Tako kot imaš narisano, izgleda, kot da bi potreboval dva rdeča kabla ali pa switch.

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

o_0

Iz centralnega vozlišča potegneš kable do vsake vtičnice. Po en kabel za vsako posamezno UTP vtičnico. Nobenega štukanja kablov in ne vem kakšne vezave.

V vozlišču rabiš Switch. Navadni 10/100 un-managed 8-portni switch dobiš za drobiž (20 EUR). Za Giga mrežo boš plačal cca 50-100 EUR, odvisno kaj želiš.

Z nakupom takega switcha seveda ne dobiš brezžičnega omrežja.
- Hoc est qui sumus -

x.sci ::

Ja, za mrezo rabis vsak kabel posebej speljat do switcha. Mogoce lahko malo bolj natancno opises, kako imas zvezano ostalo (kje je router/modem ipd.)?

BoRDaH ::

ok,

malo podrobnosti. v spodnjem nadstropju se nahaja modem iz katerega pridejo vsi kabli (routerja nimam .vendar ga nameravam nabaviti) ... v vsakem primeru bo v spodnjem nadstropju tako da to ni relavanten podatek. potem gresta 2 kabla iz modema v to dvojno vtičnico, ki mi pripelje razdvojen signal v zgornje nadstropje. (včeraj sem po tej isti linije napeljal še en utp kabel ki gre po istem kanalu, vendar ga bom porabil za drugo sobo kjer bodo prav tako dvojni rj-45 dozi - smo že prebili steno in napeljal kabel v sosednjo sobo). Imam na razpolago en switch, velik 13x7cm vendar sem apriori želel naštimat kable pod ometom ker ravno rovarim po stenah. Switch ma sicer dva magnetka na podnu tak da bi se ga dal na steno prštimat ... ne vem. Kaj naj naredim?

kokr js vidim je možnost, da dam v sobi raven že obstoječe dvojne rj-45 doze še eno dozo in to dozo povežem z novo dozo, ki se bo nahajala za vrati na drugi strani(kot je razvidno na sliki). In če bom hotu podaljšat bom pač pol meterski kabel zvezu iz doze v dozo, ki bosta skupaj an steni?

imagodei ::

Pojma nimam, o čem ti to... Zgubiš me nekje tam, ko začneš:
da dam v sobi raven že obstoječe dvojne rj-45 doze še eno dozo in to dozo povežem z novo dozo


UTP napeljava ni ko štrom, da bi lahko kar vzporedno vezal nove vtičnice na isti kabel. Vsaka naprava, ki jo želiš priklopit na mrežo mora imeti svojo linijo od Switcha do mrežne kartice.

Če bi imel do posamezne vtičnice pripeljan samo en kabel, potem je rešitev ta, da na priklopljeno vtičnico povežeš switch, ostale naprave (v prostoru) pa na ta switch. Switch je tisti vmesnik, ki ti eno linijo (od modema do vtičnice) lahko razdeli na več lokalnih linij (od vtičnice do naprave).

Kaj drugega želiš, mi ni jasno. Vsekakor pa ne gre niti zaporedna niti vzporedna vezava iz vtičnice v vtičnico.
- Hoc est qui sumus -

BoRDaH ::

no prav to me je zanimalo, če se da kako naredit da je signal iz istega kabla usmerjen v dve vtičnici. Sem dobil željeno informacijo. Hvala!

zdaj bom zraven že obstoječe vtičnice namontiral še eno, ki bo povezana z vtičnico na drugem koncu sobe. Tisti dve vtičnici ki bosta skupaj, pa bom verjetno povezal kar z kratkim utp kablom ali pa namontiral switch (katerega že imam doma na srečo).

lp,!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razdelitev UTP kabla (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10423555 (8517) Daniel
»

Inštalacije v hiši - mal nasvetov potrebujem (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5424237 (4525) ramon
»

Električna inštalacija doze

Oddelek: Loža
121612 (1291) s1m0n
»

Internet po hiši (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6813185 (7975) XS!D3
»

povezava RJ11 vtičnice - pomoč prosim

Oddelek: Omrežja in internet
2813183 (3400) wexor

Več podobnih tem