» »

FBI razbil dve internetni tolpi

FBI razbil dve internetni tolpi

Lažni Antivirus Soft

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je razbil dve latvijski mreži, ki sta se ukvarjali z razpečevanjem strašilne programske opreme (scareware) in si s tem protipravno pridobili več milijonov dolarjev. Prevara je preprosta - uporabniku na računalnik podtaknejo program, ki se vede kot protivirusni program in ga opozori, da ima nameščenih vrsto virusov. Nato ponudi odstranitev v zameno za plačilo, ki se izvede z bremenitvijo kreditne kartice na podlagi vnesenih podatkov.

Ena skupina je bila celo tako predrzna, da so na zakupili oglasni prostor na spletnih straneh časnika The Minneapolis Star Tribune in prikazovali zlonamerne reklame, ki so vsebovale kodo za okužbo računalnikov obiskovalcev. Pri tem so se zelo potrudili, saj so si izmislili celotno verigo motelov Best Western. Sprva so prikazovali neškodljive reklame, ko pa so prepričali uredništvo časnika v svojo poštenost, so zamenjali nekaj vrstic kode in začeli okuževati računalnike obiskovalcev prek reklam. Pridobili so si dva milijona dolarjev koristi, saj so neveščim uporabnikom računali 50 dolarjev za lažni Antivirus Soft. Vodji skupine 22-letni Peteris Sahurovs in 23-letna Marina Maslobojeva sta bila aretirana v Latviji na podlagi obtožnic, ki so ju vložili na sodišču v Minneapolisu. Grozi jima 20 let zapora.

Druga skupina je bila podjetnejša, a manj predrzna. Reklam niso namestili na tako priznane strani, kot so časnikarske, ampak so ždeli na manj javnih koncih interneta in razpečevali scareware. Pridobili so več kot 72 milijonov dolarjev premoženjske koristi, saj so okužili 960.000 računalnikov in mnogo ljudi prepričali v nakup lažnih protivirusnih programov, za katere je bilo potrebno odšteti do 129 dolarjev.

FBI je v preiskavi sodeloval s policijami v Latviji, Franciji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem. Skupno je bilo zaseženih 47 računalnikov, v Latviji pa so zamrznili pet bančnih računov, ki so povezani s prevarami. Neuradno je s preiskavo povezana tudi racija FBI-ja ta teden, ko so zaplenili več spletnih strežnikov in povzročili nedostopnost več strani, tudi nič krivih.

5 komentarjev

SkipEU ::

Torej bodo prestrašeni Evropejci spet svoje državljane poslali Američanom, da jim tam sodijo, po njihovem sistemu in njihovimi kaznimi?

OK.d ::

in kaj je zdaj z našimi mariborskimi hekerje?8-O
LPOK.d

marS ::

ravno včeraj sem ga pucal z enga kompa od kolega....
...no more heroes...
https://ilbis.com/

feedback03 ::

Ne razumem, kako lahko narod takim zadevam naseda.

Saj pa imaš zastonj antiviruse (avast!, Avira...), vsak plačljiv antivirus (Kaspersky, BitDefender...) pa ima ponavadi še 30 dnevno trial verzijo in ni vrag da ti antivirusi ne bi te iste nesnage (ki jo najde fake antivirus) spucali isto kot ta domnevni antivirusni program.

Poleg tega imaš še BitDefender-ov QuickScan, da vidiš kaj od tega je res na računalniku, potem lahko o "najdenih" virusih, ki bi jih program naj našel, tudi "poguglaš", glede tega programa vprašaš na forumu itd.

Najprej pa moraš seveda pomisliti če si to zadevo sploh inštaliral, ali se je pojavila od nikoder.

Definitivno pa, če zaradi tega programa odneseš računalnik na servis, ne plačaš toliko - s takimi programi/virusi ni več kot 5 minut dela.
And there's always formatting...

marS ::

no, te zadeve ni zaznal avast, niti online, mislim da quick scan od BitDefenderja, ikona zgleda kot windows firewall, ne pusti ti zagnat nobenga programa, samo opozorilo o tawžent virusih v PCu. Z Task Managerjem sem ga nekak sesul in pol System restore za par dni nazaj. zdej je ok.
...no more heroes...
https://ilbis.com/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Človek, ki je Google in Facebook ogoljufal za 123 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Varnost
54406 (1786) mikhail
»

Litovski goljuf Google in Facebook ožel za 100 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Tožbe
187059 (4852) konspirator
»

Hekerji z vdorom do finančnih informacij, borzniki z njimi do dobičkov

Oddelek: Novice / Varnost
126030 (4046) HPME
»

Potres na Japonskem odlična priložnost za spletne prevarante

Oddelek: Novice / Varnost
54646 (3430) antonija
»

Lažni protivirusni programi oponašajo prave

Oddelek: Novice / Varnost
258993 (7501) cegu

Več podobnih tem