» »

Zamenjava tel. kabla

Zamenjava tel. kabla

mgermo ::

Ker sumim da je interna inštalacija v k...me zanima kako jo zamenjati z UTP kablom.
Torej pokličeš Telekom in jim javiš, da bi rad ključ omarice? Potegneš nov kabl in ko pride Telekomovc nazaj po ključ mu rečeš naj zadevo priklopi v omarici?

Nagi Bator ::

Kljuc od telekomove omarce bos videl samo v roki telekomovca ali pa serviserja kaksnega drugega operaterja, ki nudi svoje storitve preko telekomovega kablovja.

Saintek ::

Pomoje bo najboljše tako: Potegneš nov kabel do omarice in javiš na telekom, da si si zamenjal kabel in naj ga pridejo prevezat. Kdaj pa bodo to prišli naredit (v kakšnem času) je pa drugo vprašanje :)

_geek_ ::

Nerad obujam stare teme ampak imam podoben problem. Recimo da se izkaže, da je težava za našo slabo povezavo dotrajan/poškodovan dovodni kabl. Ali je potem telekom tisti, ki mora poskrbeti, da se stvari uredijo?

Skrbi me predvsem to, kdaj se doseže tista meja dotrajanosti, da je potrebno zadevo komplet ali pa vsaj delno zamenjati? Namreč na ogromno kablih je izolacija tako dotrajana da se lomi/lušči.

Sicer mi je prejšni lastnik omenil težave z vsebino PTT omarice in je pripomnil, da je enkrat imel hude težave z prepustnostjo in vse kar je naredil je, da je malce kable premaknil sem in tja in je zadeva nato delovala tako kot se spodobi.

K temu bi še pripomnil, da je možakar kable ki gredo v hišo direkno zalotal na dovodni kabel telekoma, tako da ni spojk ali kaj podobnega da bi tam nastajal slab stik.

Kako naj ukrepam?

broken/link ::

telekomovo omrežje GVO sanira do omarice. Od omarice do tebe (pa tudi če se gre za 200m kabla), je to interna inštalacija (to je recimo pogost problem v nekaterih starih mestnih jedrih, ali v bolj odročnih krajih, kjer je omarica nekje pri sosedu, "interna inštalacija" pa je potem potegnjena preko par podstrešij. :) (true story)

v primeru, da se odločiš, da boš uredil kabel od omarice pa do modema, pa je postopek točno tak, kot ga je opisal @saintek. Urediš kabel (UTP, seveda), pokličeš na TS/svojega telekomunikacijskega operaterja (ki bo pač podal prijavo na TS) in pride do hišne omarice tehnik, odklene, in poveže/prilota novi kabel.

glede dotrajanosti pa je tako, da jo najlažje izveš glede na meritve. telekomunikacijski operater lahko naredi meritve od tebe do centrale. Ponavadi se naredi dvoje meritev: od hišne omarice do centrale (na to vpliva samo telekomova linija) in od tvojega modema do centrale (tu pa pride potem še tvoja interna inštalacija). če so odstopanja velika - je interna inštalacija potrebna menjave. Ampak samo zaradi tega ne bo tehnik hodil do tebe. Če sumiš, da se je interna inštalacija poslabšala v zadnjih letih, je pa še drugi način; glede dotrajanosti se lahko sklepa tudi glede na to, s kakšno hitrostjo je bil tvoj modem povezan v preteklosti in s kakšno hitrostjo je povezan sedaj. telekomunikacijska podjetja imajo ta podatek, tako da najboljše, da pokličeš na klicni center in se pozanimaš.

V primeru, da imaš štukano interno inštalacijo - menjaj. V primeru, da imaš razvejeno interno inštalacijo (to se je včasih delalo, ko so hoteli imet telefon v vsakem štuku hiše vezanega na isto številko) je fajn to razvejenost skenslat. To bi bilo pa to, na kratko.

_geek_ ::

Hvala ti, bom probal loge pridobit o nihanju hitrosti :)

...:TOMI:... ::

Tomi

_geek_ ::

Že čekiram, HVALA :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

priklop optičnega kabla

Oddelek: Omrežja in internet
378927 (7460) Vanadium
»

VDSL upload problem

Oddelek: Omrežja in internet
121676 (1182) Alien123
»

Internet ne dela

Oddelek: Loža
182860 (2438) mirancar
»

Težave z Amis internetom

Oddelek: Omrežja in internet
386907 (5197) ...:TOMI:...
»

Interna instalacija

Oddelek: Omrežja in internet
52584 (2411) gregor_m

Več podobnih tem