» »

Interna instalacija

Interna instalacija

lacky84 ::

Živjo,

jaz imam pa en velik problem in PROSIM ZA POMOČ! :(

Internetna povezava mi zelo slabo daluje, nonstop mi prekinja. Imam namreč paket Duo pri Siolu...
Danes pa je bil pri nas doma telekomov tehnik, ki je povedal, da naj bi zamenjali 4-žilni kabel z 8-žilnim, in da bi na tega 8-žilnega dali konektorje od 4-žilnega... Vglavnem povsem nerazumljivo...
Zato prosim koga, če mi opiše kako naj bi bila "interna instalacija" pravilno napeljana, ker zdaj pa res ne vem več kater kabel moram kam vstavit.

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav,
Sam

blackbfm ::

Verjetno je mislil, da bi potegnu nov kabel po hiši. Jz sm mel en podoben primer, kjer smo vlekli nov kabel ampak težave niso zginle. Vsake tok časa v vrglo ven net in telefon. Se je pa izkazalo da je problem v telefonski omarici, neka žička je bila oksidirana. T-2 mi je uspel to rešit, težki telekomovi tehniki pa ne.

lacky84 ::

Ja, nov kabel po hiši naj bi napeljal. Ampak ne vem pa, kako naj razporedim žice od 8-žilnega kabla v konektor RJ11?

Senitel ::

V RJ11 daš samo eno parico (na sredo). Seveda tisto, ki si jo na drugi strani priklopil na linijo. Pa pazi da je parica (recimo oranžna-belo oranžna) in ne kar eni dve žički (zelena-modra recimo).

Tomay ::

Mogoče imate sedaj kabel, ki je raven in ni parica in ima zato več motenj.
Voodoo 4Ever

gregor_m ::

Stvar je v tem da signal v utp kablu precej bolj odporen na motnje, ker je parica v kablu sukana. Kot si ugotovil je v UTP kablu 8 žičk, dejansko pa so uporabne samo dve. Nepisano pravilo, da se uporabi modra in belomodra žička, čeprav je popolnoma vseeno dokler boš na obeh straneh uporabil isti žički. V RJ11 konektorju vstavi parico na sredino torej na 2 in 3 kontakt (1 in 4 pa lahko pustiš prazno).
Kakšno bo izboljšanje, če sploh je odvisno od več faktorjev. Recimo od dolžine linije v interni instalaciji, število spojev v interni instalaciji, število paralelnih linij v interni instalaciji, starosti kabla... Glej pa da boš uporabil UTP kabel v enem kosu od modema pa do hišne telefonske omarice ali doze kjer pride dovodni telefonski kabel.
Če je bil prejšnji 4 žilni kabel lepo speljan brez nepotrebnih spojev in razcepov je verjetnost 1:10 (tako iz izkušenj) da ti bo internet bolje deloval. Ponavadi je menjava kabla v interni instalaciji za izboljšanje signala zadnja možnost, če je TS rajonec že odpravil slabe spoje na liniji (razne telefonske omarice in doze). Razen v primeri da imaš interno inštalacijo popolnoma neizpravno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VDSL upload problem

Oddelek: Omrežja in internet
121592 (1098) Alien123
»

Telefonski kabel za ethernet omrezje?

Oddelek: Omrežja in internet
131423 (1242) asPeteR
»

Utp kabel in ISDN telefon

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
163353 (2834) Gogo
»

Kako kvalitetno naštukati telefonsko parico ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
509510 (8028) Vanich
»

Net dela in ne dela; odvisno od kabla!?

Oddelek: Omrežja in internet
201712 (1358) brezidej

Več podobnih tem