» »

Formatiranje

Formatiranje

WIngs ::

Ko sem kupil Asus laptopa N71V em dobil gor prednaložene Win7 in zraven windows recovery CD. Po enem letu bi ga želel formatirati, ker je računalnik postal rahlo nasičen in me zanima kako to naredim ker ne najdem načina da ga formatiran, najdem samo tisti način da si ga povrneš na neko točko, sam jaz (žal) te točke nisem naredil na začetku...

prosim za pomoč

Deyannn ::

vstavi windows 7 cd ga botaj potem daj se mi zdi popravi računalnik nekaj takega.. in v comand prompt napiši format c: pa te pol nekaj vpraša pa daš samo 2x y (yes) nekaj takega je.. lp

mihec87 ::

Deyann si ti že gdaj instaliral windows7?
Namreč ne daješ popravi pač pa daš install-> custom(advanced) tam klikneš da ti formatira željeno particijo(nobenega comand prompt).

Še video


Drugače pa formatiranje particije pomeni da na particiji ni več podatkov od prej.Tako da naredi si kopijo vsega moji dokumenti,zaznamki itd..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Deyannn ::

no pol pa tako nevem napamet.. lp

Deyannn ::

vedno delam preko cmd oprosti če ti tako delaš jas pač drugače...

WIngs ::

Ne gre mi po teh sistemih...
Najdem samo repair pa recover... nikjer boot ali kaj podobnega :S

nejcpirc ::

Wings, saj imaš Win7 CD in to v DVDromu, ko zaženeš komp?

Če ne boota oz. te ne vpraša, če želiš bootati iz CDja, potem pojdi v bios in nastavi first boot device DVDrom...in ponovi vajo.

mihec87 ::

Zadeva gre nekako tako, pri prižganem računalniku daš notri plošček z windows ter daš ponovni zagon računalnika potem ko gre računalnik čez tist osnovni del kjer imaš možnost vstopiti v bios ipd..namesto da bi šel v windowse ti na ekranu napiše press any key to boot from cd or dvd... tukaj pritisni pač eno tipko..
Če gre računalnik naravnost v windows brez tega press any key to boot....Moraš iti v bios kjer nastaviš boot sequence oz nastaviš iz katere enote računalnik najprej bere npr disketnik,optična enota,disk..

Ti moraš nastavit tako da je najprej optična enota nato pa disk...

Cold1 ::

Zakaj formatiranje? Zakaj ponovno nameščanje Oken?

Pojdi v Nadzorno ploščo, oddelek "Programi in funkcije" in odstrani programe za katere meniš, da so ti odveč (oziroma so "nasičili računalnik"), nato pa poženeš "MSconfig" ter pogledaš kaj vse se zaganja skupaj z okni (zavihek "Startup"), ter po potrebi onemogočiš nevšečne vnose (ne onemogočaj pa Microsoftovih vnosov!).

mihec87 ::

Cold zato ker se sčasoma sistem tako zapaca da je to najkrajša ter najbolj efektivna rešitev...

Cold1 ::

Ne.

Rešitev je odstranjevanje nepotrebnih programov.

[Če pa si nameščate zlonamerno programje - malware - pa je to seveda druga zgodba]

mihec87 ::

Cold kot veš ko enkrat odstraniš program se le ta ne odstrani vedno čisto ostanejo drobtinice v registru..
Kakor hočeš ....

Cold1 ::

Nastavitve programov, ki ostanejo v registru (ali nastavitvenih datotekah v AppData oziroma ProgramData) so puščene zanalašč z namenom, da bi lahko, ob ponovni namestitvi programa, uporabnik takoj nadaljeval z delom (namesto da se ukvarja z nastavljanjem).

Dotične nastavitve ne vplivajo na delovanje Oken (register je lahko poljubno velik, s poljubno količino nastavitev, pa to ne spreminja hitrosti, saj se neuporabljani ključi ne nalagajo v pomnilnik, enako velja za datoteke).

vorantz ::

Jao pusti človeka, da dela kar hoče ;((

blackbfm ::

Cold1 očitno je da nimaš pojma. Nekateri sistemi so tako zasvinjani da je delo nemogoče. Lahko kri ščiješ, 3/4 stvari zbrišeš, defragaš, itd pa ga ne boš pohitril. Da o izgubljenem času sploh ne govorim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

mihec87 ::

Heh si že probal gdaj brat knjigo po kateri so raztreseni deli druge knjige..

Dejstvo je da če človek veliko nalaga programe itd ter briše in podobno se sistem slej ko prej zasvinja do te mere da je potreben format...
Razni cc cleanerji pomagajo do neke mere ne pa v nedogled...

Cold1 ::

Zanimivo, da se to meni ne dogaja... pa kaj vendarle počnete s svojimi računalniki?;((

blackbfm ::

Folk ki obvlada, ga zna spucat ali pa pač ne nalaga svinjarije. Tisti ki ne obvladajo načeloma sploh ne upajo nič delat na računalniku tako da te sistemi so dokaj čisti. Najhujši so tisti srednje računalniško pismeni ljudje, ki upajo nalagat stvari, ne zavedajo se pa posledic. Potem pa dobiš računalnik z več deset programov/spywerov v ozadju, brskalnik kateremu pol zaslona zasedajo razni toolbari (dejansko). Če ni veliko stvari za backupat je res najboljša varjanta format, ker ti skeniranje in odstranjevanje vzame enako ali več časa + efekt še vedno ni enak kot pri sveže naloženem sistemu. Dokler mi nekdo plača za to nič ne rečem :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

Cold1 ::

Ja v takem primeru nimaš druge, se strinjam; vendar pa - kako vemo da je pri avtorju te teme situacija že tako daleč?

In če ni (ne vemo ali je ali ni) mar ni bolje in manj težavno, če preprosto uporabi "Nadzorno ploščo" in v njej "Odstranitev programov"?


[Ta mem o formatiranju za vsako figo mi pač kravžlja žice...:P]

WIngs ::

Ugotovil sem, da bi si moral zv BIOSu naštimat da mi bere dol z cdja za bootanje, ker mi ne da možnosti za press key to boot ampak mi meče skoz na kako zagnat sistem (varni, varni z omrežjem ipd)...
Kdo ve kako pridet v bios? Poskusil sem že spammat F8 F11 delete pa nič ne grabi :S

vorantz ::

Sej ti mora pisat na dnu ob zagonu
Še F2 ostane, F10 pa je najbrž za samo spremenit boot order enkratno

mihec87 ::

Zato ker skakanje v nadzorni plošči ne odstrani vsega popolnoma ter čisto.....
Ter kljub razno raznim kolobocijam sistem ni več takšen kot pa ob sveži namestitvi..

Za bios probaj f2 ali pa insert.
Iz navodil pa:
Restart the Notebook PC and press [Esc] on bootup and select the optical drive (may be labeled as "CD/DVD") and press [Enter] to boot from the Recovery DVD.

zgleda da esc ti bo ponudil možnost samo boot sequence pa tam izbereš cd/dvd pa si na konju

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

solatko ::

mihec87 - Iz neta si potegni Advanced system care - free verzijo. V tem orodju je unninstaler, ki počisti ostanke programa, ki ga z njim odstraniš, potem lahko naštimaš, kateri programi se ti zaženejo in pa seveda čistilec nesnage v računalniku. Za w7 je to orodje, kar se tiče optimizacije sistema, za laike najbolj uporabna stvar trenutno.
w7 in Vista se ne pacata tako kot xp, kateri je bil po pol leta, praktično neuporaben. Imata tudi funkcijo ugašanja nepotrebnih programov, zato tudi ni pomembno koliko ram-a imaš, samo da ga je dosti za zagon in normalno delo 1,5-2GB, vse ostalo je sicer +, ni pa nujno potrebno.

blackclw - folk, ki obvlada, ne sprašuje tukaj, kaj naredit, ko mašina postane počasna.

Dejansko pa w7 ne rabi kakšnega posebnega tretmaja in sistemi, ki so na čiščenje prihajali na 6-12 mesecev, po dveh letih Viste ali w7 ne rabijo čiščenja, pri istih uporabnikih, z enakimi navadami.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

mihec87 ::

Solatko ne rabim jaz tega vse to se da brez takih programov....
Tisti nenujni format na 2 leti mi pač ni težaven..
Ka ste počeli z xp da je bil po pol leta neuporaben..?

Hočem sam povedat če je potreben format ne pomaga drugo kobicanje...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

solatko ::

Mi servisiramo računalnike, govorim o potrebah uporabnikov, ene in iste smo imeli na 6 mesecev in bi po njih lahko uravnavali koledar.
Vse se da tudi ročno brisat v registru, če veš kaj počneš, drugače pa vsaka stvar, ki se dela na računalniku, pusti sledi v reg., programčki, kot je ASC in podobni, pa to vsaj delno počistijo, če prav na hitrost Viste ali w7, svinjarija v registru ne vpliva kaj dosti.

Največkrat format ni potreben, saj se zelo hitro počisti sistem z različnimi orodji, ki so namenjeni temu. Osebno sem pristaš izdelave slike sistema, ki jo uporabiš, ko se ti zdi, da je krame v sistemu preveč, uporabljamo pa Acronis orodja, tako da imamo na svojih sistemih restore point izključen.

XP nima funkcije defragmantacije diska in čiščenja sistema, zato je vsak premik, tipkanje, instalacija, surfanje...skratka vsako delo na sistemu, v njem puščal sledi, ki so se ob večmesečni uporabi kopičile in upočasnile sistem.
Delo krepa človeka

bluefish ::

Spucati se seveda da, vendar je za povprečnega uporabnika to početje v večini primerov povsem jalovo in hitreje namesti sistem povsem na novo oz. iz slike.

solatko ::

Sistem nalagati na novo iz originalnega diska + vse programe, ki jih uporablja povprečni (da ne govorimo o zahtevnih) uporabnik, traja 4-5 ur, z vsemi posodobitvami (hvala bogu, pri Visti in w7, vsaj večino gonilnikov ni potrebno iskati po netu), čiščenje z Advanced system care pa vzame nekaj minut, rezultat je skoraj enak frišni namestitvi (greš v uninstaler, odstraniš programe, ki jih ne rabiš, v zagonu naštimaš programe, katerim dovoliš štartat skupaj z OS, na koncu pa še počistiš nesnago)
http://www.iobit.com/advancedsystemcare...
Delo krepa človeka

bluefish ::

Govorim za primer prisotnosti take in drugačne nesnage. Preden človeku (ne, ne gre se za povprečnega uporabnika ST-ja) razložiš, kako se uporablja določena orodja oz. kaj je register,... bi bil že čez proces namestitve OS-a. Nujne programe se da instalirati v ene pol ure, vse ostalo potem po potrebi, enako je s popravki, ki se lepo nalagajo v ozadju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

solatko ::

bluefish - Ravno zato predlagam to orodje, ki za uporabnika ni težko in tisti, ki tega ne bo znal uporabiti, tudi sisema ne bo znal naložiti, nastaviti varnostnih komponent, povezati internet, nastati mail odjemalce, urediti namizje, zrihtat particije....., pač vse kar je potrebno za kolikor toliko varno uporabo računalnika.
Redki uporabniki vedo, da največ svinjarije naredijo v sistemu razni demo, igre in trial programi, ker jih enostavno odstranijo v sistemu, vse kar je po drugih mapah in registru (tudi povezave na razne strani), pa v ozadju še vedno delajo svoje, zato je potreba po orodju za odstranjevanje programov skoraj nuja, predvsem tistim, ki poizkusijo vsako neumnost na tržišču. Predlagani program nudi tudi to, je enostaven, učinkovit pa še free.
In uporabniku sploh ni potrebno vedet, kaj je register.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Virus ki zahteva 100 eur za odblokirat windowse (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Informacijska varnost
15443041 (25081) BorutK-73
»

Format sistema?

Oddelek: Operacijski sistemi
161578 (1353) solatko
»

Čiščenje sistema

Oddelek: Operacijski sistemi
142499 (2009) Tear_DR0P
»

ntldr is missing, kaj storiti?

Oddelek: Pomoč in nasveti
162140 (1691) solatko
»

programi za optimizirano delovanje računalnika

Oddelek: Programska oprema
157621 (7271) zee

Več podobnih tem