Ali je ta zapis pravno zavezujoc oz. se da s tem spodbijat podatke na sodiscu, ko bodo nekoga na podlagi splosne preiskave vseh prisotnih na bazni postaji, cesa obtozili?
IMHO se bi dalo na sodišču spodbijati čisto vse dokaze, ki se jih pridobi preko zahtev za obdelavo podatkov o prometu. Kako uspešno ne vem, vendar pa bi na njih z zelo dobrim poznavanjem organizacijskega in tehničnega ozadja verjetno lahko vrgel senco dvoma.
Nerealno pa je pričakovati, da bo potem vse padlo, ker še nisem slišal za primer, kjer bi bila obsodba možna na podlagi samo tega podatka. Lahko je ta podatek samo korak v preiskavi, ne predstavljam pa si ga kot "dokaz", ki bi ga bilo smiselno izpodbijati.
Znova IMHO, če je policija podatke pridobila zakonito, pa četudi morda niso bili 100% verodostojni, je pa v nadaljevanju sume k.d. še vedno utemeljila, potem naknadno zbrani dokazi ne bodo zastrupljeni ali manj vredni. V veliki sliki stvari je torej spodbijanje možno, vendar pa najverjetneje tudi izguba časa in energije. Morda se splača, če se obramba spogleduje z absolutnim zastaralnim rokom.
Škoda, ker tega nisem vedel lansko leto. Tako operater kot policija so se sklicevali na 'sodnika'. Češ da brez odločbe ne morejo nič.
Operaterju ni v interesu, da ti bi razlagal kako mu narediti (njemu odvečno) delo in stroške. Policisti - kriminalisti poznajo svojo zakonodajo in izhajajo iz nje. ZVOP pa ni ravno njihvo "delokrog". Zato znotraj svojega "delokroga" vidijo samo odredbo sodišča, te pa za takšen primer ni preveč enostavno dobiti.
Ja, hvala za ta odgovor, verjetno marsikdo tega ne ve, ker pac gres seveda na policijo, sploh ce gre na krajo. Bi lahko malo njih tudi poducili, ampak se bojim da so strogo usposobljeni za prometno inkasantstvo.
Če stvari zastaviš pravilno in z nekaj sreče (beri: ne preveč zasedenimi kriminalisti), se ne gre za "podučevanje" ampak za ugotavljanje možnosti. Policist v tvojem imenu ne bo dajal zahteve po ZVOP, za majhne kraje pa ga tudi ne bo sodnika, da bo podpisoval odredbo o dostopu do teh podatkov. Po drugi strani, pa jih lahko zahtevaš sam, kadar ti to ustreza.
In kaj so moje "pravice", ce operater to zavrne kot pravi jan_g zgoraj ? Ga naj grem tozit ? V vsakem primeru tece dragocen cas za lovljenje lopova in pridobitev naprave.
Če ti jih kdo odreče, pa greš do IP-RS, da kršitelja opozorijo in pozovejo, da izpolni zakonsko obveznost. Nekaterim se to zdi "postranska stvar", vendar pa je to bistvo dela nadzornega organa - zagotavljanje izvajanja zakonodaje. In pri osebnih podatkih menim, da ni "majhnih primerov" ali pa "majhnih rib".
Je pa res, da zaradi "male tatvine" potem izgubljajo čas ti, policisti, operater, kakšen inšpektor, sodnik in še kdo. Jaz temu rečem "skrita škoda" teh kaznivih dejanj, ki se je ne more nikoli v celoti povrniti. Nekako tako, kot to, ko ti na parkingu razbijejo šipo, da preverijo, če je v predalu slučajno kakšen telefon. Ga ni, ampak škoda pa je še vedno velika.
Kaj pa potem ko imam dejansko lokacijo lopova ? Se mi splaca hodit na policijo in cakat, ali grem sam do njega po telefon. Tukaj je blo misljeno o "papirologiji", ker telefon me najbrz ne bo cakal.
Vedno predlagam, da se s tem ukvarja policija. Tudi, če ti je bila stvar ukradena in jo ti "samo" ukradeš nazaj, si lahko tudi zaradi te "povrnitve v prvotno stanje" tožen s strani tatu. B.v. zaplet. Če veš kje je aparat in, če ti ga njegov trenutni "lastnik" ne da, potem vzameš račun, potrdilo o lastništvu, papir iz katerega se sklepa kdo/kje ga ima ter greš s tem na policijo. Od tam naprej prevzamejo kriminalisti.
Povej kej vec, marsikdo ti bo hvalezen.
Kako to zgleda v praksi? Ce laufa moja sim kartica not so se moji podatki, kaj pa ce jo zamenja ipd.?
V praksi gre od primera, do primera. Kar boš moral storiti je to, da boš moral najprej ugotoviti katere podatke operater resnično obdeluje - to najdeš v registru zbirk soebnih podatkov in v splošnih pogojih. Verjetno nima smisla pisati prošnje, če podatkov že v štartu sploh ni.
Potem rabiš nekaj, kar dokazuje tvoje lastništvo telefona in SIM kartice. Pogodba, certifikat, ipd.
Potem pa pošlješ pismo v katerem jim določiš rok v katerem morajo odgovoriti, podatke, ki jih zahtevaš, obdobje za katerega te podatke zahtevaš in kopije dokazil, da se gre resnično za tvoj aparat/SIM.
Potem pa čakaš na odziv... problem je, da teoretično bi to moral dobiti, sam pa nisem še imel takšne težave in takšne zahteve tudi še nisem poslal. Mislim pa, da je nekdo že eksperimentiral s tem in malo testiral operaterje, kako odreagirajo na takšne zahteve.