» »

HP grozi Oraclu s tožbo zaradi opustitve podpore Itaniumu

HP grozi Oraclu s tožbo zaradi opustitve podpore Itaniumu

vir: ZDNet
X-Bit Labs - Ko je Oracle marca naznanil, da ne bodo več razvijali programske opreme za procesorje Itanium, sta bila njihov proizvajalec Intel in uporabnik v svojih strežnikih Hewlett-Packard (drugi sestavljavec strežnikov z itaniumi je SGI, a je nepomembno majhen) razočarana. Še posebej slednji, saj vrsta njihovih strežnikov uporablja itaniume, na njih pa tečejo operacijski sistemi HP UX, OpenVMS ali NonStop. Zdi se, da ne bo ostalo le pri slabi volji, saj je HP Oraclu poslal pismo, v katerem so jim zagrozili s pravnimi sredstvi, če svoje odločitve ne prekličejo.

Zapisali so, da "upajo, da bo Oracle spoštoval svoje zaveze HP in skupnim strankam. Če bo Oracle še naprej ignoriral zaveze in sodeloval pri praksi, ki krni izbiro in zavira konkurenco, bodo uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva za zaščito svojih strank in njihovih investicij." HP in Oracle imata okrog 140.000 skupnih strank, za katere nastopata kot partnerja, in mnoge izmed njih uporabljajo strežnike HP Integrity/Superdome, ki imajo itaniume. Vsaj dve tretjini od teh naj bi poganjale Oraclove baze, razvoj katerih je za itaniume ukinjen.

Strežniki se uporabljajo za pomembne sisteme (mission-critical), kjer je planiranje nadgradenj in vzdrževanja dolgoročno. Če Oraclove baze na itaniumih niso več podprte, se morajo lastniki odločiti, ali vztrajati z nepodprto programsko opremo ali pa zamenjati platformo. Oracle bo namreč podpiral le še svoje procesorje SPARC, IBM POWER in Intelove x86. Na HP-jeve ostre besede se še niso odzvali.

5 komentarjev

opeter ::

Itanium je mrtva platforma.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Matwic ::

Lahko da je mrtva, ampak kaj ko na stotine podjetij še vedno uporablja serverje s temi procesorji in je njihova zamenjava astronomski strošek kot tudi popolnoma nerazumna odličitev. Zakaj bi menjali, če vse v redu deluje in imajo dovolj računske moči za vsaj še 5 let. Pričakovati update programske opreme je popolnoma razumno. Jim dam popolnoma prav, da naj tožijo Oracle, ali pa prekinejo vse partnerske pogodbe, oracleu pa nabijejo astronomske odškodnine, ki bodo prišle v roke vsem strankam, ki bodo oškodovane.

V poslovnem svetu preprosto ne moreš kar ukiniti podporo zadevi, ki že res, da se ne razvija več, aktivno pa jo uporablja ogromen procent strank.

Poldi112 ::

Jasno je, da same podpore ne bodo opustili, saj jim ta prinaša lepe denarce. Larry zgolj z grožnjami vabi stranke v svoj hw shop.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MrStein ::

Itanic? :P

Sicer baje še ni mrtev in se razvija (vsaj v prejšnji, linkani, novici je tako pisalo).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

der_Alte ::

Saj Oracle ne bo opustil podpore za obstoječe izdelke. Ne bo pa več novih verzij. Kdor je kupil HW in SW ga torej že ima. Na novo kupovat Itanium, no ja... Sploh pa HP-UX...
Umri mlad! Bodi lepo trupelce!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oracle mora HP-ju plačati tri milijarde zaradi ukinitive podpore za Itanium

Oddelek: Novice / Tožbe
84315 (3534) Isotropic
»

Sodišče: Oracle mora nadaljevati razvoj programov za Itanium

Oddelek: Novice / Tožbe
53813 (2915) Ashrack
»

HP Intelu plačal pol milijarde dolarjev za držanje Itaniuma pri življenju

Oddelek: Novice / Ostale najave
146172 (3957) SoulReaver
»

HP resnično toži Oracle zaradi opustitve podpore za Itanium

Oddelek: Novice / Tožbe
218720 (7507) MrStein

Več podobnih tem