» »

PC mrtev, naslednji dan vse OK?

PC mrtev, naslednji dan vse OK?

MrBrdo ::

Torej danes okoli 3h zjutraj mi je crknila Linux kišta (kakšno leto star hardware). Prižgem nazaj in dela, grem stran, ugotovim čez 1 min da nekaj ni OK in grem pogledat in je spet ugasnjen. Ga prižgem nazaj in se prižge samo za kakšno sekundo in ugasne. Postopek ponovim ene 4x zapored in nato se sploh ni več prižgal, čisto nič od njega (niti lučka na ohišju niti nič). Misleč da gre za napajalnik, zamenjam napajalnik z še enim ki sem ga imel (ni čisto nov), ampak še vedno nič od PCja (čisto nič, kot da bi ga izklopil iz elektrike). Grem spat, se zbudim popoldan, vklopim PC in dela vse normalno, kot da ni bilo nič narobe (še vedno z "novim" napajalnikom, ampak očitno ni v napajalniku bil problem). Btw: kišta je precej majhen porabnik, je noter samo matična, proc, ram in 1 mrežna kartica, grafična je integrirana na matični - uporabljam kot domači strežnik. Je pa prižgan 24/7.

Velja omenit, da se mi je že parkrat (2x ali 3x) takole sam od sebe ugasnil v zadnjih tednih, ko imamo nevihte (ne vem če je povezano), ampak ko sem ga prižgal nazaj je bilo vse OK, se ni nazaj ugašal. Ostali računalniki v hiši pa nimajo težav in se ne ugašajo.

Se komu sanja kaj bi bilo, ali kako bi ugotovil? Zdaj imam na sumu matično ali kakšno neverjetno naključje, motnje v omrežju...? Nebi pa rad zastojn kupoval nove matične če ni sigurno, da je v tem problem.
MrBrdo
  • spremenilo: MrBrdo ()

BALAST ::

Najverjetneje niha napetost zaradi dotrajanih konderzatorjev na matični. Zamenjaj te konderzatorje ali pa kar vzami novo matično ploščo.

Koliko pa misliš da bi me prišlo če bi na servis dal zamenjat te kondenzatorje?
Hvala za odgovor.
MrBrdo

Riff ::

kaj pa če probaš še kakšen drug napajalnik mogoče močnejši

Ma dvomim da je kriv napajalnik, ker se mi sploh ni prižgal včeraj, danes pa je prižgan že par ur in še vedno vse vredu dela. Pa tudi ko sem zamenjal napajalnik včeraj ni bilo nobene spremembe. Napajalnik je sigurno dovolj močan, je 500W ali 550W, s tem da so v kišti samo najbolj osnovne komponente, brez grafične, tako da če bi rabil več kot 400W bi bil že kar presenečen. Tudi če bi bil prešibek napajalnik bi se vsaj prižgal komp verjetno, pa tudi malo čudno bi bilo da se včeraj sploh ni prižgal danes pa že 2 uri laufa. Pa tudi na prejšnjem napajalniku je bila kišta kakšno leto ali 2 in ni bilo nobenih problemov do pred kratkim, kot sem že napisal.
MrBrdo

st0jko ::

ah kje.. to porabi daleč manj od 400W. nekje 50-100.
keks?

amigo_no1 ::

Prečekiraj no te nesrečne kondenzatorje...

Na kakem rtvservisu ti jih bodo najceneje zamenjali.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik je kar naenkrat crknil

Oddelek: Pomoč in nasveti
345943 (4960) solatko
»

Računalnik se ne odziva

398897 (8344) Pšenični
»

Racunalnik kar ugasne

334465 (4066) pol3ni
»

Sistem mi obstoji! (strani: 1 2 )

513639 (3065) DT232
»

Težave pri na novo sestavljenem računalniku.

492003 (1466) Dominik91

Več podobnih tem