» »

Je z mojim računalnikom nekaj narobe?

Je z mojim računalnikom nekaj narobe?

TheJack ::

Konfiguracija je sledeča:
TBird 1400 MHz
ECS K7S5A
256 MB rama neznanega proizvajalca, DDR 2100 (v enem modulu)
INNOVision GF2 Pro 64MB
maxtor 40GB 7200 rpm
WinXP sp1, SiS AGP driver 1.12, detonatorji 40.72 WHQL

Problem je v tem, ker mi precej novejših iger ne dela v redu. Recimo NOLF2. Igra se zatika ne glede na resolucijo in nastavljene podrobnosti (čeprav se precej pozna, ko znižaš resolucijo). Pa s tem ne mislim, da ''počasi dela'', še posebno ne v nižjih ločljivostih, ampak da se zatika. Recimo ko prideš okoli vogala, se vse skupaj za trenutek dobesedno ustavi (vmes se vžiga disk). Istotako, če pride na sceno nov sovrag. Ko se enkrat zatikanje ustavi (in so novo področje torej ''naloži'', si mislim) dela vse tekoče in z dokaj visokimi framerate-i.
Nalagalni časi trajajo (odvisno od področja) tudi po par minut.
Podobno se dogaja z GTA3 (razen nalagalnih časov, seveda.).

Bil sem prepričan, da je problem v slabotni grafični kartici in predvsem v premajhni količini rama. Ampak potem so mi pa na Jokerjevem forumu rekli (ko sem opisal, kaj se dogaja pri igranju NOLF2), da je z mojim računalnikom nekaj resno narobe.

Torej, je z mojo mašino kaj narobe (da torej dela slabše, kot bi pri tej konfiguraciji morala), ali ne? Če je, kaj naj naredim? Vem, da taka vprašanja ponavadi postavljajo totalni začetniki, ampak meni res ni več nič jasno. Na žalost tudi nimam možnosti, da bi te igre preizkusil na kakšnem drugem računalniku s podobno konfiguracijo.
Kompjuter je drugače stabilen in neproblematičen.

Pognal sem že vse benchmarke kar jih imam (Sandra, 3DMark, PCMark, HDTach...) in vsi so v mejah normale. 3DMark 2001SE mi recimo pokaže okoli 4300, 4400, kar je glede na tabele na madonionovi strani celo nekaj nad povprečjem. HDTach mi pokaže dostopni čas nekaj nad 12 ms, povprečni prenos pri branju je 34946kps, kar je za ta disk normalno. SiSoft Sandra 2002 pokaže, da je procesor primerljiv z Athlonom XP 1600+ (tako Arithmetic Benchmark kot tudi Multi-Media Benchmark), pri Memory Bandwidth Benchmarku, pa pokaže rezultate podobne Sisovemu735 chipsetu (nekoliko manjše, ker je ram v mojem računalniku pač CL2.5, ne CL2), ki je sicer na plati. AGP Aperture Size je 64 MB (če dam na 128, ni nobene razlike).
  • spremenil: TheJack ()

ABX ::

Vsega nisem bral.

Ampak

Po moje ti manjka ram. Disk med igranjem iger se ne sme prižgat. Ok tu pa tam ko nalaga nov level naj mu bo, vendar z dobro conf. mašino in igro se disk ugasne.
(Ko igram Q3 mi gre disk v stand-by)

Ti verjetno imaš en kup "sranja" na pc-u kateri ti žre na kile rama.

Rešitev: 1Gb rama ali dobro nastavljen OS.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

TheJack ::

Za sistem skrbim, kolikor se da. System Mechanic, Norton Utilities, pogosto zaženem (Nortonov) Speed Disk, vse nepotrebne ''agente'', ki pridejo zraven raznih programov izključim. Število procesov ki laufajo je 19.

Morda sem zajebal (pri konfiguriranju sistema) kje drugje. Ampak kje? Cache? Procesi? Services? Gonilniki?

Pri Q3 se tudi meni disk med igranjem ne prižiga... Odlično laufajo tudi vse igre na Q3A motorju (RTCW, SOF2, Jedi Outcast... Edino MOHAA ga malce zamori, ampak ni sile. Še vedno lepo dela v 1024 z vsemi detajli). Tudi Max Payne dela lepo z vsemi detajli na 1024.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

ABX ::

Začni skrbet takole:

Uninstall:
...Mechanic, Norton Utilities, pogosto zaženem (Nortonov) Speed Disk,...
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

AtaStrumf ::

Če imaš na disku še kako particijo poleg tiste kjer imaš Winse gor ti predlagam, da nanjo inštaliraš še ene XP-je in iz njih zaženeš NOLF-a 2 in boš hitro videl če imaš sistem zabit. Inštalacija istih winsov na drugo particijo gre čist BP (isto kot si prvič, samo da jih naložiš na drugo črko), NOLF-a pa tudi ni treba še enkrat nalagat, sam poiščeš njegov .exe in dvoklikneš (če imaš skrekanega da ne teži za CD seveda). probaj to vzelo ti bo kake pol urce pol pa če ti je škoda placa lahk druge winse enostavno zbrišeš, ne bo nobene frke, samo boot-ini na C: prej popravi (izbriši vrstico, ki vsebuje druge winse XP. Pri meni zgleda to nekako tako:

[boot loader]
timeout=15
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Tisto kar je BALD moraš brisat! Pa default naj bo 1, ker najbrš bo 2.

ali3n ::

Potem ko boš odstranil nepotrebne smeti (zalaufaj tudi AdAware), probi mal navit kartico... pomojem je to "ozko grlo". Men se je precej poznalo.
Od system utility uporabljam samo sistemski Defrag (Win2000) + ročno brisanje nepotrebnih stvari v Registru (ponavad razne Demo igre pustijo "sledi"). V trayu mi laufata samo antivirus (tega med špili izklopim) in MBM. Znebi se nepotrebne krame, defragmentiraj na 14 dni, pravilno nastavi bios - pa bi se moglo že kaj poznat.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

neki123 ::

kva pa kupuješ jajca od AMD-ja. Sam si kriv.

TheJack ::

Windowsi so bili naloženi pred kratkim (ni še tri tedne tega) na svež, prazen disk. Torej je na disku le ena particija.

Ad-aware laufam vsaj 2x na teden. Kartico pred igranjem NOLF-a 2 in GTA3ja navijem na 210/420 (pri Max Paynu in ostalih igrah mi je recimo ni treba, pa dobro dela).

Antivirus sicer imam (F-prot), ampak v trayu ne laufa (ga sam zaženem, ko ga hočem - nekako 1x na teden). Pravzaprav je tray prazen. Le ura je notri. V Startup-u (Start->Run->msconfig->Startup) so le tri stvari: ctfmon.exe (ne vem kaj je to), NvCpl (prav tako ne vem) in USRpdA (nekaj za modem - brez tega ne dela). Ostalo (nwiz, NeroCheck, JetDetection.... in še veliko ostalega kar tja namečejo razni programčki in driverji) sem izklopil.

Disk defragmentiram (z Norton SpeedDiskom) vsaj 1x na teden. Zraven vedno zaženem še System Mechanic (Find and Remove junk and absolete files, Find and fix broken shortcuts, Clean System registry) in Norton WinDoctor. Pogosto grem tudi na Windows Update in posodobim Windowse. Pazim na to, da imam vedno najnovejše verzije najbolj uporabljanih programov, najnovejše driverje (za grafično, plato, SB Live!...) in najnovejše verzije codecov (Divx, xvid, directshow ogg vorbis filter...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

TheJack ::

Še nekaj. Katere nepotrebne krame naj se znebim? System Mechanica in Noton Utilities, kot predlaga ABX? Zakaj?

Kar se ostalega tiče, imam naloženih le nekaj standardnih programov za pekač (Nero, CloneCD, WinOnCD5, Feurio), programe za zipanje (WinAce, WinRar, WinZip), nekaj programov za glasbo (EAC, CoolEdit, WinAmp), nekaj programov za divxe (BSPlayer, MicroDVD, VirtualDub) in DVDje (PowerDVD), programe za internet (DAP, Kazaa Lite, Mozilla, ZoneAlarm), pa še nekaj že prej omenjenih programov za benchmarke in vzdrževanje sistema.

Nisem še slišal, da bi katerikoli od teh programov lahko bremzal sistem. Še posebej zato, ker sem jim izključil vse agente in jim dal na ''Manual'' vse procese, ki so jih hoteli dati v zagon.

ABX ::

Poglej koliko rama ti kuri XP ob boot-u, nato primerjaj z ostalimi.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

TheJack ::

Ne vem točno, kaj misliš oz. kje se to pogleda. Si tole mislil:

Windows Task Manager

PAGE FILE USAGE: 87.8 MB

Totals
Handles 3429
Threads 275
Processes 19

Commit Charge (K)
Total 91332
Limit 764504
Peak 97812

Physical Memory (K)
Total 261616
Available 128460
System Cache 122960

Kernel Memory (K)
Total 40396
Paged 18488
Nonpaged 21908

Commit Charge 9072K/764504K


NORTON SYSTEM INFORMATION

Total Physical Memory 256 MB
Total Windows Memory 1081 MB
Free 1003 MB
Used 78.8 MB (odšteti je treba seveda 6.56 MB, ki jih porabi System Information)

ali3n ::

khm... ker maš očitno "spucan" sistem....
- morda: kak maš pa AGP aperture naštiman v Biosu?
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

TheJack ::

Še par podatkov, ki sem jih pozabil prejle:
Bios je najnovejši.

Po nasvetu v Jokerju sem včeraj naredil tole: Control Panel->System->Advanced->Performance->Settings->Advanced->Change->Virtual Memory->Custom Size-> sem dal initial size in maximum size oba na isto vrednost (512 MB). Razlike v delovanju niti ni bilo.

TheJack ::

AGP aperture je na 64. Prej sem ga imel na 128. Bistvene razlike med nastavitvama nisem opazil.

Fury ::

1. Zabij texture detail od konca dol v NOLF2
2. Dolg ti loada zarad mal rama...
3. Ce reinstall XPjev ne pomaga kupi se rama..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fury ()

ABX ::

Physical Memory (K)
Total 261616
Available 128460
System Cache 122960


To pomeni da imaš 128Mb rama prostega.
Premalo.


Za primerjavo: meni w2k porabijo 45 mega.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

AtaStrumf ::

Pismo zdej bo pa počas vsem zmanjkal idej pomoje. Meni vem da jih je. Mogoče pa je le kriva grafika. Meni je MOHHA na XP 1600+ in DDR 266 (256 MB) in GF2MX 32 delala še zadovoljivo, novejši špili pa ne več. Pol sem nadgradil v GF4 Ti4400 in 512 RAM-a in KT333 plato in me sedaj dost boljš dela, samo ravno gladko pa tudi ne, sploh ker rad malo pretiravam z resolucijo in podrobnostmi. Mislim, da ni nevem kaka katastrofa, če ti novi špili ne delajo več. GF2 se je dolg držala a mislim, da ji je čas potekel. Probaj investirat v kakega RADEONA 8500 LE 128. Se da dobit hudo ugodno, al pa GF4Ti4200, ki jo pol lahk še kar lepo naviješ.

Lahko pa da je kriv tudi disk, da je kaj z njim narobe glede na to da se ti špili počasi nalagajo in v situacijah ko mora kaj z njega potegnit ti šteka. Probaj s kakimi posebnimi IDE goniliki al pa kaj v tej smeri. Probaj še ATA kabel zamenjat, sam to je že zelo na meji smiselnega,..... lahko pa probaš.

Update: Mislim, da količina RAM-a ni problem. 256 bi moralo zadoščat. Jaz mam na bratovi mašini GF2MX 32MB @ default, Duron-čka 900@933 (133 MHz FSB, default voltage) in 256 MB SD RAM-a na KT 133A platki (turbo timingi, CL2), WD 60 GB 7200 RPM in XP-ji laufajo isto kot men (kot podmazani) in GTA 3 tudi laufa precej tekoče brez kakšnih anomalij kot jih opisuje TheJack. Njegovih XP-jev nič kaj posebej ne pazim, nima pa nobenega AV ali monitoring programa gor.

Zgodovina sprememb…

DeLuX ::

he. grafa nikakor ni problem.
problem je v ramu, ker ga imas premalo.
lej. obstajata 2 varijanti zatikanj.

1. da se ti non-stop mal zatika, to opazis recmo ce si na miru, pa krozis v nofu z misko.
-> presvoh grafa in proc.

2. zatika oz. nekako louda se ti vsake tok cajta (kot si dejal: za vogalom, recmo takat ko prides v nov prostor itd.
-> premalo rama

Vcasih zavirajo tud sfukani nasarjeni zanic nastavljeni winsi ter
nastavitve v biosu.

Izjeme so se: disk

Zarad druzga ti pa skor ne more stekat :)

Sposod si ram, ce ne bo delal, pa se disk.


BTW: NOLF2 je zlo pozresn... Se men se vcasih celo mal zatika vse na high 1024x..., pa ceprav imam 12400 3D Markov.

LP,
DeLuX

noraguta ::

mal se se poigraj z memory timingi. ne jih prevec nasponat. probi uporabt kaksne default od elitke(recimo ultra). vcasih plato rocno nastavljeni timingi malo zmotijo in precej pade v performansah.

TheJack ::

Najprej najlepša hvala vsem za nasvete in pomoč!

noraguta: Timinge sem že imel našponane do konca, nakar mi je pred kakšnim mesecem crknil ram. Sedaj, ko imam v compu novo ploščico, raje ne tvegam, saj gre za no-name proizvajalca. Sem pa kljub temu poskusil s tem. Dal sem vse timinge do konca (Ultra, 2T, 6T, 3T) in zagnal NOLF2. Opaznega izboljšanja ni bilo.

DeLuX: Tudi meni se dozdeva, da je v ramu problem. Na žalost nimam možnosti, da bi si sposodil dodaten ram, saj moji kolegi nimajo ravno močnih mašin (=vsi imajo SDR ram).

AtaStrumf: Ram in grafiko vem da je treba kupiti. Ampak trenutno sem popolnoma brez keša, poleg tega pa čakam, da cene DDR ramu padejo na nivo cen SDR rama (upam da bom dočakal…;)) in še večjo pocenitev grafičnih kartic (rad bi dobil rabljenega Radelona 8500 za okoli 25 jurjev ali še manj)
Če bi bil problem v delovanju diska oz. kablu, bi po mojem HDTach kazal prenizke rezultate. Pa jih ne (glej prvi post).

Še update glede GTA3: Danes sem zadevo še enkrat inštaliral in moram reči da dela bolje kot nazadnje (v prejšnji inštalaciji Windowsev z 28.xx detonatorji, AGP aperture size 128). Najprej sem vse podrobnosti zabil do konca in dal resolucijo na 1024x32. Dela *skoraj* igralno, še posebej če še kartico navijem. Še vedno se sicer zatika, še posebej pri dežju in med bloki (v tem primeru padejo fps-ji, kar je problem grafične – glej DeLuXov post), ampak drugače, kot sem opisal za NOLF2. Disk se skoraj ne prižiga, oz. redko, pa še ropota ne zraven (kot pri NOLF2). Marsikdo bi rekel, da je reč igralna (to je navsezadnje precej subjektivno). No, zame še vedno ni v redu.
Se pa reč zelo izboljša, če dam resolucijo na 800x600x32 in detajle na sredino. Tu le le še tu pa tam malce zatakne, oziroma na določenih področjih padejo fps-ji, ampak nič tragičnega. Bi pa lahko bilo še bolje. Navsezadnje gre tu za vožnjo, kjer za optimalno igranje zatikanja ne sme biti framerati morajo biti pa stalno visoki.
Nalagalni časi so v obeh primerih bliskoviti.

Tudi Maxa Payna sem še enkrat preizkusil včeraj… Igra dela tekoče na najvišjih detajlih (celo s tistim asintrophic filtering ali kako se že točno reče tej zadevi) pri 1024. In to brez da bi navil grafično. Nalagalni časi so kratki.

Včeraj sem še malce bolj podrobno preizkušal NOLF2. Zatika se vedno, ne glede na resolucijo in detajle. Še najmanj zatikanja je na najnižjih detajlih in resoluciji s ''Precache Assets'' na Off (drugače sem poizkusil z On in z Off) – v tem primeru se precej izboljšajo tudi nalagalni časi.
Ena reč je zanimiva. Recimo da se voziš s tistimi sankami po Sibiriji. Ne samo, da se zatika za vogali, disk se vžge (in za trenutek vse zastane) celo, ko dobiš navodilo po radiu! Torej, ko se zasliši glas in se izpišejo podnapisi. Tule pa izgleda ni več grafika problem, kar nakazuje tudi to, da se igra zatika ne glede na resolucijo in detajle.

ABX: Hja, kaj pa naj izključim? Kateri proces? Trenutno mi jih laufa 19. Najbolje bo, da jih kar naštejem:

usrlnka.exe 152K
usrshuta.exe 228K
ctfmon.exe 572K
usrmlnka.exe 572K
taskmgr.exe 3.492K
nvsvc32.exe 1.092K
spoolsv.exe 1.276K
explorer.exe 5.256K
svchost.exe 244K
svchost.exe 616K
svchost.exe 4.024K
svchost.exe 1.048K
lsass.exe 780K
services.exe 872K
winlogon.exe 712K
csrss.exe 1.280K
smss.exe 48K
System 52K
System Idle Process 20K (tale ima pri CPU napisano 99; drugi imajo vsi 00)

Prepisano z Windows Task Managerja/Processes
(po tistem, ko sem tole napisal, je šel explorer.exe na 18.464K – treba se je zavedati, da se vrednosti stalno menjajo)


Ima kdo morda še kakšen nasvet oz. mnenje? Lahko iz napisanega (celega topica) razbere, kje je problem, oz. če problem sploh obstaja ali se morda brez veze sekiram? Morda ve kdo za kakšno dobro stran, ki se ukvarja z dotičnimi problemi (optimizacija Windowsov, diagnosticiranje problemov…)?

ABX ::

I'm not a wizard :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Boky ::

TheJack kar se diska tice, probaj naloziti sis-ove ide driverje(ide202.zip). Ceprava na sisovi strani o tem nice ne pise, popirajo ti dirver-ji tudi sis735.
Meni so se rezultati v winbenchu-99 precej dvignili(posedujem prav tako k7s5a).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boky ()

DeLuX ::

grrr. ma ka boste vi spisali cel roman??

To se enostavno nardi tkole:

1. Formatira
2. Instalira WinXP PRO
3. Nalozi najnovejse chipset drajverje (Via, SiS, Intel...)
4. Nalozi najnovejse GF drajverje
5. Zrihta se FIX za osvezevanje monitorja

In vsak spil more it k urca.
Tako pravijo lobadarji ipd.: dobis najboljsi izkoristek... :)

Ce ne grejo spili dobr, je kriv harwer (proc, ram, grafa).
-> Too slow :D

Pa... Ce ti v NOLF2 steka tko kt si reku, d ti neki nalaga, potem je vzrok RAM!

LP,
DeLuX

TheJack ::

Boky: Driverje sem namestil, rezultati niso nič boljši. Pravzaprav ravno obratno. Celo več; tudi po tistem, ko sem jih odinštaliral, se še vedno pojavljajo (zelo nenavadni) problemi s Toshibo (secondary slave).

Malo gruntam, da bi bil problem lahko v tem, ker sta grafična in modem na istem IRQju (na 5). Ampak Windowsi mi ne pustijo tega spreminjati. Jap, v lasten računalniku ne morem po svoji volji uštimati IRQjev. Ve kdo, kako se to naredi v WinXP?

AtaStrumf ::

Sem hotu zanč na računalnik od tamalga, ki ima 256 RAM-a inštalirat NOLF 2, da vidim če bom opazil kaj podobnega kot ti. Preostanek mašine ima še slabši od tebe, tako da bi po logiki moral videti isti problem kot ti. Ima Tudi XP-je pa Durona 900 z SD RAM-om pa GF2MX itd. Sam sem ugotovil, da sem NOLF-a zgubil in da NOLF ne dovoljuje da ga enostavno prekopiraš (prek mreže sem inštalacijski direktorij skopiral tamalmu na disk) in če je skrekan da bi zalaufal. Še meni ne zalaufa s skrekanim .exe-tom ampak moraš prek unega grafičnega vmesnika, ki pa zna pogruntat ali je stvar inšalirana ali ne, tako da skratka ni šlo. Zdej me pa matra kje je moj NOLF 2 :|. Če/ko ga najdem bom pa probal.

Boky ::

TheJack meni dela vse ok(vsaj jaz ne opazim, da kaj nebi). Kake problem pa imas z Toshibo?

TheJack ::

Hja, precej čuden. Ne vem sicer, če so vzrok tile driverji, ampak po mojem so, saj se to prej ni dogajalo.

Recimo, da hočem s cedeja posneti nek velik fajl na disk (npr. divx). Toshiba se začne ''zaletavati'' in kolcati, kot bi bil disk orenk spraskan. Spodaj ''Time Remaining'' zabije tja na 100 minut in več. To traja (ponavadi) kakih 10 ali 20 sekund, nato je vse v redu in začne kopirati normalno.
Če pa s cedeja kopiram več fajlov naenkrat (npr. divx pa še podnapisi) je pa vse v redu! Celo pri istem cedeju. Recimo najprej začnem kopirati le divx in se zatika. Potem kopiranje prekinem, primem vse fajle na cedeju (divx+podnapisi) in začnem kopirati na disk. Nobenega problema. Prekinem in spet začnem kopirati le divx. Spet se zatika. Skratka, če hočem s Toshibe na disk posneti en velik fajl, so problemi.
S Teacom (secondary master) se pa to ne dogaja, le s Toshibo (secondary slave).

Seveda sem driverje odinštaliral, ampak ni nič bolje. Celo zabrisal sem iz Device Managerja SIS PCI IDE Controller, da so ga potem Windowsi znova našli in inštalirali nazaj svoje driverje. Nič ne pomaga.

Poleg tega dobivam v Even Viewerju/System opozorila:
Warning: cdrom
Event ID: 51
Description: An error was detected on device \Device\CdRom1 during a paging operation.

Še enkrat: ne vem, če so za to krivi driverji. Ampak problem se je začel pojavljati po inštalaciji.

Boky ::

TheJack sorry ce sem te zafrknil! :(
Ampak res, meni ti gonilniki delajo brez problemov in v Winbench-u so se rezultati precej dvignili.
Upam da bos toshibo zrihtal.

p.s. a ti tudi drugace windowsi pocaneje laufajo oz. si opazil se kake druge spremembe ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boky ()

TheJack ::

Ne sekiraj se. 8-)

Drugače je z Windowsi vse v redu.

AtaStrumf ::

Ker ne najdem NOLF-a 2 nikjer sem kar na svoji mašini ven spulu eno čokoladko, tako da imam ternutno samo 256 RAM-a in sem opazil ene par sprememb v delovanju NOLF-a. Recimo LOAD-a se precej dalj časa in ko me vrže v igro zadeva še malo kolkca prvih par sekund pol pa špila vse v redu. Če imam 512 mi niti slučajno ne kolkcne in LOAD-a se precej hitreje. Sem pa igral v Win 2000, ker sem zgleda med ghostanjem zajebal inštalacijo WinXP-jev in nisem mogel tam probat, pa najbrš itak nebi delalo ker mora bit zadeva inštalirana. Edino kar imam jaz boljš od tebe je KT333 plata in grafika. Moj Athlon je isto 1,4 GHz samo da je XP, grafika je pa GF4Ti4400@Ti4600. Uporaba spomina med NOLF-om pa je zgeldala takole:



Ni ga glih zmanjkovalo, če mene vprašaš.

TheJack ::

Najprej se ti lepo zahvaljujem za trud in pomoč!

Sam sem probal isto. Torej, zagnal sem NOLF2, naloadal level in ga z alt+tab minimiziral. Rezultati so bili sledeči (Task Manager):

CPU Usage
100% (stalno, ko imam NOLF2 minimiziran; med igranjem pa tudi pade).

PF Usage
239 MB (med igranjem je narasel na 524 MB)

Physical Memory (K)
Total 261616
Available 48616
System Cache 58708

Kernel Memory (K)
Total 44240
Paged 21880
Nonpaged 22360

Commit Charge: 245316K/764564K

TheJack ::

Najponižneje se opravičujem, ker na dan vlečem tale prazgodovinski topic, ampak po mojem stvar zasluži epilog.

Danes sem kupil še 256 MB rama. Sedaj ga je torej 512 MB v mojem kompjuterju (ostale komponente so še vedno iste).
NOLF2 sedaj dela popolnoma brez kakršnihkoli zatikanj in to v 1024 resoluciji in najvišjih detajlih (prej sem igral v 800x600 pri srednji detajlih). Nalagalni časi so bliskoviti. Občutek pri igranju je popolnoma drugačen. Prej se je zdelo, da sistem komaj diha, disk se je vžigal za vsakim ovinkom. Sedaj disk med igranjem molči. Na določenih območjih sicer še pride do padca FPSjev (GF2 pač), ampak nič tragičnega.

Z mašino torej ni bilo narobe čisto nič (glej prvi post), le ram ji je manjkal. Sicer pa to ni ravno hudo pretresljiva ugotovitev...:D

AtaStrumf ::

Ja zgleda da se kar splača imeti 512 MB RAM-a na W2k in na XP-jih, sploh če laufaš kaj bolj zahtevnega. To sem ugotovil šele pol ko sem eno čokoladko ven spulil, ker ko sem dal to novo noter se mi niti ni zdelo kaj bistveno hitreje, sedaj pa zelo opazim, če laufam samo 256 MB. Mogoče je tudi pomembno na koliko je sistem navajen, ker potem v skladu s tem uporablja spomin. Npr. ker sem jaz inštaliral winse z 512 MB in pol vzel eno čokoladko ven so jo winsi in recimo igre močno pogrešale. En lep primer je Prime95. Če ga inštaliraš z 512 MB in pol ven spuliš 256 MB Prime95 sploh ne laufa normalno (in tudi cel računalnik šteka med laufanjem Prime-a - recimo kak Outlook, Word ipd.) ker si on rezervira preveč RAM-a in ne prilagodi požrešnosti, ko je RAM-a manj. Pol ko pa sem pod Options/CPU... popravil available RAM na 128 je pa vse začelo normalno laufat kot prej.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fortissimo2 driverji se obnašajo idiotsko.

Oddelek: Zvok in slika
9974 (874) Gabro
»

Problemi z mafio-šteka /pri frendu

Oddelek: Igre
14952 (781) R33D3M33R
»

No One Lives Forever 2 na 333MHz

Oddelek: Igre
201569 (1223) R33D3M33R
»

3d streljačina - predlogi?

Oddelek: Igre
372440 (1950) Thanatos
»

Nadaljevanje NOLF ?!?!

Oddelek: Igre
51253 (1089) Airskull

Več podobnih tem