Forum » Izdelava spletišč » Razlika med JavaScript in php
Razlika med JavaScript in php
HardFu ::
DiTi, seveda lahko to vprasas, marmelado dam v avto in tudi avto lahko dam v marmelado. Torej sta kompatibilna! :)
http://codeable.io
MrBrdo ::
Zanimivo se mi zdi kako veliko ljudi ne zna uporabit Googla niti malo. Verjetno bi lahko tole vprašal mojo mamo, pa bi ti čez 10 minut lahko natančno razložila, s tem da nima pojma o računalnikih
MrBrdo
hidetr ::
Javascript se izvaja na odjemalcu (v brskalniku), php se izvaja na strežniku.
ni nujno res, javascript laufa ko šus na serverju:
http://nodejs.org/
ravno tako imaš lahko db narjen v javascriptu:
http://www.mongodb.org/
technolog ::
Ja, razlika je bolj kot ne sintaktična. Res pa je, da še nisem videl phpja lavfati na frontendu.
Razlika je v tem da je PHP en drek od jezika, skropucalo... Javascript pa po drugi strani zelo zanimiv in malo poseben jezik.
MrBrdo
Ja, meni se tudi JS bolj dopade. Ampak kaj čmo, gulim oboje. Mal sem omilil to grdoto s svojim frameworkom in mi je sedaj dosti kul.
MisterR ::
Aja sori, ful je boljša sintaksa če moraš pred vsemi spremenljivkami dolar spredi pisat In da imaš objektno orientiran jezik kjer cel standard library temelji na 40 let starih C funkcijah. Sploh ne vem, kaj sem razmišljal...
Sintaksa od Javascripta pa res ni nič posebnega, pač standard Java/C++ like syntax. Zdej koliko ti ustreza je druga zgodba. Lahko si pogledaš Coffeescript če te moti takšna sintaksa (imaš prevajalnik direktno v Javascript).
Sintaksa od Javascripta pa res ni nič posebnega, pač standard Java/C++ like syntax. Zdej koliko ti ustreza je druga zgodba. Lahko si pogledaš Coffeescript če te moti takšna sintaksa (imaš prevajalnik direktno v Javascript).
MrBrdo
MisterR ::
To je tak kot da bi rekel, da je C++/C# slab ker moreš deklarirat vsako spremenljivko.
Coffescripta se pa večkrat poslužujem,drugače bi popizdo.
Coffescripta se pa večkrat poslužujem,drugače bi popizdo.
Ne ni res da je to tako. V C++/C# ima deklariranje spremenljivk svojo funkcijo (npr. v C++ zato ker mora prevajalnik že ob prevajanju poznati velikosti posameznih spremenljivk, ker to neposredno vpliva na to katere ukaze mora generirat, v C# podobno saj se koda najprej prevede v MSIL). In to pri C++/C# pozitivno vpliva na hitrost oz delovanje prevajalnika.
V PHP pa tisti dolar nima NOBENE funkcije razen lenobe in neumnosti tistega ki se je spomnil te žalosti od jezika. Tukaj je edino smiselna primerjava z podobnimi interpretiranimi jeziki, torej Python, Ruby, Javascript. Od teh pa noben ni tako neumen. PHP prav grdo smrdi po nekomu ki nima pojma kaj je delal. Zelo je očitno da je tisti dolar tam zato, ker se nekomu ni dalo ali ni znal brez tega pravilno sparsat kode, in je rabil malo "pomoči". Ne rečem da se s tem ne poenostavi interpreter, ampak glede na to kako obupno počasen je PHP očitno to ni dosti pomagalo.
V PHP pa tisti dolar nima NOBENE funkcije razen lenobe in neumnosti tistega ki se je spomnil te žalosti od jezika. Tukaj je edino smiselna primerjava z podobnimi interpretiranimi jeziki, torej Python, Ruby, Javascript. Od teh pa noben ni tako neumen. PHP prav grdo smrdi po nekomu ki nima pojma kaj je delal. Zelo je očitno da je tisti dolar tam zato, ker se nekomu ni dalo ali ni znal brez tega pravilno sparsat kode, in je rabil malo "pomoči". Ne rečem da se s tem ne poenostavi interpreter, ampak glede na to kako obupno počasen je PHP očitno to ni dosti pomagalo.
MrBrdo
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MrBrdo ()
Netrunner ::
pa kaj se dajate toliko okoli tega...
bistvena razlika je ta da PHP je server side in javascript je client side .. po domače povedano PHP se izvede na strežniku in posreduje končno inf. do uporabnika, javascript pa se izvaja na uporabnikovem računalniku kar omogoča malo bolj dinamičen prikaz strani ...
pustimo stat izjeme .. in sploh nima veze razlika v sintaksi in sposobnosti jezika .. vprašanje je bilo jasno postavljeno in z prvim postom že jasno odgovorjeno
bistvena razlika je ta da PHP je server side in javascript je client side .. po domače povedano PHP se izvede na strežniku in posreduje končno inf. do uporabnika, javascript pa se izvaja na uporabnikovem računalniku kar omogoča malo bolj dinamičen prikaz strani ...
pustimo stat izjeme .. in sploh nima veze razlika v sintaksi in sposobnosti jezika .. vprašanje je bilo jasno postavljeno in z prvim postom že jasno odgovorjeno
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
Spet en, ki je malo preveč pameten.
Nikjer v opisu PHPja ne piše, da je to server side jezik. Kar se mene tiče, sem ga uporabljal tudi že za CLI in GUI aplikacije. Mogoče se bo nekega dne našel model, ki bo napisal port PHPja za client side, tega mu ne bo nobena "policija" preprečila. Malo verjetno, vendar je. Tako da ne morš rečt, da je PHP server side jezik.
Pri JS si ga pa še bolj pogrešil. JS pa dejansko lavfa na obeh streneh. Prav dejansko, server side implementacija se imenuje Node.JS. In še dejansko ni malo programerjev, ki delajo to. Ker je strašno kunštno to, da se ti ni treba učit posebnih jezikov za back in frontend.
Ampak ja, za začetnike kot si ti mogoče je res tako, kot si napisal. Za ostale so razlike med jezikoma drugje, načeloma grobo sintaktična.
Nikjer v opisu PHPja ne piše, da je to server side jezik. Kar se mene tiče, sem ga uporabljal tudi že za CLI in GUI aplikacije. Mogoče se bo nekega dne našel model, ki bo napisal port PHPja za client side, tega mu ne bo nobena "policija" preprečila. Malo verjetno, vendar je. Tako da ne morš rečt, da je PHP server side jezik.
Pri JS si ga pa še bolj pogrešil. JS pa dejansko lavfa na obeh streneh. Prav dejansko, server side implementacija se imenuje Node.JS. In še dejansko ni malo programerjev, ki delajo to. Ker je strašno kunštno to, da se ti ni treba učit posebnih jezikov za back in frontend.
Ampak ja, za začetnike kot si ti mogoče je res tako, kot si napisal. Za ostale so razlike med jezikoma drugje, načeloma grobo sintaktična.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: technolog ()
Zato, ker obstaja moznost da bo nekoc nekdo napisal PHP za client side, ne mores rect da je server side?
V svoji karieri se nisem uporabljal PHPja drugje kot na serverju, in vse PHP programerje (taksne, ki se s tem prezivljajo, ne script kiddije), ki poznam, prav tako - zato lahko s precejsnjo gotovostjo trdim da PHP JE server side jezik. Po drugi strani pa je node na sceni kaksne dve leti (oziroma bolj zadnje leto), tako da se z njim js sele uveljavlja kot server side. Pred tem so bili sicer neki borni poizkusi, ampak ce primerjas uporabo javascripta v brskalnikih (jQuery in familija), potem govori kolicina napisane kode se vedno v prid client sidu - je pa res da ga ne moremo vec oznacit kot takega.
Kar se tice node pa se bo pomoje zgodilo isto kot pri RoR - neka kriticna masa entuzijastov, ga bo uporabljala in potem bomo dobili tri "kampe" - PHP, RoR in node. Sam sem sicer zacel s PHPjem, vendar me mika node, saj, kot je tehnolog omenil, ja zelo lustno, da imas isti jezik na obeh straneh. Se lepse pa je ce uporabljas pri vsem tem coffeescript, kar mocno pohitri delo in zmanjsa moznost napak.
V svoji karieri se nisem uporabljal PHPja drugje kot na serverju, in vse PHP programerje (taksne, ki se s tem prezivljajo, ne script kiddije), ki poznam, prav tako - zato lahko s precejsnjo gotovostjo trdim da PHP JE server side jezik. Po drugi strani pa je node na sceni kaksne dve leti (oziroma bolj zadnje leto), tako da se z njim js sele uveljavlja kot server side. Pred tem so bili sicer neki borni poizkusi, ampak ce primerjas uporabo javascripta v brskalnikih (jQuery in familija), potem govori kolicina napisane kode se vedno v prid client sidu - je pa res da ga ne moremo vec oznacit kot takega.
Kar se tice node pa se bo pomoje zgodilo isto kot pri RoR - neka kriticna masa entuzijastov, ga bo uporabljala in potem bomo dobili tri "kampe" - PHP, RoR in node. Sam sem sicer zacel s PHPjem, vendar me mika node, saj, kot je tehnolog omenil, ja zelo lustno, da imas isti jezik na obeh straneh. Se lepse pa je ce uporabljas pri vsem tem coffeescript, kar mocno pohitri delo in zmanjsa moznost napak.
Skratka, kaj sem hotel povedat, PHP nikjer ne reče zase "jst sm pa server side jezik", ravno tako JS nikjer je reče "jaz pa lavfam samo v brskalnikih". Take anomalije se dogajajo samo v glavah tistih, ki ne vejo, o čem govorijo in preveč posplošujejo.
Utk ::
Skratka, kaj sem hotel povedat, PHP nikjer ne reče zase "jst sm pa server side jezik",
PHP stands for PHP: Hypertext Preprocessor. Kako boš imel na clientu Preprocessor za HTML. Ko pride na klienta, je to že hypertext, tam se pa lahko dogaja samo še postprocesiranje.
ravno tako JS nikjer je reče "jaz pa lavfam samo v brskalnikih". Take anomalije se dogajajo samo v glavah tistih, ki ne vejo, o čem govorijo in preveč posplošujejo.
Naredili so tudi javascript, ki laufa linux...zarad vsake obskurne uporabe se pa res ni treba sekirat. Jasno, da se da vsako sintakso prevest v karkoli kjerkoli, samo ni treba zato težit, če nekdo reče, da C# pač ne laufa na pralnem stroju. Kot tudi avto ne gre 500 na uro, čeprav je rekord čez 1200...ti dam svoj avto, pa mi pokaži kako gre 500. Ti dam svojo javascripto, pa mi jo zalaufaj na serverju. Ali pa moj php na klientu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Invictus ::
Obstaja tudi "server side" javascript.
V bistvu jezik ni nikoli vezan in se ne deli na strežniške ali ne vem kaj. Ga pač uporaljaš tam kjer se ti zdi pametno.
V bistvu jezik ni nikoli vezan in se ne deli na strežniške ali ne vem kaj. Ga pač uporaljaš tam kjer se ti zdi pametno.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Tako, delim mnenje z Invictusom. Jezik kot tak je specifikacija sintakse, ne specifikacija, kje teče. Tudi eni ne ločijo specifikacije in implementacije.
@Utk, javascript je tudi ene vrste "hypertext preprocesor", ker lahko izvaja operacije nad DOM drevesom in ga tako preprocesira.
@Utk, javascript je tudi ene vrste "hypertext preprocesor", ker lahko izvaja operacije nad DOM drevesom in ga tako preprocesira.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: technolog ()
Netrunner ::
Spet en, ki je malo preveč pameten.
...
Daleč od tega da sem začetnik.... skušal sem samo posplošit in poenostavit odgovor, saj če avtorja te teme zanima bolj podrobneje se bo pozanimal ali pa tukaj vprašal .. keep it simple in ne doktorirat pri odgovorih če to mi potrebno
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
Utk ::
Ubistvu ma Utk prav, javascript ni preprocessor ker dela z hypertextom, ko je ta ze dostavljen brskalniku. Lahko je edino postprocessor.
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/...
V bistvu noben ni HTML preprocessor (ker noben ne sprejme htmlja kot input), čez palec pa oba. To je zgolj domena osebne interpretacije. Itak smo pa offtopic s tem.
V bistvu noben ni HTML preprocessor (ker noben ne sprejme htmlja kot input), čez palec pa oba. To je zgolj domena osebne interpretacije. Itak smo pa offtopic s tem.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kaj prvo PHP ali Javascript (strani: 1 2 )Oddelek: Izdelava spletišč | 10336 (8944) | HardFu |
» | [PHP+HTML]Vprasanje glede forme s comboboxiOddelek: Programiranje | 1467 (1286) | cobrica |
» | Zamenjava JavascriptaOddelek: Programiranje | 5674 (4107) | Mavrik |
» | Kaj se učitiOddelek: Izdelava spletišč | 2588 (2019) | MrBrdo |
» | PHP IncludeOddelek: Izdelava spletišč | 1039 (955) | talmai |