» »

E-knjige na vrhu pri Amazonu

E-knjige na vrhu pri Amazonu

Z različico z oglasi se je Amazon močno približal meji stotaka za bralnik e-knjig

vir: TechCrunch
TechCrunch - Neizbežno je bilo, da bo prodaja e-knjig na Amazonovi trgovini nekoč višja od prodaje fizičnih knjig. Že lanskega julija je bila prodaja v digitalni obliki višja od prodaje knjig s trdo vezavo, v letošnjem januarju pa je padla še bolj popularna trdnjava, knjige z mehko vezavo. Skupaj so knjige v fizični obliki do nedavnega še vedno kljubovale digitalnim različicam, a ne več. Amazon je namreč objavil, da je prodaja njihovih e-knjig za lasten bralnik Kindle presegla prodajo knjig v fizični obliki. Pri TechCrunchu sicer menijo, da je popularnost povezana tudi z izredno ugodnim Kindlom (izdaja najcenejšega modela z oglaševanjem bi to znala še pospešiti), ki je pravzaprav mnogo bolj praktičen od stotine knjig v fizični obliki. Res je tudi, da ti podatki veljajo le za Amazon, torej vzorec ni najbolj reprezentativen, kljub obsegu prodaje.

Ampak posojanje knjig prijateljem je še vedno skorajda nemogoče...

9 komentarjev

Ted ::

Kje je logika da je knjiga v papirnati obliki velikokrat cenejša kot tista v elektronski? :)
Mah...

Gregor P ::

V tem, da ti hočejo vsebino čim dražje prodati; se še spomnim časov, ko smo dejansko verjeli, da bodo e-knjige cenejše od papirnatih različic ravno zaradi tega ker ne bodo več imeli stroškov s tiskom ipd. (no morda ima recimo Amazon ogromno stroškov z vzpostavitvijo osnovne infrastrukture, poceni kindli itd.) ... v kakšni zmoti smo živeli:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

carota ::

Še to je treba upoštevati, da pri elektronski knjigi ni poštnine in jo dobiš v minuti.

smash ::

čas je denar

minmax ::

Resnici na ljubo so angleške knjige na Kindlu 2-4x cenejše od istih v slovenščino prevedenih knjig v slovenskih knjigarnah. In to ne zaradi tega, ker bi bilo prevajanje tako drago. In to kljub kopici denarnih spodbud, ki jih dobivajo slovenski založniki in kljub nižjem DDVju.

npr:
http://www.emka.si/kaj-ti-mar-kaj-misli... (35.7 USD)
http://www.amazon.com/What-Other-People... (8.7 USD)

Razlika: 4x
Zaključek: trg slabo deluje. Državna/kulturna politika na področju knjig je neuspešna. Tudi v korak s časom ne stopamo, saj nimamo e-knjig (s katerimi bi zaradi lažje distribucije učinkovito skrbeli tudi za slovence v zamejstvu). No vsaj knjižnice imamo dobro urejene in dostopne, to je treba priznat.

MyotisSI ::

Kradljivci pač,

SLO trg se ne more primerjati za angleško govorečim. Samo v indiji imaš na stotine milijonov potencialnih bralcev ... itak da so knjige poceni. Prevajalec / lektor / oblikovalec / tiskar ipd. dobi x € na stran ali se potem natisne/ proda 200 izvodov, ali 200.000 izvodov

Mi bi morali iti po modelu (mislim da Finske ali Islandije, oz. ene od nordijskih držav). Tam država odkupi avtorske pravice za vse knjige v domačem jeziku (seveda samo domačih avorjev, prevodi ne štejejo) in nato so prosto dostopni vsem. Argument je, da njihov jezik govori pač premalo ljudi in s tem spodbujajo branje domačih avtorjev v domačem jeziku.
Ničesar ne želim dokazati, želim pokazati
(Federico Fellini)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MyotisSI ()

BigWhale ::

minmax je izjavil:

Resnici na ljubo so angleške knjige na Kindlu 2-4x cenejše od istih v slovenščino prevedenih knjig v slovenskih knjigarnah.


Za Kindla je cenejsa vecina knjig, ce jih primerjas s ceno, ki jo moras pri nas placati. Ce v knjigarni vidim kaksno zanimivo knjigo potem najprej preverim ceno za Kindla, sele potem se odlocam a kupim ali ne.

Matev ::

E-knjige na vrhu pri Amazonu


kako pa kaj kaže globalno?

PrimozR ::

Skoraj nemogoče vedeti zaradi različnih založnikov, trgovin, itd. Poleg tega da je piratiziranje v elektronski obliki lažje :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam so šle vse e-knjige? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5011548 (8584) mp218
»

E-book, e-knjiga, osnove, kako?

Oddelek: Izdelava spletišč
61359 (1226) Blond
»

samozalozba in prodaja knjige

Oddelek: Sedem umetnosti
92002 (1767) St235
»

Amazon bi kindle prodajal tudi v neodvisnih knjigarnah

Oddelek: Novice / Rezultati
4511684 (9407) jan_g
»

Avtorji želijo obiti založnike

Oddelek: Novice / Ostale najave
388065 (7038) driver_x

Več podobnih tem