» »

EMP zaščita omrežja

EMP zaščita omrežja

Anteus ::

Pred kratkim je blizu doma udarila strela, ki je uničila telefonske priključke v celotni ulici, meni osebno pa mrežno kartico. Povezava z usmerjevalnikom je precej dolga in ravna. Glede na to, da je inducirana napetost proporcionalna dolžini kabla, me zanima kje bi lahko dobil zaščiten LAN kabel? Je potrebno tako zaščito tudi ozemljiti?

gokky ::

Išči STP (Shielded Twisted-Pair) ali še bolje FTP (Foil-screened Twisted-Pair) namesto UTP (Unshielded Twisted-Pair). Potem pa še konektorje s primerno ozemljitvijo, ki z oklopa odvede prenapetost, pa si zmagal.

Hint: http://www.google.si/search?hl=sl&clien...

Anteus ::

Glede oznak mi je sedaj jasno.
Pri določenih kablih sem opazil, da imajo konektorja zaščitena s pločevino. Ali lahko za take kable domnevam, da so zaščiteni v celoti? Enega takega imam sicer doma, samo ga ne bi kar rezal.

uvz123 ::

Jaz pa ne verjamem, da se je v UTP kablu induciralo dovolj napetosti... saj to ni flat kabel, ampak prepletena parica (twisted pair). Jaz bolj sumim, da ti je prenapetost prišla preko telefonske linije, preskočila modem in router ter skurila mrežno kartico... očitno prenapetost ni bila tako velika, da bi se morebitna zaščita "aktivirala", modem in router sta jo zdržala, mrežna kartica pa ne.

Nisi prvi, ki mu je skurilo zadnji člen v celi verigi mrežne opreme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: uvz123 ()

Anteus ::

Skurilo je prvo škatlico - 6-pinski priključki, ne vem točno, kakšna je funkcija - zamenjati je bilo potrebno centralo in ADSL modem. Vmes je še ruter, ki pa je preživel brez posledic.
Težko verjamem, da bi sunek napetosti preskočil vse to, še posebej ker na tej liniji niso samo kabli, ampak tudi elektronska vezja.

Obstaja kakšna pot, po kateri bi sunek napetosti obšel elektroniko ali pa da bi prišel od drugod (ozemljitev?)?
Pa tudi, s kakšno tehnologijo (koliko nm) so običajno narejene vse te centrale in modemi.

Glede mojega kabla - crossover vezan, 4-žilni. Ni ravno običajen LAN kabel, ampak elektronika uspe sprocesirati vse.
V kablu sta prepleteni parici, ampak ali to tudi prepreči indukcijo večjih tokov? Kolikor vem, je to le zaščita proti signalnim motnjam.

Pyr0Beast ::

Induciran štrom bi znal spaliti kartico.

Za kaj takega bi rabil FTP + ozemljitev na eni strani, da imaš vsaj osnovno zaščito.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Spajky ::

Če je bil udar več kot 10m do 15m stran zračne razdalje, bi prednapetostna zaščita za 11€ (s filtrom + tel.ali mrežno zaščito) za v vtičnico štroma morala "spasit" opremo; potem bi bilo zdravo zamenjati prenapetostno zaščito. Če je bil udar na tejle razdalji ali bliže ali pa "superstrela" (do 50m), nič ne pomaga !!! ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

balocom ::

Možno je da ti je mrežno skurilo, usmerjevalnika pa ne, ker je mrežna kartica ozemljena, usmerjevalnik pa ne (modem je lahko ozemljen preko telefonskega omrežja), zato pa je izpadlo, kot da je strela usmerjevlanik preskočila.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

brodul ::

Kar rabiš ti, je prenapetostna zasčita, ta bi ti najbolj pomagala.

FTP in same parice v žici nimajo veze, pri strelah. Parice so namenjene temu, da ni prisluha v paru, to se dela ker je pri proizvodnji precej preprosto.

Magnetno polje, ki se naredi okoli strele pada z kvadratom, eletromagnetno sevanje pa z eksponentom.
Iz tega sledi, da če ti strela ne udari derektno v eletrični vod, precej majhna verjetnost, da se ti kaj skuri. Bolj vejetno je, da boš zgubil kakšen ethernet paketek.

Če ti v eletrični vod sam, je pa čisto možno da se ti kaj skuri tudi nekje drugje.

Sam moje mnenje. Počakaj še 10-20 let pa bo optika. Za tist bomo moral pa vabe za podgane nastavljat, ker rade glodajo optiko.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

Anteus ::

@balocom
Moja sedaj že nekdanja mrežna kartica je integrirana na matični plošči (Asus M3N). Problem je le z mrežno kartico, ostalo dela.

@brodul
Če te prav razumem, folija okrog kabla ne pomaga proti EM pulzu. To se nekako ne sklada s tistim, kar vem glede Faradayeve kletke.

brodul ::

Ne pomaga, ker EMP ni, v taki meri, da bi ti kaj skuril. Druga stvar, ki je je pa še da si že obdan z kletko vsaj strom in tla (armiran beton). Če bi ti pa strela udarila direktno 5 m v tla poleg kabla, ti pa tudi to nebi pomagalo.
Je pa res, da tega nikoli nisem testiral :D.

Šildani kabli pomagajo, da nimaš šuma pri navadnem delovanju, za kaj drugega niti niso specificirani.

Najbolje boš denar investiral v prenapetosno zaščito.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

Mr Hilter ::

Stricu je skurilo grafično, računalnik je imal samo mrežno priklopljeno. Ruter in ostalo je preživelo :|

Pyr0Beast ::

Ma seveda da FTP pomaga, kaj pa vam je. Oklep je namenjen ravno ščitenju pred EM.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Spajky ::

Moja izkušnja (ena od kar par njih v 15 letih) : Meni je pred leti k sosedu 15m zračne v TV drog usekala strela (meni posredni udar). Kljub prednapetostnim zaščitam, mi je zblodlo TV + komp ter antenski ojačevalec in napajalc od njega, na katerem je ali EMP ali statični šok dobesedno odlotal kabl od napajanja stran. Napajalc sem takoj popravil, malce kasneje tudi antenski ojačevalec na strehi.

TV CRT je rabil (preživel, ampak barve niso bile več tako perfektne) kakih 5 min, da je sploh vžgal nazaj in spet deloval. Enako je bilo s tem mojim kompom (preživel), ki pa ga je začel s*at čez kak teden čedalje bolj, pa sem mu moral vse kondenzatorje v parkratni "akciji" v nekaj naslednjih mesecih zamenjat in jih dodatno blokirat. Še zdej dela kot vidite, saj pišem nanj :D..

Tiste dneve v okolici 100m, pa so bili vsi kontejnerji polni scvrte elektronike (modemi, monitorji, računalniki, TV-ji etc.) :D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Spajky ()

Anteus ::

Mislim, da temo lahko zaključimo z ugotovitvijo, da je potencialnih razlogov precej in da težko določimo, kateri je odločilen.
Za zanesljivo zaščito je torej najbolje vgraditi FTP kable IN dodati kakšno prenapetostno zaščito. (kondom + kontracepcija8-))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prenapetostna zaščita

Oddelek: Kaj kupiti
4714939 (11405) mojca
»

udar strele - vse uničeno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
939698 (7143) gregor
»

Zaščita pred strelo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
638603 (7005) AngelOfDeath
»

Nevihta in PC

Oddelek: Loža
472575 (1700) neoto
»

ADSL in nevihta

Oddelek: Strojna oprema
463387 (2315) krho

Več podobnih tem