Forum » Pomoč in nasveti » BIOS ne zazna trdega diska
BIOS ne zazna trdega diska
PeterO ::
Živjo
imam en problem in sicer, ko sem zjutraj prižgal računalnik, mi ni hotelo naložiti (boot) operacijskega sistema. Imam pa windows xp. Pregledal sem tudi v BIOS, pot boot devices pa diska tudi bios ne vidi. Do sedaj je pa vse normalno delovalo, kar tako čez noč ne najde več diska. Sem pa probal bootat tudi iz cdja od win xp da sem videl, če ni kaj z biosom narobe in je normalno delovalo, edino ko sem hotel popraviti particijo ponovno ni zaznal diska.Računalnik je drugače star nekje 4-5 let.
Kdo ve v čem bi bil problem? kaj se da storiti?
imam en problem in sicer, ko sem zjutraj prižgal računalnik, mi ni hotelo naložiti (boot) operacijskega sistema. Imam pa windows xp. Pregledal sem tudi v BIOS, pot boot devices pa diska tudi bios ne vidi. Do sedaj je pa vse normalno delovalo, kar tako čez noč ne najde več diska. Sem pa probal bootat tudi iz cdja od win xp da sem videl, če ni kaj z biosom narobe in je normalno delovalo, edino ko sem hotel popraviti particijo ponovno ni zaznal diska.Računalnik je drugače star nekje 4-5 let.
Kdo ve v čem bi bil problem? kaj se da storiti?
Jernej88_ ::
Malo se poigraj z nastavitvijo juper-ja na disku, pa zamenjaj kabel IDE (Master z Slave oz. obratno).
No more Slovenia!
solatko ::
Če imaš IDE disk, ali Sata, za priklop pa molex 4 pine, z nekim tankim izvijačem, malo stisni tiste okrogle cevke, se pri cenejših napajalnikih, kar hitro raztegnejo in disk neha dobivat elektriko. To seveda delaj pri izključenem računalniku. Največkrat je pri teh diskih krivo ravno to.
Sicer pa je možno, da ti je disk šel papa.
Jernej88_ - ne gleda na nastavitev jumper-ja, disk mora bit v bios-u viden, če ga ni, je krivda na napajanju, kablu za podatke ali umrtju diska.
Sicer pa je možno, da ti je disk šel papa.
Jernej88_ - ne gleda na nastavitev jumper-ja, disk mora bit v bios-u viden, če ga ni, je krivda na napajanju, kablu za podatke ali umrtju diska.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Stara matična ne zazna SATA diskaOddelek: Pomoč in nasveti | 2157 (1397) | solatko |
» | HP 4720s - Ne zazna novega diskaOddelek: Pomoč in nasveti | 3363 (2826) | N0t0ri0us |
» | Select proper boot deviceOddelek: Pomoč in nasveti | 4951 (2980) | arc-x |
» | Problem z branjem iz diskaOddelek: Pomoč in nasveti | 1162 (1070) | detroit |
» | BIOS problem!Oddelek: Pomoč in nasveti | 1504 (1433) | Spike Edin |