» »

Problem z branjem iz diska

Problem z branjem iz diska

StandAgainst ::

Torej, po 3 mesecih sem se odločil formatirati računalnik. Formatiranje diska je potekalo normalno (full format), instalacija windows (XP SP2) je bila končana, naložim še vse driverje in restartam računalnik. Tukaj pa se zatakne, windows se noče zagnati iz diska (napiše da iz diska ni možno brati). V windows lahko pridem le če računalnik bootam iz CD-ja, to pa je nadležno.

Imam pa 2 diska (en 160GB za windows in en 500GB za različno kložjo). Pred tem dogodkom sem računalnik formatiral že kar nekajkrat (tudi ko sem imel oba diska), zato me je ta dogodek presenetil. V biosu je nastavljen 160 GB disk po bootable (na prvo mesto)

Zato sedaj vas sprašujem kako bi se tega rešil?

Izi ::

Nekaj glede zagona sistema je potrebno vedeti.
Vsak Operacijski sistem je sestavljen iz dveh delov. Prvi najpomembnejši del je zagonski sektor (boot sektor), drugi del pa je sam sistem.
Boot sektor je lahko na drugem disku kot pa sam sistem.
Ko Windows začne z inštalacijo preveri, če je na katerem disku že narejen boot sektor, če tega ne najde ga naredi na prvem disku ki mu ga ponudi BIOS, šele kasneje pa te vpraša kam bi rad namesti sistem in ti lahko sistem namestiš na katerikoli disk ne glede kateri disk je bil določen kot zagonski.
Tudi je treba paziti, ko daš v računalnik nov disk, ki še ni formatiran, bo zagonski vedno postal tisti stari disk, ki je že formatiran, ker na neformatiran disk se pač ne da ničesar pisati, dokler ga ne sformatiraš, kar pa lahko narediš šele kasneje ko te sistem vpraša kam bi rad namestil sistem.
Je pa kasneje pomembno, da v BIOSu nastaviš za zagon tisti disk, ki vsebuje zagonski sektor. Za zagon ni važno kje je nameščen sistem, važno je, da se prebere zagonski sektor in potem gre vse samo naprej.

Verjetno ti je WIndows ob namestitvi naredil boot sektor na 500 GB disk, sistem pa si nato namestil na 160 GB disk. V BIOS moraš za zagon izbrati 500 GB disk, če hočeš da ti bo delovalo vredu. Če pa boš kdaj kasneje 500 GB disk odstranil se ti sistem ne bo več hotel zagnati.

Ob nameščanju sistema na računalnik kjer je več diskov je potrebno zelo paziti na katerega se namesti zagonski sektor. Izbere se sam odvisno od fizičnega priklopa in nastavitev v BIOSU.

Torej v BIOSu določi za zagon 500 GB disk, da boš videl če je moja teorija pravilna.
Če pa ni pa imaš nekaj narobe nastavljeno v BIOSU ali pa si celo vse skupaj namestil na napačen disk pa sploh nisi opazil :D

StandAgainst ::

Hvala Izi. Res je bilo tako kot si ti rekel. Takoj ko sem nastavil 500GB na primarno je vse skupaj začelo normalno delovati.

P.S. Windows je bil nštaliran na 160GB.

detroit ::

oi jst mam podobn problem pa naum na novo odpiru. Jest sicer kr dobr vem o boot sectorjih (in pol naprej kako do particije prie:) samo me pa zanima kako lahko jest premaknem boot sector, ker imam 3 diske 2 bi rd vn vrgu ker sta nadležna IDE počasneta ampak imam žal na tistem ki je biu naštiman kot zagonski v trenutku instalacije bootsektor (itaaak:) in ta seveda ni taprav ker bo vn letu
Skero

Izi ::

Zadeva ni prav enostavna
Vsaka particija ima svoj boot sektor. Aktivna particija pa je vedno samo ena in iz tiste se tudi uporabi boot sektor.
Katera particija je aktivna se da spreminjati v Disk Management, desni klik na particijo in jo izbereš kot aktivno.
Ampak to ni ravno pametno početje, ker ne veš ali je boot sektor, ki ga boš nastavil kot aktivnega pravilno narejen z strani tistega OS-a, ki ga želiš uporabljati.
Rezultat je ponavadi, da Sistema sploh ni več mogoče zagnati, če izbereš napačen boot sektor in to tudi ne moreš popraviti razen z namenskimi programi iz plošče ali floppija.
Če imaš disketno enoto si lahko narediš XP startup disketo, iz katere lahko zaženeš Windows če je kot aktivna izbrana napačna particija.

Za zamenjavo dveh boot sektorjev pa potrebuješ poseben programček za delo z particijami, kot naprimer Partition Magic ali kaj podobnega.
Lahko pa seveda tudi odstraniš oba nepotrebna diska in ponovno opraviš instalacijo Windows na pravi disk, kar bo zanesljivo naredilo pravilen boot sektor na dotičnem disku :D

detroit ::

hehe bios>bootsector z zagonske naprave>partition table>active partition>partition bootsector etc prbližno se spomnim te strukture: D sm meu izpit pred pol leta. Nimam drisketnika tko da meeeh bom že počaku dokler nau nov komp:) lep dan
Skero


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SSD vgrajen, kaj pa zdaj? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
10621228 (13937) MrStein
»

Kako zbrisati direktorij C:\BOOT, ki je ostal od Viste???

Oddelek: Operacijski sistemi
111771 (1550) Gapi
»

Formatiranje - kdaj pognat antivirus?

Oddelek: Pomoč in nasveti
141850 (1651) Mamaplata
»

Čudn problem pri inštalaciji XP professional windowsow

Oddelek: Operacijski sistemi
443034 (2272) xpozed
»

boot.ini

Oddelek: Pomoč in nasveti
131764 (1558) Red_Mamba

Več podobnih tem