» »

spajkalnik

spajkalnik

«
1
2

drzni86 ::

Pozdravljeni!

Ker sem na tem področju popolna laik bi vas prosil da mi pomagate izbrati spajkalnik...

Cena naj bi bila nekje okrog 30€ in namen ga imam kupiti v trgovini conrad oz. kaki drugi trgovini, ki se nahaja v BTC-ju.

Kateri so še nujni dodatki ki naj jih kupim, da bom pripravljen na recimo menjavanje kondenzatorjev...?

Hvala!

sirotka ::

Sej ni kej velik za odkrivat, samo za menjavat kondije je fajn, da je mala špica oz. da je koničasta na koncu. Sam imam tega: weller in konico v špico.

drzni86 ::

aha... kaj pa cin? čisto vseeno kaj kupim?

sirotka ::

Kupi nekaj dost tankega. Sej imajo v Conradu dost izbire, pa si vzem par metrov.

Veron ::

Da uporabim obstoječo temo.
Torej rabim en spajkalnik čisto za uporabo menjave kakšnega kondija in pri popravilu ipodov (menjava baterije), da odspajkam baterijo iz vezja in novo prispajkam.
Kakšne moči je potrebno?

Obstajajo celo za 8eur, kot naprimer: TOOLCRAFT Ročni spajkalnik, 30W/230 V/AC 230 V/AC Moč 30 W

Samo je ta dovolj? Rabim čim cenejšo zadevo, ker uporabim mogoče 1x na mesec

BladE_ ::

Močen je dovolj ampak probleme boš imel s špico, ker je debela kot hlod...
Akcija - Reakcija

Dejk0 ::

drzni86 je izjavil:

aha... kaj pa cin? čisto vseeno kaj kupim?


Pa za popravljanje in menjavanje elementov si kupi klasičen svinčeni cin, ker je z PB-Free delo veliko težje..

Veron ::

BladE_ je izjavil:

Močen je dovolj ampak probleme boš imel s špico, ker je debela kot hlod...

No na to nisem bil niti pozoren, kakšno debelino špice pa naj gledam?

stalker ::

Jaz sem na dealextreme.com kupil 60W in 30W, s koničasto špico. Ne vem, koliko sem dal, mislim da sem za oba zapravil 10€. 60W je za moje pojme overkill če misliš delati na vezjih, 30W je čisto dovolj.
Imam tega in tega ter sem zelo zadovoljen z njima.

Veron ::

Sem se oglasil kar v Conradu in kupil enega, ki ima ozko konico in 30W moči. Za njega odštel 13eur. Že sprobal in deluje uredu :)

mojca ::

En malo močnejši temperaturno reguliran spajkalnik že imam, zdaj pa v Hoferju prodajajo tega:
 plinski spajkalnik

plinski spajkalnik


ki se s tavelikim nastavkom zdi uporaben za termobužirke (za katere razen vžigalnika in spajkalnika nimam nobene pametne mašine) in za kakšno enostavno lotanje žičk in protoboardov na terenu (morda enkrat na dva meseca ali še to ne), ko postaje ne bi vlačila s seboj.

Vesela bi bila za kakšno mnenje, koliko je tak spajkalnik dejansko uporaben (načeloma lahko stvari kupiš in vrneš, ampak ko/če ga enkrat prižgeš in ugotoviš, da to ni to, je verjetno prepozno).

fikus_ ::

Imam podobnega, druga firma. Za delo na terenu odlično, temperaturo nastavljaš z močjo plamena, termoskrčljove cevke greješ kar s toploto , ki prihaja s strani konice.
Preveri, če ima samodejni (piezo) vžig plamena.
Sem se tako navadil nanj, da električnega uporabljam za kakšna res fina dela.

SaXsIm ::

Preveri temo o hoferju, načeloma lahko tudi prižgeš in še vedno vrneš.
SaXsIm

Highlag ::

Če misliš menjati kondenzatorje na matičnih ploščah vzemi močan spajkalnik (90W ali več). Konico - ne preveč koničasto, naj bo široka nekje okoli 2mm. (Lahko tudi malo več) Matične plošče so običajno večplastna vezja, za kar potrebujemo spajkalnik z visoko toplotno kapaciteto, saj v nasprotnem primeru pregreješ še kaj, kar nebi smel. Široka konica bolje prevaja toploto, ki jo pri menjavi kondenzatorjev, ki so prispajkani skozi vezje potrebujemo, da se stali vsa spajka na posamezni nogici spajkalnika. Nujno boš rabil še sesalko cina (najbolje je sicer takšno, ki je integrirana v spajkalnik) pa odspajkovalno pletenico.
Najprej nanesi na nogico malce novega cina, da boš lažje segrel nogico.
Never trust a computer you can't throw out a window

...:TOMI:... ::

Pa še za eno stvar je plinski boljši. Ker nima električnrga grelca, nima potenciala ali kakšne indukcije. Torej, idealno za občutljiva vezja.
Tomi

jukoz ::

> ki se s tavelikim nastavkom zdi uporaben za termobužirke (za katere razen vžigalnika in spajkalnika nimam nobene pametne mašine) in za kakšno enostavno lotanje žičk in protoboardov na terenu (morda enkrat na dva meseca ali še to ne), ko postaje ne bi vlačila s seboj.

Nimamo točno tega, vendar za to kar pišeš je povsem uporaben - torej kakšna popravila itd.
Meni je fajn da na kakšnem bolj "odročnem" koncu lahko zalotam kaj ne da bi razvijal 20 m kabla. Sicer če je štekar kje blizu vseeno raje priključim enega Wellerja brez regulacije. Plinskega ne uporabljam dovolj pogosto in mi nekako ne leži v roki.

Ni pa za dolgotrajno lotanje kakšnih vezij.

mojca ::

Ja, piezo za vžig plamena ima. Samo glupo vprašanje: v primeru potrebe po menjavi konice si pa verjetno bos?

Sicer je postaja verjetno identična tej za 56 EUR (v Hoferju je 20 EUR) in še malemu morju drugih s svojim brandom. Všeč mi je komentar kupca:
Ich habe mich bewusst für einen etwas teureren Lötkolben entschieden, da ich hier mehr Wert auf Qualität gelegt habe. Wie erwartet wurde ich von KS Tools nicht enttäuscht.


OK, potem bo verjetno kul.

Arctander ::

Jaz sem ga zadnjič vzel, da lahko kaj naredim v kleti, kjer ni elektrike. Nisem ga še uporabil, je pa videti precej solidno.

Proizvajalec je tale: http://www.walter-service.at/index.php?...

Aja, plina ne dobiš zraven.

mojca ::

Meni izgleda bolj preprodajalec kot proizvajalec. Mislim, da na zadnji strani škatle tudi piše tako.
(primer termometra, ki ga na eBayu dobiš za približno osmino cene, samo v drugem barvnem odtenku).

Arctander ::

Možno, nisem bil tako pozoren. Na dokumentaciji je povsod tale Walter-nekaj.

marjan_h ::

Sedaj imajo 30W spajkalnike v Lidlu znamke Parkside.

Me zanima če kdo ima kakšen spajkalnik od njih in kako je zadovoljen.

Jaz bi uporabljal cin brez svinca in za zamenjavo kondenzatorjev na pcb. Ali je moč 30 W dovolj da uspešno segreje cin brez svinca? Kako vem kakšna bo temperatura konice?

Hvala za informacije.

Highlag ::

30W je malo za menjavo kondenzatorjev na platah. To so 4 ali več plastna vezja, bakra je veliko in za to rabiš kar veliko moč, če ne misliš pregrevati vezij. 90W za takšne posle je na meji uporabnega. Temperatura ni kritična. 30W spajkalnik je primeren za spajkanje enoplastnih vezij.
Never trust a computer you can't throw out a window

ToniT ::

Sam imam enak spajkalnik. Problem je s konicami. Hitro se uničijo, rezervnih pa ni....

dela ::

marjan_h je izjavil:

Sedaj imajo 30W spajkalnike v Lidlu znamke Parkside.

Me zanima če kdo ima kakšen spajkalnik od njih in kako je zadovoljen.

Jaz bi uporabljal cin brez svinca in za zamenjavo kondenzatorjev na pcb. Ali je moč 30 W dovolj da uspešno segreje cin brez svinca? Kako vem kakšna bo temperatura konice?

Hvala za informacije.


Jaz mam enega Parksidea, mislim da je bil 8 evrov (navaden, ne postaja z regulacijo temp). Prvi ni sploh delal, sem zamenjal, drugi dela že par let. Konice so precej nadležne, ker so na navoj in ko dolgo časa pritiskaš, se zadeva začne odvijat (drugi spajkalniki imajo drugačen sistem, se mi zdi). Drugih težav z njim nimam, ampak vseeno ne priporočam že iz tega razloga. Je pa ta moj par let star model, mogoče so že kaj spreminjali vmes.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

matobeli ::

Highlag je izjavil:

90W za takšne posle je na meji uporabnega.


Pretiravat pa vseeno ni potrebno, 30W je na meji uporabnega. 50W je zlata sredina, 90W pa za cevi centralne kurjave.

Veliko bolj kot surovi W pomaga:
-kvalitetna spajka (zna bit draga)
-prava velikost konice
-izkušenost majstra

Lahko pa se malo pokompenzira z 90W spajkalnikom.;)

marjan_h ::

Nisem elektrotehnik po izobrazbi, zato me pravzaprav zanima: Ali ni tako da je temperatura konice proporcionalna moči spajkalnika? Vendar ne razumem dobro, kako delujejo te spajkalne postaje, zakaj bi želel imeti regulacijo temperature? Oziroma zakaj je nimaš pri navadnih?

Hvala.

matobeli ::

Temp. rabiš regulirat zato ker je večina elektronskih komponent občutljivih na previsoke temperature (vsak proizvajalec elementu poda kakšna je ta temp.). Poceni spajkalniki tega nimajo ker je regulacija dražja.

Z močnejšim dosežeš to da se konica ne shladi preveč ko spajkaš, torej lahko spajkaš dlje časa na željeni temp. Če imaš prešibek spajkalnik rabiš višjo začetno temperaturo da kompenziraš padec temperature, v nasprotnem primeru ne boš dovedel dovolj energije in se cin ne bo stopil. Moč pomeni koliko toplotne energije lahko dovede spajkalnik v nekem času.

Debelina konice pa je enako pomembna kot moč spajkalnika. Če maš čist tanko ne bo spajkalnik mogel dovajat dovolj toplote v konico ker ima ta premalo kontaktne površine z medijem ki ga spajkaš, čeprav bi bil zmožen glede na W.

Več energije bo prenesel 30w z debelo konico kot 50w s tanko.

Priporočam pa spajkalno postajo iz hobbyking.com, večinoma je razprodana ker je nizke cene, dovoljšne moči, pa konice so prosto dobavljive, ker je v osnovi to kopija dražjega standardnega spajkalnika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

Highlag ::

@DirectX11
Temperatura konice ni odvisna od moči spajkalnika. Konica sama je običajno relativno majhna, zato ne rabiš velike moči, da doseže ustrezno temperaturo. Ko pa se s konico dotakneš nečesa pa pričneš s konice odvajati temperaturo. Odvoda temperature je lahko toliko, da temperatura toliko pade, da se spajka strdi.
Koliko toplote pa lahko odvedeš je pa odvisno od grelca in konice spajkalnika. Vedno uporabi konico, ki največja možna, ki jo lahko uporabiš za delo. Velike konice bolje prevajajo toploto od grelca do konice. Če je grelec prešibak ne zmore zagotoviti dovolj toplote, da bi segrevanje trajalo par sekund. Če komponente ne odspajkaš v tem času že nepotrebno dodatno segrevaš okoliške komponente. To lahko vodi v prezgodnjo smrt teh komponent. Za večslojna vezja potrebuješ velike moči. 50W je premalo. Lahko prebereš priporočila proizvajalcev spajkalne opreme.
Never trust a computer you can't throw out a window

int47 ::

Pri spajkalniku brez regulacije temperature, je končna temperatura še kako odvisna od moči spajkalnika.
Npr. 2x močnejši spajkalnik nima 2x večje površine vročih delov, zato do termičnega ravnovesja pride pri višji temperaturi.

Spajkalnike brez regulacije naj bi izklapljal, ko niso v uporabi.
Če nekaj minut ne uporabljaš priklopljenega 60W spajkalnika, lahko v temi vidiš žareč grelec. Pri takšnem načinu uporabe ne "long life" konice, ne grelec ne bodo dolgo zdržali.

FX6300B ::

če že vsaj nima za nastavljanje temp je vsaj dobro da ima nek termostat notri da se ne pregreva :D mam enega starega doma, moraš odklopiti, drugače je 3x prevroč in z njim nimaš kaj početi
May the force be with you!

marjan_h ::

Pa lahko, s takim navadnim spajkalnikom kot je iz Lidla spajkaš digitalna vezja? Recimo čipe kot je PIC, AVR, razni logični čipi.

matobeli ::

Seveda lahko. Ali pa tudi ne, odvisno od velikost/tipa komponent. Priporočam pa prej nekaj treninga na kakšnih odsluženih platah. Slabša oprema in neizkušenost pogosto botrujeta neuspehu.

loveJDM ::

matobeli je izjavil:

Priporočam pa spajkalno postajo iz hobbyking.com, večinoma je razprodana ker je nizke cene, dovoljšne moči, pa konice so prosto dobavljive, ker je v osnovi to kopija dražjega standardnega spajkalnika.



Jaz svoj spajkalnik že imam,ampak sem šel pogledat tako informativno na hobbykinga zdaj ko si ga omenil,pa sem zasledil USB spajkalnik :)...Ali je že kdo probal to?

A. Smith ::

Nisem preizkusil, ampak za resno delo se mi zdi 8W odločno premalo. Pa še nekaj: na računalniškem usb izhodu je tokovna omejitev 100-150mA. Spajkalnik rabi za 8W tok 1,8A, kar pomeni, da bo pravilno deloval le, ča ga priklopiš na dovolj močan USB polnilec, ne pa na kakšno drugo elektronsko napravo.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

FX6300B ::

nekdo je enkrat nekje na tem forumu omenjal da ga je kupil malo prebrskaj kategorijo Elektrotehnika in elektronika nekje vmes mora biti

edit tule: USB Spajkalnik (5V, 8W) + 18650 (Quad, Hex) PowerBank
May the force be with you!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FX6300B ()

loveJDM ::

A. Smith je izjavil:

Nisem preizkusil, ampak za resno delo se mi zdi 8W odločno premalo. Pa še nekaj: na računalniškem usb izhodu je tokovna omejitev 100-150mA. Spajkalnik rabi za 8W tok 1,8A, kar pomeni, da bo pravilno deloval le, ča ga priklopiš na dovolj močan USB polnilec, ne pa na kakšno drugo elektronsko napravo.


Ja sej vem da ne moreš z 8W ne vem kaj delat,ampak kakšne ledice in zičke skupaj spajkat pa more it ali?

@FX6300B

Hvala ti res,glede na to kaj je avtor napisal tam ga bom vzel čimprej...

matobeli ::

Poglej si še varjanto ki del deluje na 3 celične litijeve baterije (li ion, lipo), je sicer bolj za modelarje kjer je ta tip baterij popularen, ampak je po samem performancu že kar dober. Na oko nekje v rangu plinskih

Assass1n ::

Tisti hobyking sem že hotel naročit samo je pa 30€ poštnine :) pričakoval sem standard 8€ vendar vrjetno ker je težak.
Bom še naprej drajslal cheap conradovega, se z njim da vse narest, ko bo pa treba menjat se bom pa izprsil pa kupil nekaj za "dosmrt" :D
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

loveJDM ::

Assass1n je izjavil:

Tisti hobyking sem že hotel naročit samo je pa 30€ poštnine :) pričakoval sem standard 8€ vendar vrjetno ker je težak.
Bom še naprej drajslal cheap conradovega, se z njim da vse narest, ko bo pa treba menjat se bom pa izprsil pa kupil nekaj za "dosmrt" :D



Ni,daj preveri še enkrat za EU skladišče mora bit shipping nekaj manj kot 10€,ker je kolega naročil par tednov nazaj drona pa je dal tu nekje.

Assass1n ::

V EU žal ni na zalogi :(
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

matobeli ::

Je treba mal spremljat, ali pa kar prednaročit (če se sploh da). Dobra roba iz eu gre kar hitro.

marjan_h ::

Ta hobbyking je kitajski dobavitelj. Zakaj teh spajkalnih postaj za 15€ ni na npr. dx. Ker tam ni poštnine.

A. Smith ::

matobeli je izjavil:

Je treba mal spremljat, ali pa kar prednaročit (če se sploh da). Dobra roba iz eu gre kar hitro.

Tega je ko listja in trave, ampak, kot sem rekel, imho neuporabno za karkoli resnega.
http://www.aliexpress.com/wholesale?cat...
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

loveJDM ::

A. Smith je izjavil:

matobeli je izjavil:

Je treba mal spremljat, ali pa kar prednaročit (če se sploh da). Dobra roba iz eu gre kar hitro.

Tega je ko listja in trave, ampak, kot sem rekel, imho neuporabno za karkoli resnega.
http://www.aliexpress.com/wholesale?cat...



Onadva se ne pogovarjata o tem za hece ampak o postaji spajkalni ki ni na zalogi

A. Smith ::

Ahaaa, o tejle? Saj je vendar na zalogi. Za 35€, brez poštnine.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

loveJDM ::

Ja o skoraj identični kot si linkal,samo da je ta tukaj dobrih 16EUR

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: loveJDM ()

marjan_h ::

Pa ste pripravljeni vsako napravo ki je ponaredek originalnih naprav in ki nima CE oznake vštekati v 230 V in jo uporabljati?

Pa to ni izzivalno vprašanje, sam zanima me odgovor od elektrotehnikov. Seveda lahko vsak odgovori na moje vprašanje.

matobeli ::

Podobno kot pri ženskah.

FX6300B ::

marjan_h je izjavil:

Pa ste pripravljeni vsako napravo ki je ponaredek originalnih naprav in ki nima CE oznake vštekati v 230 V in jo uporabljati?

Pa to ni izzivalno vprašanje, sam zanima me odgovor od elektrotehnikov. Seveda lahko vsak odgovori na moje vprašanje.

sej veš .. probat ni greh, če ne raznese je ok ;((
May the force be with you!

lampa ::

Jaz imam tega ta 16 euro iz hobby kinga in je za male stvari v redu. Problem se pojavi, če imaš tiskano vezje z veliko bakra, tam pa ima premalo moči za spajkanje. Za ta denar je to to.

lp
lampa
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen spajkalnik? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
27653251 (1550) matobeli
»

Spajkalnik, watti in temperatura (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5117994 (16918) [D]emon
»

Orodje za spajkanje/odspajkanje

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
234237 (3504) BlaY0
»

Kater spajkalnik?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
164038 (4038) Pyr0Beast
»

Spajkalnik ali spajkalna postaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5413536 (11785) VolkD

Več podobnih tem