Forum » Hlajenje in modifikacije » BIOS switcheroo...
BIOS switcheroo...
Brane2 ::
Neki se mislim igrat z BIOSom in mi je dopizdilo stalno odpiranje pixne, jemanje BIOS-a ven in ostali del protokola, ki sodi zraven, ko kaj zaj* pri flešanju. Da ne govorimo o zapletih, ko je čip zalotan.
Serijski FLASH, v katerem je BIOS, je full zanimiv čipek. Stvar je hitra ko prasica in v njej lahko izvajaš kodo direktno.
A kaj ko je igranje z njo tako boleče. Za vsak zajeb je treba čip dol odlotat, ga preprogramirat in ponovit vajo.
Zato mi je padlo na pamet, da bi si omogočil enostavno menjavo čipka brez odpiranja.
Odločil sem se speljat vse signale na zunanji sprednji del ohišja in tja montirat čip.
Ker je bil ta SMD in prilotan na plato, sem ga najprej odlotal in tja zalotal prazno DIP-8 podnožje.
NAto pa sem iz starega flat kabla od flopija ukradel 16 žil in vsako vsako drugo uporabil za konkreten signal, vmesne pa povezal na maso oziroma napajanej čipa, da tako kot pri 80-žilnem ata kablu znižajo impedance in občutljivost na motnje. Seveda je šel tudi obvezen multilayer kondi 100nF na vsak konček kabla, da zgladi napajanje čipu in izfiltira morebitne motnje v sistem.
Bilo me je strah, da stvar ne bo delala. Čip je relativbno hiter in ni namenjen trajbanju dolgih linij, ampak STVAR DELA !
No, dela v normalnem delu. Programiranja še nisem probal, bom zdaj...
Evo par slikc:
Serijski FLASH, v katerem je BIOS, je full zanimiv čipek. Stvar je hitra ko prasica in v njej lahko izvajaš kodo direktno.
A kaj ko je igranje z njo tako boleče. Za vsak zajeb je treba čip dol odlotat, ga preprogramirat in ponovit vajo.
Zato mi je padlo na pamet, da bi si omogočil enostavno menjavo čipka brez odpiranja.
Odločil sem se speljat vse signale na zunanji sprednji del ohišja in tja montirat čip.
Ker je bil ta SMD in prilotan na plato, sem ga najprej odlotal in tja zalotal prazno DIP-8 podnožje.
NAto pa sem iz starega flat kabla od flopija ukradel 16 žil in vsako vsako drugo uporabil za konkreten signal, vmesne pa povezal na maso oziroma napajanej čipa, da tako kot pri 80-žilnem ata kablu znižajo impedance in občutljivost na motnje. Seveda je šel tudi obvezen multilayer kondi 100nF na vsak konček kabla, da zgladi napajanje čipu in izfiltira morebitne motnje v sistem.
Bilo me je strah, da stvar ne bo delala. Čip je relativbno hiter in ni namenjen trajbanju dolgih linij, ampak STVAR DELA !
No, dela v normalnem delu. Programiranja še nisem probal, bom zdaj...
Evo par slikc:
On the journey of life, I chose the psycho path.
- spremenil: Brane2 ()
Pyr0Beast ::
Ne se zezat, kakšen hudi podvig. Bravo !!!! :)
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
BTW, a dela kdo v kame servisu in bi imel dostop do BIOS čipovja.
Mam jih par, rad bi jih več za nemoteno igranje.
CoreBoot, here we come !
Mam jih par, rad bi jih več za nemoteno igranje.
CoreBoot, here we come !
69charger ::
Zgleda super. Kaj pa boš ustvarjal z BIOSom?
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?
Mislu sem začet s CoreBootom, da vidim kako Open SOurce BIOS laufa na moji plati.
Nato me pa zanima:
- predelava BIOS-a v modularno zasnovo. Izbereš module ki jih rabiš in te naložiš v čip. Recimo ne rebiš microcode update za vse čipe ampak samo za tiste, ki te zanimajo. Ravno tako lahko imaš kodo za serijske porte ali jo pa nimaš, glede na plato in ali je v njej ustrezna kartica.
- vtsavitev memory testerja a'al memtest86+ v BIOS bi bla GENIJALNA ZADEVA. Tako bi lahko testiral čisto cel RAM in ta bi bil lahko totalka zanič ( vsi biti v vsah celicah) pa bi mašina živela vseeno toliko, da bi ti lahko povedala kaj jo muči.
- BIOS bi probal podaljšat na USB ključek, ki bi ga vtaknil magari interno v en port na plati. Čipi so nori ampak majhni in tistih četrt/pol/megabajt ni ravno veliko.
- fajn bi ga blo poenotit s kernelom, da bi BIOS lahko uporabljal kernelove driverje in da bi že BIOS stvari ( PSI bus, USB bus itd ) poskeniral in nato samo podal kernelu parametre v formatu, ki jih ta uporablja in mašina ne bi zgubljala čas s tem.
- kup low level-diagnostike bi se dalo dat v BIOS ( chekiranje kojekakvih RAMov na karticah, delo GPUja, monitor check, disk check etc) in bi uporabnik imel vedno na razpolago zelo solidno diagnostiko.
...
Nato me pa zanima:
- predelava BIOS-a v modularno zasnovo. Izbereš module ki jih rabiš in te naložiš v čip. Recimo ne rebiš microcode update za vse čipe ampak samo za tiste, ki te zanimajo. Ravno tako lahko imaš kodo za serijske porte ali jo pa nimaš, glede na plato in ali je v njej ustrezna kartica.
- vtsavitev memory testerja a'al memtest86+ v BIOS bi bla GENIJALNA ZADEVA. Tako bi lahko testiral čisto cel RAM in ta bi bil lahko totalka zanič ( vsi biti v vsah celicah) pa bi mašina živela vseeno toliko, da bi ti lahko povedala kaj jo muči.
- BIOS bi probal podaljšat na USB ključek, ki bi ga vtaknil magari interno v en port na plati. Čipi so nori ampak majhni in tistih četrt/pol/megabajt ni ravno veliko.
- fajn bi ga blo poenotit s kernelom, da bi BIOS lahko uporabljal kernelove driverje in da bi že BIOS stvari ( PSI bus, USB bus itd ) poskeniral in nato samo podal kernelu parametre v formatu, ki jih ta uporablja in mašina ne bi zgubljala čas s tem.
- kup low level-diagnostike bi se dalo dat v BIOS ( chekiranje kojekakvih RAMov na karticah, delo GPUja, monitor check, disk check etc) in bi uporabnik imel vedno na razpolago zelo solidno diagnostiko.
...
Zgodovina sprememb…
Bios čiperaje (Serijske Eeprome) lahko ukradeš tudi iz crknjenih diskov.
Kakšna je hitrost branja teh čiperajev ?
Jaz bi naredil zadevo tako, da zadeva prepiše tisto kar rabi iz eeproma in USB ključa v par začetnih naslovov rama, ta ram pa se ohranja pri življenju preko 'S3'
Naslednji boot je iz rama vse dokler ne zmanjka štroma.
Kako se s tem 'bios-om' da nastavljati latence in podobne zadeve, ki jih je omogočal original bios ?
Kakšna je hitrost branja teh čiperajev ?
Jaz bi naredil zadevo tako, da zadeva prepiše tisto kar rabi iz eeproma in USB ključa v par začetnih naslovov rama, ta ram pa se ohranja pri življenju preko 'S3'
Naslednji boot je iz rama vse dokler ne zmanjka štroma.
Kako se s tem 'bios-om' da nastavljati latence in podobne zadeve, ki jih je omogočal original bios ?
Te stvari frčijo tja do 100-200+ M prenosov in vsak prenos je lahko od 1-4 bitov, odvisno od modela.
Tanajhitrejši torej lahko žvižga na 130+ MB/s !
Hitrost čipa ni problem, sploh ap kot vem stvar dejansjko se kopira v RAM.
Ampak to ej problem, ker tako ne moreš čekirat RAM-a, ne da bi bil ziher, da ne boš s tem sam sebe sesul.
Meni je izvedb kode na čipu čisto cool. Itak vse ostane v cacheu, plačaš pa samo prvi dostop.
Problem je v tem,d a mora biti recimo RAM-tester, pa še kak modul biti sposoben laufati brez RAM-a...
Tanajhitrejši torej lahko žvižga na 130+ MB/s !
Hitrost čipa ni problem, sploh ap kot vem stvar dejansjko se kopira v RAM.
Ampak to ej problem, ker tako ne moreš čekirat RAM-a, ne da bi bil ziher, da ne boš s tem sam sebe sesul.
Meni je izvedb kode na čipu čisto cool. Itak vse ostane v cacheu, plačaš pa samo prvi dostop.
Problem je v tem,d a mora biti recimo RAM-tester, pa še kak modul biti sposoben laufati brez RAM-a...
Zgodovina sprememb…
130MB/s je bajno lepa cifra. SSD v malem praktično.
No, lahko bi sčekiral prvi blok rama, če je varno vanj pisati. Konec koncev zadeva bere z več kot GB/s in je rezervacija tistih 20M tudi s stestiranjem praktično instantna
No, lahko bi sčekiral prvi blok rama, če je varno vanj pisati. Konec koncev zadeva bere z več kot GB/s in je rezervacija tistih 20M tudi s stestiranjem praktično instantna
130MB/s je bajno lepa cifra. SSD v malem praktično.
Ne moreš, ker eni lahko vplivajo na druge. Ti lahko vpišeš nekaj na naslov X in s tem _V_NEKIH_OKOLIŠČINAH_ totalka zjebeš vse na naslovu Y.
Preprost primer je recimo ground bounce ob kakem adresnem pinu, ki je lahko narobe posredovan v določenih okoliščinah ali semplanje signala v napačnem trenutku. Vse to pomeni vpis na povsem drug naslov...
Sploh pa, pri izvajanju kode v BIOS sploh ni problem hitrost čipa. Večina časa bios zgubi v čakanju v nekih zakasnilnih zankah itd.
Tudi takrat ko si v BIOS, te ne skrbi recimo hitrost izrisovanja menujev itd. Za to je že 386-tka komot zadost hitra.
V BIOS-u je cela fora v robustnosti in uporabnosti- da dela tudi v čimbolj nemogočih pogojih in da je čimbolj uporaben, strukturiran in enostavno konfigurabilen in nadgradljiv...
Tudi takrat ko si v BIOS, te ne skrbi recimo hitrost izrisovanja menujev itd. Za to je že 386-tka komot zadost hitra.
V BIOS-u je cela fora v robustnosti in uporabnosti- da dela tudi v čimbolj nemogočih pogojih in da je čimbolj uporaben, strukturiran in enostavno konfigurabilen in nadgradljiv...
Prvi korak dela. Sem prebral BIOS v fajl ( s programom flashrom -ćip Winbond 25X80AVSIG ), dal v podnožje čip z ene druge plate ( MX 25L8005-15G), vpisal stari BIOS vanj, rebootal in... dela.
Sedaj imam poligon ua igranje s Coreboot. Bomo koj probali....
Sedaj imam poligon ua igranje s Coreboot. Bomo koj probali....
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Se je kdo kaj igral s corebootom ?Oddelek: Operacijski sistemi | 2050 (1752) | čuhalev |
» | Katere monitorje za 3 screen eyefinity?Oddelek: Kaj kupiti | 3277 (3104) | Xickle |
» | Linux in 3 monitorjiOddelek: Kaj kupiti | 879 (747) | alessio2 |
» | ESXi 4.0 ServerOddelek: Operacijski sistemi | 2386 (1950) | _Dejan_ |
» | Frekvenca rama - resnica ali laž???Oddelek: Strojna oprema | 1326 (1231) | Mavrik |