» »

Frekvenca rama - resnica ali laž???

Frekvenca rama - resnica ali laž???

Vlady ::

Ok, zdej pa men par stwari ni jasn oz. se mi zdi, da nas trgovci oz. izdelovalci matičnih plošč in rama pošteno nategujejo.

Kupu sm plato Matsonic MS8147C+ z čipovjem VIA KT400A-8235 in dwa modula 512MB DDR 3200 400MHz (tko je saj gor pisal).
Plata podpira: (kopiram iz original strani www.matsonic.com :
Memory
Supports three 184-pin DDR DIMM maximum size up to 3GB.
Support DIMMs of DDR400 / DDR333 / DDR266.

No jaz dam plato v ohišje, sestavm celotno računalnik, in zadevo zaženem. Naštimam vse v BIOS-u tako kot naj bi moralo bit in winse. Zaženem program za ogled procesorja CPUZ in ugotovim, da imam FSB 133MHz (tako kot prej) x 11,5 BUS speed naj bi bil 266MHz, frekvence za RAM mi pa sploh ne napiše. Grem pogledat v BIOS, kjer ugotovim, da mi RAM dela s frekvenco 200MHz. Jst pa naj bi kupu 400MHz module. Kje je tle fora, da mi 400MHz RAM dela na 200MHz?:| Spet kaka tržna fora in zavajanje kupcev?
No nastavtive v BIOS-u za RAM so sledeče:
DRAM timing:
-auto by SPD
-manual
-turbo
-ultra
pri nastavitvi auto by SPD, naj bi računalnik sa konfiguriral RAM. To pomeni, da naj bi prebral podatke iz EEPROM čipa, ki se nahaja na RAM ploščicah. V tem EEPORM čipu, naj bi bili shranjeni podatki o kapaciteti, hitrosti, napetosti in naslovih ter podatki proizvajalca.
pri nastavitvi manual imam potem na izbiro:
-DRAM CAS latency
-Bank interleave
-Precharge to active
-Active to precharge
-Active to CMD
Za zadnje 3 se mi ne sanja kaj naj bi sploh bile, za prvi dve pa nikjer ne piše, kako naj bi bile pravilno skonfigurirane za ta tip RAM-a, procesor in ploščo.
Ewo pa še slikca programčka:

c3R4R ::

Ne ni tržna fora.:| A ti veš, da morš frekvenco vodila množit z 2 da dobiš frekvenco ramov?? To je DDR, sine...>:D 2x200MHz=??
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

Hm... Ne vem če je to to veš. Ker dela mi pa isto hitr kot mi je prej SDRAM 133MHz :|

boštjan ::

naloži si cpu-z 1.20a ali pa aido32. zdaj fora je mogoče,da ti piše zato 200MHz,ker naj bi upošteval pač ddr način.in realni takt je 200MHz,efektivni pa 400MHz.zdaj najbolje je da aido32EE naložiš,odpreš in greš pod OSNOVNA PLOŠČA-SPD in čitaj HITROST SPOMINA. če tam piše PC3200(200MHz),pol maš prave rame

In kje se naj bi dobil ta aido32EE? Google nč ne najde

najde,najde,ti samo pod download sekcijo izberi aida32EE

Ti si napisu aidO32 ine ne aidA32!!! :) Sorry.

sem pač sklanjal;)

ok zadeva mi nekaj zalaufa v DOS-u to je pa to.

kakem dosu?potegni dol zip verzijo,razpakiraj in klikni na ikono aida32

Aha ok.. zdej mi je zalaufu... kje zdej točno pogledam, da ne bom iskow?

greš pod OSNOVNA PLOŠČA-SPD in čitaj HITROST SPOMINA. če tam piše PC3200(200MHz),pol maš prave rame

Aha... vidm
torej podatki:
PC3200 (200MHz)
Hitrost osveževanja: Zmanjšano (7,8us), Self-Refresh

Pol me pa sam še zanima, kera fora je v nastavitvah turbo in ultra v BIOS-u???

krucymucy ::

ali se preprosteje sisoft sandra ...

Mavrik ::

DDR400 rami delajo pri frekvenci 200MHz (pač lahko podatke pošilja 2x na urni cikel, zato tista 400-tica).
The truth is rarely pure and never simple.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

(ne)navijanje RAM-a PC3200

Oddelek: Strojna oprema
81244 (1184) Pyr0Beast
»

Amd Sempron - ODKLEPANJE !

Oddelek: Navijanje
453271 (1695) Dr_M
»