» »

Nakup pogona OCZ Vertex 2 ne bo več težaven

Nakup pogona OCZ Vertex 2 ne bo več težaven

Notranjost Vertex 2 s 25 nm pomnilniškimi čipi

vir: AnandTech
AnandTech - Sredi februarja, pred skoraj dvema mesecema, smo sporočili, da pri OCZ-ju s prenovljenimi pogoni Vertex 2 prodajajo mačka v žaklju. OCZ je takrat namreč zamenjal 34 nm bliskovni pomnilnik za novejši 25 nm, ki je prav tako delo združenega podjetja IMFT, v katerem imata svoja deleža Intel in Micron. Načeloma zamenjava pomnilnika ne bi bila problematična, če ne bi pri OCZ-ju uporabili prostornejših čipov, posledično pa za enako kapaciteto manjše število le-teh. Rezultat je bilo počasnejše delovanje pogonov, brez da bi kupci to pričakovali. Takratni OCZ-jev odziv je bil pravzaprav odličen, saj so brezplačno (sprva z doplačilom razlike v ceni - na koncu zamenjave ni plačal nihče) menjali pogone s 25 nm čipi pri vseh kupcih, ki so si želeli 34 nm pogonov.

A ob nakupu tudi po razkritju situacije vseeno ni bilo popolnoma jasno, katero različico kupujete. Pri OCZ-ju so se tako po nasvetih Ananda Lai Shimpija, ustanovitelja in vodje AnandTecha, zavezali, da bodo spremenili oznake in serijske številke svojih pogonov Vertex 2. Obenem so se zavezali, da bodo enako naredili tudi z novo generacijo Vertex 3, če bodo tudi pri njej v prihodnosti uporabljali več različnih tipov pomnilnika - za zdaj je zagotovo uporabljen le IMFT-jev 25 nm bliskovni pomnilnik. Anand Shimpi je od OCZ-ja oz. kar od Alexa Meia, podpredsednika podjetja, s katerim je imel obsežnejšo izmenjavo elektronske pošte, želel tri zatrdila. Prvo in tretje zatrdilo, povezano z oznakami modelov tako na pogonih Vertex 2 in 3, je dobil praktično takoj, kasnejši odgovor pa mu je Alex Mei obljubil za drugo zahtevo, povezano z merjenjem hitrosti pogonov.

Dandanes proizvajalci seveda navajajo najvišjo hitrost, ki jo pogon doseže. A ta ni vedno reprezentativna, saj npr. pogoni s krmilnikom SandForce dosegajo bistveno boljše rezultate, če zapisujejo stisljive podatke, kot pri zapisovanju nestisljivih podatkov (primer tukaj so npr. videoposnetki v formatu H.264). Pri nestisljivih podatkih hitrost močno upade (najvišja hitrost pogona je recimo prek 250 MB/s, pri zapisovanju stisljivih podatkov pade na dobrih 150 MB/s), zato si Anand želi, da bi tudi to OCZ napisal na škatlo. A zaveda se, da bo to težko, saj bi bil OCZ tako takoj v slabšem marketinškem položaju v primerjavi s konkurenco.

Če boste nakupovali pogon OCZ Vertex 2 s 34 nm pomnilnikom, iščete pogone Vertex 2.34 oz. pogone z oznako OCZSSD2-2VTXXG.34, kjer je odebeljen X kapaciteta. Podobno velja za pogone s 25 nm čipi, kjer je uradna modelna oznaka Vertex 2.25, oznaka pa OCZSSD2-2VTXXG.25, kjer odebeljen X spet pomeni kapaciteto pogona. 25 nm modeli bodo prišli v 80, 160 oz. 200 GB okusih, 34 nm modeli pa kot 60, 120 in 240 GB pogoni. Čeprav je Anand Shimpi OCZ okaral, da so brez obvestila javnosti zamenjali uporabljeno vrsto pomnilnika, to obenem razume (točno določenega tipa pomnilnika npr. ni mogoče dobiti kadarkoli, obenem gredo 34 nm čipi počasi proti koncu proizvodnje), posebej pa je pohvalil odziv OCZ-ja, ki je pravzaprav nepričakovan za tako veliko podjetje in zelo transparenten.

Celotno zgodbo si lahko preberete na prvih štirih straneh testa proizvodne izdaje 120-gigabajtnega pogona Vertex 3, kjer prve tri strani razložijo razliko med posameznimi čipi in razloge za njihovo menjavo, na četrti strani pa je prestavljena celotna komunikacija med OCZ-jem in Anandom. Na preostalih straneh se posveti metodologiji testiranja ter samemu testu pogona Vertex 3.

13 komentarjev

Zero0ne ::

O blisk, odlična novica!
uname -o

kuglvinkl ::

No, spomin ti služi ;)

Sicer pa ja, po dveh failih (prvi clo epic), so se končno zbrali in začeli pravilno delat.

Moram pa rečt, da nisem vedu, da so tlačil notri vse kar jim je prišlo pod roko, 32nm in 34nm. Pri 25nm se je menda scena sčistla.

strumf666 ::

Žal ne, pa tudi v novici ni najbolje napisano: Ananda moti predvsem razlika v hitrosti pogonov pri uporabi NANDov (tudi) iste litografije (npr 25nm ali 34nm) različnih proizvajalcev, kar prinese razliko v hitrosti. To je bistvo 2. "zatrdila", kjer želi testiranje hitrosti in temu primerno oznako pogonov.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

PrimozR ::

kuglvinkl je izjavil:

No, spomin ti služi ;)

Sicer pa ja, po dveh failih (prvi clo epic), so se končno zbrali in začeli pravilno delat.

Moram pa rečt, da nisem vedu, da so tlačil notri vse kar jim je prišlo pod roko, 32nm in 34nm. Pri 25nm se je menda scena sčistla.

TIsti 32 nm Hynix je bil očitno bolj intermezzo, verjetno flikanje pomanjkanja Flasha iz IMFT-jeve fabrike.

RejZoR ::

Že res da so napako solidno sanirali ampak kaj jim je bilo tega sploh treba? So mislili, da res nihče ne bo opazil razlike?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

WarpedGone ::

Prepozno.
OCZ mojga denarja ne vidi več.
Zbogom in hvala za vse ribe

nekikr ::

Dokler ne izdajo nekaj dobrega in poceni. Spet. Potem boš požrl svojo besedo ;)

WarpedGone ::

Dvomim.
Zadeve na SF kontrolerju so mel tut drugi. Vertexa sm vzel izključno zaradi prilike skupinskega nakupa zunaj po trenutno ugodni ceni. Če k isti priliki dodam še priokus možnega natega, to odpade ko knof od gat.
Enako kot odpade nakup kakšne XFX grafične. Nikakor.
Zbogom in hvala za vse ribe

kuglvinkl ::

Jap. Kar se mene tiče je Intel 320 way to go.

simnov ::

In zdaj mene zanima kako naj pogledam katerega imam in če ti še zastonj zamenjajo.In kam to pošlješ.

PrimozR ::

Za nas mislim da poskrbi center na Nizozemskem. Verjetno bo najbolje, da jim pošlješ mail.

simnov ::

In kako naj ugotovim če imam tega slabšega.

PrimozR ::

Ne bi vedel točno, mislim da se je pred časom govorilo nekaj o prihajajočem orodju, ki bi to povedalo. Kot rečeno, pošlji jim mail :P


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup pogona OCZ Vertex 2 ne bo več težaven

Oddelek: Novice / Diski
134299 (3583) PrimozR
»

Prvi ogled OCZ-jevega pogona Vertex 3

Oddelek: Novice / Diski
329457 (7952) Eventus S
»

OCZ z novimi pogoni Vertex 2 prodaja mačka v žaklju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
8015869 (13315) Pyr0Beast
»

OCZ odgovarja nezadovoljnim kupcem, pripravlja novo generacijo pogonov

Oddelek: Novice / Diski
74459 (3876) PrimozR

Več podobnih tem