»

Kako je Amazon priskutil ime Alexa

Slo-Tech - Priljubljenost imen se s časom spreminja, kar je odvisno od več dejavnikov. Včasih pa se zgodi, da en sam dogodek povzroči veliko spremembo, denimo kakšna priljubljena knjiga ali televizijska nadaljevanka ali pa kakšna znana osebnost. Pred sedmimi leti pa je Amazon izdal pomočnico Alexo, kar je sprva povečalo popularnost tega imena, kasneje pa jo je sklestilo na zgodovinsko nizke ravni.

Ko je Alexa izšla leta 2014, se je v ZDA ime Alexa pojavljajo približno pri 1000 novorojenčkih na milijon, kar je bila sorazmerno stabilna frekvenca. V letu 2015 je narasla na 1500, odtlej pa je konstantno padala in se spustila pod 400 na milijon rojstev. To ni nov vzorec, saj se dostikrat ponovi z imeni hurikanov (ki so tudi poimenovani s človeškimi imeni), ki jim priljubljenost najprej hitro zraste, potem pa močno upade, ko se ime povezuje s škodo.

Podobne negativne zgodbe so tudi z nekaterimi drugimi imeni, kot je denimo Hillary, ki je po mandatu njenega moža na čelu ZDA izgubilo vso draž. To...

4 komentarji

Intel in Micron na poti k 20 nm bliskovnemu pomnilniku

8-gigabitno jedra bliskovnega pomnilnika, izdelanega v 20 nm-proizvodnem procesu

vir: AnandTech
AnandTech - Prvi pogoni z IMFT-jevim 25 nm bliskovnim pomnilnikom so komaj prispeli na testne mizice in na police trgovin, ko Intel in Micron, partnerja pri IMFT (Intel Micron Flash Technologies), že predstavljata novo pomanjšanje. Tokrat bo prehod nekoliko manjši, kot s 34 na 25 nm, saj bo pomanjšanje veliko vsega 5 nanometrov na 20 nm-proizvodni proces. Prvi primerek, 8-gigabitno jedro, so izdelali v IMFT-jevi tovarni v Lehiju v zvezni državi Utahu, medtem ko bo masovna proizvodnja na 20 nm potekala še v tovarnah v ameriški Virginiji (Manassas) ter v Singapurju, ko bodo tovarni opremili za proizvodnjo 20 nm čipov (potrebne so manjše predelave proizvodne linije).

Končnih izdelkov sicer ne bomo videli še okroglo leto (proizvodni...

6 komentarjev

Nakup pogona OCZ Vertex 2 ne bo več težaven

Notranjost Vertex 2 s 25 nm pomnilniškimi čipi

vir: AnandTech
AnandTech - Sredi februarja, pred skoraj dvema mesecema, smo sporočili, da pri OCZ-ju s prenovljenimi pogoni Vertex 2 prodajajo mačka v žaklju. OCZ je takrat namreč zamenjal 34 nm bliskovni pomnilnik za novejši 25 nm, ki je prav tako delo združenega podjetja IMFT, v katerem imata svoja deleža Intel in Micron. Načeloma zamenjava pomnilnika ne bi bila problematična, če ne bi pri OCZ-ju uporabili prostornejših čipov, posledično pa za enako kapaciteto manjše število le-teh. Rezultat je bilo počasnejše delovanje pogonov, brez da bi kupci to pričakovali. Takratni OCZ-jev odziv je bil pravzaprav odličen, saj so brezplačno (sprva z doplačilom razlike v ceni - na koncu zamenjave ni plačal nihče) menjali pogone s 25 nm čipi pri...

13 komentarjev

Prvi ogled OCZ-jevega pogona Vertex 3

Tokrat so pri AnandTechu vsaj dobili ohišje

vir: AnandTech
AnandTech - Že ob omembi prvega predogleda izredno hitrega OCZ-jevega pogona Vertex 3 Pro smo omenjali, da bo bolj zahtevni uporabi namenjenemu Pro-ju sledila še znatno cenejša različica, Vertex 3. Prav tega so ponovno v predogled dobili na nekaterih spletnih straneh, rezultat uporabe krmilnika SandForce iz serije SF-2200 namesto SF-26582 oz. SF-2582 ki se je oz. se bo nahajal v Vertex 3 Pro (testne različice uporabljajo sprva edino dobavljiv SF-2682, proizvodne različice bodo to zamenjale za SF-2582), pa je poleg izgube velikega kondenzatorja (omogoča zapis podatkov v primeru izpada elektrike) nekoliko hitrejše delovanje. Te pridejo na račun uporabe 25 nm bliskovnega pomnilnika, seveda Micronovega, v primerjavi z 32 nm Toshibinimi...

32 komentarjev

OCZ z novimi pogoni Vertex 2 prodaja mačka v žaklju

25 nm različica OCZ Vertex 2 - preostali štirje čipi so na zadnji strani tiskanine

vir: Storage Review
Storage Review - Nedavno so pri OCZ-ju ponosno objavili, da so prvi proizvajalec pogonov SSD, ki je svoje izdelke uspešno prestavil na sveže pomnilniške čipe, izdelane v 25 nm-proizvodnem procesu. Gre za Micronove čipe, ki so bili razviti v sodelovanju z Intelom in jih lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo tudi v 3. generaciji Intelovih ter seveda novih Crucialovih pogonov, poleg drugih konkurentov. Na prvi pogled je prehod na manjši proizvodni proces odlična stvar, sploh v svetu bliskovnega pomnilnika, saj se močno zniža strošek izdelave in posledično cena na gigabajt, vse skupaj pa se prevede v cenovno še bolj dostopne pogone.

A manjšanje procesa ni povsem rožnat postopek. Prihod Micronovih čipov na svet je bil nekoliko težaven, saj se...

80 komentarjev

OCZ predstavil nove Vertexe

Fudzilla - Na cenikih nekaterih evropskih prodajaln so že dlje časa, a šele konec preteklega tedna je OCZ uradno izdal novo družino svojih polprevodniških pogonov Vertex 2, ki imajo krmilnik Sandforce SF-1500.

Vertex 2 Pro uporablja bliskovne čipe z večnivojskimi celicami (angl. MLC NAND flash), medtem ko ima Vertex 2 EX enonivojske (angl. SLC NAND). To pomeni, da je slednji dražji in hitrejši. Oba sta na voljo v različici s priključkom SATA ali SAS. Imata podporo za TRIM, odpravljanje napak ECC in šifriranje. Deklarirana hitrost zapisovanja je 275 MB/s, branja pa 285 MB/s.

Vertex 2 Pro bo na voljo s kapacitetami 50, 100, 200 in 400 GB, pri čemer stane najmanjša verzija 400 evrov. Vertex 2 EX je na voljo v...

39 komentarjev

Novi polprevodniški pogoni iz OCZ-ja

TG Daily - OCZ je izdal novo generacijo svojih polprevodniških pogonov (SSD) z družinama Vertex 2 in Agility 2. Novi pogoni imajo spremenjeni krmilnik, ki bi naj poskrbel za boljše karakteristike. Vertexi 2 tako po besedah proizvajalca bere s hitrostmi do 285 MB/s in pišejo z 275 MB/s, zmorejo pa 50.000 I/O operacij na sekundo. Pogoni Agility 2 so nekoliko cenejši, zato ob enakih hitrostih branja zmorejo le 10.000 I/O operacij na sekundo. Oboji podpirajo nativni TRIM in imajo triletno garancijo. Na voljo so v kapacitetah 50, 100, 200 in 400 GB. Dobavljivi bodo v prihodnjih tednih, ko bodo znane tudi cene.

26 komentarjev