» »

Milijardnim vlaganjem v R&R ne sledijo nujno rezultati

Milijardnim vlaganjem v R&R ne sledijo nujno rezultati

The Wall Street Journal - Kot obrabljeno mantro poslušamo, da so podjetja pa tudi države in družba lahko konkurenčni samo z vlaganjem v razvoj in raziskave (R&R). Sliši se logično, a realnost je pokazala, da najuspešnejša podjetja v računalniški branži niso tista z največjim proračunom za R&R, ampak z najučinkovitejšim trženjem in oglaševanjem, ugotavljata The Register in The Wall Street Journal.

Na eni strani imamo kanadski RIM, ki je lani v R&R vložil 6,8 odstotka svojih prihodkov, kar znese 1,35 milijarde dolarjev. V zadnjih treh letih se je ta znesek potrojil, medtem ko je RIM-ov tržni delež upadal. Tablični računalnik PlayBook, ki je njihov zadnji hit, ni rezultat lastnega razvoja, ampak so ga kupili v prevzemu.

Microsoft ima podobne težave. Za R&R letno porabijo 15 odstotkov svojih prihodkov, kar je bilo lani osupljivih 8,7 milijarde dolarjev. S tem denarjem so na eni strani pripravili absolutni uspešnici Windows 7 in Kinect ter na drugi strani Visto, Zune in druge komercialne polomije. Njihova najnovejša stranka za Windows Phone ima 19.000 zaposlenih samo v razvoju in raziskavah. Gre za Nokio, ki je lani za R&R porabila več kot osem milijard dolarjev, od tega nepregledne milijarde potratila na Symbianu, nato pa kapitulirala na projektu in se povezala z Microsoftom. Kljub več kot štirim milijard dolarjev letnih izdatkov za R&R njen tržni delež nezadržno drsi navzdol.

Kot protiutež se omenja moderni čudež Apple. Njihov razvojni proračun je najmanjši od omenjenih podjetij, saj znaša manj kot tri odstotke prihodkov oziroma 1,8 milijarde dolarjev. Toda v Cupertinu s polno paro deluje marketing, ki je kupce po vsem svetu prepričal, da so Applovi izdelki tisto pravo. Hkrati se je Steve Jobs odločil za taktiko manjšega števila izdelkov, tako da Apple ne ponuja iPhona, iPada in drugih v nešteto kombinacijah, ampak vsako leto izdajo nadgrajen model in s tem se zgodba zaključi.

Glavno vprašanje je, kdo je uspešnejši pri razvoju novih tehnologij in izdelkov, ki kasneje korenito zamajejo trg. So to raziskovalni inštituti na univerzah, velika podjetja ali majhni start-upi? Chris Dixon meni, da slednji, ki da si zato zaslužijo več financiranja, dobre pa potem itak pokupijo giganti. V tem je nekaj zgodovinskih potrditev, saj je Google svoj Android kupil, prav tako je Microsoft leta 1987 kupil dele, ki so pozneje postali Microsoft Office itn.

Kaj sploh še ostane velikim?

30 komentarjev

Karlos ::

Ob branju novice sem se spomnil, da je še ne dolgo tega EU rekla da bo podprla Symbian z ne tako majhno vsoto denarja. Mogoče kdo ve kaj bo sedaj s tem?
Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."

Thomas ::

To smo vedeli. 5 milijard dolarjev v R&R lahko naravnost škodi. Ne samo, da ne deluje centralno planiranje in glorificiranje "znanstvenega napredka" na nivoju države. Ne funkcionira niti na nivoju Googla ali Mercatorja ali CERN LHC.

Kvečjemu na nivoju majhne firme, univerzitetnega laba ali par posameznikov.

Zame, stara novica.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

zos ::

Glede na miljarde, ki jih Nokia mece v R&D, dvomim da je katerikoli softwarski produkt na svetu bil tako mocno financiran. Sicer pa ko clovek gleda stevilke, ki jih posamezna podjetja mecejo v razvoj, ti hitro postane jasno, da kolicina potrosenega denarja ni prav noben pokazatelj. Vazno je kaj se z denarjem naredi.

Mikrohard ::

Ni vse v denarju...

49106 ::

Brez denarja pa ni ničesar

Phil ::

Ne vem če je preveč denarja avtomatsko pomeni fail. Bolj sumim da so pri tistih ki so doživeli polomijo preveč zbirokratizirali zadeve.
Z željo da bi zagotovili uspeh se lotijo nekega 100% planiranja, ki potem zagotovo ubije samoiniciativnost tistih od katerih je dejansko lahko kaj inovativnega. In večja firma več birokracije...

Lonsarg ::

Po mojem mnenju mobilni OSi kot celota iz nule napisani ne bi smeli več kot kake 0.1miljarde stat...

Thomas ::

Precej perejo denar skozi domnevne R&R stroške. Dejanski R&R pa tačas morda precej strada.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Highlag ::

Pri razvoju je ključno to, da razvijaš tisto kar ljudje hočejo in ne tistega, kar je tebi všeč. Ne rečem, da je včasih treba kakšno zadevo pač sprobat, ampak vse prevečkrat o razvoju odločajo ljudje, ki nimajo stika z realnostjo.
Never trust a computer you can't throw out a window

darkolord ::

Tale primerjava iz novice je dost slaba. Čeprav so ta podjetja konkurenčna na določenih področjih, so precej različno usmerjena (razen RIM in Nokia) - jabuka in hruške.

amigo_no1 ::

Ter otrobi - Apple.

Manu ::

Me veseli, da se podirajo iluzije o R&R še posebej kadar se omenja kot strošek, "ki ga je treba všteti v ceno izdelka".
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Mr.B ::

Ta strošek, na koncu vedno plača user. Oziroma, funkcij ne omogočijo, zgolj zato da te čez leto ponovno opilijo z novim modelom.... Drugače se R&D ne izplača, pač potrebno gledati s profita, ne pa z namenom koristi....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

WarpedGone ::

Trik je, da mora ideja poiskat in najt finance. Pol je morda uspeh. Če finance iščejo idejo, je sigurno Fail.
Zbogom in hvala za vse ribe

Rippy ::

Koliko Apple ne vloži v R&D pa vloži v marketing in brainwashing :). Recimo če obiščeš njihovo stran je vse tako lepo napisano, da te skoraj prepriča, da prodajajo nekaj najboljšega v razredu (seveda design naredi veliko) in čeprav veš, da to kar gledaš ni vredno svojega denarja nekaj minut in že misliš, da potrebuješ mac-a :D.

Sej ni tako hudo seveda ampak Apple zna tržit svoje zadeve.

Jst ::

>Trik je, da mora ideja poiskat in najt finance. Pol je morda uspeh. Če finance
>iščejo idejo, je sigurno Fail.

Ce ima en team dobro idejo, jo udejanijo in potem zanjejo uspeh, ni zagotovila, da ce bos v ta team potem zmetal kup denarja, da bodo spet prisli do zmagovite ideje.

Pomoje je shuffle v vecjih podjetjih nujen in se tudi dogaja.


edit: Applovi prenosniki so dokaj dobre zadeve in v USA samo kaksnih 10% drazji od ostalih izdelkov podobne konfiguracije. V Slo so pa vsi Applovi izdelki vsaj pol drazji, od najcenejsega iPoda naprej...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

vorantz ::

To slovenjenje kratic lahko izpade malo hecno...
Recimo tle je naslov "Milijardnim vlaganjem v Rest and Relaxation ne sledijo nujno rezultati" :P

Jst ::

Jaz sem tudi iz R&R takoj pomislil na relaksacijo v eksoticnih krajih...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

gruntfürmich ::

velike firme imajo dosti lesene in toge zadeve, tudi r&d verjetno. zato je morda prihodnost pri takšnih zadevah, ki ne terjajo velikega vložka v r&d, da ideje enostavno kupijo. vse. potem pa jih prilagodijo zase...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

WarpedGone ::

Ce ima en team dobro idejo, jo udejanijo in potem zanjejo uspeh, ni zagotovila, da ce bos v ta team potem zmetal kup denarja, da bodo spet prisli do zmagovite ideje.

Sm napisal točno to. V drugem primeru imaš kapital, ki išče idejo.
Zbogom in hvala za vse ribe

Pyr0Beast ::

Problem je tudi ko se razvija popolnoma nesmiselne in neprofitabilne zadeve. Seveda če vodstvo tako reče verjetno tako tudi bo, kdo nek pa bo namreč poslušal trapaste inžinirje. Mismanagement.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jype ::

WarpedOne> kapital, ki išče idejo.

To je dobro znan koncept. Reče se mu VC.

Tear_DR0P ::

sporočilo te novice je vsaj zelo površno, če ne že zgrešeno.

Metanje denarja z lopato v R&R ne koristi nič, če ta R&R ni pametno usmerjen, ali če najprej nekaj let mečeš notri denar, potem pa rezultate kratkomalo pokoplješ in raje kupiš rešitev konkurence - če govori ravno o Nokii.

Nikjer tudi nisem prebral, iz kakšnih podatkov sklepa avtor. Ali se mora investicija v R&R iz lanskega leta poznati že v letošnjem? ALi je dovolj dobro, če se prične vračati šele čez 5 let?

Zadnja čudaškost je pa pri Appleu in marketingu. Apple je konec devetdesetih in začetek dvatisočih metal veliko denarja v R&R, predvsem v uporabniško izkušnjo in integracijo sestavnih delov v smiselno celoto. Zadnjih 5-6 pa žanje velike dobičke - seveda samo z marketingarji, vendar ti ne bi imeli česa prodajati, če pred tem ne bi R&R veliko naredil.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Jst ::

WarpedOne: Ja, vem, se strinjam s teboj. Sam sem samo dopolnil prepricanje s primerom.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

fiction ::

RIM je Research In Motion. Valda vlagajo v raziskave ;)

Vlaganjem v R&D pomoje, če ne gre ravno za pranje denarja ali reklamo za investitorje, večinoma sledijo neki rezultati. Vprašanje je samo ali se te da tudi ustrezno vnovčiti. Tukaj je problem trg, ki noče super produktov z visoko ceno, ampak raje vzame cenejšo, a dovolj dobro alternativo.

IMHO: Če je nekaj crap, bo R&D direktno pripomogel k izboljšanju in boljšemu poslovanju, če je pa nekaj že dovolj dobro pa raziskave o tem kako izboljšati stvar, vse skupaj samo podražijo. Tisti dodaten feature mora biti potem tak, da marketing mašinerija potencialne kupce lahko prepriča, da produkt brez tega ni "dovolj dober".

poweroff ::

Problem je metanje denarja z lopato samo v nekaj izbranih, em, dvornih raziskovalnih ustanov. To se dogaja v Sloveniji. Bolj smiselno je razprševanje sredstev, predvsem z namenom da se pritegne vedno nove raziskovalce.

Obstoječi slovenski sistem pa favorizira stare, etablirane raziskovalce - ne glede na njihove dosežke.
sudo poweroff

Manu ::

Problem pri R&R je verjetno tudi ta, da vodilni (lastniki) vsiljujejo svoje ideje, kakor si oni predstavljajo, da bi bilo dobro za uporabnike in ne, kar je res dobro za uporabnike glede na njihove potrebe in odziv.

Mislim, da imajo pri linux OS ta problem. Programerji mislijo, da je treba tako kot si oni predstavljajo, uporabniki pa hočejo nekaj drugega. Programerji (ker mislijo, da so pametni) zviška gledajo na želje uporabnikov (ki je ponavadi poenostavljanje uporabe) in spremembe ne uveljavljajo.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

antonija ::

jype je izjavil:

WarpedOne> kapital, ki išče idejo.

To je dobro znan koncept. Reče se mu VC.

VC je ravno obratna zadeva... je samo odgovor na povprasevanje kjer kapital izbere (ze obstojeco in v razvoju) idejo. Ne pa da najames "winning team" in zacnes vanje metat denar in cakas kaj bojo pogruntali.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

jype ::

antonija> VC je ravno obratna zadeva... je samo odgovor na povprasevanje kjer kapital izbere (ze obstojeco in v razvoju) idejo. Ne pa da najames "winning team" in zacnes vanje metat denar in cakas kaj bojo pogruntali.

Ne winning team. VC je metanje denarja v 10 winning teamov, da za dobro idejo najdejo business model (lahko rečeš, da je research na tem mestu že done, ampak to seveda drži samo na četrt).

Manu> Mislim, da imajo pri linux OS ta problem. Programerji mislijo, da je treba tako kot si oni predstavljajo, uporabniki pa hočejo nekaj drugega.

Programerji v tem primeru _so_ uporabniki.

Če kdo želi kaj drugega, bo moral narediti sam, ali pa nekoga najti, da naredi namesto njega (ker on ne zna, se mu ne ljubi, noče, proti plačilu, za tortico, because he loves her, karkoli).

Tako Linux deluje in če se kdo še vedno ni sprijaznil s tem, tough.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Mr.B ::

Manu> Mislim, da imajo pri linux OS ta problem. Programerji mislijo, da je treba tako kot si oni predstavljajo, uporabniki pa hočejo nekaj drugega.

Programerji v tem primeru _so_ uporabniki.

Če kdo želi kaj drugega, bo moral narediti sam, ali pa nekoga najti, da naredi namesto njega (ker on ne zna, se mu ne ljubi, noče, proti plačilu, za tortico, because he loves her, karkoli).

Tako Linux deluje in če se kdo še vedno ni sprijaznil s tem, tough.

Pa ravno to je problem Linuxa na desktop zadevi. Zato pa jih en Apple povozi. Uporabniku ne moreš reči preberi nek man. Ko te J, povej kako. Uporabnost pred tehnično dovršenostjo je to....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple zaključil rekordno četrtletje, a prodaja iPhonov še vedno pada

Oddelek: Novice / Rezultati
309296 (7407) nekikr
»

Apple odlično

Oddelek: Novice / Rezultati
2812038 (9829) solatko
»

Google nekoliko povečal dobiček

Oddelek: Novice / Rezultati
97227 (5861) antonija
»

Daleč največji TSMC, sledita GlobalFoundries in Samsung vsak s svojimi izzivi

Oddelek: Novice / Ostale najave
104188 (3051) Tomaz
»

Microsoft Nokii plačal milijardo dolarjev za odločitev za Windows Phone (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
5618556 (16457) jkreuztzfeld

Več podobnih tem