» »

popolnoma mrtev HP prenosnik

popolnoma mrtev HP prenosnik

gorcgorc ::

Pozdravljeni.
Iščem pomoč v zvezi z nedelujočim HP compaq nx 7300. Najprej naj opišem dogodek, ki je povzročil "mrtvilo". V pisarno sem si prinesel prenosnik in multifunkcijsko napravo (tiskalnik, skener, ...) in oboje priklopil v električno omrežje. Kmalu zatem sem želel nekaj natisniti, ker ni šlo takoj, sem opazil, da nisem povezal multifunkc. naprave z prenosnikom, za kar je poskrbljeno z USB povezavo. In ko sem usb vtič približal USB vtičnici, se je zaiskrilo in počilo. Malce, ampak res malce, je tudi "pridišalo" po skurjeni elektroniki. Obe napravi sta ugasnnili, namreč ven je vrglo tudi varovalko. Ko sem jo priklopil nazaj je multifunkc. naprava delovala naprej, prenosnik pa je ostal mrtev. Nikakor se ga ne da prižgati, nobena lučka se ne prižge, skratka nič. Adapter je ok, kar je preveril moj prijatelj s tem da je pomeril napetost. Je kdo mnenja, da je šla matična plošča? Je možno kaj drugega. Imajo prenosniki kakšne varovalke, da ne bi skurilo matične plošče v takih primerih? Prosim za pomoč, ker sem popolnoma zelen na tem področju in ne vem ali naj grem kar v trgovino po novega ali obstaja tudi drugačna (cenejša rešitev).
Aja, pred tem dogodkom sem omarico z multifunkc. napravo potiskal po pisarni, da sem jo zaradi prekratkega kabla približal pisalni mizi. Statična elektrika? Je to možno?

Hvala za vsak odgovor, predlog.

Goran

Pyr0Beast ::

Konkreten zajeb.

Prvo se priklopi USB in šele nato štrom.

To da je ven fliknilo varovalko si se moral ali ti ali pa štromar konkretno potruditi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

feryz ::

Spet zavajanje!
Popolnoma vseeno je, kaj najprej priklopiš. Dnevno priklopim na USB vsaj 50 naprav, če ne več, pa se mi to še ni zgodilo. Celo če so pini od USB tako poviti, da prevaja čez in čez, zaradi tega ne poka. Zmrzuje računalnik, ampak da bi ga skurilo, se pa še ni zgodilo.
Edina varianta je, da je v MF kaj prežgalo in spustilo več štroma v računalnik. Več pomeni tja do 12 V, namesto 5 V, ker ga v tiskalniku itak ni več kot toliko. Pa še v tem primeru prenosniku nebi smelo škoditi.
Imel si pač "srečo" in si fasal čudno naključje, ki ti je zjahalo comp.
Sicer pa take in podobne stroje dnevno dobivamo nazaj, zato ljudem povem, naj se jih ogibajo kot hudič križa.
Simptom HP: po pritisku na POWER se prižgejo lučke, zalaufa ventilator in to je to. Plus DVD enota nekaj praska. Ta teden so prišli na servis štirje z isto napako.
Diagnoza: plošča fuč
Rešitev: kanta za smeti (kak del se ponuca)

amigo_no1 ::

"Diagnoza: plošča fuč" je približno tako natančno, kot bi mehanik rekel da je motor na avtu crknil.

krho ::

Plošča fuč, tako kot na moji 6let stari Toshibi an? Kjer sem naročil 4 nove kondenzatorje za napajalni del plošče. Cena slabih 20€...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

feryz ::

Diagnostika na uradnem servisu (pooblaščenem ali kakorkoli že hočete) stane 25 €. Tudi če vam gredo kondenzatorji, boste od njih dobili enak odgovor (plata fuč) in predviden strošek 150 - 200 €. Enako velja za monitorje, strošek popravila med 50 in 70 €, čeprav je ponavadi zadosti en kondenzator in 5 minut dela (Benq vezje, ki je v večini cenenih monitorjev, ima resnično bedne). Kdor ne zna (na tem forumu pač vsi vse znajo, še posebej se spoznajo na to, da skuriš prenosnik, če najprej vžgeš tiskalnik in nato povežeš USB!?), to drago plača.

Živimo v svetu, kjer je poslovna uspešnost drugo ime za učinkovito nategovanje strank.
Res je, da so v Slo tudi firme, kjer vam uspešno menjajo prilotane čipe na matični plošči (s par deset ali celo več pini), vendar je popravilo stroškovno primerljivo z menjavo za novo, poleg tega je popravilo stare plošče vprašljivo z vidika trajnosti ostalih komponent.
Zato biti pameten na podlagi 4 kondenzatorjev, ni ravno velika vrlina. Upam, da si kdaj razdrl še kakšen drug prenosnik, ki je izdihnil, kot svojo Toshibo.

IvoJan ::

Zivjo! Ce si lahko sposodim temo, ker mi v par drugih niso znali pomagat, bi vprasal ce kdo ve zakaj moj prenosnik ne dela na bateriji. Ko je prikljucen v elektriko dela bp, ce pa kabel izkljucim se ugasne ter se ne prizge vec. Na zacetku ga ni polnilo in je bila baterija na 0%, zdaj pa sem ga pustil vklopljenega cez noc in pise da je baterija 100% ampak se vedno ne dela ko ni vklopljen v elektriko.

aja gre se za hp nx9420
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|32gb 6000 CL32 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: IvoJan ()

Pyr0Beast ::

Kdor ne zna (na tem forumu pač vsi vse znajo, še posebej se spoznajo na to, da skuriš prenosnik, če najprej vžgeš tiskalnik in nato povežeš USB!?), to drago plača.

Jebiga. Skuril bi ga tudi brez tega, ker je bilo nekaj hudo narobe, mogoče celo z ozemljitvijo.

Za karkoli na usb, ki ima lastno napajanje pa kitajci pogosto poskrbijo za to da se lepo iskri.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Duhec ::

@gorcgorc, osebno bi prečekiral, če je z vtičnico v steni in morebitnim podaljškom/razdelilcem vse ok. Ker da se zaiskri/poči/zasmrdi, potem nekaj ni v redu. :D
Po mojem je v vtičnici ali kaka faza na ozemljitvenem kontaktu ali če imaš kak podaljšek in je v njem nekaj narobe zvezano.
Ker je Multipraktik po vsej verjetnosti s šuko vtikačem (ki ima zgoraj in spodaj ozemljitveni kontakt) preveri s faznim preizkuševalcem (fazenbriferjem) zato vtičnico v steni kamor je priklopljen, da nimaš kake napetosti na ozemljitvenem kontaktu in s tem tudi na masi USB priključka multipraktika.
Če sam tega ne obvladaš pokliči štromarja, da preveri inštalacijo, fazo, nulo in ozemljitev (ali ničenje, če je bajta stara).

feryz ::

IvoJan je izjavil:

aja gre se za hp nx9420
Verjetno je baterija fuč, kot da je to takega.
Vstavljena slaba baterija lahko povzroča kup težav. Pri diagnozi napak pri notesniku, je itak prva stvar, ki jo narediš, da odstraniš baterijo in šele nato nadaljuješ testiranje.

IvoJan ::

Ja ziher je kaj z baterijo, ali pa z napajalnim sklopom prenosnika. Zanima me bolj natancno, ce ima kdo enake probleme in je to ze resil. Ker se mi zdi neumno kupovat se eno baterijo ce je ta slucajno vredu.
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|32gb 6000 CL32 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slaba ozemljitev, radiator + ohišje računalnika = rukne ko pes

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
184778 (4294) clix
»

Skurjen napajalni del prenosnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
6835 (763) Bakerman
»

Kako močan razsmernik za prenosik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
373194 (2306) Pyr0Beast
»

težave z elektriko

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
61079 (889) Duhec
»

Pomagajte ! Trese ku hudič. [kabelska] (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
559173 (7942) Pyr0Beast

Več podobnih tem