» »

Osebne izkaznice - zakoni

Osebne izkaznice - zakoni

technolog ::

Z globo od 100 do 400 eurov se kaznuje za prekršek:
1. državljan, ki ima več kot eno osebno izkaznico;
2. oseba, ki zastavi osebno izkaznico ali vzame tujo osebno izkaznico z namenom zavarovanja kakšne koristi ali pravice;
3. državljan, ki osebne izkaznice v določenem roku ne izroči pristojnemu organu;
4. kdor osebne izkaznice v določenem roku po nastopu razlogov za prenehanje njene veljavnosti ne izroči pristojnemu organu;
5. državljan, ki v določenem roku in na predpisan način ne naznani pristojnemu organu pogrešitve osebne izkaznice.


Že večkrat se mi je zgodilo, da sem moral v kakem hotelu kot jamstvo zastaviti svojo osebno izkaznico. Pomeni 2. točka to, da je to protizakonito?

St235 ::

Seveda je protizakonito, hoteli ponavadi vzamejo osebni dokument samo toliko, da prepišejo podatke za potrebe prijave gosta. V praksi je pa tako, da sploh, če je gužva poberejo dokumente in potem v miru prepišejo podatke in dokumente vrnejo naslednji dan, oziroma ob odhodu, če gost prej ne zateži. Je pa tako dejanje v očitnem nasprotju z zakonom. Tako, da če na recepciji rečeš, da ne želiš pustit dokumenta bodo mirno prepisali podatke in ti dokument virnili.

Ravno tako je kaznivo puščat osebno na recimo bencinskem servisu kot garancijo, če nimaš denarja ali v pri recimo prometni nesreči in podobno.

Moraš pa pri tem upoštevat, da je to zakonodaja, ki je veljavna v Sloveniji.

technolog ::

Ja, pa še to... V leclercu sem moral pustit osebno, da sem dobil tisti pof* ključek za tiste omarice pri vhodih.

Sedaj vem.

St235 ::

To je pa definitivno protizakonito.
Dovoljen je vpogled v osebni dokument v kolikor se z njim strinjaš. Pod NOBENIM pogojem pa ne sme nihče zahtevat, niti se ti ne moreš s tem strinjat, da ti zadrži osebno izkaznico.

Lahko pa zahtevajo, da pustiš dokument s sliko naprimer, kot garancijo - to je bolj pogosto kot da bi zahtevali direktno osebno izkaznico. Podobna omejitev velja tudi za potni list, nisem pa našel te omejitve za vozniški izpit.

Ziga Dolhar ::

Ta zakonska določba je po svoje rahlo patološka.

Namreč, tudi če na recepciji pustimo osebni dokument, to ni nujno "z namenom zavarovanja". Prekrškovni organ bi namreč moral dokazati tudi naklep. Zgolj "vodenja evidence" pa ni moč podrediti "zavarovanju", ampak prej "hrambi". Do problema pa bo praviloma prišlo takrat, ko bo imetnik dokumenta tega želel prevzeti, pa mu ga shranjevalec ne bo želel vrniti zaradi kakšne neporavnane obveznosti - šele takrat se bo namreč manifestirala volja tega, da je dokument "vzel" v zavarovanje.

Tedaj pa pride do luštnega problema. Osebni dokumenti so izvzeti iz pravnega prometa. To pomeni, da jih sploh ni mogoče "prodati" ali jih dati v "zavarovanje". Konkretno, na njih nihče sploh ne more pridobiti "zastavne pravice" in se v primeru neizpolnitve obveznosti iz njih kakorkoli "poplačati" (razen na črnem trgu, seveda).

Zakon torej sankcionira nemogoče ravnanje. In če bi prekrškovni organ laiku še lahko očital "namen" storitve (zavarovanja) in laika tako kaznoval - pa tega ne bi mogel storiti pravniku (npr. meni), ki ve, da česa takšnega (zavarovati z osebno izkaznico) itak ne more storiti. Kar je glupost, seveda.

In a nutshell - zgolj izročitev dokumentov ne zadostuje, potrebno je, da so izročeni z namenom zavarovanja. Ta pa se najjasneje manifestira, ko imetnik dokumentov slednje želi "nazaj".


"Puščanje" osebnih dokumentov na raznih recepcijah bo težko
https://dolhar.si/

technolog ::

Torej Žiga, po tvoje potem ni sporno (ker ni razviden namen), če od mene zahtevajo dokument v hotelu za celoten čas bivanja...

Kaj pa če me v tem času "pohopsa" nek policaj, da naj se identificiram in je osebna moj edini osebni dokument?

ThinMan ::

Takrat poveš da si v tem in tem hotelu in tam preverijo.

Zgodilo že večrat. Na zadnje v Amsterdamu.
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

Ziga Dolhar ::

technolog, če "zahtevajo dokument za ves čas bivanja" je to smiselno enako temu, da ti jih ne vrnejo takoj (kadarkoli), ko to zahtevaš. Torej - lahko jim še pred izročitvijo poveš, da lahko prepišejo osebne podatke, ki jih potrebujejo in ti jo nato vrnejo. Lahko jim celo izročiš osebno izkaznico in minuto zatem prosiš za vrnitev. In če nočejo vrniti - hopcefizelj.

Če pa jim osebno izkaznico vseeno izročiš, a to storiš zaradi tega, ker se zavedaš, da itak s tem nisi izročil nobenega zavarovanja, ker na osebnem dokumentu tega sploh ni mogoče storiti (torej - edina možna manifestacije tega prekrška celo ob podanem naklepu je kvečjemu "neuspešen poskus"), potem IMHO - po pravu - ne more slediti sankcija.*

*Praktično to seveda ne pomeni, da bi o tem uspel prepričati tudi prekrškovni organ. Prej nasprotno. Prekrškovni organ se s tem pravnim in dejanskim vprašanjem ne bi ukvarjal [pa ne zato, ker se ne bi smel!] in bi veselo izdal odločbo o prekršku ter "breme" ugotavljanja dejanskega stanja in uporabe prava preložil na višji, pritožbeni organ. Ta bi se pa v svoji ležernosti prav rad "naslonil" na ugotovitve prvostopenjskega organa :P.

Torej - pravno ni kaj veliko narobe, če komu izročiš dokumente in ti jih ta takoj vrne ali jih je pripravljen vrniti takoj na poziv. Dejansko pa je to tvegano početje.
https://dolhar.si/

St235 ::

Malce bolj enostavno. Bistven je namen. Če ti pustiš osebno zato, da hotel prepiše tvoje podatke in jo ne prevzameš ni prekrška. V bistvu si ti njim osebni dokument v hrambo. Prekršek je v toliko, če te policija dobi brez veljavnega dokumenta.

Hotel pa je v prekršku tisto sekundo, ko želijo zadržat osebni dokument proti tvoji volji. Takrat zadržijo dokument z namenom zavarovanja neke pravice ali koristi in so v prekršku.

jazbec ::

kaj pa če npr. v tuši pri nas ti vzamejo osebno če hočeš dobit žogice za biljard igrat
prvo daš osebno potem dobiš in ko končaš plačaš in vsakič ji mora SAM reč, da dajo osebno nazaj
je to dovoljeno al ne

Aston_11 ::

Lahko pa gledaš na osebno izkaznico kot stvar.

Bellatrix ::

jazbec je izjavil:

kaj pa če npr. v tuši pri nas ti vzamejo osebno če hočeš dobit žogice za biljard igrat
prvo daš osebno potem dobiš in ko končaš plačaš in vsakič ji mora SAM reč, da dajo osebno nazaj
je to dovoljeno al ne


Glede na razbrano iz teme to ni dovoljeno.
People are quick to judge and slow to correct themselves.

St235 ::

Zakonito ni, ker specifično vzamejo osebno izkaznico z namenom zavarovanja korsiti oziroma premoženja.

Drugo pa je, če bi uspel dokazat namen. Recimo, če bi pojedel/izgubil kuglo za biliard in ti nebi hoteli vrniti osebne izkaznice dokler ne plačaš. V tem primeru pa bi šlo evidentno za kršitev, ki bi jo policija lahko tudi sankcionirala.

Vprašanje se pojavi tudi kaj zahtevajo. ali specifično zahtevajo osebno izkaznico, ali je naprimer tudi vozniško dovoljenje v redu in podobno.

Aston_11 je izjavil:

Lahko pa gledaš na osebno izkaznico kot stvar.


Na osebno izkaznico kot svtar pravno formalno ne moreš gledat ker so osebni dokumenti so izvzeti iz pravnega prometa. Torej jim ni mogoče pripisati vreddnosti oziroma jih uporabiti kod dobrino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

bajsibajsi ::

Je lahko kako sranje tudi pri narocanju nove osebne izkaznice, ce ti je stara pretekla ze npr. pol leta nazaj? :)

Zgodovina sprememb…

MIHAc27 ::

Če imaš veljaven potni list... potem gotovo ne.
Pa tudi drugače ne verjamem da preveč komplicirajo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava osebne izkaznice, če so vsi dokumenti potekli (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12226713 (17689) mihapc123
»

Izguba dokumentov

Oddelek: Loža
309801 (8394) St235
»

Na kaj "paziti" pri nakupu telefona preko Bolhe?

Oddelek: Loža
4913651 (11812) poweroff
»

Rusija prihodnje leto z enotnimi osebnimi izkaznicami

Oddelek: Novice / NWO
3510889 (8177) poweroff

Več podobnih tem