» »

postal bi programer

postal bi programer

«
1
2

domen9 ::

neznam poplnoma nič u zvezi z programiranjem,hackanjem. star sem 12 let in sem iz ajdovščina lahkoče je gdo ubližini bi hodil na ure ali pa kaj podobnega in tukaj mi predčagajte kako začeti in podobno use dobrodošlo

Siddh ::

naloži si visual basic express
http://www.microsoft.com/express/Downlo...
ko boš naložil boš v njem našel dostop do video tutoriala kako začeti programirati v visual basic jeziku, ki je precej enostaven
tukaj imaš nekaj vodičev še za začetnike
http://msdn.microsoft.com/en-us/library...

povej pa mi kaj bi sploh ti programiral oz. kako si vse skupaj predstavljaš in v katerem jeziku bi programiral(VB, C, C++...)?

koramberger ::

Prvi jezik, ki ga moraš znati, če hočeš bit programer, je angleščina.
Ker je vsa dokumentacija, FAQ, help, tutoriali, youtube vodiči ipd. v angleščini.
Predlagam, da se tudi v slovenščini navadiš pisat lepše, (velike začetnice, smiselna ločila, za ločili presledki) da te bo lažje razumeti.

Drugače pa, zadaj si konkretno nalogo in jo začni reševati. Začni z nečim lahkim. Za začetek je dovolj že "hello world".

imagodei ::

Samo z Visual Basicom ne začet... To uniči vse možnosti za razvoj programerja! :) Mal se hecam, ampak res - danes imaš precej boljših alternativ za učenje. Še vedno se kasneje lahko usmeriš v VB.NET ali kaj podobnega, če začneš s kakim drugim jezikom, pa verjetno ti bodo zadeve precej bolj jasne.

Če iščeš moderen, simpl, jasen in "lahek" jezik, ki ne rabi nekaj GB navlake za IDE in prevajalnik, potem se loti Pythona.

Če bi se res strukturirano rad učil, je Delphi (object pascal) bomba. Jezik te sili v doslednost, ker je strukturiran in močno tipiziran poleg tega pa objektno orientiran in moderen jezik.

Ni res, da za osnovno učenje programiranja rabiš znat angleščino. V knjižnicah si še pred nekaj leti lahko dobil knjige za učenje npr. Delphija v slovenščini. Programski jeziki res v večini vlečejo nabor key-wordow, kontrolnih stavkov in imen metod iz angleščine, ampak gre po večini za čisto preprosto angleščino. Če kaj, se boš morda med učenjem programiranja naučil še kaj angleščine.

Če boš pa želel bolj podrobno pogledat v svet programiranja, ti pa ne uide kaka angleška knjiga na to temo in pa veliko surfanja po netu po angleških straneh. To je pa res. :)
- Hoc est qui sumus -

technolog ::

Jaz bi se na tvojem mestu naučil pisat pravilno slovensko. Za začetek, potem pa pride vse ostalo.

imagodei ::

Glede na to, da je fant star 12 let, vsaka mu čast, da je napisal tako kot je.

/offtopic
- Hoc est qui sumus -

morbo ::

Python zna bit kar dobra izbira, ker boš lahko enostavno pisal majhne proceduralne programčke, brez da bi se ukvarjal z navlako ki pride zraven večine ostalih jezikov. Preden boš sploh razumel koncept objektnega programiranja, pa bo itak minilo vsaj par let.

Rabil pa boš soseda / starejšega frenda / fotrovega znanca, ki ima kaj pojma o programiranju oz. računalništvu in ti bo pomagal pri uvajanju, ker samo s surfanjem po netu ne boš prišel daleč. Oz. če imate na šoli računalniški pouk, potem kar profesorju zateži naj ti pomaga.

Samo ne mi špricat angleščine in matematike.

koramberger ::

Mogoče za čisti začetek res ni nujna angleščina.
Ampak predstavljaj si, kako je lažje nekomu, ki zna angleško in v youtube napiše "python hello world" in lahko tisto minuto začne programirati.
V nasprotju z nekom, ki mora "peš" v knjižnjico in potem še najti prave knjige in izluščit iz njih kaj pametnega, preden začne.

Drugače pa tudi moj glas za python.
In za predlog morba, da je znanje angleščine in matematike zelo pomembno.

technolog ::

Jah, 12 let je 5 razred oš... Pri taki starosti smo mi pisali spise, kjer so nam odbijali za vsako vejico, ne pa da napiše "gdo" namesto kdo :(

No, pa nazaj ontopic. Težko se bo samoiniciativno učil, rabil bo nekoga, da mu bo mentor zraven. Bolje bo, da počaka še kake 3 leta.

imagodei ::

No, upajmo, da v šoli ne piše tako, kot tukaj. Drugače pa dandanašnji mladina po raznih fejsbukih in med najstniki priljubljenimi forumi piše tako, da rabip prevajalca. Zato je tole še soliden izdelek.

Jaz sem v BASIC-u na C64 začel "progamirat" še isti teden, ko sem ga pri 8. letih dobil. Zraven je bila ena knjigica v nemščini, od česar nisem zastopil nič, in notri kar nekaj programčkov. Prvi programček mi je pokazala teta (go figure), nato pa sem se sam lotil prepisovanja. Hitro sem imel naštudirano, kaj pomeni PRINT, INPUT, LET, FOR ... NEXT, IF in GOTO. Za GOSUB sem rabil malo dlje časa, prav tako PEEK in POKE, ampak je šlo. Kasneje sem prebiral malo Svet kompjutera, pa v dar sem dobil eno knjigo v slovenščini, kjer je bil med drugim predstavljen tudi BASIC - žal je bil en drug dialekt, tako da mi najbolj zanimivih programov nikoli ni uspelo "prevesti" za C64.

Itak, da sem bil za kakšno resno programiranje premajhen, genij pa tudi nisem, tako da kakšnih hujših dosežkov ni bilo. Sva pa s prijateljem v 6. razredu osnovne šole (torej 11-12 let) sprogramirala tekstovno igro vlečenja vžigalic (na mizi je 20 vžigalic, ko si na potezi lahko vzameš največ 5 in največ eno, kdor vzame zadnjo, izgubi) in to tako, da so odrasli konstantno izgubljali proti računalniku. :)

Skratka, če se je dalo takrat, bi se dalo tudi danes. Gre samo za stvar motivacije.
- Hoc est qui sumus -

technolog ::

Kul, imagodei :)

Moja zgodba je podobna. Hodil sem v 5 razred osnovne šole.

Bil sem velik knjigoljub in sem enkrat v knjižnici "zašel" na oddelek s strokovnimi knjigami. Bila je ravno neka o BASICU, noter je bil prav nek program z GOTO-ji (neko da moraš vpisat geslo da dobiš zaupno informacijo)... Kmalu po tistem je oče zrihtal svoj star spektrum in sem začel programirat. Leto kasnjeje sem pa en teden pred tekmovanjem izvedel za tekmovanje ZOTKS... Naučil sem se pascal v treh dneh in potem bil na tekmovanju kar 4. :D

Tako da - kar se mene tiče, bi bilo za začetnike kak basic še najbolje. Ni praktično, se pa razvija postopkovna logika.
Vsekakor bi morali ljudje začenjat na bolj LOW-level jezikih, ne že od začetka na python. Slaba praska po moje. Iz low levela greš lahko vedno gor, obratno ne.

imagodei ::

Kaj pa vem... Jaz sem se s pascalom srečal v 7. razredu in Delphi je še danes "my cup of tea". Kul je, ker prevajalnik dejansko preverja vse - od ustreznosti tipov, do dolžine spremenljivk... Kakšen res hud zajeb lahko narediš šele pri pointerjih.

Navaden Visual basic je smešen, ker dovoli neeksplicitno deklaracijo spremenljivk. Potem pa imaš spremenljivko Tekst1 tipa String, pa nekje sredi kode želiš spremenljivko uporabit, pri čemer se zajebeš in napišeš Text1. Prevajalnik lepo popapca in potem se eno uro zafrkavaš, ko hočeš ugotovit, kje je napaka.

Sicer sta jezika dost podobna, ampak (object) pascal te po eni strani res sili v dobro prakso, po drugi ti odnaša rit, ko bi želel narest kakšno neumnost. Pol pa prideš na C in nekaj "pametnega spalamudiš", imaš pa takoj neke overflowe in ostala čudesa.

Python je kul, ker je tudi strogo tipiziran, pa še široko uporaben je.


Anyway, Basica bi se jaz izogibal. Če že, potem kak VB.NET ali C#
- Hoc est qui sumus -

phyro ::

python, ker je brezveze da si delaš bruke s pointerji ipd. in se bolj osredotočiš na logiko oz. razmišljanje ki ga boš moral pridobit

Spiky28 ::

Priporočam python. Enostaven za začet. Da ti osnove "programerskega razmišljanja".
Sintaktično zelo toleranten. Učijo ga pa tudi v Osnovnih solah, tako da lahko kar tam vprašaš.

domen9 ::

ali naj začnem z python? pa moj msn če mi bi kdo po msn-ju povedal kašno stvar do.koprivc@gmail.com

overlord_tm ::

Beri tole

švrk ::

domen9 je izjavil:

neznam poplnoma nič u zvezi z programiranjem,hackanjem. star sem 12 let in sem iz ajdovščina lahkoče je gdo ubližini bi hodil na ure ali pa kaj podobnega in tukaj mi predčagajte kako začeti in podobno use dobrodošlo


Predlagam ti da začneš z temi tutoriali.
http://praktik.si/Login.aspx?RedirectUr...
Lušna stvarca za začet.

mihaelf3 ::

Hecen prispevek glede tiste slavne Dijkstrove izjave.

Za avtorja teme pa: če se čez deset let predstavljaš kot l33t lifeless hekerja, namesti gentoo in pojdi direktno v C/ASM :D, če bi rad programiral zato, da bi ti ukazoval računalniku in ne obratno, se loti (kot so predalagali) pythona, če bi pa rad s programiranjem služil, pa bi ti glede na zaposlitve predlagal kake spletne tehnolgije.

Predvsem pa take it easy, včasih nekatere reči rabijo samo čas, da se zmaknejo.

domen9 ::

jaz bi služil čez nekaj let s znanjem programiranja trenutno bi pa naredil kašno easy igrco ki ima čisto slabo grafiko in tako pa želim postati hacker. no zdej bom začel python potem bom šel pa vedno težje pa svetujte s kje se učit kako imam skype in msn če mi bo kdo pomagal. zelo me zanima programiranje

domen9 ::

ali pozna kdo programerja iz ajdovščine ali pa je ki bi me sprejel in mi pokazal?

overlord_tm ::

domen9 je izjavil:

ali pozna kdo programerja iz ajdovščine ali pa je ki bi me sprejel in mi pokazal?


Vsi hackerji so bili samouki :P

Mipe ::

O, poba hoče biti hacker.

Kakšne ocene imaš pri matematiki? Brez dobrega poznavanja matematike in logike nimaš nobenih, ampak res NOBENIH šans.

technolog ::

Kaj si predstavljaš pod besedo "hacker"?

Siddh ::

domen9 je izjavil:

jaz bi služil čez nekaj let s znanjem programiranja trenutno bi pa naredil kašno easy igrco ki ima čisto slabo grafiko in tako pa želim postati hacker. no zdej bom začel python potem bom šel pa vedno težje pa svetujte s kje se učit kako imam skype in msn če mi bo kdo pomagal. zelo me zanima programiranje


z uveljavljenimi jeziki neboš naredil čisto simpl igrce z slabo grafiko, razen mogoče v visual basic, če se malo igraš, če želiš pred drugimi sošolci izpasti heker malo pogooglaj za raznimi fintami, ki jih običajni smrtniki ne poznajo
drugače pa za kakšno prvo 3d igro uporabi unity
http://unity3d.com/

domen9 ::

technolog je izjavil:

Kaj si predstavljaš pod besedo "hacker"?
predstavljam si da vdre v sisteme drugih računalnikov in podobno

Siddh je izjavil:

domen9 je izjavil:

jaz bi služil čez nekaj let s znanjem programiranja trenutno bi pa naredil kašno easy igrco ki ima čisto slabo grafiko in tako pa želim postati hacker. no zdej bom začel python potem bom šel pa vedno težje pa svetujte s kje se učit kako imam skype in msn če mi bo kdo pomagal. zelo me zanima programiranje


z uveljavljenimi jeziki neboš naredil čisto simpl igrce z slabo grafiko, razen mogoče v visual basic, če se malo igraš, če želiš pred drugimi sošolci izpasti heker malo pogooglaj za raznimi fintami, ki jih običajni smrtniki ne poznajo
drugače pa za kakšno prvo 3d igro uporabi unity
http://unity3d.com/

tnx za unity usi linki dobrodošli

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: domen9 ()

bluefish ::

Heh, zelo ohlapna definicija.

BRBR ::

Zato, da kaj sprogramiraš, kako igrico, je za začetek pri roki kar javascript. Vsak browser ga podpira.

Za začetek v address bar prilepi tole:
javascript:alert('hello world')

in pritisni enter.
Never underestimate the power of idiots in large groups.

imagodei ::

> "Brez dobrega poznavanja matematike in logike nimaš nobenih, ampak res NOBENIH šans. "

No, to seveda ni res. Minuli so časi, ko si moral biti matematični genij, da si obvladal računalnike.

Predvsem pa - go easy on him. Fant je star 12 let, navdušen nad računalniki. Morda bo več pomagal pozitiven pristop, kot sarkazem in roganje.
- Hoc est qui sumus -

domen9 ::

imagodei je izjavil:

> "Brez dobrega poznavanja matematike in logike nimaš nobenih, ampak res NOBENIH šans. "

No, to seveda ni res. Minuli so časi, ko si moral biti matematični genij, da si obvladal računalnike.

Predvsem pa - go easy on him. Fant je star 12 let, navdušen nad računalniki. Morda bo več pomagal pozitiven pristop, kot sarkazem in roganje.

hvala

ali obstaja kašna programerska ali hekerska revija?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: domen9 ()

imagodei ::

You're welcome. :)

Ampak vseeno: računalništvo je zelo široko področje. Programerji, ki si služijo kruh s pisanjem nekih uporabniških programov najpogosteje niti ne poznajo principa delovanja omrežja, interneta in TCP/IP protokola v najglobje podrobnosti. Nek pisec spletnih aplikacij velikokrat ne pozna drobovja delovanja operacijskega sistema. Za vdiranje na računalnike potrebuješ poleg detajlnega poznavanja delovanja TCP/IP protokola, strežniških aplikacij in operacijskih sistemov še cel nabor drugih veščin. Razen, če se igraš "script-kiddyja".

Pa seveda moraš vedet, da je vdiranje na tuje računalnike prepovedano in kaznivo, tako da se s tem ni za igrat.

Bolj fino je tovrstno znanje potem izkoriščat za pozitivne namene. Da kot varnostni strokovnjak pomagaš podjetjem odpravljat varnostne luknje, ali pa analizirat vdore. Ali pa delaš v okviru policije in preganjaš cyber-kriminal.

Ampak - kar lepo počasi. Tega znanja je ogromno in če imaš interes in potrpljenje, se lahko vsega naučiš - korak za korakom. Programiranje je čisto v redu začetek. Tako boš tudi videl, če ni to samo kaka muha enodnevnica in te bo vse skupaj čez 2 tedna ali 2 meseca minilo. Je treba kar precej časa in motivacije vložiti v to.

In nenazadnje - matematika je gotovo pomembna. Same petice niso ravno nujne, če boš samouk (in veliko računalniških mojstrov, tudi hekerjev je samoukov); če imaš pa interes nekoč študirat na Fakulteto za računalništvo, boš pa moral kar zelo obvladat matematiko. :)
- Hoc est qui sumus -

domen9 ::

ja no jaz bi šel študerat. pa dodajte me na msn do.koprivc@gmail.com dami tam kaj povete

technolog ::

Fakulteta za računalništvo sploh nima toliko matematike, ne se sekirat. Bolj je problem IŠRM. :D

Drugače pa korak za korakom. Računalništvo je tako široko področje da nikoli ne prideš do konca.

domen9 ::

no super da nima toliko matematike ker nism lih neki dobr pri matematiki

opeter ::

Če hočeš delat kakšno simpl igrico, poskusi tole:
http://www.yoyogames.com/gamemaker

Ima čisto solidni in enostavni skriptni jezik, ki pa se lahko sčasoma razširi. Pa to znanje ti pride prav tudi pri drugi vrsti programiranja (dobiš vsaj neke osnove).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

domen9 ::

hvala

cyber_killer ::

Pojdi v kakšno knjižnico, oddelek računalništvo in tam začni od osnov. Ma v enem mesecu boš že več vedel kot zdaj. Imaš veliko knjig v stilu "" za telebane. So kar zanimive knjige.

domen9 ::

ok ta tedn grem enkrat u knižnco in si bom sposodu

Mipe ::

technolog je izjavil:

Fakulteta za računalništvo sploh nima toliko matematike, ne se sekirat. Bolj je problem IŠRM. :D


Ugh, Diskretne Strukture so bile prava mora. Orla sem imel :8)

Na srečo je srednješolska matematika dovolj za programiranje. No, v glavnem. Je pa srednja šola še daleč za 12-letnika.

domen9 ::

ja to pa wem

i386 ::

Poba je star 12 let, med drugim bi si rad izdelal preprosto igro pa še noben ni predlagal tega? Sicer je ta stvar kilometre stran od resnih stvari a za sam začetek in za osnovno razumevanje se mi ne zdi slaba stvar. Ker sem se s tem srečal samo bežno (5 minutk kaj to sploh je) naj mnenje o tem pove tisti kateri pozna to stvar malo bol kot jaz :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: i386 ()

technolog ::

Game maker je super za enega entuziasta, ki bi rad delal igre :)

Tko da domen9, sprobej game maker.

amacar ::

Gledam tukaj objavljene zaposlitvene oglase in vsepovsod zahtevajo napredno, expertno znanje. Lahko kdo pove, koliko je to napredno, oz. v katerem letniku faksa Računalništva in Informacijskih tehnologij, bi se recimo lahko javil na te oglase?

Hvala, LP

imagodei ::

V določenih primerih tudi z diplomo z rač. faksa ne...

If you catch my drift
- Hoc est qui sumus -

urosz ::

zakaj mora vsak drugi teden nekdo odpret novo temo v stilu "hočem postati programer" ali "s katerim programskim jezikom začeti?" in podobno? :P

skoraj bi že bil čas, da se naredi ena sticky tema

amacar ::

Hvala za neumni odgovor whatever, misliš da medicina je pa bog in batina? Pač enmu ne sede in se ne odloči zanjo.

Resno me zanima, kdaj se lahko javiš na takšne ponudbe.

overlord_tm ::

amacar je izjavil:

Hvala za neumni odgovor whatever, misliš da medicina je pa bog in batina? Pač enmu ne sede in se ne odloči zanjo.

Resno me zanima, kdaj se lahko javiš na takšne ponudbe.


Se pac javis in vidis. Ponavadi napisejo neka iber expertna znanja, ravno zato da odzenejo take, ki niso prepricani vase. Itak se vecina slovenskega ITja ukvarja z takimi trivialnostmi, da bi bila dovolj srednja sola, v kolikor bi imeli srednje solstvo na nivoju.

amacar ::

Vsaj okvirno, se da po prvem letniku že kaj delat, ker izpite končaš do sredine junija, potem pa imaš na pretek časa do oktobra, ki bi ga bilo fajn malo izkorististi, pa ne da sam kaki špil obrnem. :)

bigbada ::

Pomoje te faks ne nauči do naprednega, kaj šele ekspertnega znanja.. Sicer pa nevem zakaj vsi zahtevajo absurdna znanja. Naštejejo like 5 programskih jezikov in zraven vsakega napišejo napredno ali ekspertno znanje. Bullshit, kdo to vse obvlada. Kakšnih oglasov za začetnike pa nikol ne vidiš. Žalostno.

carlos ::

Mislim, da je vztrajnost najpomembnejša lastnost pri programiranju.

nuclear ::

začne naj itak s Cjem. itak pa ni važno, če mu gre v glavo logika, potem lahko gre kar c# ali java.
glede oglasov.. Pa greste taj in pogledate kako je.. Sej če zahteva od tebe 5 jezikov expertno, se pa obrni raje.. ker taki delodajalci pomoje niti ne vedo kaj zahtevajo.
Corsair 750D - VI Hero - i5 4670k - Corsair Dominator 32GB - 1080Ti - EVO 500GB
- Sabrent 1TB nVME - Corsair AX860i - Ducky Shine 3 Brown

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nuclear ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje/kako ste se naučili programiranja? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Programiranje
21656195 (40871) DaMachk
»

Programiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9721706 (17283) def0r
»

Linux ali windows programiranje

Oddelek: Programiranje
142533 (2003) NSA Agent
»

začetki programiranja

Oddelek: Programiranje
356762 (4837) Mavrik
»

Programski jezik za 13 letnika - NA NOVO? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9416451 (12896) blackbfm

Več podobnih tem