» »

Ibook ali P4 prenosnik??

Ibook ali P4 prenosnik??

dux ::


Pozdravljeni!

Sem pred nakupom prenosnika. Ne vem ali naj kupim apple ali normalen prenosnik????

1. Pripravljen sem placati do 360 000 SIT.
2. Kaksna je realna hitrost Applov v primerjavi s P4
3. Namen uproabe> predvsem gledanje filmov, poslusanje in urejanje glasbe in pisanje raznih dokumentov...
4. Ali so cenejsi prenosniki (npr. Gericom) primerljivi po kvalitetei z drazjimi prenosniki kot npr. Dell in HP ali je razlika ocitnejsa????
5. Mi lahko lastniki ibookov pveste svoja mnenja o svjih prenosnikih?


Hvala za odgovore

LP,
Dux

R0K ::

Novi applov proc G4 1ghz, je konkurenčn prvim M P4. Torej tam do 1.4, 1.5 je še enako vreden, pol mu pa zmanjka (edino mogoče še v kakem grafičnem programu, drugje je mrzu).

Tko da ti bojl priporočam P4 ot Athlona. Sicer bolš P4 zarad speedstepa ampak tut Athlon in od sile.

Pomojem je skor bojl važn od proca, vse drugo. Plata, ram, disk, predvsem pa LCD ohišje in tipkovnica...

borchi ::

kolk pa stanejo ibook-i? 360k sit je dovolj?

a se je v applu kj spremenilo? od kdaj je apple vreden svojega denarja?

pa tu ni nobenga :-) - resno sprašujem!
l'jga

R0K ::

Appli so od 400k naprej. Tiste najbojl cheap verzije. Cene pa naj bi neki še padle, sam to u ameriki - kok bo pa to nas doletelo je pa druga zgodba...

IceIceBaby ::

Odvisno za kaj boš računalnik rabil. Danes je apple pocenil svoje laptope za $200 in jih pohitril. To bom probal naštet nekaj dobrih in slabih lastnosti.

Najprej glede CPUja. Sigurno so AMDji in Inteli hitrejši. Ampak 700mhz G3 je dovolj za skoraj vsa opravila. Poleg tega je software bolj optimiziran in tudi zaradi tega stvari tečejo hitreje. Pa še zelo varčen je tale G3.

+ Varčen procesor in dobra baterija kar omogoča tudi do 5 ur (realno, moje izkušnje) neprekinjenega dela. Če gledaš recimo film je baterije za 3, 4 ure pri polni osvetlitvi zaslona. / Pri PCjih z hudimi P4 bo baterija zadostovala za 2 do 3 ure pa še to le pri boljših firmah ki pa so tudi dražje od iBooka.

+ OSX. Definitivno najboljši OS kar jih je. UNIX, enostavnost ... Uglavnem, mene windowsi utrujajo in včasih živcirajo. OSX je sprostitev :) Kar se tiče softwera ne skrbi. Dobijo se za OSX skor vse igre, mogoče z malo zamika. Imaš gor tudi vse taglavne programe, tudi MS office in IE / Winsi so pač winsi. Morš se ubadat z njimi stalno in več časa zabiješ s popravljanjem in tweekanjem kot z drugim delom.

+ v posodobljenem iBooku je radeon mob. 7500 kar omogoča da bojo tut zahtevnejši špili gor delal brez težav. Poleg tega maš 30gb diska in nasploh kar uredu hardware. Preber si teh. podatke. / PCji ki majo not radeon 7500 so ponavadi dražji od iBooka. Disk je tudi 20 ali 30gb. Pa cenejši modeli ponavad tut nimajo firewire ki je zlo uporaben, sploh v Mac svetu.

+ Zelo dober display. Čeprav samo 12" ima zelo dobro sliko. Ostro in svetlo. Zaradi majhnega LCDja pa je tudi cel računalnik zelo lahek in majhen. 2cm krajši in 2cm širši od A4 zvezka. PCja take velikosti ne dobiš za tak denar, pa tudi vsi "ultraportable" notebooki majo procesorje okoli 1000mhz (PIII ponavad). / PCji z P4 majo za standard 14 ali 15". Spet je tako da imajo slabše firme slabše zaslone, čeprav so večji kot pri iBooku. Tisti dobri pa so spet dražji. Kot sem že napisal, tisti ultralahki so pa dragi kot žafran pa tudi procesorje majo slabše. Poglej kakšno toshibo ali sony vaio.

+ Oblika in filozofija računalnika. Težko je zastopt, samo ko te enkrat potegne not je konec :) Če boš kupil iBooka (ali katerga koli appla) mu boš dal 100% ime, mu boš verjetno naredu hišco ali posebno ležišče, uglavnem nebo samo računalnik :) Mogoče pretiravam, mogoče niso vsi Mac fani taki, ampak večina jih pa je :) / PC je pač računalnik in nič več. Redko kateri pa tudi zgleda lepo, sploh v primerjavi z iBooki. Sony ima lepe notebooke, ampak spet cena.

+ Ne zastari tako hitro. OK, res gre ves hardware naprej zelo hitro. Ampak veliko je v programih. Windowsi so z vsako verzijo bolj požrešni in počasnejši. OSX pa je zdaj že 3x presenetil in vsaka popravljena verzija je hitrejša. Najnovejši OS lahko tako laufaš na 3 leta starem Macu še čist zadovoljivo medtem ko na 3 leta starem PCu težko poganjaš XPje.

- Nima unih razširitvenih mest (PCMCIA al kako se reče) medtem ko jih PCji majo skor vsi. Ampak se vse dobi na firewire in usb tako da ni panike.
- V osnovi ma samo 128 rama kar je čist premal. Ima tudi samo eno razširitveno režo tko da ga lahko spraviš na 640mb. Ampak ker so 512 moduli pri nas težko dobavljivi (? v nobeni štarcun nimajo, po tujin pa povsod) lahko za cca 15k sit kupiš 256 dodatnega rama pa maš dost.

Zaključek:

Če bi rad hiter prenosnik ki bo predvsem zamenjava za tvoj desktop potem iBook mogoče ni najboljša izbira. Če ga neboš veliko prenašal ti dodatna teža in velikost pri P4 nebo odveč. Tudi zaslon je boljše če je večji.
Če pa maš doma računalnik in ti bo notebook druga mašina je pa zelo dobra izbira. Cena je ugodna, sploh zdaj po znižanju. Za tako ceno tako majhnega notebooka ni, težko pa boš tudi našel kakšnega večjega ki bo podobne kakovosti.
Sicer pa najbolš da greš v eno trgovino kjer prodajajo apple in ga malo pogledaš in probaš (priporočam EPL, so v LJ na konc Tržaške ali Dunajske. Vedno zamešam te 2. Sicer pa poglej na TIS). Prav tako pet v kak big bang in sprobaj druge notebooke, poglej če ti velikost ustreza itd. Boš takoj videl kaj ti bolj paše. Jaz zase vem da so me vsi PCji po vrsti pustili hladnega, tudi IBMi in toshibe za miljon, po tistem ko sem ibooka mel doma na testu.

TylerDurden ::

Se ti sploh zavedaš problemov z ibookom ter divxi!
Let\'s make some soap ...

IceIceBaby ::

Kakšnih problemov to ?

Na testu sem mel 500mhz iBooka in so v OSX in v 9.2 divixi zlo lepo delali. S tem da 500mhz model ima samo 8mb grafično kartico ki ni sposobna poganjati quartz extreme engina pri novih pa komplet grafiko v OSX obdela grafična in procesor še bolj razbremeni.

City ::

Meni divx na OSX dela kot šus brez problemov

borchi ::

a ma kdo kake cene ibookov v tujini (italija, avstrija) - pri nas je najcenejši ibook 434k sit (http://www.jabolko.si/)!!!

včasih se mi zdi kot da steve prav hoče, da si ne kupim ibooka :-(
l'jga

pajac ::

Živjo klapa!

A mi lahko kdo čist na kratko opiše razliko med prenosnikom pa ibook-om?

tnx!!:D

Ziga Dolhar ::

"prenosnik" poganja Windowse, iBook pa MacOS :-).

Sicer pa preberi kstjev post malce višje.

IceIceBaby ::

Post je sicer že star ampak me zanima če si že kaj kupil. Poročaj mal :)

cene za apple so na www.appleslo.com, še najbolš je pa če pokličeš v kakšno firmo kjer prodajajo apple in se pozanimaš osebno ker se da tudi za kak popust zmenit.
btw...Jabolko d.o.o. je propadla firma. Največji prodajalec je zdej EPL, vem pa še za Aris jabolko in JAE.

Jaz sem dal za iBooka z davkom vred 320k sit pa sem zraven kupil še adapter za na TV priključt. Uglavnem dobil sem 5% popusta.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

iBook

Oddelek: Kaj kupiti
151622 (1441) jype
»

Prenosnik za študi

Oddelek: Kaj kupiti
171367 (1118) Jebiveter
»

Apple štacuna

Oddelek: Kaj kupiti
111701 (1421) Boki_
»

Nov test!

Oddelek: Novice / Nova vsebina
223247 (3247) Gandalfar
»

kupiti iBook v tujini?

Oddelek: Kaj kupiti
61201 (1146) IceIceBaby

Več podobnih tem