» »

Ameriško pravosodno ministrstvo in tožilstvo preiskujeta MPEG LA

Ameriško pravosodno ministrstvo in tožilstvo preiskujeta MPEG LA

The Wall Street Journal - Februarja je organizacija MPEG LA objavila poziv vsem lastnikom patentov, ki bi se lahko izkazali za bistvene pri implementaciji VP8, ki bo verjetno eden izmed podprtih video formatov v prihajajočem standardu HTML 5, da jih do 18. marca predložijo na vpogled. MPEG LA želi vzpostaviti portfelj patentov, ki bi zahteval od podjetij plačevanje licenčnine za uporabo kodeka. To je v nasprotju s trudom Googla, ki je leta 2010 kupil prvotnega razvijalca VP8 podjetje On2 in kodek napravil odprtokoden ravno zato, da bi bil brezplačen. V ZDA so se zato ta teden začele preiskave zoper MPEG LA, saj Ministrstvo za pravosodje in Državno tožilstvo v Kaliforniji sumita, da želi MPEG LA spodkopati format VP8.

MPEG LA ni ne potrdil ne zanikal informacij o začetku preiskave. Dejali pa so, da ne želijo uničenja konkurence in da zgolj ponujajo svoje storitve že obstoječim lastnikom patentov. Prav tako so komentarje zavrnili na ministrstvu, tožilstvu, v Microsoftu, Googlu in Applu.

Po neuradnih informacijah organizaciji MPEG LA očitajo, da želi ohromiti sprejetje standarda z ustvarjanjem pravne negotovosti o njegovem statusu, kar se tiče patentne pokritosti. Trenutno za uporabo VP8 ni potrebno plačati nobenih licenčnin, a MPEG LA si prizadeva za spremembo tega statusa, saj so objavili poziv za zbiranje patentov, ki bi lahko pokrivali v VP8 uporabljene tehnologije.

6 komentarjev

BigWhale ::

Mogoce bi se morali preimenovati, iz Motion Picture Expert Group v kaj drugega, bolj primernega. :>

Manu ::

"Dobičkarji" se borijo z vsemi kremplji. Njihov čas je v zatonu.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Icematxyz ::

Antitrust enforcers are investigating whether MPEG LA, or its members, are trying to cripple an alternative format called VP8 that Google released last year--by creating legal uncertainty over whether users might violate patents by employing that technology, these people added.

Jst ::

Jaz sem pa nekje slišal, da MPEG Group hoče lasten Royalty Free kodek za internet HTML5 implementacijo. Čudno... Verjetno napačna informacija.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

MrStein ::

Ja, podobno je nekdo v komentarju druge novice izjavil.
Se kaj ve o tem?

PS: A ve kdo najti ta komentar? Besede so MPEG LA WEBM VP8 (ne nujno vsi), oddano pa je bilo kot komentar na eno od novice. V zadnjim tednu-dva. Ali iskalnik ali jaz tega ne zna(m).

Ah, ti si bil:

Jst je izjavil:

MPEG Group se je pa odločil, da vpelje svoj lasten, royalty free, web video kodek. Obenem pa pripravlja napad na WebM. Pa saj ni res...


Sicer pa še vedno: A ve kdo, kako najt tole, če ne veš, kdo je bil autor?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Icematxyz ::

MPEG (ne MPEG LA) razmišlja o tem da. Se pravi o standardu, ki bi temeljil na patentih, ki so potekli ali so blizu poteka in na intelektualni lastnini zaščiteni s patenti, ki bi jo "zaintresirani lastniki" ponudili pod "royalty free" pogoji. Nekje v rangu "Theora" torej s to razliko, da bi v osnovi šlo za standard. Lahko pa me kdo popravi. če to ni točno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MPEG LA zbral patente 12 podjetij, ki domnevno pokrivajo VP8

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
4514368 (13105) gnilojabolko
»

Google ustanovil konzorcij za obrambo prostosti WebM

Oddelek: Novice / Tožbe
64382 (3911) Icematxyz
»

Ameriško pravosodno ministrstvo in tožilstvo preiskujeta MPEG LA

Oddelek: Novice / Tožbe
63057 (2319) Icematxyz
»

MPEG LA začel zbirati patente za napad na VP8

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
215736 (3882) Icematxyz

Več podobnih tem