» »

Pečem domač kruh preračunano stane 0,5 evra/kg

Pečem domač kruh preračunano stane 0,5 evra/kg

1
2
»

Dr_M ::

Tudi razne v naprej pripravljene mesanice iz hoferja niso tako nedolzne :|
Najboljsa moka je direkt iz mlina. Ostalo dodas po potrebi :))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

energetik ::

Mešanica iz Hoferja je precej nedolžna, mislim da je edini "dodatek" askorbinska kislina, torej vitamin C. Vsekakor ni notri barvil, konzervansov in kakšnih ojačevalcev okusa. Lahko pa popoldne slikam sestavo in prilepim tukaj.

Dr_M ::

Vem, kaksne so. Smo neki casa to doma uporabljali. Ampak samo nekaj casa.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

black block ::

Tud pri kruhu nas trgovci j**** v glavo kakšne svinjske marže pa sej ne moreš verjet - predlagajmo NON BUYING BREAD DAY in Slovenia! Folk ne kupovat kruha raje pecite sami! Po moko hodite v Italijo defenitivno za 30% bolj ugodna cena kot v Sloveniji - SLOVENIJA VEN IZ Eu!
why serve in HEAVEN if you can rule in HELL

matej_jack ::

Pri nas tudi sami pečemo kruh, mislim, da ravno iz Hoferjeve moke. Okus je zelo dober, pa tudi "svež" ostane dovolj časa, da se poje.

black block je izjavil:

predlagajmo NON BUYING BREAD DAY in Slovenia!

Zakaj pa v angleščini? :|

bajsibajsi ::

Sem na hitro preletel temo, OP in Krho (mogoce sem se koga spustil) Carja sta, da/ker peceta kruh. Pa to resno. :)

Sprva sem mislil, da se OP sali in trolla, hehe.

klemenSLO ::

kok pa na mesec dejansko zapravite za kruh. Jst dam cca 30 EUR /mes.
Tako da to ni vsota pri kateri bi moral skakati v luft.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

js osebno ::

Letno je to 360EUR, osebno bi tak znesek porabil za kaj drugega, če le imam možnost..

Sam sem zrasel na domačem kruhu, tako da se tistega iz trgovine sploh ne pritaknem. Bel se takoj začne drobiti, da je noro; črn pa ima IMO kiselkast okus.

Lion29 ::

@energetik: med svoj porabljen cas si pozabil pristeti cas v stacuni, ki ga porabis, da nabavis sestavine!

drugace pa tut mi doma pece zelo pogosto kruh.. sicer redko polnozrnatega vecino navadnega belega... tu pa tam pa tudi polnozrnatega s semeni (lanena, bucna, soncnicna, sezam)

ce upostevas ves tvoj cas in stroske (tudi voda in cistilo za pranje posode) se se vedno splaca... ne tolko dosti, ampak se!
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

Ales ::

Nemogoče, da bi se splačalo - kar se stroškov tiče. Mogoče so nekateri stroški bolj skriti, tako da nanje ne pomisliš, ampak to še ne pomeni, da ne obstajajo.

Hm. Mogoče bi se splačalo pri kaki res veliki družini? Ne vem, treba bi bilo narediti primerjavo res vseh stroškov. Pri manjših količinah pa se zagotovo ne splača.

Ampak kakor smo ugotovili to ni point peke doma...

mihec87 ::

Eni osebi se kruha verjetno res ne splača pečti toda pri družini se pa hudo pozna.

Ko greš po kruh se vsedeš v avto porabiš benz do trgovine in nazaj,potem porabiš čas v trgovini.

Za izdelavo kruha doma porabiš malo vode ki jo btw stočiš prekleto več medtem ko ščetkaš zobe in teče v prazno pa še kje.Pečico že lahko imaš ogreto od prej če si kaj pekel v njej.Kvasa tudi ne porabiš hudo veliko....

Pri mizerni plači se 30eur pozna....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Ales ::

Čas, ki ga porabiš za nakup kruha v trgovini, je od oka enak času, ki ga porabiš za nakup materiala za peko kruha doma. Pod pogojem, da imaš vse na enem mestu. če greš posebej po moko v mlin ali kaj podobnega, so še dodatni stroški z nabavo. Ampak recimo, da sta ta dva stroška nabave enaka.

To da porabiš več vode za umivanje zob kot za peko kruha, je irelevantno. Če pečeš kruh ne pomeni, da si ne boš več pral zob. Vsaj upam. >:D

Voda je torej dodaten strošek. In podobno je z vsemi drugimi skritimi stroški... So minimalni, ampak dejansko tukaj govorimo o centih. Se pravi, amortizacija naprav, orodja in posod, prostorov, material za samo peko, elektrika oz. drva, itd.

Največ kar po moje prispeva, je strošek dela. Tukaj pa je res vprašanje, ali je smiselno to računati kot strošek. Če bi namesto peke kruha ležal na kavču, potem ne. Če pa bi se namesto peke kruha nekaj učil, izdeloval, itd., je pa druga zadeva...

Ne me narobe razumet, meni se zdi peka kruha doma zelo pozitivna stvar!

Iz čiste radovednosti me mika, da bi naredil točen izračun stroškov. Ampak nimam časa zdajle :P

mihec87 ::

Po moko ne greš vsak teden,prav tako ne po kvas...Gre se zato da se da na ta način prišparati nekaj denarja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Ales ::

Aha, vidiš, na to nisem pomislil. Imaš prav, lahko narediš večjo zalogo moke in kvasa, kot lahko narediš zalogo svežega kruha. Razen če ga ne zmrzneš, kar pa dvomim, da kdo dela v tolikšnih količinah.

Lion29 ::

aja, pa se folk tle razlaga o zmrznjenem kruhu, pa kruhu iz mokrovalovke... niti pod razno ni istega okusa kot normalno shranjeni kruh, kaj sele kot cisto sveze peceni...

kvas tudi ni dober ce ga dlje casa hranis
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

Okapi ::

Material peki sigurno dobijo ceneje, kot ga lahko jaz. Ves prihranek pri domači peki gre na račun dela oziroma zaslužka, ki ga imajo peki.

O.

Tarzan ::

2 uri spanja sta za vsakega dovolj. Ostalih 22 ur pa mrš bit produktivni in zaslužit 40 EUR/uro, če ne bo bič zapel!

Keyser Soze ::

Lion29 je izjavil:

aja, pa se folk tle razlaga o zmrznjenem kruhu, pa kruhu iz mokrovalovke... niti pod razno ni istega okusa kot normalno shranjeni kruh, kaj sele kot cisto sveze peceni...

Pol pa nekaj narobe počneš.
OM, F, G!

Okapi ::

Ostalih 22 ur pa mrš bit produktivni in zaslužit 40 EUR/uro, če ne bo bič zapel!
Saj če sam doma pečeš kruh, pomeni, da si recimo 20 minut dnevno dlje produktiven, kot bi bil, če bi ta čas bluzil na netu. Lahko ga pa spečeš tudi za sosede, če se tako splača.;)

O.

energetik ::

Ales je izjavil:

Nemogoče, da bi se splačalo - kar se stroškov tiče. Mogoče so nekateri stroški bolj skriti, tako da nanje ne pomisliš, ampak to še ne pomeni, da ne obstajajo.

Hm. Mogoče bi se splačalo pri kaki res veliki družini? Ne vem, treba bi bilo narediti primerjavo res vseh stroškov. Pri manjših količinah pa se zagotovo ne splača.

Ampak kakor smo ugotovili to ni point peke doma...

Človek, zgoraj sem ti naredil izračun, skupaj z amortizacijo avtomata za kruh. In se konkretno splača. Poraba vode za kruh, se hecaš? Koliko stane 3 deci vode iz pipe? :D
Za nakup mešanice za kruh porabim mogoče 1 minuto več na 1 mesec, ko sem že itak na nakupovanju v Hoferju in grem z vozičkom mimo moke. Vzamem 6 kil mešanice, kar imam za 1 mesec.

Manu ::

Lion29 je izjavil:

@energetik: med svoj porabljen cas si pozabil pristeti cas v stacuni, ki ga porabis, da nabavis sestavine!


Ko greš kupit kruh v trgovino tudi moraš računat svoj čas, ki ga zapraviš v trgovini (še posebej, če je dolga vrsta) in bencin (odvisno koliko daleč je trgovina).

Tako, da je ceneje, če greš v trgovino po sestavine in si doma sam spečeš kruh. Sestavine lahko kupiš za mesec vnaprej, po pečen kruh pa moraš vsak dan v trgovino.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Lion29 ::

Manu je izjavil:

Lion29 je izjavil:

@energetik: med svoj porabljen cas si pozabil pristeti cas v stacuni, ki ga porabis, da nabavis sestavine!


Ko greš kupit kruh v trgovino tudi moraš računat svoj čas, ki ga zapraviš v trgovini (še posebej, če je dolga vrsta) in bencin (odvisno koliko daleč je trgovina).

Tako, da je ceneje, če greš v trgovino po sestavine in si doma sam spečeš kruh. Sestavine lahko kupiš za mesec vnaprej, po pečen kruh pa moraš vsak dan v trgovino.


drzi
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

Aston_11 ::

Pozabljate, da za peko kruha je treba kupiti pečico (ali kruhomat). Pečica stane 400 EUR. Pečica mora biti v kuhinji. Kuhinja stane enih, da ne bom pretiraval + popusti, 2000 EUR, kuhinja mora biti v hiši/stanovanju, ki stane enih 100 kEUR (spet ne bom pretiraval). Torej če spečeš v življenju 100 štruc, vsaka stane 1000 EUR. Bolj ugodno je za najemnike. Če je najemnina 200 EUR mesečno, potem rabijo samo še peč za 400 EUR in jih torej vsaka štruca stane...xxx (ne znam zračunat). Če je trgovina daleč, rabiš avto, ki stane enih 10 kEUR.... never ending stori. Če si brezposeln, potem je čas zastonj, če si um, ki vmes še surfa, potem enih 10 EUR na uro, pečeš ene tri do štiri ure, kar je 40 EUR samo za peko tiste štruce. Sestavine zanemarimo, ker niso zrele za obračun 20% DDV.
Če že pretiravate, da se ne splača peči doma.

T0RN4D0 ::

No, če svojega časa ne šteješ, oziroma to šteješ kot hobi, je domač kruh cenejši. In meni osebno boljši. Tudi tistih predpripravljenih mešanic ne rabiš.

Sicer je pa tako z miljon stvarmi. Če dela ne šteješ, je večino stvari domačih cenejših in boljših. Urna postavka pa običajno v rangu 1EUR/h ali manj. Isto je z lastno pridelano zelenjavo ali mesom. Je boljše in "cenejše" od kupljenega. Edino prekleto veliko dela je potrebno vložiti. Torej, če te nekaj veseli ni noben problem. Da vidiš koliko je pa tvoj čas vreden, se pa vprašaj za koliko bi bil pripravljen ti ta svoj kruh prodajati... Za nekaj centov več kot te pride zagotovo ne.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

rejven ::

glede časa priprave moraš tudi vštet koliko časa porabiš, da greš vsak dan v nakup kruha ( j***t ga svež je edini dober ). Sicer zaenkrat še kar vsak dan kupujem ampak tile kruhomati so mi kar simpatični postal glede svoje preprostosti. Mogoče se še spremenim v peka :)

_Enterprise_ ::

človek dela doma pečen kruh iz dobre, zdrave moke, sestavine ga pridejo zelo poceni, vi pa še kar branite kruh iz trgovine, nafilan s konzervansi, slabo moko in nabito ceno? "nisi računal svojega dela", mislim kakšno gl*** razmišljanje, sej verjetno ti peka kruha ne vzame celega dne in ni nekej fizično naporna

lol

denisbegood ::

Evo recepta:
570 gramov moke (od tega kakih 100g pirine-kruh je bolj sladak)
2 velike žlice olja
360 ml vode
pol žličke soli
pol žličke sladkorja (ali medu)
1 kvas (vrečkica)

Ker sem bolj lene sorte, ga dam v aparat za peko kruha zamesit (20 minut).
Vzamem ven, dam v posodo vzhajat 1 uro.
Dam v pečico na 180 stopinj za 45 minut.

Kruh brez problema ješ najmanj 3 dni.
Je pa hec če iste sestavine spečeš v aparatu ni pol tako okusen, kot iz pečice.

z3ro ::

_Enterprise_ je izjavil:

človek dela doma pečen kruh iz dobre, zdrave moke, sestavine ga pridejo zelo poceni, vi pa še kar branite kruh iz trgovine, nafilan s konzervansi, slabo moko in nabito ceno? "nisi računal svojega dela", mislim kakšno gl*** razmišljanje, sej verjetno ti peka kruha ne vzame celega dne in ni nekej fizično naporna

lol

+1
Meni je tudi domači svež (še topel) kruh boljši od bilokaterega kupljenega. Pa tudi pojemo ga v enem dnevu tako, da ni problem da bi postal trd ali kaj podobnega. Speče ga pa ponavadi staramama ali pa mama in spečeta ga zato ker nam je boljši, ker je vrjetno tudi bolj zdrav, ker staramama itq nima kaj za početi in pač speče kruh (pa zarad tega ne dobi nič manj "penzije" :D ). Se strinjam da je doma pečen kruh tudi veliko bolj poceni kot kupljen, sam ni sam v tem fora.
Peče pa ga v peči na drva (jo imamo v kuhinji in pozimi itq kurimo zaradi toplote, tako da za pečenje ne gre posebej energija).

Ales ::

_Enterprise_, berem temo od začetka, pa nikjer ne vidim, da bi kdo "branil" kruh iz trgovine, še posebej ne, kar se tiče kvalitete. Govorimo o stroških. In ne strinjamo se. So what..?

Domač kruh je zakon. Zdajle ravno jem maslo in med, na kosu danes pečenega domačega kruha. Krušna peč. Mmm.

marvin42 ::

Tisti, ki pravite, da se stroškovno peka doma ne izplača, se motite. Pri nas doma že od nekdaj pečemo kruh in sploh ni računice, da bi se nam ga splačevalo kupovati v trgovini. Če pa hoče kdo kruh še ceneje, naj pa gre kupit moko v kakšen mlin. Kupovanje moke v trgovini je namreč tako smiselno kot kupovanje špecerije v Petrolovih prodajalnah.
Mostly Harmless

msjr ::

Evo bom jest (čeprav tudi pečem doma).

Ne glede na stroške, trolanje in blah blah blah:

- branim srečkota, jelena, pa stoletni kruh
- branim rženi domači hlebec
- branim šparove skutne štručke
- branim tiste pregrešno drage kruhke iz mercatorja (s slivami, z orehi...)

OBTOŽUJEM pa Petrol, Tvojih 5 minut in še nekatere izdelovalce [pakiranih] sendvičev, ker delajo tako zanič kruh, da sem zadnjič imel občutek, da jem mokro vato in sem vse skupaj kljub pomislekom (kruha se ne meče stran) vrgel stran.

V bistvu bistva pa vseeno raje doma spečem. Vem kdaj je spečen, vem iz česa je, pa še veselje je gledat & pojest nekaj kar si sam ustvaril.

Dragi ::

Jaz svojega pečem po 4 kose naenkrat (vsak kos ima 2kg), se pravi 8kg naenkrat.

Ko ga vzamem iz pekača (da obdrži obliko) ga potem narežem na približno 1cm debele rezine in dam v skrinjo zmrznit. Za zajtrk ali večerjo si vzamem dve rezini ven, si ju vtaknem v pekač in dvakrat pregrejem. Prvo gretje ga odmrzne in ga segreje, druga runda mu naredi skorjo.
Na to namažem tiste trikotne sire (zdenka sir) ki se zaradi vročine stopijo.

Stvar je IZMERNO dobra.
Je pa to izredno velik plus ker je kruh vedno svež. Ne smrdi po plesni, nima čudnega okusa oz ne razpade tako kot par dni star kruh.

edit: pozabil omenit
pečem ga z mešanico ržene, ajdove, bele moke in mešanico semen.

Kupljenega iz trgovine recimo sploh ne morem jest več. Kakega polnozrnatega še rad, drugih nikakor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dragi ()

genius11 ::

Jaz ga pečem doma, ker takega v lokalni trgovini nimajo, trgovski kruh mi je slabši, kot domači, rad imam domač kruh, prej sem pekel bel kruh, ampak so mi drugi svetoval, da naj raje pečem boljšega.

Kvas kupim na zalogo dobim ga v Hoferju.

Moko kupim v najbližji trgovini, ki je oddaljena točnih 11km (mercator).

Pri nas je prva trgovina, ki je odprta od 7-19 ure 11km stran, je še ena prej, ampak slabo poslujejo in so jo začel sredi dneva zapirat za 2-3 ure.

Jaz kruh dam zmrnit, narežem pa na malo večje kose in en dan prej ven dam, da se lepo odeje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: genius11 ()

T0RN4D0 ::

Aja, kakšen ajdov kruh, ki mu dodaš malo olja, je po nekaj dneh še čisto dober. Če mu dodaš cele orehe je pa že skoraj kot pecivo =) Pa domač koruzni :3
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

PacificBlue ::

Sestra in njen fant sta začela pečt doma kruh, se posebej iz tega razloga ker ima fant celiakijo in je moka brez glutena hudo draga, kruh pa se bolj. Zadnjič mi je spekla en hlebec in mi je bil zlo dober. Fajn je da lahk mal eksperimentiras, dodas semena itd..Peče pa v aparatu za peko kruha.
Imamo pa doma krusno peč in se na vsaka dva tedna oz po potrebi speče v njej okoli 10 hlebov kruha. Večina se jih da zamrznit v skrinjo,da ostanejo dlje užitni..tiste pač sproti jemljemo iz skrinje..vsaj toliko prej da se odmrznejo, kar pomeni čez noč.
I’m out.
:3

enxtip ::

Tudi sam pečem kruh ampak kot vidim postavlja vsak svoje cene. Ker mam trenutno preveč časa je tu torej moj cenik za pripravo kruha:
:D
1kg moka v hoferju(tip 500): 35cent/kg (v akciji 29cent/kg)
kvas: 1 kocka 42g: 7 cent (prodaja se po 14cent za 2kosa-uporabim 13g za kruh)
sol špar 1kg: 25cent/kg (pri peki uporabim 1 žličko cca. 2g)
sladkor 1kg spar: 77cent/kg (pri peki uporabim 1 žličko cca. 2g)
olje spar 1l: 1,34eur (pri peki uporabim 2 žlici olja cca. 20ml)
za okus dodam še nekaj malega masla: 1 eur/250g (uporabim cca. 25g)

Po izračunu elektro primorske je v cenejšem toku cena za 1kW: 7 cent, električni pekač moči 800W bi pekel kruh nekje 1uro, 10min..torej poraba bi bila cca. 1kW v svojem delovanju.

Pa računajmo:
Za kruh uporabim 500g moke, 2,75dl vode, žličko soli in sladkorja, 13g kvasa, dve žlici olja, 25g masla, ter 1kW elektrike.

moka 500g: 17,5 cent (0,175 eur)
kvas 13g: 2,1 cent (0,021 eur)
sol 2g: 0,05 cent (0,0005 eur)
sladkor 2g: 0,154 cent (0,00154 eur)
olje 20ml: 2,7 cent (0,027 eur)
maslo 25g: 10 cent (0,1 eur)
1kW: 7 cent
2,75dl vode: recimo (čeprav ni) 0,5 cent
delo: /
-----------------
skupaj: 40,004 cent oziroma 0,40 eur za kruh)

če bi uporabili seveda druge znamke recimo, bi prišli na kakih 60 centov.(+/- 10c)
:D have fun

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: enxtip ()

Zlate ::

Pravzaprav me niti ne briga razlika v ceni, ki je, če že kdo vztraja, po mojem skromnem mnenju vsekakor v prid doma narejenemu. Kruh, katerega spečem doma, lahko naredim tako kot jaz hočem. In skoraj vsakič naredim drugačnega, ker mi je veselje eksperimentirati.
Npr. kruh iz mešanice polnozrnate, koruzne in ržene moke, ki ga zamesim z jajci in jogurtom. Naj mi kdo najde v trgovini takega.:D
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________

genius11 ::

Zakaj pečete belega, dajte malo boljšega, se splača.

tsh2 ::

pri nas pa pečejo belega doma, ;(( se jim ne da dopovedat, da je polnozrnat bolj zdrav in okusen. zgleda da bom moral jaz začeti peći.

energetik ::

Odkar si pečem polnozrnate kruhe, belega sploh ne morem več jesti. Kot bi jedel vato.
Prav tako odkar jem graham, pirine in sojine špagete, so mi navadni brez okusa.

Zgodovina sprememb…

1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje za pripravo kruha (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5515603 (2797) Tody
»

Aparat za peko kruha (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7626102 (6330) zuz3k
»

[Hrana] Vprašanje o najboljšem kruhu

Oddelek: Loža
213374 (2570) Freaxx
»

Aparat za peko kruha (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14641350 (36541) fosil
»

Peka kruha... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5610460 (8682) Nejc Pintar

Več podobnih tem