» »

Ali je z mojim trdim diskom kaj narobe?

Ali je z mojim trdim diskom kaj narobe?

HyperGL ::

Disk v prenosniku mi že od prvega dne spušča prasketajoče zvoke, na internetu sem bral, da je za ta disk to nekaj normalnega, pač malo glasnejši je. Vendar kljub vsemu, zadnje čase mi vedno več ljudi pravi, da je moj disk zelo glasen (najbrž je res, ko sam uporabljaš zadevo vsaki dan se ti zdi vse v redu).

Hitrost diska ni problem, deluje normalno, pravtako nisem še nobenega podatka izgubil.

Malo prej pa sem pogledal kaj pravi HD TUNE...

 problem?

problem?



Ali se moram sekirati? Začeti iskati nov disk?


Hvala in LP

RejZoR ::

Probaj še s:
Crystal Disk Info

Ampak kot kaže bo počasi storil kruto smert. Po SMART podatkih sodeč ima probleme s spinupom (zagon) in s kalibracijo glave. Osebno bi vse podatke prekopiral in zagnal še par diagnostičnih programov, da bi videl če vsi kaj javljajo.

Drugače pa je normalno da laptop diski (vsaj nekateri) klikajo med delovanjem, ker pospravljajo glavo na dock, ko ne bere ali zapisuje, da je manjša verjetnost za poškodbe plošč diska.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

HyperGL ::

No pa sem pogledal kaj pravi še Crystal Disk...
 Crystal Disk

Crystal Disk



...tukaj piše sicer da je vse "good" :) Ali naj se vseeno na skrivaj sekiram?

Drugače pa je normalno da laptop diski (vsaj nekateri) klikajo med delovanjem, ker pospravljajo glavo na dock, ko ne bere ali zapisuje, da je manjša verjetnost za poškodbe plošč diska.


moj disk večino časa klika, dvomim da se tako hitro pospravlja glava na dock... kot v starih diskih, ko je ropotal med branjem/pisanjem.

Fukomuko ::

Poglej še s Hard Disk Sentinel 3.50 Pro, je eden boljših. Drugače pa ja, gre za napako na strojnem delu, tako da se tvoj disk počasi poslavlja, na tvojem mestu bi čim prej naredil varnostno kopijo.

vrecek96 ::

Garancija?

misek ::

HyperGL je izjavil:

moj disk večino časa klika, dvomim da se tako hitro pospravlja glava na dock
Sem imel popolnoma enak problem. Ker je za ta disk to "normalno" sem zadevo ignoriral. Ampak ko sem pred kratkim pogledal SMART podatke sem videl, da ima LCC (Load Cycle Count) nenormalno visok. Očitno se je glava res vsakih nekaj sekund parkirala. Sicer ne z vsakim klikom, ampak popolnoma naključno. Določene dneve se to sploh ni dogajalo, druge dni vsakih nekaj sekund. Program wdidle od WD-ja ni pomagal. Slučajno sem naletel na program quietHDD:
Do you own a a a Netbook, Laptop or a Computer with an with a hard disk?
Well, then you perhaps noticed an annoying click sound that comes from time to time.
Kolikor sem videl nastavlja AAM in APM. Ne vem sicer ali mora ves čas teči ali je potreben samo enkraten zagon. Kakorkoli, nadležno klikanje je izginilo, prav tako se LCC ne povečuje.

HyperGL ::

Hvala vsem še enkrat... Trenutno sem skopiral vse pomembne podatke (delo, šola) na zunanji disk, sedaj pa sem si malo začel ogledovat trde diske po raznih spletnih prodajalnah, pa se mi sanja ne, kaj bi bilo pametno kupiti. Če mi lahko kdo malo pomaga, bom zelo vesel... :)

Vsekakor bi rad isto kapaciteto kot sedaj (320GB), oziroma več... Hitrost vrtenja nevem koliko vpliva ampak recimo da vzamem takega s 7200 obrati na minuto. Je tu še kaj na kar moram biti pozoren? Predpomnilnik mogoče? Vem da se je to pred leti zelo gledalo, pač da je bil čimvečji (nazadnje ko sem kaj kupoval je bil maximum 8MB)...

Imam pa HP pavilion tx2500 prenosnik, kjer izvajam programe kot so Camera Raw, Photoshop CS5, Word, VLC, nekaj malega tudi Premiere,...

V glavnem računalnik služi kot pripomoček k študiju in je vsaki dan v uporabi Adobe Camera Raw in Photoshop.

Hvala!

solatko ::

Poglej si za 500GB-tne 2,5 diske, so cene precej padle.
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
http://www.pctrgovina.com/trg/detajl.ph...

Pa še sam malo poišči.
Delo krepa človeka

HyperGL ::

solatko hvala! :) zaenkrat sem pogledal kar nekaj opisov diskov pa nekaj tem tukaj na slo-tech. Kakor sem uspel ugotoviti, je pri desktop računalnikih zelo popularen samsungov F3 disk, ali obstaja kaj takega tudi za prenosnike?

Sicer imam doma tudi WD-jev disk, green varianto, pa me zanima ali je black res toliko bolj požrešna (spet, imam 3.5" green, najbrž sploh ni primerljivo z 2.5" black diskom)?

Kaj pa ta disk? Odtehta skoraj še enkrat višjo ceno napram navadnim diskom? Nekaj angleških pregledov sem prebral in kar sem uspel razbrati, naj bi bil ta disk primeren za delo s photoshopom oziroma programi ki zahtevajo visoko odzivnost...

:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HyperGL ()

solatko ::

To bolj zgleda, da ima funkcijo dodatnega pomnilnika, za hitrejše izvajanje operacij. Po mojem je brez veze dat toliko več za to. To zadovoljivo opravi 4GB ključek, ki je dobrih 6EUR.
Pri 2,5 diskih ni tako opaznih razlik v hitrosti. So razlike v testih, samo to je za merjenje dolžine k...a, v praksi pa ne prinese kaj dosti prihranka, tako, da je praktično skoraj vseeno kaj vzameš, glej v glavnem, da bo zadosti kapacitete.
Delo krepa človeka

misek ::

Sam sem na prenosniku zamenjal disk iz 5400 na 7200. Opazna razlika pri delu.

solatko ::

misek - Ta opazna razlika je v sekundah. Imam računalnike s IDE, SATA I, SATA II in SATA III, pa razlike v vsakdanjem delu ne opaziš, je pa ogromna razlika pri prenašanju večjih failov, pa morda v pol minute ali malenkost več, pri vžigu in postavljanju računalnika (več je odvisno od tega, kaj vse se ti obeša gor).
Delo krepa človeka

misek ::

solatko, vsaka sekunda šteje ;) In ja, meni je bilo opazno takoj ko sem ga zamenjal. Disk pa je bil kloniran, tako daje bila direktna primerjava.

Glede programa wdidle: Sem uspel najti eno različico, s katerim sem uspel onemogočiti parkiranje glav. Program se imenuje WDIDLE3. Bootable ISO sem našel tule: http://www.readynas.com/forum/viewtopic...
ISO: http://www.mikerosoft.org/Utilities/Fre...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

neenakomerno klikanje v disku

Oddelek: Strojna oprema
8624 (452) kixs
»

Pogosto zaganjanje trdega diska v 2nd HDD Caddy

Oddelek: Strojna oprema
172079 (928) Mitja358
»

DISK vake toliko časa "šklocne"

Oddelek: Strojna oprema
343191 (2107) GrimReaper
»

Trdi disk

Oddelek: Kaj kupiti
142153 (1763) Skyman
»

Disk v prenosniku.

Oddelek: Pomoč in nasveti
11895 (742) Dust

Več podobnih tem