» »

Dilema

Dilema

cortez ::

Zanima me, kako bi vi reagirali v dani situaciji .


Pred kratkim me je klical znanec-prijatelj in me prosil za posojilo, ki bi mi ga vrnil v dobrem tednu. Vem pa, da je ta oseba že dolžna enemu drugemu skupnemu prijatelju.

Če tega podatka nebi vedel, bi mu mogoče še posodil, vendar zaradi tega in zaradi trenutnega socialnega položaja mu žal nisem mogel dat posojila predvidevajoč, da ga bom težko dobit nazaj; do sedaj mu nisem še nič posodil in tudi na splošno ne posojam.

Zdi se mi , da zgubljam prijatelja, pa ne morem narediti nič. Tudi če bi mu posodil, bi se mu dolg samo večal, kar pa ni rešitev. Kavelj 22 mi poraja po mislih....hmm.

gendale ::

če bi mu posodil bi zgubil prijatelja in denar, tko si pa izgubil samo prijatelja

turkx90 ::

In če sumis, da ti nebi vrnu...verjetno ni nevem kakšen prijatelj...

Ziga Dolhar ::

Izposojajoči si prijatelj izda menico (kot trasant) brez protesta, ki jo akceptira nekdo brez finančnih težav, kot porok. (Na njeni podlagi lahko takoj po zapadlosti zahtevaš izvršbo na podlagi verodostojne listine proti akceptantu ali proti dolžniku.)

Seveda, če bi res rad posojal.
https://dolhar.si/

cortez ::

vprašanje tukaj se glasi : Ali se pri denarju prijateljstvo konča ?

Vikking ::

Verjetno od višine zneska. Če vsota ni prevelika, ter lahko konec konec ta denar nenazadnje pogrešaš, potem mu posodiš.

Če pa mu ne posodiš, in tega kot tvoj prijatelj ne razume, potem pač ni prijatelj ampak še eden v nizu izkoriščevalcev.

Looooooka ::

Ce te je tok skrbelo bi mu pac rekel, da zaradi "insert_smth_here" nimas financ da bi zdele karkoli posojal.
V isti sapi mu das se kksn prospekt nlbja pa naj gre po kredit.

genius11 ::

Ne posojaj !!!

BlueRunner ::

Sem bil že na obeh straneh črte in sam na stvar gledam tako:

Če je res tvoj prijatelj, poglej koliku mu lahko daš. Ne posodiš, ampak daš. Za posojilo pa mu povej tako, kot si tukaj povedal, ker pri denarju (in poslu) se prijateljstvo konča.

Na koncu boš pa v vsakem primeru vedel kakšnega prijatelja imaš. Ne rabiš pa se ga kar odkrižati, če ga tudi sam šteješ za prijatelja.

neki4 ::

Poznam nekaj primerov, ko denar ni bil nikoli vrnjen. So primeri ko ljudje hitro vrnejo denar, tudi če nimajo veliko, so pa tudi taki, ki imajo denar, pa si rečejo bo že enkrat. Pa se potem to pozabi ali pa morda čez nekaj let pridejo in vrnejo. Vendar dlje kot traja, manjša je možnost da se kadarkoli vrne denar. Če je že drugim dolžan, potem raje ne posojaj. Pa tudi vprašat se moraš, če res dobro poznaš svojega prijatelja, kakšen ima karakter, obnašanje, odnos do tebe, predvsem do ostalih..

MIHAc27 ::

Mene zmeraj dobijo na limanice. Teško rečem NE, če imam nekaj rezerve, ki jo ravno tisti trenutek ne bi pogrešal. Sem pa bil zaradi tega tudi že sam v stiski, saj do sedaj še nihče ni vrnil takrat ko je obljubil, oz vedno sem potem moral težit pa spominjat ker so pozabili. Zdele itak varčujem za dopust pa avto bo treba zavarovat kmalu spet, tako da imam dobre izgovore. Bom pa svetoval tako, kot je rekel Loooooooka :)

RejZoR ::

Jezst načeloma potegnem črto pri denarju, pa magari če gre za najboljše prijatelje. Do recimo 10 EUR ajde, da pa bi nekomu kar tako posodil 400 EUR oz več. Ne. Sem videl že preveč primerov, ko so se najboljši prijatelji spremenili v najboljše prasce samo zaradi denarja. Zato se raje izognite temu pa boste imeli denar in verjetno tudi prijatelja če je res pravi.
Denar je le denar in na žalost se ob prisotnosti slednjega večina folka spremeni.

Za take stvari so banke. Al pa starši če se dobro zastopiš z njimi in niso v nobenih dvomih, da jih boš pri večjih zneskih odjebal (kar tud ni nemogoče glede na to kaj vse sem vidle pri Preverjeno in Tedniku).
Pamet v roke pa se probaj na diplomatski način izmuzniti takim stvarem in mu na kakšen drugačen način probaš pomagat. Kar tud nekaj šteje.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

technolog ::

Pravjo, da se odnos z žensko spremeni, ko prvič seksaš z njo.
Podobno velja za prijatelja, ko mu posodiš denar.

Jaz na tvojem mestu ne bi posodil, najbrž zato, ker vidiš primer da že ima dolgove do drugih prijateljev. Gendale je dobro rekel.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

A tako, posodil ne bi? Kaj pa seksal? :D

Drugače pa pa BlueRunnerjev nasvet. Posodi mu toliko, kot bi mu lahko dal.
sudo poweroff

gendale ::

ne bi seksal s prijateljem, bi pa s prijateljico :)
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

technolog ::

Hehehe :D

Na kratko in brez omenjanja seksa:

Denar v splošnem uniči prijateljstva. Pri denarju je konc heca za večino populacije.
Pol pa kolega ne more vrnit, pol se pa samo še kregamo in obtožujemo.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

V bistvu je še huje. Že to, daje kolega zaprosil za denar, škodi prijateljstvu. Če sedaj denarja ne posodiš, bo on to lahko razumel kot konec/poslabšanje prijateljstva...
sudo poweroff

imagodei ::

Mah, zelo odvisno, koga in kdo prosi.

Sem bil že v poziciji, ko sem denar posojal, pa tudi v poziciji, ko sem si denar izposodil. In to ne 10 EUR, ampak znesek, zaradi katerega bi se prijateljstvo že lahko krhalo.

Posodil sem prijatelju, ki ga štejem v recimo TOP 3, ravno tako sem si od takega prijatelja sposodil. S stiskom roke, z okvirnim datumom vrnitve. Res pa je, da sta bila to dva prijatelja od osnovne šole naprej, da smo marsikaj dali skozi, da smo drug za drugega poznali plačo, situacijo v službi, finančno zmožnost... Skratka, vsaj iz moje strani je bilo posodit denar tukaj še najmanj. Za človeka, ki sem mu posodil denar, bi dal ledvico, če bi mu to rešilo življenje. Brez najmanjše dileme. Kot tudi ni bilo dileme, da bom denar dobil nazaj - pa tudi če ga ne bi. Človek, ki sem mu posodil denar, mi je bližje kot moj lastni brat.

In tudi, ko sem jaz spraševal za posojilo - prvi, ki sem ga vprašal, ni bil zmožen posoditi in tudi ni bilo vprašanja z moje strani, kako, zakaj. Je le toliko zaupanja med nama, da sem točno v naprej vedel, da če reče "ne" oz. "ne morem", je to vse prej kot zato, ker ne bi želel posoditi meni.


Iz tega sledi, da je zelo odvisno komu posojaš oz. od koga si izposojaš. Ob predvidevanju, da govorimo o nenaivnih, stabilnih osebah: če imaš kakršne koli pomisleke do ideje, da bi nekomu posodil, je že nekaj narobe v vajinem odnosu.

Je pa važen tudi osebni odnos oz. osebni nazor. Jaz se vedno držim vodila, da prijatelja ne obremenjujem s stvarmi, ki bi mu povzročale nepotrebne nevšečnosti oz. neprijetnosti. V življenju si sam odgovoren zase in v bistvu je svinjsko od tebe, če kao svojega prijatelja po nepotrebnem spravljaš v težak položaj, ali celo v moralno sporne situacije (da ne rečemo celo kaznive situacije). IOW, če sem kompulzivni gembler in zagemblam celo svoje premoženje, nato grem pa k prijatelju po posojilo za nekaj 10.000 EUR, sem v bistvu pizda jaz, ne pa moj prijatelj, ki mi denarja ne posodi.
- Hoc est qui sumus -

Ziga Dolhar ::

Moja izkušnja - omembe vreden znesek sem posodil ravno pred kratkim nekemu društvu. Kot uslugo za premostitev, dokler vrednosti ne dobi povrnjene od neke druge organizacije, ki izplačuje z nekajmesečnim rokom. Društvo mi je izdalo menico, ki jo je akceptirala še ena fizična oseba (članica tega društva). Če bi šlo karkoli "narobe", bi lahko zahteval neposredno izvršbo zoper društvo ali to članico.

Bom pa morda tudi sam v naslednjih mesecih primoran vzeti posojilo za študij. Pred banko bom zaprosil nekaj kolegov. In se mi zdi povsem samoumevno/logično, da jim ponudim ustrezno zavarovanje (menico).

Trenja zaradi posojanja med znanci se ponavadi prično zaradi zaupanja. Če bi se tovrstna posojila ustrezno zavarovala, bi bilo precej manj prijateljskih sporov.
https://dolhar.si/

technolog ::

To je pametno... Da zavaruješ, ne glede na to kako zaupaš prijatelju.

nastyboy ::

-Prijatelj ali znanec?
-Bo denar zapravil za dobro stvar (sončni kolektor, prenavlja fasado, da se mu streha ne bo sesula na glavo- ali za pijačo,igre na srečo in iber hud avto.
-Ima namen odplačati (je resen in delaven ) ali bolj zabušant navajen uživati in nič narediti.
-Ali lahko denar pogrešaš ali ne?



Denar je kar zoprna zadeva, zato se ga mora uporabljati preudarno. Sploh v današnjem času kjer bi ljudje radi delali pa ni dela... tako da lahko da bo takih primerov čedalje več.

Pyr0Beast ::

Najlažje je ne posoditi.

In če te prijatelj 'pusti' zaradi tega, ker mu nisi dal keša, si ne zasluži naziva prijatelj.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

posojanje denarja prijatelju... če se napiše na papir, velja kaj? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11114130 (4945) bambam20
»

Posojilo denarja

Oddelek: Loža
344950 (1373) Alien123
»

Odgovornost, če "moj" avto vozi prijatelj

Oddelek: Na cesti
404415 (3162) Invictus
»

Posoja denarja - pogodba? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10633425 (14454) Roadkill

Več podobnih tem