» »

Kako naprej?

Kako naprej?

black ice ::

Zadnjih nekaj tednov razmišljam kaj bom po študiju, čeprav je do konca še milo rečeno daleč. Študiram računalništvo, to je bila ena izmed odločitev v življenju katere ne bom nikoli obžaloval. Program se mi zdi zanimiv a vseeno imam občutek, da nekaj manjka. Večina bi rekla: »Hja, spet smo pri denarju, kaj pa drugega.« Ja, trditev je delno resnična. Namreč že od prvega letnika srednje šole sem delal med počitnicami, da bi si nekaj zaslužil. Odločitev je bila popolnoma moja, ker mi je dovolj tega, da sem vedno odvisen od staršev. In občutek, ko si nekaj privoščiš z denarjem katerega si si sam prislužil je neprecenljiv.

Za razliko od vrstnikov, ki čakajo samo na starševsko žepnino sem se odločil, da bom nekaj storil in se vsaj delno postavil na lastne noge. Mladina v tujini ima pri teh letih že redno službo in lastno stanovanje, le pri nas smo do 30. leta pri očetu in materi. No, da ne bo samo denar kriv za takšno mišljenje, doma nimamo finančnih težav ampak je tu tudi drugo dejstvo: faks sam po sebi ne prinese nikakršnih referenc. Diploma (vsaj zame) ni dovolj. Že med študijem bi se rad (dodatno) izpopolnjeval in nabiral izkušnje, da bi lažje prišel do službe ko bom diplomiral.
Nabor mojega znanja je bolj boren: (x)HTML, CSS, nekaj Javascripta, strukturirano programiranje v C++, obvladam MS Office in Windows (dandanes to skorajda več ne šteje), spoznavam se z GNU/Linux sistemom. Govorim tekoče angleško in nemško s par manjšimi težavami.
Načrt za naprej: do konca študija pridobiti certifikat, da obvladam angleški in nemški jezik. Letošnji prvi rok sem že zamudil, naslednji se mi zdi, da je nekje oktobra in bi takrat poskusil pridobiti certifikat iz enega jezika. Ogledujem si dela po študentskih servisih, a so večinoma samo natakarska dela. Če se najde kakšno v sorodu z računalništvom pričakujejo ekspertna znanja za max 4€/uro in nič drugega. Polnega delovnega časa si ne morem privoščiti, ker bi potem faks trpel in tega nočem.

Way to go je torej freelance. Ogledoval sem si elance, freelancer.com in podobne portale, vendar so me nenormalno nizke postavke Azijcev odbile. Tudi če bi želel delati za takšen drobiž bi potreboval nekaj referenc, da bi dokazal resnost.
Rabim portfolio, to mi je zdaj že jasno. Vendar je portfolio sam sebi namen, če nimam ničesar za pokazati. Kako - in najpomembneje - kje začeti z nabiranjem referenc? Glede na moj boren obseg znanja bi se spustil v web development, si najprej naredil portfolio in par manjših strani, malo SEO »hokus pokus«...

Mogoče kakšno podjetje v Mariboru ali okolici, ki bi bilo pripravljeno sprejeti začetnika na tem področju?
Prosim, na plan z nasveti in idejami.

logout ::

Poglej po širši okolici, ne biti omejen na domače dvorišče.

Mnogo podjetij je iskalo začetnike za poskusno (študentsko) delo z možnostjo kasnejše redne zaposlitve, če so pokazali interes.

Bodi aktiven, domov te nihče ne bo prišel iskat.

L.p., Kloko

fingaz ::

Zdravo

Da te mal potolazm :)

V srednji sem na veliko zabluzil..naredil do konca pri 22. Trenutno sm na FRIJU (do diplome se dobro leto). Delam samo ob vikendih(gostinstvo), zaradi faxa, prezivlam se sam (mt mi pomaga kukr mi pac lahko). Podobno kot ti sem razmislov, za vsako delo zahtevajo ne vem kaksne reference itd... (kje me bojo sploh vzel ? Se splaca hodt na fax ? )

Na faxu rastura ene 7-10% folka. Vsi ostali imajo isto znanje tko k js pa ti.
Moj plan : Furam tko k je, naslednje leto ce bo sola dopuscala, si bom probov poiskt en bl kul job :) ...itaq pa pride praxa :]

HF m8 :)

black ice ::

Na tem forumu je kar nekaj freelancerjev, še najbolj mi je v spominu ostal BigWhale.
Kako ste začeli svojo pot? Na kakšne težave ste naleteli na začetku? Kako ste se spopadli z njimi?

nodrim ::

Začneš v neki firmi za kakšno leto, dve ali tri .. potem greš pa z referencami na svoje. Kar direkt it v freelancing zna bit kr težka.

Tear_DR0P ::

Vendar je portfolio sam sebi namen, če nimam ničesar za pokazati. Kako - in najpomembneje - kje začeti z nabiranjem referenc? Glede na moj boren obseg znanja bi se spustil v web development, si najprej naredil portfolio in par manjših strani, malo SEO »hokus pokus«...

ne se ukvarjat s hokus pokusom. naredi si svojo osebno stran. ko iščeš službo, je CV samo list papirja (čeprav je lahko zanimiv), spletna stran, blog z dvema letoma vsebine zgolj s področja ki ga obvladaš, pa je mnogo več. v mariboru se v sredo začenja mariborskaizdaja Spletnih uric - pojdi tja na pijačo, kak dan pripravikakšno predavanje, ni hudič, da ne boš v nekaj mesecih našel ljudi, ki ti bodo pomagali do dela.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

black ice ::

Tear Drop, hvala za opomnik za Spletne urice. Sem že spraševal na IM forumu in očitno so me uslišali.
Hvala tudi vsem ostalim.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako in kje do dobrega spletnega oblikovalca?

Oddelek: Izdelava spletišč
283017 (2275) Jerry000
»

Wifi omrezje

Oddelek: Omrežja in internet
474924 (4198) kunigunda
»

Kje lahko dobim dobrega designerja?

Oddelek: Pomoč in nasveti
5798 (704) #000000
»

Spremeni IP

Oddelek: Omrežja in internet
132970 (2521) overlord_tm
»

Kateri procesor?

Oddelek: Strojna oprema
8774 (696) asPeteR

Več podobnih tem