Forum » Programska oprema » [Ubuntu] Samba
[Ubuntu] Samba
black ice ::
Na starem računalniku imam inštaliran Ubuntu Server 10.10, sedaj bi rad inštaliral sambo, da bi delil datoteke z ostalimi win mašinami v hiši. Sinoči sem se malo igral s tem, niti nisem vedel kaj točno počnem zato sem želel celoten program izbrisati in na novo naložiti.
Problem je, da ukaz
Kasneje sem prebral, da moram zaustaviti samba servis z ukazom
Zopet problem: tega v tem direktoriju ni. Če sem pravilno razumel je edino kar je v tem direktoriju povezano s sambo samo smbd.
Tudi če želim ponovno inštalirati z ukazom
Ima kdo kakšno idejo kako se naj rešim iz tega?
Problem je, da ukaz
sudo apt-get remove sambane deluje, niti
sudo apt-get remove --purge samba
Kasneje sem prebral, da moram zaustaviti samba servis z ukazom
sudo /etc/init.d/samba stop
Zopet problem: tega v tem direktoriju ni. Če sem pravilno razumel je edino kar je v tem direktoriju povezano s sambo samo smbd.
Tudi če želim ponovno inštalirati z ukazom
sudo apt-get install sambami javi napako, češ da določen proces že teče.
Ima kdo kakšno idejo kako se naj rešim iz tega?
Ker spodnji ukaz pred spreminjanjem smb.conf ni deloval, sem sklepal da je nekaj narobe.
sudo /etc/init.d/samba stop
cholt45 ::
Lahko probaš še z
Vedno ko spreminjaš smb.conf naredi restart daemona
Ko boš v prihodnje spreminjal kako konfiguracijsko datoteko vedno naredi backup preden karkoli spreminjaš.
Npr.
sudo service smbd stopali pa najdeš proces z
ps -A|grep smbdin ga ubiješ ter nato ponovno zaženeš.
Vedno ko spreminjaš smb.conf naredi restart daemona
service smbd restart
Ko boš v prihodnje spreminjal kako konfiguracijsko datoteko vedno naredi backup preden karkoli spreminjaš.
Npr.
cp smb.conf smb.conf.bkp
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: cholt45 ()
Ok, to sem do zdaj (seveda nespešno) poskušal. Čisto spodaj piše nekaj o procesu 1099. Ga moram ubiti in bo nato delovalo?
user@server:~$ sudo service smbd stop stop: Unknown instance:
user@server:~$ sudo /etc/init.d/samba stop sudo: /etc/init.d/samba: command not found
user@server:~$ sudo /etc/init.d/smbd stop sudo: /etc/init.d/smbd: command not found
user@server:~$ sudo apt-get remove samba Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done Package samba is not installed, so not removed 0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 106 not upgraded.
user@server:~$ sudo apt-get install samba Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done Suggested packages: openbsd-inetd inet-superserver smbldap-tools ldb-tools The following NEW packages will be installed: samba 0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 106 not upgraded. Need to get 0B/7,450kB of archives. After this operation, 21.1MB of additional disk space will be used. Preconfiguring packages ... Selecting previously deselected package samba. (Reading database ... 44941 files and directories currently installed.) Unpacking samba (from .../samba_2%3a3.5.4~dfsg-1ubuntu8.2_i386.deb) ... Processing triggers for man-db ... Processing triggers for ufw ... Processing triggers for ureadahead ... ureadahead will be reprofiled on next reboot Setting up samba (2:3.5.4~dfsg-1ubuntu8.2) ... update-alternatives: using /usr/bin/smbstatus.samba3 to provide /usr/bin/smbstatus (smbstatus) in auto mode. smbd start/running, process 1099 start: Job failed to start
Uporabil sem tvojo konfiguracijo smb.conf datoteke in jo shranil. Zakaj ukaz
Javi, da ne najde tega v tem direktoriju.
sudo /etc/init.d/samba restartne deluje?
Javi, da ne najde tega v tem direktoriju.
Icematxyz ::
sudo service smbd stop
sudo service nmbd stop
sudo service smbd start
sudo service nmbd start
sudo service nmbd stop
sudo service smbd start
sudo service nmbd start
Icematxyz ::
Se pravi da ti odgovorim na vprašanje zakaj ukaz (sudo /etc/init.d/samba restart) ne deluje.
Za to, ker se je takšen ukaz uporabljal v različicah Ubuntu pred Lucid Lynx!
Zadeva deluje. Hvala Icematxyz.
Sedaj pa še vprašanje glede particij: uporabil sem ukaz
Imam dva diska po 2TB, na vsakem disku sem ustvaril 1 GB swap particijo, potem pa na prvem / velikosti 20 GB in /boot velikosti 1 GB. Ostalo sem dal v sw raid 0. Particija je poimenovana /home in zavzema preostali disk. Kako priti do te particije?
Sedaj pa še vprašanje glede particij: uporabil sem ukaz
df -hin mi je prikazalo spodnje besedilo
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/sda1 19G 5.2G 13G 30% / none 184M 216K 184M 1% /dev none 185M 0 185M 0% /dev/shm none 185M 900K 185M 1% /var/run none 185M 0 185M 0% /var/lock /dev/sda2 939M 29M 863M 4% /boot
Imam dva diska po 2TB, na vsakem disku sem ustvaril 1 GB swap particijo, potem pa na prvem / velikosti 20 GB in /boot velikosti 1 GB. Ostalo sem dal v sw raid 0. Particija je poimenovana /home in zavzema preostali disk. Kako priti do te particije?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: black ice ()
krho ::
blkid /dev/mdm1 najbrž ...potem pa poglej v fstab, kako imaš zapise za ostale particije in skopiraj eno tisto z UUID, s tem, da vpišeš tega, katerega si dobil za raid....
master:~# blkid /dev/sdb1
/dev/sdb1: UUID="23d73afd-11ec-421d-9727-7966930fc2bf" SEC_TYPE="ext2" TYPE="ext3"
master:~# tail /etc/fstab
UUID=67510c51-a4c9-484b-8075-26c8f9c4e413 /boot ext3 defaults 0 1
UUID=23d73afd-11ec-421d-9727-7966930fc2bf /backup ext3 defaults 0 1
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Zgodovina sprememb…
- spremenil: krho ()
tx-z ::
Se pravi da ti odgovorim na vprašanje zakaj ukaz (sudo /etc/init.d/samba restart) ne deluje.
A zdej se ne dela več tko? Js še zmer vedn na tak način delam; a pol je bol če se začne un način uporablat?
tx-z
krho ::
dela še po starem načinu. Pri novem je malce tečno, če ne veš na pamet imena servica :)
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
zee ::
Dela tudi še po starem, vendar zajamra, da lahko uporabiš tudi novi način.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Kaj moram vnesti v fstab, da lahko mountam to raid polje?
Še vsebina fstab:
user@server:~$ sudo mdadm --detail /dev/md0 [sudo] password for user: /dev/md0: Version : 00.90 Creation Time : Fri Jan 7 23:56:07 2011 Raid Level : raid0 Array Size : 3884566400 (3704.61 GiB 3977.80 GB) Raid Devices : 2 Total Devices : 2 Preferred Minor : 0 Persistence : Superblock is persistent Update Time : Fri Jan 7 23:56:07 2011 State : clean Active Devices : 2 Working Devices : 2 Failed Devices : 0 Spare Devices : 0 Chunk Size : 64K UUID : 432ea7e3:8753b2b8:01e1e969:8df5d8d3 Events : 0.1 Number Major Minor RaidDevice State 0 8 4 0 active sync /dev/sda4 1 8 18 1 active sync /dev/sdb2
Še vsebina fstab:
# /etc/fstab: static file system information. # # Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier # for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name # devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5). # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0 # / was on /dev/sda1 during installation UUID=6fbce8f4-f7e4-4c77-8121-78d981a905ec / ext4 errors=remount -ro 0 1 # /boot was on /dev/sda2 during installation UUID=5a2964b2-d36a-4938-9aa4-8bdb0a6c37dc /boot ext4 defaults 0 2 # swap was on /dev/sda3 during installation UUID=30b0fb82-8466-4158-97b1-f8a47d46a665 none swap sw 0 0 # swap was on /dev/sdb1 during installation UUID=f71b8ce5-1f6b-0070-054f-b198508044c8 none swap sw 0 0 /dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
Mislim, da mi je sedaj uspelo ustvariti GPT tabelo na md0 s pomočjo gparted. Uspešno sem jo dodal v fstab in mountal. Particija se imenuje md0p1. Kako dostopam do te particije?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dnsmasq problemOddelek: Omrežja in internet | 1042 (669) | BlaY0 |
» | dnsmasq problemOddelek: Omrežja in internet | 1855 (1595) | poweroff |
» | problem pri sprembi root gesla v MySQL v UbuntuOddelek: Pomoč in nasveti | 1278 (858) | killa bee |
» | RPi NTP strežnikiOddelek: Programska oprema | 1474 (1343) | steev |
» | Ubuntu/Upravljalnik nastavitev zaštekalOddelek: Operacijski sistemi | 938 (725) | BaRtMaN |